Google Haritalar Nasıl Kullanılır?
Özellikler | Açıklama | Platform |
---|---|---|
Google Haritalar | Dünyadaki yerler hakkında coğrafi bilgi sağlar, gidiş yolları, trafik durumu, mesafe ve ulaşım sürelerini gösterir. | Web, Android, iOS |
Rota Planlama | Bellirli bir konumdan diğer konuma seyahat etmek isteyen kullanıcılar için yol tarifleri verir. | Web, Android, iOS |
Google Haritalar API | Web sitesi sahiplerine, web sayfalarına Google Haritalari eklemek için izin verir. | Web |
Google Sokak Görünümü | Çeşitli şehirlerin sokak fotoğraflarını görüntüleyerek seyahat etmeyi sağlar. | Web, Android, iOS |
Konum Hizmeti | Kablosuz ve hücresel ağv erilere istinaden sürücülere konum hizmeti sunar. | Android, iOS |
Google Harita | Coğrafi bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlar, hava ve uydu görüntülerini sunar. | Web, Android, iOS |
Yer Ekleme | Haritaraya işlenmemiş konum ya da işletmeyi kullanıcıların haritaya eklemesine izin verir. | Web, Android, iOS |
Haritalar Üzerinde Gezinme | Harita üzerinde geniş çapta adres ve işletme koleksiyonu ile gezinme imkanı sağlar. | Web, Android, iOS |
Yer Bilgisi | Her yerin ayrıntılı bilgisini sağlar, yerin adı, kategorisi, adresi, çalışma saati, telefon numarası ve web sitesi girilebilir. | Web, Android, iOS |
Konum Ekleme | Haritaya eklenecek konum için beklenme süresi gerektirir, kullanıcının bildirimi inceledikten sonra eklenir. | Web, Android, iOS |
İnsanların hayatını kolaylaştırmak maksadıyla akıllı cihazlar için geliştirilen harita uygulamaları, seyahat şeklimizi o kadar kapsamlı bir şekilde değiştirdi ki akıllı telefonlarımızın yardımı olmadan dolaşmayı hayal edemez olduk. Dünyadaki seyahat, gezinme ve yaşam şeklimizi değiştiren bu uygulamalardan birisi, belki de en popüleri Google Haritalar (Google Maps) uygulamasıdır.
Google Haritalar, içinde yaşadığımız dünya ve bulunduğumuz çevre için bir coğrafi arama motorudur. Google Haritalar, özellikle hiç görmediğimiz mekânlar, bu mekanlara giden yollar, bu yollardaki trafik durumu, alternatif gidiş yolları, mesafe ve ulaşım süreleri vb. gibi ihtiyacımız olan birçok yeni bilgiye kolayca erişmek için geliştirilen harika bir araçtır. Tıpkı internet arama motorlarında olduğu gibi, anahtar kelime kullanarak aramanızı yaparsınız ve önünüzdeki haritada işaretlenmiş olarak aradığınız konumu görürsünüz.
Android bir telefonunuz varsa, Google Haritalar uygulaması büyük olasılıkla cihazınıza zaten yüklüdür. Uygulamalarınız arasında Google Haritalar yoksa Google Play Store'dan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Eğer iPhone veya iPad kullanıyorsanız, AppStore’da Google Haritalar uygulamasını bulabilirsiniz.
Google Harita Nedir?
Google Harita, dünyadaki coğrafi bölgeler hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan web tabanlı bir hizmettir. Geleneksel yol haritalarına ek olarak, Google Harita birçok yerin havadan ve uydu görüntülerini sunar. Bazı şehirlerde Google Harita, araçlardan çekilen fotoğrafları içeren sokak görünümleri sunmaktadır. Google Haritalar, web uygulamasının bir parçası olarak kullanıcılarına çeşitli hizmetler sunmaktadır. Örneğin rota planlayıcısı, belirli bir konumdan diğerine seyahat etmek isteyen sürücüler, bisikletçiler, yayalar ve toplu taşıma aracı kullananlar için yol tarifleri verir.
Google Haritalar API’si sayesinde web sitesi sahipleri, sitelerindeki sayfalara Google Haritaları ekleyebilmektedirler. Google Haritalar, kablosuz ve hücresel ağlardan alınan verilere istinaden sürücüler için konum hizmeti sunar. Google Sokak Görünümü, dünyadaki çeşitli şehirlerin sokak fotoğraflarının kullanıcılar tarafından görüntülenmesine ve bunlar aracılığıyla seyahat etmelerine olanak tanır.
Google Haritalara Yer Ekleme
Google Haritalar (Google Maps), dünya çapında geniş çaplı adres ve işletme koleksiyonuna sahiptir. Ancak bazen, haritaya işlenmemiş konum ya da işletme olduğunu fark edersiniz. Neyse ki Google Haritalara yer ekleme imkânı kullanıcılara sunulmuş. Google Haritalar uygulamasında, böyle bir durumla karşılaşılması durumunda tanımsız konum veya işletmenin kullanıcılar tarafından haritaya eklenmesi seçeneği var.
Bunu yaptığınızda, konumun eklenmesi biraz zaman alabilir. Çünkü kullanıcılar tarafından yapılan bildirimin Google Haritalara eklenmeden önce incelenmesi gerekir. İster masaüstü sürümünü ister mobil iOS veya Android uygulamasını kullanıyor olun, Google Haritalara yer ekleme işlemleri detaylı bir biçimde aşağıda açıklanmıştır.
Bilgisayarda Google Haritalara Yer Ekleme
Bilgisayarda internet tarayıcınızı açarak Google Haritalar sitesine gidin.
Ekranın sol üst köşesindeki menü işaretine tıklayın.
Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.
Ekranın ortasında açılan Yer Ekleyin başlıklı pencerede, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.
Bilgileri girdikten sonra Gönder butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
Android Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme
Android cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.
Ekranın sol üst köşesindeki menü işaretine tıklayın.
Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.
Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.
Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.
iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme
Adres Arama Yöntemiyle iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme
iOS cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.
Ekranın görünen arama kutusuna herhangi konum girerek arama yapın.
Ekranın altında, rasgele arama yaptığınız konumun adres bilgilerini içeren küçük bir menü belirecek. Bu menüdeki adrese tıklayın.
Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.
Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz.
Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.
Raptiye Bırakma Yöntemiyle iOS Uygulamada Google Haritalara Yer Ekleme
iOS cihazınızda Google Haritalar uygulamasını açın.
Açılan haritada raptiye bırakmak üzere, herhangi bir yere dokunup basılı tutarak bekleyin.
Ekranın altında, rasgele raptiye bıraktığınız konumun adres bilgilerini içeren küçük bir menü belirecek. Bu menüdeki adrese tıklayın.
Açılan listeden Eksik bir yeri ekleyin seçeneğine tıklayın.
Cihazınızın ekranında açılan Yer Ekleyin başlıklı sayfada, eklenmesi istenilen konuma ilişkin; ad, kategori ve adres bilgilerini girin. Bu bilgileri girmek zorunludur. Eğer haritaya ekleme yaptığınız bir işletme ise tercihinize bağlı olarak o işletmeye ait; çalışma saati, telefon numarası, web sitesi ve telefon numarası bilgilerini de ekleyebilirsiniz. Bilgileri girdikten sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan Kağıt Uçak simgesine tıklayarak işlemi tamamlayın.
Google Haritalar Nasıl Kullanılır?
Google Haritalarda gezinmenin en kolay yolu sürükle ve bırak tekniklerini kullanmaktır. Bunu yapmak için bilgisayarınızda Google Haritaları açın, fare imlecini haritanın herhangi bir alanına taşıyın, sol fare düğmesini basılı tutun ve fare düğmesini basılı tutarken imleci istediğiniz yöne hareket ettirin. Örneğin, haritanın güneyindeki yani ekranın alt tarafındaki bir konumu görmek istiyorsanız, sol fare düğmesini basılı tutar ve fareyi yukarı kaydırırsınız. Bu hareketle, haritayı kuzeye yani aşağıdan yukarı doğru sürüklemiş olur ve böylelikle görmek istediğiniz konuma ulaşırsınız. Aynı şekilde, ekranın ortasında görmek istediğiniz bir konuma sol fare düğmesini tıklayarak ve basılı tutarak ortaya doğru sürükleyebilirsiniz.
Eğer bir konuma çift tıklarsanız, tıkladığınız konum yakınlaşır. Fare ile yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak isterseniz, fare üzerinde bulunan tekerleği kullanabilirsiniz.Tekerlek ileri hareket ettirildiğinde harita yakınlaşır, geri hareket ettirildiğinde harita uzaklaşır. Eğer fareniz esi model ise yani tekerlek yoksa, ekranın sağ alt köşesinde bulunan gezinme simgelerini kullanarak haritayı yakınlaştırabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Tıklandığı zaman Google Haritaların görünüşünü ve çalışma şeklini değiştiren birkaç gezinme simgesi vardır.
Google Haritaların Görünümünü Değiştiren Simgeler
Harita: Harita görünümü varsayılan harita görünümüdür. Gezinme esnasında bu simgeye tıklandığında harita varsayılan görünüme geçer. Bu görünüm bir sokak haritasına benzer. Gri bir arka plana sahiptir. Küçük yollar beyaz renkli, büyük yollar sarı ve otoyollar turuncudur.
Uydu: Bu simge, haritayı uydudan görüldüğü gibi yani kuşbakışı görmenizi sağlar. Bu görünümde haritayı, evlerin çatısını net bir şekilde görecek kadar yakınlaştırabilirsiniz.
Arazi: Bu simge arazi farklarını vurgular. Bir alanın düz veya kayalık olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir.
Google Haritaların Çalışma Şeklini Değiştiren Simgeler
Trafik: Trafik görünümü, anlık olarak trafiğin nasıl işlediğini görebilmeniz için sokak seviyesinde yakınlaştırma sağlar. Trafik yönünden açık olan yollar yeşil renkle vurgulanırken, ağır işleyen ve yoğun trafiğin bulunduğu yollar kırmızı renkle vurgulanır.
Sokak Görünümü: Bu seçenek, Google Haritaları kullanmanın ilginç ve eğlenceli bir yoludur ancak cihaz üzerinde gezinmek biraz daha zordur. Ekrandaki manzara, caddenin ortasında duruyormuşsunuz gibi size caddenin bir görünümünü verecektir.
Harita görünümünü değiştirmek vb. işlemler için gezinme menüsünü de kullanabilirsiniz. Menü, harita üzerinde gezinirken sürükle ve bırak yöntemini kullanmakta zorlananlara ya da sevmeyenlere bir alternatiftir. Ayrıca Google Haritalarda, klavye kısayollarını kullanarak da işlem yapabilirsiniz.
Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.