Yaratıcılık İsteyen Meslekler
Meslek | Yaratıcılık İlişkisi | Gerekli Yetkinlikler |
---|---|---|
Grafik Tasarım | Özgün ve farklı tasarımlar geliştirilebileği bir alan | Hayal gücü, teknik ve teorik bilgiler |
Fotoğrafçılık | Benzersiz ve etkileyici fotoğraflar çekme gerekliliği | Görsel zevk, teknik bilgi, özgün bakış açısı |
Yönetmenlik | Film ve dizilerde özgün hikayeler yaratma ve bunları etkili bir şekilde görselleştirme | Hikaye anlatımı, görsel anlatım, liderlik |
Yazarlık | Özgün hikaye ve karakterler yaratma | Dil bilgisi, hikaye anlatma, duygusal zeka |
Müzik | Yeni ve etkileyici melodiler ve sözler yaratma | Müzik bilgisi, ritim duygusu, yaratıcı düşünme |
Mimarlık | Fonksiyonel ve estetik yapılar tasarlama gerekliliği | Teknik bilgi, görsel tasarım yeteneği, işlevsellik |
Reklamcılık | Dikkat çekici ve etkileyici reklamlar yaratma | Pazarlama bilgisi, görsel tasarım yeteneği, dil yeteneği |
Web Tasarımcısı | Kullanıcı dostu ve estetik web siteleri tasarlama | Teknik bilgi, görsel tasarım yeteneği, kullanıcı deneyimi bilgisi |
Moda- Saç Tasarım | Moda trendleriyle uyumlu ve özgün tasarımlar yaratma | Moda bilgisi, görsel tasarım yeteneği, trend takibi |
Endüstriyel Tasarım | Fonksiyonel ve estetik ürünler tasarlama gerekliliği | Teknik bilgi, görsel tasarım yeteneği, işlevsellik |
Yaratıcılık, birçok konu ve alan dahilinde adını duyduğumuz ve üzerinde hemen herkesin bir şeyler tavsiye ettiği bir kavramdır. Sık kullanılmasına ve üzerinde yazılıp çizilen tonla doküman olmasına rağmen yaratıcılığının neleri kapsamasına dair bir uzlaşma yoktur. Aslında yaratıcılığın, bireyin anlamlandırma noktasındaki özgünlüğe uygun olarak kendini ifade etmesi, üzerinde uzlaşabileceğimiz bir tanımı da es geçer. Yaratıcılık, bu bakımdan kendine özgü bir ifade bulma gücünü içermektedir. Kavramın bu denli kullanışlı olması ve yaratılan soyutluğun ve somutluğun kaynağı olarak uygulanması, pek çok alanda etkin olarak kendini göstermektedir.
Bugün, yaratıcılık gerektirmeyen bir meslek ya da alan, kişinin düşünme ve yaratma potansiyelini köreltir. Tabii ki günümüzün meslek tanımı ve koşulları, yaratıcılığı ne derece desteklemekte, bunu da ayrıca düşünmek gerek. yaratıcılık kendini ifade edecek koşulları ve potansiyeli bulduktan sonra kişiye alanında fayda sağlayacak kazanımları ortaya çıkarır. kimi zaman da yaratıcı düşünce dediğimiz kavram devreye girerek somut bir nesne öncesi zihinde çıkarımlar ve hesaplar yapar. meslekler dahilinde konuşmak gerektiğinde de yaratıcılık isteyen uğraşlar, kişi için son derece kıymetli zihin ögeleridir. bazen günleri bulabilen düşünce emekleri, nihayet zihinde bir ampulü yaktırdığında kişinin soyuttan somuta yakın bir ürünü alana kazandırma serüveni de başlar. i̇şte yaratıcılık isteyen meslekleri icra eden insanlar da alanlarındaki zihinsel çaba için bu işleri severek ve isteyerek yapmaya çalışan yaratıcı kişilerdir. Yazımızın da konusu olan bu kişiler ve yaratıcı mesleklere giriş yapmadan önce yaratıcılık nedir, ne anlamalıyız bunun üzerinde biraz duracağız.
Yaratıcılık Nedir?
Yaratmanın ve bir ürünün ortaya çıkmasına vesile olan özgün bir zihnin tasarımı olarak adlandırabileceğimiz yaratıcılık, zihinde başlar ve somuta dönüşür. Yaratıcı düşünce, ilmek ilmek örülen tasarıları süreç içinde birleştirerek zihinden kişinin ilgili çalışmasına taşınır. Düşünce emeği gerektiren bir süreç içinde ortaya çıkan yaratıcı fikir ya da ürün, kişinin daha sonraki düşünce deneyimi için de fayda sağlar. Yaratıcılık dediğimiz kavram da zaten zihinde biriktirilen düşünce ve fikirlerden bir yığın oluşturarak kendini ifade eder.
Düşüncenin ve düşünmenin yararını yaratıcılık sürecinde uygulamak adına ilgili konu hakkında deneyimlere göz atmak önemli bir yöntemdir. Yaratıcı kişilik önce bir fikir ya da ürün için daha önce alanda yapılmış çalışmalara, fikirlere göz atar, daha sonra ise zihninde yaratacağı düşünceye uyarlar. Yaratıcılık, yalnızca dahilere özgü bir tasarım potansiyeli değildir. Yaratıcı bir kişiliğe sahip olmanın yolu, ilgili konularda zihninizi tabiri caizse yormaktır. Zihniniz, ilgi duyduğunuz ve merak sardığınız bir alan ve konu dahilinde daha etkin çalışır. Yaratıcı bir süreç için de sürekli düşünce etkinliğini geliştirmeli ve potansiyelinizi ortaya çıkaracak koşulları oluşturmalısınız. Bunlar dışında en önemli şey ise fikir geliştirirken kendinize bir hedef koyabilmektir. Hedef ve ilgi yaratıcılığı besler ve ürünü ortaya çıkarma motivasyonu arttırır.
Yaratıcı Meslekler
Yaratıcı insanlar tarafından icra edilen meslekler, yeni ve özgün bir niteliğe sahip ürün ve fikirleri ister. Yaratıcı meslekler ve alanlarda çalışmak için yaratıcı düşünce ve ürün geliştirebilecek bir potansiyele sahip olmak gerekir. Yaratıcı kişilik, kendine ifade edebilecek bir alanda özgün fikirlerini ve ürünlerini üretir. Yaratıcı meslekler, genellikle sanat- bilim alanında fikir ve buluş aşamasındaki bölümlerde görülür. Bir ressamın, zihninde biriktirdiği farklı bir tasarıyı tuvale aktarması ve günümüzde geliştirdiğimiz birçok teknolojik araçları ilk defa ortaya çıkaran, onu geliştiren bir bilim insanının çabası, yaratıcılık örnekleridir.
Yaratıcı meslekler, günümüzde birçok alan için fikir ve ürün tasarlayan, üreten, çaba isteyen unsurları içerir. Birçok meslek grubu yaratıcı düşünceden az çok beslense de tamamıyla özgün ve yeni bir ürün isteyen meslekler vardır. Bu meslekler; grafikerlik, fotoğrafçılık, yönetmenlik, yazarlık, müzik alanı, mimarlık, reklamcılık, görsel iletişim, web tasarımcısı, moda- saç tasarım, endüstriyel tasarım, aşçılık, video-animasyon gibi alanlardan edinilir. Adını saydığımız meslekler, yaratıcı kişilik tarafından zihinden somutluğa ulaşan fikirlerle beslenir. Aşağıda bu mesleklerden bazılarının yaratıcılıkla olan ilişkisine dair kısa bilgileri bulabilirsiniz.
Grafik Tasarım
Yaratıcılığın en özgür bırakıldığı alanlardan biri olan grafik-tasarım, özgün ve farklı tasarımlara açık bir bölümdür. Aynı zamanda hayal gücünü dönüştürmek, bu alanda çalışmak isteyenlerde bulunması gereken bir yetkinliktir. Grafikerler, yapacakları tasarım öncesi fikir aşamasında örnek fikir ve tasarımlardan yararlanmayı ihmal etmez. Teknik ve teorik bilgiler, grafikerin sezgi ve zihnindeki düşünce bolluğuyla birleşerek ortaya bir ürün çıkarır. Grafik- tasarım alanında, logo, karakter tasarımı, broşür, kitap tasarımı, tipografi gibi teknik bilgi ve özgün fikirleri kullanan tasarım ürünleri vardır. Grafik tasarım alanı geniş bir kullanıma sahip, ürünleriyle başta reklamcılık alanında olmak üzere tasarıma gerek duyan her alanda kullanılan bir meslek grubudur. Eğer bu alanda çalışma isteğiniz varsa yaratıcı tasarım örnekleri için behance, freepik, brandEPS gibi sitelere göz atabilirsiniz.
Yazarlık
Yazarlık, düşünceleri ve zihindeki bilgileri etkili bir şekilde aktarabilmenin en güzel yollarından biridir. Yazarlık mesleği içinde editörlük, metin yazarlığı, web yazarlığı, edebi yazarlık gibi alt dallar vardır. Yazarlığın hangi alanında uğraş verirseniz verin yaratıcı yazarlık kavramına ve yöntemlerine aşina olmanız gerekir. Yaratıcı yazarlık ile özgün nitelikte duygu ve düşüncelerinizi farklı bir şekilde okuyuculara aktarıp farkınızı gösterebilirsiniz. Yazarlık alanında kendinizi ifade etmek ve yaratıcı yönünüzü gösterebilmek için yazarlığın temel yapı taşlarını ve bir olay örgüsünün nasıl kurgulanması gerektiğini öğrenmelisiniz.
Sadece edebi türler için değil, metin ve makale yazarlığı için de sözcüklerinizin, cümlelerinizin doğru yerde kullanımı ve tam bir metnin nasıl kurgulanması gerektiği ile ilgili temel bilgilerinizin olması gerekir. Yazarlık ile ilgili en önemli şey ise kafanızda müthiş kurgu örnekleri, karakterler ve olaylar gezinmesine rağmen kağıt ve kalemle yazacağınız bir metne dönüştürmek ancak pratik yapmakla ortaya çıkabilecektir. Hangi türde yazmak istiyorsanız isteyin, pratik yapmak ve deneyim kazanmak ilk yazı deneyiminden daha iyi bir sonuca sizi götürecektir.
Aşçılık
Aşçılık mesleği yalnızca yemek yapıp ilgili kişilere bunu servis etmek değildir. Aşçının diğerlerinden bir farkının olması meslekte ilerleyebilmesini sağlar. Yemek yapmanın da yaratıcı tarafı, defalarca yapılmış ve hazırlanmış bir tabağın farklı bir hazırlanış ve sunumunu ortaya çıkarabilmektir. Özellikle sunum aşaması aşçının yaratıcı yönünü ortaya çıkarabilmesine olanak sağlar. Meslek ilerlemek ve bir şef olabilmek için kişinin mesleki eğitim ve bilgilerini farklı bir perspektif ile ele alması gerekir. Bunun için de pratik yapmak ve farklı bir hazırlanış, görsellik için ilgili alanda çalışmış yaratıcı kişilerden yararlanmak lazımdır.
Moda-Saç Tasarım
Kadınların dışında erkeklerinde ilgili olduğu ve yaratıcılık gösterebildiği bir alan olarak saç ve moda tasarımı, yaratıcı örnekleri gördüğümüz bir meslektir. Saç ve moda söz konusu olduğunda trend ve farklı modeller her zaman ilgili insanların daha çok dikkatini çekmektedir. Tüketim çağında "farklı olmak " ve benzerliği azaltmak, kendini en çok saç ve kıyafet nezdinde göstermektedir. Bu algının farkında olan moda ve saç tasarımcıları, kendi özgünlüklerini daha önce yapılmış bir ürün üzerinde farklı bir imza ile tasarlayabiliyor. Aynı zamanda daha önce denenmemiş bir ürün tasarısını da özgüven, deneyim ve ilgi neticesinde ortaya çıkarabiliyorlar. Bu alanda çalışmak isteyen ilgili kişilerin eğitim sürecinde özgünlüklerini ortaya çıkaracak bir eğitim almaları ve moda-saç alanındaki son gelişmeleri- trendleri takip etmesi, trend olabilecek stilleri kendilerinin yaratması gerekir. Meslek dahilinde ilerleyebilmek, yaratıcı tarafınızı ne kadar kullandığınıza bağlı olarak değişecektir.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.