Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?
Fonksiyon | Açıklama | Fayda |
---|---|---|
Site Performans Analizi | Google Search Console, site performansını belirleyen faktörleri analiz eder. | Internet sitesinde gerekli iyileştirmeleri yaparak site performansını artırıyor. |
Arama Sonuçları Takibi | Google Search Console ile internet sitelerinin Google arama motoru tarafından kaçıncı sayfada listelendiği görülebilir. | Arama sonuçlarındaki mevcut durumunu tespit edilerek, daha iyi sonuçlar için düzenleme yapılabilir. |
İçerik Yönetimi | Google Search Console, yapılan güncellemelerin taranması ve istenmeyen içeriklerin arama motorunda görünmemesi için kaldırılmasını kontrol eder. | Sitenin arama sonuçlarındaki performansı optimizasyonu sağlar. |
Görsel Optimizasyonu | Google Search Console, görsellerin arama sonuçlarına katkısının analizi ve optimizasyonunda yardımcı olur. | Travik artışına yönelik olarak görsel seçimlerini optimize eder. |
Veri Analizi | Google Search Console, sitenin hangi aramalarda öne çıktığı, backlink sayısı ve trafik gibi verileri analiz eder. | Belirli veri setleri üzerinden sitenin performansını inceleyebilir. |
SEO Çalışmaları | Google Search Console kullanılarak, eksik kalan yönlerde gerekli SEO çalışmaları yapılır. | Sitenin SEO performansı optimize edilerek daha iyi sonuçlar alınır. |
Hata Tespiti | Google Search Console, site hatalarını tespit eder ve düzeltme önerileri sunabilir. | Sitenin hatalı durumları ortadan kaldırarak, kullanıcı deneyimini iyileştirir. |
Arama Performansı | Google Search Console, arama sonuçlarındaki sitenin performansını görüntüler ve izler. | Belirli anahtar kelimelerde sitenin sıralamadaki durumunu görüntüleyebilir ve iyileştirme için bilgi sağlar. |
Geotargeting | Google Search Console ile sitenin hedef ülkeler belirtilebilir. | Geotargeting özelliği, arama sonuçlarını belirlenen coğrafi konumlara göre düzenlemeyi sağlar. |
Güvenlik ve Erişim Kontrolü | Google Search Console, sitenin sahipliğini teyit eder ve sadece yetkili kullanıcıların erişimini sağlar. | Sitenin kontrolünü koruma altına alır ve yetkisiz erişimlere karşı korur. |
Google Search Console, internet sitesi sahiplerinin site performansını belirleyen faktörleri takip edebilecekleri pek çok farklı aracı barındıran bir hizmettir. Google aramalarında diğer kullanıcıların internet sitesini nasıl buldukları ve gördükleri de izlenebilir. Bu sayede site üzerinde iyileştirmeler yapılarak performans arttırılabilir. Özellikle SEO çalışmalarında ve arama analizlerinin yapılmasında kullanılır.
Google Search Console, internet sitelerinin Google arama motoru tarafından kaçıncı sayfada listelendiğini görebilmeye yarar. Aynı zamanda arama sonuçlarındaki mevcut durumunu tespit edebilmek ve önerilen ayarlar ile daha iyi sonuçlar için düzenleme yapabilmek amacıyla kullanılır. Arama sonuçlarında iyi durumda olabilmek için Google’ın internet sitesindeki içeriklere erişim sağladığından emin olmak gerekir. Yapılan güncellemelerin taranması ve istenmeyen içeriklerin arama motorunda görünmemesi için kaldırılması işlemleri bu hizmet ile kontrol edilir. Ayrıca internet sitesindeki görsellerin arama sonuçlarına katkı sağlayacak şekilde seçilmesine yardımcı olur ve internet sitesinin tüm bakımları arama sonuçlarında negatif etki yapmayacak şekilde gerçekleştirilebilir.
Google Search Console, internet sitesinin hangi aramalarda öne çıktığı, sahip olduğu backlink sayısı ve işlevselliği, sitenin elde ettiği trafik gibi önemli verileri incelemeye yarayan bir araçtır. Sitenin hangi konuda yüksek performansa sahip olduğu böylece tespit edilebilir. Eksik kalan yönlerde gerekli SEO çalışmaları gerçekleştirilerek daha iyi sonuçlar elde edilebilir. Eğer internet sitesi Google aramalarında hatalar veriyorsa bunların da kolaylıkla tespit edilmesi sağlanabilir.
Google Search Console Nasıl Kullanılır?
Google Search Console kullanabilmek için öncelikle internet sitesini kayıt etmek gerekir. Bunun için aracın internet sitesine girmek gerekir. İnternet sitesine girdikten sonra varsa mevcut Google hesabı kullanılarak giriş yapılmalıdır. Daha önceden hesabı olmayan kişiler kolaylıkla yeni hesap oluşturabilirler. Giriş yapıldıktan sonra mülk ekleme sayfasına yönlendirme yapılır. Mülk olarak bahsedilen kullanıcının sahip olduğu internet sitesidir.
Mülk ekle kısmından internet sitesi eklendikten sonra Google sitenin sahipliğini tespit edebilmek için onay isteyecektir. Bu onaylama işlemi başka kişilerin istedikleri internet sitesinin kontrol paneline erişememesi için yapılmaktadır. Onaylama işlemini gerçekleştirmek için en kolay yollardan biri kod eklemedir. Google kullanıcılara sitelerinin HTML kodlarına eklemeleri için bir kod vermektedir. Bu kod internet sitesindeki etiketlerinin arasına yerleştirilmelidir. Bu sayede Google internet sitesinin kullanıcıya ait olduğunu anlayabilecektir. Kod eklendikten sonra güncelle butonuna basılmalıdır.
Önemli bir konu olan arama sonuçlarında sitenin performansını görüntüleyebilmek için Google Search Console ile Google Analytics birbirine entegre edilmelidir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için hangi domain adresinin kullanıldığı belirtilmelidir. Farklı sitelerden link gösterildiğinde hata ile karşılaşmamak için Google’ın sitenin nasıl görünmesi gerektiğini bilmesi önemlidir. Böylece, verilen domain indekslendiği şekilde taranarak doğru yönlendirme yapılabilir. Bu domain seçimini Google’a bildirebilmek için konsol panelinde ayarlar sekmesine girilmelidir. Ardından site ayarları bölümünde sorulan, tercih edilen etki alanı seçilerek değişiklik kaydedilir.
Google Search Console Ne İşe Yarar?
Google Search Console internet sitelerinin optimizasyonunu yapmak ve performans ölçütlerini izlemek için kullanıcılara pek çok yarar sağlamaktadır. Bu faydaları aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
İnternet sitelerinin performans analizi için Google tarafından sunulan güvenilir ve doğru bilgiler ile gerekli işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Büyük oranda doğru veriler elde ederek, bu verileri yorumlamaya ve internet sitesinin sahip olduğu eksikliklerin veriler üzerinden giderilmesine yardımcı olur.
İnternet sitesinin sahipliğini doğrulayarak site üzerinde sahibinin ve onun yetkilendirdiği kişilerin haricinde kontrol sağlanmasını engeller.
Google’ın arama işlevini sağlayan botların internet sitesini ziyaret edip etmediğini, bu ziyareti hangi sıklıkla gerçekleştirdiğini ve verimli bir şekilde yapıp yapmadığını tespit etmeyi sağlar.
Google Search Console ile robots.txt dosyası oluşturarak Google tarafından arama motoru sonuçlarına dahil edilmemesi istenen sayfalar belirlenebilir. Böylece arama botlarının daha nitelikli sayfaları taraması ve öne çıkarması sağlanabilir.
Google’ın arama motoru botlarının internet sitesini tararken karşılaştığı sorunlu sayfaları belirleyerek bu sayfalar üzerinde düzenleme yapılmasını sağlar.
Arama motoru sonuçlarını görüntüleyerek hangi kelimelerde sitenin daha iyi sıralamada listelendiği belirlenebilir. Bu sonuçlara göre arama motoru optimizasyonu yapılabilir.
Araç ile internet sitesinin belirlenen ülkelere yönelik olduğu belirtilebilir. Bu işlem tüm site için yapılabileceği gibi sadece belirlenen sayfalar için de yapılabilir.
İnternet sitesinin karşılaştığı güvenlik sorunlarının tespit edilmesi sağlanır. Ortaya çıkan güvenlik sorunlarının giderilmesi için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilebilir.
Google Search Console Hizmetleri Nelerdir?
Arama Sonuçları Görünümü: İnternet sitesinin arama sonucunda nasıl listelendiğinin görüntülenmesini sağlar. Sitenin arama sonuçlarındaki görünümünü etkileyen çeşitli faktörler bulunur. Google Search Console bu faktörleri düzenlemek için özelliklere sahiptir. Bunlar yapılandırılmış veri, veri işaretleyici, HTML iyileştirmeleri, site bağlantıları sayfaları ile düzenlenir. Yapılandırılmış veri sayfası Google’ın bulduğu yapılandırılmış verilerin görülebildiği sayfadır. Buradaki grafik ile verilerin sayısı ve hatalar tespit edilebilir. Veri işaretleyici sayfası yapılandırılmış verileri kullanıcının istediği gibi kullanabilmesi için işaretleyicileri barındırır. HTML iyileştirmeleri sayfası ile meta açıklamaları ve başlıkları ile dizine eklenemeyen içeriklerin sahip olduğu hataları içerir. Burada oluşturulan rapor tekrarlanan içerikleri belirlemek için kullanılır. Son olarak site bağlantıları, kullanıcıların internet sitesi içinde gezinebilmelerine olanak sağlayacak ayarlar için kullanılır. Bu bağlantılar kullanıcıyı için ilgili olan detaylı sayfalara kısayol oluşturur.
Arama Trafiği: Bu hizmet, siteyi ziyaret eden kullanıcıların nereden geldiği, sitenin hangi alan adlarında linkleri olduğu ve genel link yapısının nasıl olduğunu görmeyi sağlar. Arama analizi yapmak için Search Analytics raporu kullanılır. Bu rapor Google Search Console üzerindeki en popüler raporlardan birisidir. Aramalardan gelen organik trafiği, popüler sorguları, sayfa ve ülkeleri gösterir. Böylece internet sitesinin arama sonuçlarındaki performansı daha iyi analiz edilir. Ayrıca hangi arama türü kullanılarak siteye ulaşıldığı, aramanın yapıldığı cihaz türü, ziyaretçilerin bulunduğu ülkeler gibi detaylı bilgilere ulaşılabilir.
Google Dizini: İnternet sitesinin hangi sayfalarının Google indeksine eklendiği ve istenmeyen URL olması durumunda bunun nasıl kaldırılacağı bu bölümde görülebilir. Dizin durumu ile indekslenmiş sayfa sayısı tespit edilebilir. Bu sayfalar aynı zamanda Google arama botlarının erişebildiği sayfalardır. Robots.txt dosyası ile engellenen sayfalar varsa bu bölümde görüntülenebilir. Bu dosya haricinde engellenmek veya kaldırılmak istenen URL’ler için URL’leri kaldır özelliği kullanılabilir. Bunun için en etkili yöntem öncelikle URL’nin robots.txt dosyası ile engellenerek daha sonra kaldırılmasıdır.
Tarama: Google’ın internet sitesinin sahip olduğu sayfaları dizine eklemeden önce tarama yapması gerekir. Google Search Console üzerinde tarama işlemi ile ilgili tüm bilgilere bu bölümden erişilebilir. Tarama hataları, tarama istatistikleri, robots.txt test aracı, site haritaları, URL parametreleri ve güvenlik sorunları görüntülenerek iyileştirmeler yapılabilir. Ayrıca Google Gibi Getir özelliği ile belirli sayfalara Google tarafından nasıl erişildiği görülebilir. Bu arama işlemi bir taklit olarak gerçekleştirilir. Alma ve işleme yöntemi ile sayfa taranır ve normalde nasıl görüntüleniyorsa o şekilde gösterilir. Böylece tarama mantığı tespit edilerek daha iyi sonuç elde edebilmek için optimizasyon yapılır.
Google Search Console kullanarak sitelerin arama motoru optimizasyonunun yapılması ve daha iyi bir performans elde edilmesi mümkündür. Yapılan iyileştirmeler adım adım takip edilerek sonuçlar bu şekilde analiz edilebilir. Tüm bu bilgiler haricinde arama motoru optimizasyonu ile ilgili daha detaylı bilgiler edinmek ve gelişim sağlamak için Enstitü tarafından online eğitim olarak verilen SEO Eğitimi faydalı olacaktır.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.