Dijital Girişimcilik Nedir?
Dijital Girişimcilik Konusu | Açıklama | Örnek |
---|---|---|
Dijital Girişimcilik Nedir? | Teknolojinin sunduğu olanakları kullanarak geleneksel yöntemlerden sapma ve fikirleri dijital ortamda hayata geçirme eylemidir. | Bir online eğitim platformu oluşturan bir girişimci. |
Ürün/Hizmet | Sunulan ürün veya hizmet, mevcut bir şeyi daha inovatif hale getirmeli veya tamamen yeni bir çözüm sunmalıdır. | Kişiye özel hizmet veren bir online diyet danışmanlığı servisi. |
AR-GE Çalışmaları | Kalıcılık ve süreklilik için sürekli araştırma yapmak ve ürün/hizmeti geliştirmek önemlidir. | Kullanıcı deneyimini geliştirmek için sürekli yenilikler ekleyen bir mobil uygulama. |
Hedef Kitle İle İletişim | Hedef kitlenin isteklerine kulak verme, onları dikkate alma ve geri bildirimlerine yanıt verme önemlidir. | Kullanıcıların önerilerini dikkate alarak ürününü geliştiren bir e-ticaret sitesi. |
Neden/Nasıl Soruları | Neden bu işi yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı hedef kitleye doğru bir şekilde aktarabilmeli ve onları ikna etmelisiniz. | Nasıl bir problemi çözdüğünü ve bunu nasıl başardığını açıklayan bir teknolojik cihaz startupı. |
Satış Sonrası | Müşteri memnuniyetini incelemek ve satış sonrası hizmetler sunmak önemlidir. | Müşteri hizmetleri desteği sağlayarak kullanıcıların sorunlarını çözen bir online alışveriş platformu. |
Başarısızlıktan Korkmama | Çabalarınız başarısız olabilir, ancak hatalarından ders çıkarmalı ve tekrar denemelisiniz. | Birkaç başarısız girişimden sonra sonunda popüler olan bir mobil oyun. |
Vizyon Sahibi Olmak | Yapmayı planladığınız işi ve onu nasıl gerçekleştireceğinizi tam olarak anlayan net bir vizyonunuz olmalıdır. | Sektörünün geleceğini öngörerek stratejilerini bu vizyon doğrultusunda kuran bir fintech şirketi. |
İletişim Kurma Yeteneği | Fikirlerinizi açık ve anlaşılır bir şekilde ifade etme yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir. | Projenin detaylarını yatırımcılara ve hedef kitleye etkili bir şekilde anlatan bir girişimci. |
İstekli Olmak | Hedeflere ulaşmak için sürekli çalışma motivasyonunun olması gerekmektedir. | Gece gündüz demeden ürününü geliştiren ve işini büyütmeye odaklanan bir girişimci. |
Günümüz koşullarında gelişen teknoloji sayesinde karşılaştığımız fırsatları değerlendirmek için geleneksel yöntemleri geride bırakıp, dijital olarak hayata geçirilmesine, dijital girişimcilik adı verilmektedir. Girişimcilik farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından tanım kazanmıştır. Bu tanımlardan biri; Albert Shapero tarafından 1975 yılında “inisiyatif alan, başarısızlık riskini göze alarak kendi iç denetimi ile devinim eden şahıs” olarak açıklanmıştır.
Bir başka tanımda ise Ronald May “girişimci, inovasyonunu ticarileştirmeye çalışan şahıs” olarak açıklıyor. Her iki tanımı da göz önünde bulundurduğumuzda dijital girişimciliği, risk alarak inovasyonu ticarileştirmeye çalışma eylemine verilen ad olarak kısaca tanımlayabiliriz. Bu tanımlardan yola çıkarak dijital girişimcilik eylemini yerine getiren girişimcilere, dijital girişimci tanımı yapılabilmektedir. İyi bir iş fikrine sahip olmak tek başına yeterli olmaz. Teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak fikrinizi hayata geçirmeyi denemelisiniz.
Dijital Girişimciliğin Püf Noktaları
Hemen hemen her sektörde geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak, dijital girişimcilik örnekleri ile karşılaşıyoruz. Dijital girişimcilikle ilgili bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bu püf noktalarını inceleyelim.
Ürün ve hizmet; her girişimde olması gerektiği gibi dijital girişimcilik içinde olurken de sunmak istediğiniz ürün veya hizmete iyi karar vermelisiniz. Girişimcilik, yalnız olmayanı satmak anlamına gelmez. Mevcut ürün veya hizmeti daha inovatif hale getirmekte çok önemlidir. Özellikle dijital girişimcilikte bu kavram çok daha fazla önem kazanır. Çünkü insanlar geçmişe oranla kişiselleştirilmiş ürün veya hizmete daha fazla ilgi duyuyor. Alışkanlıkları farklılaştırmaya, dolayısı ile insanları diğer insanlardan ayıracak özellikte ürün veya hizmetlere odaklanmanız beklentilerini karşılayacaktır.
AR-GE çalışmaları; ilk başta sosyal medya veya web kullanarak yapmayı planladığınız dijital girişim, kulağa kolay gibi gelebilir. Ancak, kalıcı olmanın en önemli şartı sürekliliği sağlamaktır. Sürekli araştırmak, kendinizi geliştirmek, süreklilik konusunda yolunuzu açacaktır. AR-GE yeniliklerin yanı sıra eksikleri tamamlamak, iyileştirmek adına yapılmalıdır. Hedef kitle ile iletişim halinde olun. İsteklerine kulak verin, şikayetlerini dikkate alın.
Neden, Nasıl sorularına önem verin; insanlar öncelikli olarak ne sattığınızla ilgilenmez çünkü aynı ürün veya hizmeti sunan birçok farklı firma olabilir. Sizi seçmeleri için diğerlerinden ayrılan bir özelliğiniz olması beklenir. Bu sebeple neden, nasıl soruları önemlidir. Hedef kitlenize ürünü tanıtırken bu işi neden yaptığınızı anlatabilmelisiniz. Doğru olarak aktarabildiğinizde işi neden ve nasıl yaptığınızı kavrayacak dolayısı ile inançlarını kazanmış olacaksınız.
Satış sonrası; satış sonrası, müşteri memnuniyeti değerlendirmelerine çok önem vermelisiniz. Ürün veya hizmete yönelik satış sonrası hizmetler, güvenirlik ve süreklilik için büyük önem taşımaktadır. Kullanıcı satın aldığı ürün veya hizmetin garantili olmasını bekler. Müşteri hizmetleri destekleri dikkat ettikleri başka önemli konudur. Bu konuda en iyi hizmeti sunduğunuza ikna etmeniz gerekmektedir. Özellikle kendileri ile ilgilenecek bir kişi ile muhatap olmalarını sağlamak, size olan bağlılıklarının artmasını sağlayacaktır. Bununla kalmayacak memnun kaldıkları satış sonrası desteği, etraflarında yer alan kişilerle paylaşarak reklamınızın artmasını sağlayacaklardır.
Başarısızlıktan korkmayın; her türlü yolu denemiş fakat başarısızlıkla karşılaşmış veya karşılaşacak olabilirsiniz. Başarısızlıktan korkmadan, hatalarınız ile yüzleşerek tekrar denemelisiniz. Girişimcilik, başarısızlıklardan ders çıkararak yeniden denemeyi gerektirir. Bu durum dijital girişimcilik içinde aynı şekildedir.
Dijital Girişimcinin Sahip Olması Beklenen Özellikler
Başarılı bir dijital girişimci olmayı hedefliyorsanız sahip olmanız gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz.
Vizyon sahibi olmak; her işte olduğu gibi bir ürün veya hizmet üretirken elinizde sadece materyallerin olması yeterli değildir. Bir plana ve vizyona da sahip olmalısınız. Yapmayı planladığınız iş için hedefinizin olması kadar nasıl yapacağınız hakkında tam bilgiye sahip olmanız oldukça önemlidir. Bu durum yolunuzu doğru almanızı sağlar.
İletişim kurma yeteneği; iyi bir iş fikrine sahipsiniz fakat bunu insanlara açık bir şekilde ifade edemiyorsunuz. İlerleme beklemeniz hata olacaktır. Hedef kitleniz, çalışma arkadaşlarınız hepsi sizden doğru ve açık anlatım bekleyecektir. Bu sebeple iletişim becerileri önemli bir konudur.
İstekli olmak; başarılı yol almak ve işin sonunda hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız hiç durmadan çalışmanız gerekir. Motive olmalı ve motivasyonunuzu sürekli yüksek tutmaya çalışmalısınız. Net bir hedef belirlediyseniz, motivasyonunuz olacaktır. Dijital girişimcilik için de yüksek bir motivasyon ile işe başlamanız gerekecektir.
Bilgi edinmek; yaptığınız işi ve sistemin nasıl yol aldığını iyi kavramınız önemlidir. Kendi uzmanlık alanınız dışında, işin gereklerini yerine getirmek için ihtiyaç görülecek noktalara dair fikir sahibi olmalısınız. Öğrenmeyi hiç bırakmamanız gerekir. Bu durum yaşanacak gelişmeler karşısında yaptığınız dijital girişimcilik işinin de nasıl etkileneceği ile ilgili fikir sahibi olmanızı sağlar.
Fırsatları fark etmek; girişimcinin en önemli özelliklerinden biri fırsatları fark etmesidir. Daha da kıymetli olan özelliği ise kendi fırsatını meydana getirme yeteneğine sahip olmasıdır. Bulunduğu pazardaki eksikleri fark etmeli ve bu sayede rakiplerinden bir adım önde olmayı başarabilmelidir.
Teknoloji bilgisi; dijital girişimcilik yapmayı hedefleyen kişilerin iş dünyasının yanı sıra teknolojiyi yakından takip etmesi beklenir. Bu durum teknolojinin nasıl yol aldığını izleyerek ürün veya hizmetlerini, oluşacak yeni şartlara göre planlamasını sağlayacaktır.
Araştırma; bir vizyon sahibi olmak önemlidir. Ancak yeni alanları yeni fırsatları keşfetmek sürekli araştırma yapmak gerekir. Bu sayede yapmakta olduğunuz iş genişleyerek, kazançlı olan iş modellerinin bir parçası olma şansı yakalayabilir.
Uyum içinde olmak; yapmayı planladığınız veya yapmakta olduğunuz iş ile alakalı türlü engellerle karşılaşabilirsiniz. Bu aşamada uyum yeteneğinizi devreye sokmalı olayların üstesinden bu sayede gelmelisiniz.
Yanlışlardan ders çıkarmak; yanlış bir hamle yapmak, hatalı sonuçlarla karşılaşmak, iş yapmanın bir parçasıdır. Bu süreçte pişmanlıklar yaşayabilirsiniz. Önemli olan hatalardan ders çıkarmak ve yolunuza kaldığınız yerden devam etmektir. Yanlış yaptığınız noktaları doğru analiz edin. Hatalarınız ile yüzleşin ve daha başarılı sonuçlar alacağınıza inanarak çalışmayı seçin.
Kararlı olun; dijital girişimcilik yaptığınız sektör içinde, bazı engellerle karşılaşmanız her zaman olasılıklar arasındadır. Moralinizi bozmayın ve o engelleri aşmanın yollarını araştırın. Sorunlarla mutsuz olmak yerine, onları çözmekten heyecan duymayı seçin. Kararlı olun ve asla pes etmeyin.
Dijital girişimcilik ne anlama gelir?
Dijital girişimcilik, risk alarak inovasyonu ticarileştirmeye çalışma eylemine verilen ad olarak kısaca tanımlayabiliriz. Günümüz koşullarında gelişen teknoloji sayesinde karşılaştığımız fırsatları değerlendirmek için geleneksel yöntemleri geride bırakır. Çalışmaları dijital olarak hayata geçirmeye verilen addır.
Dijital girişimcilik için püf noktaları nelerdir?
Dijital girişimcilik için 5 tane önemli püf noktası vardır. Bunlar; ürün ve hizmet, AR-GE, Neden nasıl sorularını sormak, başarısızlıktan korkmamak dolayısı ile kendine ayna tutmaktır. Sonuncusu ise satış sonrası verilen hizmetlerdir.
Dijital girişimde bulunacak kişilerin yanlışlardan ders çıkartması neden önemlidir?
Yanlış bir hamle yapmak, hatalı sonuçlarla karşılaşmak, iş yapmanın bir parçasıdır. Bu süreçte pişmanlıklar yaşayabilirsiniz, önemli olan hatalardan ders çıkarmak ve yolunuza kaldığınız yerden devam etmektir. Yanlış yaptığınız noktaları doğru analiz edin. Hatalarınız ile yüzleşin ve daha başarılı sonuçlar alacağınıza inanarak çalışmayı seçin.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.