Girişimciler İçin Yeni İş Fikirleri
İş Fikiri | Gereken Sermaye | Kazanç Potansiyeli |
---|---|---|
Küçük Ölçekli İşletmeler İçin Müşteri Kazandırma | Orta Düzey | Yüksek |
Dikey Tarım Yapmak | Yüksek | Yüksek |
Güneş Enerjisi Üretimi | Yüksek | Yüksek |
Araba Paylaşım Sistemi Kurmak | Yüksek | Yüksek |
Doğum Fotoğrafçılığı | Düşük | Orta |
Solucan Gübresi Üretimi | Düşük | Orta |
Network Marketing | Düşük | Yüksek |
Elektrikli Scooter Kiralama | Yüksek | Yüksek |
Yoga Stüdyosu Açmak | Orta | Orta |
Podcast Kanalı Açmak | Düşük | Yüksek |
Girişimciler kar elde etmek için risk alarak yeni işler kurarlar. Girişim türleri ve iş fikirleri, dünyanın değişmesi ile birlikte çeşitlenmekte ve farklı alanlarda fırsatlar açmaktadır. Modern anlamda girişimcilik fikirleri, var olan problemlerin çözümüne ve bu sayede dünyayı değiştirmeye doğru dönüşmektedir. Özellikle teknolojinin gelişimi ile bu alanı da içine alan iş fikirleri popüler hale gelmektedir. Teknoloji girişimleri ve büyük miktarlarda sermaye gerektirmeden yeni iş kurabilme düşüncesi, gün geçtikçe daha fazla kişiyi bu alanda arayışa itmektedir.
Biz de girişimci olmak ve yeni bir iş kurmak isteyen kişiler için araştırdığımız farklı alanlardaki iş fikirleri hakkında yazımız boyunca örnekler paylaşacağız. Bu sayede girişimcilik alanına göre farklı fikirleri görebileceksiniz. Bu alanlar gerektirdiği sermaye miktarına, teknoloji ihtiyacına ve işletme büyüklüklerine göre farklılık göstermektedir. Bunun haricinde hayata geçirilmiş ve başarılı olmuş, farklı ve ilginç iş fikirleri ile ilgili örnekleri de inceleyeceğiz.
Geleceğe Yönelik Yeni ve Karlı İş Fikirleri
Her girişimci geleceğe yönelik karlı ve yenilikçi bir iş kurmak ister. Yeni dünyada internet, yeni teknolojiler ve otomasyon gelişmeleri çalışma şekillerini değiştirmiş ve yeni iş fikirleri ortaya çıkarmıştır. Bu iş kollarının en önemli özellikleri çok yüksek miktarda kazanç sağlamaya olanak vermesi, sektöründe popülerlik ve kullanımda artış seviyesinin sürekli artması, dış kaynak kullanmaya ve otomatikleşmeye uygun olmasıdır. İşte gelecek 10 yıl içerisinde çok büyük gelişim gösterme potansiyeline sahip iş fikirleri.
Küçük Ölçekli İşletmeler İçin Müşteri Kazandırma: İş fikirleri içinde, pazarlama sektörünün geleceğinde en istikrarlı ve kazançlı iş olarak ön plana çıkmaktadır. Küçük işletmeler dijital ortamda müşteri elde edebilmek için sürekli bir arayış içindedir. Bu işi kendilerinin yerine yapacak olan profesyonel firmalara belirli ücretler ödemek konusunda da isteklidirler. Müşteri kazandırma ve kapasitesini arttırma faaliyetleri sonuçları önceden elde edilebildiği için diğer dijital pazarlama yöntemleri içinde öne çıkmaktadır. Aynı zamanda internetin ve işletmelerin sürekliliği olağandır bu nedenle sektör uzun vadelidir.
Dikey Tarım Yapmak: Artan nüfus oranlarının karşılığı olarak tarımdan alınan verimin de arttırılması zorunludur. Tarımda bu verimliliği arttırmak demek ürün yetiştirilen küçük bir alandan alınan ürün miktarının en yüksek seviyeye çıkarılmasıdır. Bunun için kullanılan yeni yöntem dikey tarımdır. Bu yönteme göre ekim işlemi yatay tarlalar üzerine değil tohumların üst üste istiflenmesi ile yapılır. Böylece daha az alanda daha fazla tohum dikme işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem tabi ki teknoloji gerektirmektedir ve henüz çok fazla yaygın değildir. Nüfusun sürekli artmasına paralel olarak besin ihtiyaçlarının da artması nedeniyle dikey tarım teknolojisine sahip bir işletme kurmak oldukça mantıklı olabilir.
Güneş Enerjisi Üretimi: Güneş enerjisi sektörü iş fikirleri içinde sürekli gelişim gösteren ve ilerleyen dönemde daha etkili olarak kullanılacak bir sektördür. Bu nedenle güneş enerjisi ile çözüm sağlayan bir işletme kurmak akıllıca görünmektedir. Güneş enerjisi için gerekli paneller kurulduktan sonra hem kendi enerji ihtiyacınızı karşılayabilir hem de elde edilen fazla enerjiyi satarak yüksek gelir elde edebilirsiniz.
Araba Paylaşım Sistemi Kurmak: Günümüzde bisikletler için kullanılan bir sistem gelecekte arabalar için de kullanılabilir olacaktır. Firmanıza ait araçların şehir içinde insanların anlık ihtiyaçları için kullanılabilir olması bu iş fikrinin temelidir. Belirli duraklar arasında bir kişinin aracı aktif etmesi ile aracı bırakması arasında geçen sürede gereken ücretlendirme yapılabilir. Araç kiralama sistemine yeni bir yaklaşım ile bu alanda bir girişim başlatılabilir.
Az Sermaye Gerektiren Popüler İş Fikirleri
Bu iş fikirleri az sermaye gerektirmesi ve başlamanın daha kolay olması nedeniyle son dönemde popüler hale gelmiştir. Gerekli araştırmalar yapıldıktan ve çeşitli eğitimler alındıktan sonra başlanabilecek iş türlerini oluştururlar. Bu nedenle tercih edilirler.
Doğum Fotoğrafçılığı: Sosyal medya kullanımının artması ile bebeklerinin doğduktan sonra ilk anlarını paylaşmak isteyen kişiler doğum fotoğrafçılarına başvurmaktadır. Bu özel anların profesyoneller tarafından ölümsüzleştirilmesi istendiği için bu iş fikirleri oldukça popülerdir. Mesleğe başlamak için temel fotoğrafçılık eğitimi almak ve iyi işler ortaya çıkarmak gerekir.
Solucan Gübresi Üretimi: Son dönemlerde oldukça popüler olan bir diğer sektör solucan gübresi üretimidir. Bu alanda girişim yapan kişiler, çiftçiler tarafından giderek daha çok tercih edilen bu gübre ile iyi kazanç elde etmektedir. Bu iş az bir sermaye ile gerçekleştirilebilmektedir. Kapalı bir alan, bir reaktör ve solucanlar yeterlidir.
Network Marketing: Bu iş modeli ile firmaların ürünleri kullanıcı tavsiyeleri ile potansiyel müşterilere tanıtılmaktadır. Bu iş yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak yapılabilmektedir. Son dönemde daha fazla girişimci tarafından tercih edilen network marketing kişinin yeteneklerine göre kazanç oranını arttırmaktadır.
Catering Hizmetleri: İnsanların çoğu yaptıkları yemekli etkinlikler için bu hizmetlerden yararlanmaktadır. Hal böyle olunca catering firmalarının sayısı da artmaktadır. Oldukça revaçta bir girişim olan catering hizmeti yeni iş fikirleri arayan ve yemek yapmayı seven kişiler için önemli bir fırsattır. Bu alanda küçük bir işletme olarak başlayıp büyük yemek fabrikalarına dönüşen firmaların sayısı oldukça fazladır.
Sosyal Girişimcilik İçin İş Fikirleri
Hem iş kurmak ve kar elde etmek hem de sosyal alanda fayda yaratmak için iş fikirleri arayan girişimciler için birkaç fikir paylaşalım.
Yardımsever Market: Düşük gelir düzeyine sahip kişiler için ürünler satan bir market açabilirsiniz. Büyük marketler ile anlaşarak tarihi geçmek üzere olan veya elde kalan ürünleri uygun fiyatlı olarak alarak çok daha uygun fiyatlara satabilirsiniz.
Online Sosyal Sorumluluk Pazarı: Sadece ürünlerini geniş kitlelere duyurmakta zorlanan ve satış oranları düşük olan esnaflar için, yapılan satış üzerinden komisyon kazandıracak bir online satış platformu açabilirsiniz. Böylece hem esnaflar ürünlerini kitlelere ulaştırırken hem de siz gelir elde edebilirsiniz.
Sosyal Fonlama Platformu: Sosyal girişimcilik için sermaye arayan kişilerin ilanlarını paylaşabileceği bir alan oluşturabilirsiniz. İlanlardan elde edeceğiniz gelirin yanında sosyal sorumluluk projelerinin gerçekleştirilebilmesi için aracı olabilirsiniz.
Gerçekleştirilmiş İlginç İş Fikirleri
Ship Snow Yo: Bu girişim insanlara istedikleri miktarda kar göndermektedir. Boston’da yaşayan Kyle’ın evinin önündeki karları kürerken aklına gelen bu iş fikri, kendisini ilk yılında yüz binlerce dolarlık gelir seviyesine ulaştırmıştır. Müşterilerin istedikleri ağırlıklarda verdikleri kar siparişlerini evlerine kargo ile gönderen firma, sonbahar dönemi için de kurumuş ağaç yapraklarını satmaya başlamıştır. Bu yapraklar için ilk haftada gelen sipariş sayısı ise 250 olmuştur.
Potato Parcel: Özel gün kutlamaları için farklı bir fikir üreten firma, kişilerin mesajlarını bir patatesin üzerine yazarak istenilen kişilere göndermektedir. Saçma gibi görünmesine rağmen bu girişim oldukça başarılı olmuş ve ürün çeşitliliğini genişletmiştir.
Dog Spot: Köpek sahibi olan kişilerin dışarıda bu dostlarıyla gezerken onları market, mağaza gibi kapalı alanlara sokamaması nedeniyle yaşadıkları üzüntüye çözüm bulan bir girişimdir. Veteriner onaylı olarak üretilen ve köpeklerin girmesinin yasak olduğu alanların önüne yerleştirilen kulübelere kişiler köpeklerini bırakabilmektedir. Isı ayarlaması sağlayan ve kamera sistemiyle alışveriş sırasında köpeği izlemeyi mümkün kılan bu teknolojik kulübeler oldukça popüler hale gelmiştir.
İş fikirleri hakkında bilgi edinmek önemlidir. Ancak bu fikirleri gerçekleştirmeye başlamadan önce doğru adımları atabilmek için girişimcilik alanında bilgi sahibi olmak gerekir. Gerekli bilgiler ise bu alanda eğitim alarak öğrenilebilir. Enstitü bünyesindeki online eğitimler sayfasında yer alan Girişimcilik Kursu bu konuda size faydalı olabilir.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.