AnasayfaBlogYaratıcı Düşünme Teknikleri Nelerdir?
Nedir?

Yaratıcı Düşünme Teknikleri Nelerdir?

16 Ocak 2020
Bu görüntü, organın çeşitli renklerinin görülebildiği bir beynin yakın çekimini göstermektedir. Üzerinde, muhtemelen beyin hakkında ek bilgi sağlayan belirgin beyaz bir metin var. Beyin hafifçe yükseltilmiş gibi görünüyor ve bu da ona boyut kazandırıyor. Renkli beyinle güzel bir kontrast oluşturan açık gri bir arka planla çevrelenmiştir. Metin düzgün bir yazı tipiyle yazılmış ve harfler oldukça küçük. Yazı beynin kenarı etrafında tekdüze bir şekilde hafifçe kıvrılmış. Genel olarak bu görsel, gizemli bir dokunuşla beynin karmaşıklığına büyüleyici bir bakış sunuyor.
Teknik AdıTeknik AçıklamasıTekniğin Faydaları
Yaratıcı DüşünmeOlaylara farklı bir bakış açısı getirme ve sorunları çözme yeteneği.Yeni çözümler bulmayı sağlar, değişim ve yeniliği yönetmeyi kolaylaştırır.
Beyin FırtınasıBir grup insanla fikir üretme tekniğidir. Fikirler eleştirisiz bir şekilde aktarılıp, üzerinde tartışılır.Bilgi paylaşımını ve çözüme kolay erişimi sağlar.
Sağ Beyin EtkileşimiBeynin yaratıcı ve yenilikçi yönlerine odaklanma tekniğidir.Farklı düşünmeyi ve dolayısıyla yeni çözüm yolları bulmayı sağlar.
Zihin HaritalamaTony Buzan tarafından oluşturulmuştur. Bilgiler arasındaki bağlantıları çizgi veya oklarla gösterme tekniği.Bilginin organizasyonunu ve akılda kalıcılığını artırır.
Zengin ResimlerBir durumu veya bir fikiri zengin ve detaylı bir şekilde görselleştirme tekniği.Fikirlerin, durumların daha açık ve anlaşılır olmasını sağlar.
Daha Fazla İnsanı TanımaFarklı insanlarla tanışarak değişik bakış açılarına sahip olma.Farklı düşünce tarzlarına maruz kalmayı sağlar, bu da yaratıcı düşünceyi artırır.
Yeni Deneyimlere Açık OlmaHer zaman farklı bir şeyler yapma veya deneyimleme eğilimi.Beyni zorlar ve yeni bakış açılarını ortaya çıkarır.
Önemsiz Modeller ÇizmeYaratıcılığı artırmak için kafadan tasarlanmış 3 boyutlu modeller çizme.Yaratıcılığı teşvik eder ve çözüm üretme yeteneğini artırır.
ÖğrenmeÖnceden edinilen bilgiyi işlemek ve kullanmak.Beynin daha verimli ve hızlı problem çözebilmesini sağlar.
Bir Çok Fikir ÜretmeBir problemin çözümü için bir çok fikir üretme.Çözüme ulaşma ihtimalini artırır, yeni bakış açıları getirir.

Bazı insanlar her zaman yeni fikirler üretebiliyorken ve yaratıcı düşünebiliyorken diğerleri neden bunu yapmak için mücadele ediyor? Aslında bu durumun sırrı yaratıcı düşünme tekniklerinde yatıyor. Yaratıcı düşünme becerileri kesinlikle sadece sanatçılar ve müzisyenler gibi yaratıcılık gereksinimi olan meslekler yönünden düşünülmemelidir.

Herkes zaman zaman yaratıcı düşünceden yararlanabilir. Kendinizi yaratıcı bir insan olarak görmeseniz de doğru beyni kullanmanızı ve yenilik, problem çözme ve değişimi yönetmeye yeni bir bakış açısı getirmenizi sağlayacak bazı yararlı beceri ve teknikler öğrenebilirsiniz.

Yaratıcı Düşünme

Yaratıcı düşünme olaylara farklı şekilde bakma ve problemleri çözmenin yeni yollarını bulma yeteneğidir. sorunlara veya durumlara alışılmışın dışında çözümler öneren yeni bir bakış açısıyla bakmanın bir yoludur. yaratıcı düşünme hem beyin fırtınası gibi yapılandırılmamış bir süreçle hem de sanal düşünme gibi yapılandırılmış bir süreçle geliştirilebilir.

Yaratıcılık yeni bir şey yapma yeteneğidir. Bu bir resim veya bir müzik parçası olabilirken yeni bir fikir de olabilir. Dolayısıyla yaratıcı düşünme farklı düşünme yeteneğidir. Bir problemi veya meseleyi yeni bir açıdan veya perspektiften görmenizi sağlar. Bu genellikle yeni bir çözüm bulmanıza ve hatta sorunun bir çözüme ihtiyaç duymadığını görmenize izin verir.

Yaratıcı düşünme ihtiyacı günlük yaşantımız içinde ortaya çıkabilir, çünkü beyinlerimiz doğal olarak bazı kısa yolları seçme eğilimindedir. Bir şey hakkında bir parça bilgiye sahip olduğumuzda beynimiz bunu kaydeder ve bu bilgiyi tekrar kullanma eğilimine girer. İşte öğrenmek dediğimiz kavram budur. Örneğin, her yemek yediğimizde bıçak ve çatal kullanmayı öğrenmemiz gerekmez. Buradan yola çıkarak yaratıcı düşünme de bu sayede işlevsel hale gelir.

Daha fazla insanı tanımak ve kendimizi yeni deneyimlere maruz bırakmak gibi hepimizin daha yaratıcı düşünürler olabilmemizin birçok yolu bulunur. Bununla birlikte, yaratıcı düşünmeye teşvik etmek için kullanılabilecek bazı araçlar ve teknikler de vardır. Genellikle işyerinde problem çözmeye yardımcı olmak için resmi olarak kullanılırlar. Ayrıca, sorunların ele alınmasına yardımcı olmak için bu tekniklerin iş dışında da bir yeri vardır.

Beyin Fırtınası 

Yaratıcı düşünme tekniklerinden beyin fırtınası bir grup insanı bir araya getirme ve fikir üretme konusunda uygulanan bir tekniktir. Beyin fırtınasının ardındaki ilke, çift Nobel ödülü sahibi, kimyager, biyokimyacı ve barış kampanyacısı Linus Pauling'in öne attığı çoğu fikrin çok iyi olmadığı noktasıdır. Bu nedenle, iyi bir fikre sahip olmanın en iyi yolu, birçok fikir üretmek, ardından da pratik olmayan ve uygunsuz fikirleri atmaktır. Sorun şu ki, iyi bir tane bulmak için üretmeniz gereken fikir sayısının bilimsel bir formülü yoktur, hatta iyi bir tane bulabileceğinizin garantisi de yoktur.

Genel olarak, en azından ilk aşamalarda beyin fırtınası kurallarının şunları içerdiği kabul edilir:

  • Herkesin söz sahibi olması

  • Tüm fikirlerin eşit değerde olması

  • Diğer insanların fikirlerini eleştirmeye izin verilmemesi

Beyin fırtınası oturumlarının yürütülebilmesi için en az birkaç farklı yol vardır. Herkes yeni bir fikir üretmek için son noktaya ulaşana kadar besleyerek ilk fikri takip eder. Bu noktada bu fikir yeni bir fikre dönüşür ve aynısı tekrarlanır. Grup içindeki insanlar bağlantısız fikirlerin daha fazla serbest akışlı üretilmelerini sağlamaya çalışırlar. Beyin fırtınası için bolca zaman ayırmak ve iyi bir fikir bulunduğu düşünülse bile keşfetmeye devam etmek önemlidir. İlk fikir nadiren en iyisidir.

Sağ Beyniniz İle Etkileşim

Yıllar boyunca beynin iki tarafının farklı çalışma şekli üzerinde çok araştırma yapılmıştır. Beynin sol tarafı mantık ve düzene odaklanmıştır. Beynin sağ tarafı ise daha dağınık, yaratıcı ve yenilikçi yönlere odaklanır. Bu oldukça popüler bir görüştür ve beyninizin yaratıcı alanlarıyla ilgilenen fiziksel aktiviteler yapmanın farklı düşünmenize yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır.

Bunu yapmanın oldukça basit bir yolu, belki de önemsiz modeller, balonlar gibi üç boyutlu bir şeyler çizmek olabilir. Bu, kendinizin yaratıcı düşünme sürecine veya herkesin düşünme süreçlerine yardımcı olmak için bireysel veya grup etkinliği şeklinde olabilir. Bunu yapmak için çeşitli yaratıcı düşünme çizim tekniklerinden yararlanabilirsiniz.

Zihin haritası, Tony Buzan tarafından yaratılmış ve o zamandan beri birçok kişi tarafından uyarlanmış bir tekniktir. Zihin haritalaması oklarla veya çizgilerle bağlantılı kelimeleri kullanır. Çok sayıda birbirine bağlanan bilgiyi oldukça kompakt bir şekilde temsil etmenin iyi bir yoludur ve birçok kişi bunu sunumları planlamak veya toplantılarda not almak için de kullanır. Zihin haritaları genellikle merkezde tek bir sözcükle başlar ve dallardan yayılan fikir ve kavramları gösterir.

Zengin resimler, zihin haritalamanın oldukça görsel bir versiyonudur. Yine, bir durumun resmini oluşturursunuz, ancak bu sefer kelimeleri mümkün olduğunca tutumlu bir şekilde kullanmalısınız. Tam anlamıyla bir kelime yasağı yoktur, ancak resimlere odaklanırsanız düşünceleriniz daha yaratıcı olacaktır. Zengin resimler renk ve sembollerin kullanımını teşvik eder.

Geleceği öngörmek, özellikle değişim zamanlarında bir grupla yapılacak ilginç bir yaratıcı düşünme tekniğidir. Büyük kağıt parçalarıyla mümkün olduğunca bir duvarı örtün. Gruptan bir kenardan başlamasını isteyin ve durumu şu anda olduğu gibi çizin. Bu teknikte hiçbir kelimeye izin verilmez. Her şey resim olmalı, ancak çizdikleri hakkında konuşabilirler. Daha sonra gruptaki insanlara bir kenara gitmelerini ve gelecekteki ideal durumu çizmelerini isteyin. Yine hiçbir kelime yazılmayacak.

Ardından, mevcut durum ve gelecekteki olası durum arasında büyük bir yarı dairesel köprü çizin ve gruptan bir taraftan diğer tarafa geçmesi için ne olması gerektiğini çizmesini isteyin. Bu kısım, grubun ne yapması gerektiğini gördüğü kısım olmalıdır. Bu tekniğin arkasındaki fikir, resimler yardımıyla mevcut durum ve gelecekte istenen durum arasındaki boşluğu köprü yardımı ile bağlamaktır. Yaratıcı düşünmeyi geliştirmek için diğer bir teknik balonlardan veya büyük ve küçük eski karton kutulardan, hatta legolardan bir şeyler yapmaktır. Birçok insanda yapboz çözmek de yaratıcı düşünme sürecine katkıda bulunmaktadır.

Rol Yapma Tekniği

Rol yapma, sadece müşterin olduğumu düşün gibi rol yapma oyunlarını içermez. Rol yapma terimi iş takımyıldızlarını da kapsar. İş konstellasyonları ya da iş takımyıldızları, aile terapisinden türeyen bir tekniktir. Bir gruptaki bireylerin kendileri dışında grupta bulunan bireylerin yerine geçerek kendisini iş ve durum ile ilişkilendirmesi ile gerçekleştirilir.

Bir kişi, problemi nasıl gördüklerini göstermek için diğerlerini odaya yerleştirerek başlar. Buna karşılık, gruptaki her kişi daha sonra en uygun olduğunu gördükleri yere taşınır. Ve elbette, her kişi hareket ettikçe, gruptaki diğerlerini etkiler, daha sonra tekrar hareket etmek ister. Son noktaya, herkes grup içindeki konumu konusunda rahat olduğunda ulaşılır ve bu grubun şeklini ve içindeki dinamikleri temsil eder. Yaratıcı düşünme tekniklerinden rol yapma tekniği duyguların yükselmesine neden olabilecek çok güçlü bir tekniktir. Başkası gibi davranmak başkalarının duygularını şaşırtıcı derecede özgürleştiren ve son derece yaratıcı düşünmeye yol açabilen bir durumdur.

Yaratıcı düşünme teknikleri ile uğraşırken hatırlamanız gereken iki anahtar şey vardır. Birincisi iyi bir noktaya geldiğinizi düşünseniz bile her zaman biraz daha ilerlemeniz gerekir. Ulaştığınız ilk çözümden memnun kalmayın. Bunun yerine, zamanınız olduğu sürece, diğer fikirleri keşfetmeyi deneyin, hatta sahip olduğunuz fikri biraz daha itin. Onu saçmalık noktasına götürün ve bu durumun sizi nereye götürdüğüne bakın. Oscar Levant'ın dediği gibi, dahilik ile delilik arasında ince bir çizgi vardır. Onu geçmeye çalışın, kendinize tekrar dahi noktasına geri dönme seçeneği verin.

İkinci nokta kendinizi akıntıya bırakın. Bazen herhangi bir yaratıcı düşünme alıştırmasının en yararlı sonuçları beklenmedik olaylardır, bu yüzden fikirleri hemen uymadıkları için ezmeyin. Bir süre kaçmasına izin verin ve neler olduğunu görün. Açık fikirli düşünce, yaratıcı düşünme için en önemli ön koşuldur. Enstitü tarafından sunulan online eğitimler arasında bulunan yaratıcı düşünme teknikleri ve inovasyon eğitimi ile yaratıcılık becerilerinizi geliştirerek farklı bakış açıları kazanabilir, iş hayatınızda yaratıcı düşünme yeteneğiniz ile rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

Yaratıcı Düşünme, Olaylara farklı bir bakış açısı getirme ve sorunları çözme yeteneği, Yeni çözümler bulmayı sağlar, değişim ve yeniliği yönetmeyi kolaylaştırır, Beyin Fırtınası, Bir grup insanla fikir üretme tekniğidir Fikirler eleştirisiz bir şekilde aktarılıp, üzerinde tartışılır, Bilgi paylaşımını ve çözüme kolay erişimi sağlar, Sağ Beyin Etkileşimi, Beynin yaratıcı ve yenilikçi yönlerine odaklanma tekniğidir, Farklı düşünmeyi ve dolayısıyla yeni çözüm yolları bulmayı sağlar, Zihin Haritalama, Tony Buzan tarafından oluşturulmuştur Bilgiler arasındaki bağlantıları çizgi veya oklarla gösterme tekniği, Bilginin organizasyonunu ve akılda kalıcılığını artırır, Zengin Resimler, Bir durumu veya bir fikiri zengin ve detaylı bir şekilde görselleştirme tekniği, Fikirlerin, durumların daha açık ve anlaşılır olmasını sağlar, Daha Fazla İnsanı Tanıma, Farklı insanlarla tanışarak değişik bakış açılarına sahip olma, Farklı düşünce tarzlarına maruz kalmayı sağlar, bu da yaratıcı düşünceyi artırır, Yeni Deneyimlere Açık Olma, Her zaman farklı bir şeyler yapma veya deneyimleme eğilimi, Beyni zorlar ve yeni bakış açılarını ortaya çıkarır, Önemsiz Modeller Çizme, Yaratıcılığı artırmak için kafadan tasarlanmış 3 boyutlu modeller çizme, Yaratıcılığı teşvik eder ve çözüm üretme yeteneğini artırır, Öğrenme, Önceden edinilen bilgiyi işlemek ve kullanmak, Beynin daha verimli ve hızlı problem çözebilmesini sağlar, Bir Çok Fikir Üretme, Bir problemin çözümü için bir çok fikir üretme, Çözüme ulaşma ihtimalini artırır, yeni bakış açıları getirir
yaratıcı düşünme yaratıcı düşünme teknikleri beyin fırtınası sağ beyin yaratıcılık
Uzun, koyu kahverengi saçları sırtının ortasına kadar uzanan genç bir kadın. Saçları hafif dalgalı ve ortadan ayrılmış. Memnun bir ifadesi var ve beyaz yakalı açık mavi bir bluz giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, parlak, sarı bir duvarın önünde duruyor. Odanın ışığı yumuşak ve yüz hatlarını vurgulayarak ona neredeyse ruhani bir görünüm veriyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsüyor.
İrem Elitez
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.