Grafik Tasarım Bölümü
Konu | Açıklama | Gerekli Bilgiler |
---|---|---|
Grafik Tasarım Nedir? | İletilmek istenen mesajı görsel yoluyla ileten sanat ve teknik bir alandır. | Görsel iletişim, yaratıcı düşünme ve teknoloji |
Grafik Tasarımın Kökeni | Grafik Tasarımın çıkış noktası; sanayileşmenin başlaması, küreselleşme süreci, modern yaşamın başlaması ve fotoğraf makinesinin keşfedilmesi ile ilişkilidir. | Sanat tarihi, sanayi devrimi, teknolojinin gelişmesi |
Temel Grafik Tasarım Uygulamaları | İki boyutlu ya da üç boyutlu logo, afiş, billboard, animasyon, reklam, film, kitap, tanıtım, ambalaj gibi uygulamalarda görülür. | Grafik tasarım teknikleri, görsel iletişim kursları, technoloji |
Grafik Tasarımcısının Rolü | Grafik tasarımcı, bir ürün veya hizmetin görsel iletişimini sağlar. | Grafik tasarım teknikleri, iletişim yetenekleri, yaratıcılık |
Grafik Tasarım Bölümü | 4 yıllık eğitim süresi boyunca öğrencilere görsel hafıza, hayal gücü ve çok yönlü düşünme yetenekleri kazandırmayı hedefleyen bölümdür. | Heyal gücü, görsel hafıza ve çok yönlü düşünme yeteneği |
Grafik Tasarım Bölümünde Kullanılan Programlar | Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw gibi programlar bu bölümde en çok kullanılan programlardan bazılarıdır. | Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw eğitimleri |
Grafik Tasarım İş İmkanları | Bu alanda; Eğitmen, Grafiker, Grafik Teknisyeni, Sanat Yönetmeni, Web Tasarımcısı gibi birçok farklı pozisyonda iş imkanı bulunmaktadır. | Teknik yetenekler, yaratıcılık, sanatsal göz ve eğitim |
Grafik Tasarımın Önemi | Görsel tasarımlara her zaman ihtiyaç duyulmuştur ve bu nedenle, grafik tasarım sürekli olarak önemli bir konudur. | Reklamcılık, medya, e-ticaret ve pazarlama |
Grafik Tasarımcısının Özellikleri | Hayal gücü, teknolojiyi kullanma becerisi, dikkatli ve görsel bir bakış açısı gereklidir. | Yaratıcı düşünme, tasarımcı yazılımları, sanat ve tasarım tarihi |
Grafik Tasarımın Sanatsal Ölçütleri | Hizalama, vurgulama, simetrik ya da asimetrik denge, karşıtlık, hareket, oran gibi önemli unsurlar vardır. | Renk teorisi, tipografi, görsel biçimler ve yerleştirme |
İnsanlık, dünyada olduğundan beri daima kendisini ifade etme, karşısındaki kişiyi anlama ve iletişim kurma çabasında olmuştur. 1450 yılında Johann Gutenberg’in Avrupa’da hareketli matbaayı icat etmesi ile birlikte kitaplar yaygınlaşmaya başladı. O dönemlerde egemen olan entelektüel düşünce yapısı din olgusu tarafında oluşmaktaydı ve buna bağlı olarak ilk dağıtımı oluşturulan kitaplar, dini kitaplar oluşmaktaydı. Harf ve metin dizilimlerinden oluşan bu basılı yayınlar, grafik tasarımın pratiklerine adım atmaktaydı. Ancak grafik tasarımın temel çıkış noktası sanayileşmenin gerçekleşmesi, dünyanın küreselleşmeye ayak uydurması ve modern yaşama geçişle birlikte, fotoğraf makinesinin keşfi olarak gösterilebilir.
Tarihte grafik tasarımın çıkış noktası; sanayileşmenin başlaması, küreselleşme süreci, modern yaşamın başlaması ve fotoğraf makinesinin keşfedilmesi olarak gösterilmektedir. Bir iletiyi yazılı olarak veya görsel bir sunum yoluyla hedef kitleye ulaştırmak için hazırlanan yaratıcı tasarımların oluşturulmasına, grafik tasarım denmektedir.
Grafik tasarım kendi içinde yetenek, hayal gücü, yeni fikirler ve teknolojiyi harmanlar. Tasarımlar, iki boyutlu ya da üç boyutlu logo, afiş, billboard, animasyon, reklam, film, kitap, tanıtım, ambalaj gibi uygulamalarda görülmektedir. Günlük yaşamımızda karşımıza çıkan birçok nesnede grafik tasarım ile karşılaşmaktayız. Grafik tasarım oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bazı sanatsal ölçütleri vardır. Bu sanatsal ölçütler; hizalama, vurgulama, simetrik ya da asimetrik denge, karşıtlık, hareket, oran gibi önemli unsurlardır. Grafik tasarım ile uğraşan yaratıcı tasarımların ortaya çıkmasına sağlayan kişilere grafiker veya grafik tasarımcı denmektedir.
Grafik Tasarım Nedir?
Grafik tasarım iletilmek istenen mesajı görsel yoluyla iletmektir. Bir görsel geliştirmek, düşünceleri görselleştirme yoluyla somutlaştırmak, metin ve görsellerin algılanabilir bir düzlemde iki ya da üç boyutlu biçimde meydana getirilmesini içeren bir süreçtir. Bu süreçte öne çıkan ve fark yaratan, yaratıcılık boyutudur. Hareketli filmler, baskılar, animasyon, iç mimari alanda ya da ambalaj ve marka gibi pek çok görsel ortamda karşımıza çıkmaktadır. Dijital şekilde uygulanabildiği gibi dijital olmayacak biçimde de uygulanabilmektedir. Grafik tasarımında ve grafik sanatlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir.
Geçmiş yıllardan günümüze kitaplarda, duvarlarda, dergilerde, afişlerde, logolarda yazılı ve görsel iletişim tasarımı aslında bir mesleğe ait olduğunu biliyor muydunuz? İşte tüm bunlarda grafik tasarımı görürüz. Görsel ve tasarım olan her şeyde grafik tasarım görürüz. Çünkü herhangi bir broşürden reklam afişlerine kadar her şey bir tasarımsal süreçten geçer. Eğer severek yapılırsa hem eğlenceli vakit geçirilen hem de maddi kazancı iyi olan mesleklerden biridir grafik tasarım. Elbette yenilikleri takip etmek ve alışılmışın dışında tasarımlar yapmak sizi daha tercih edilebilir kılar.
Grafik Tasarım Bölümü Nedir?
Grafik tasarım ürün veya hizmet ile hedef kitlenin görsel ve yazılı olarak iletişimini sağlamaktır. Ürün veya hizmet ile hedef kitle; görsel, resim ve grafik aracılığı ile buluşturulur. Grafik tasarım bölümü; görsel hafızası yüksek, hayal gücü iyi olan, farklı bakış açısına sahip, çok yönlü düşünebilen kendi alanında uzman olabilecek kişilerin yetişmesini sağlamayı hedefler.
Grafik tasarımı bölümü 4 yıllık lisans eğitimi verir. Öğrenciler yetenek sınavını kazanmaları durumunda eğitim hakkı elde eder. Öğrenciler eğitim süresi içinde uygulamalı derslere de katılarak iş yaşamına hazırlık yapar. Edindikleri tecrübelerle gelecek yaşamlarında daha sağlam adımlar atmayı başarırlar. Eğitimin ikinci ve üçüncü yıllarında staja katılırlar.
Eğitim süresi boyunca sanat tarihi, iki ve üç boyutlu tasarım, illüstrasyon, web tasarımı gibi birçok dersten sorumlu olan öğrencilerden, tüm dersleri başarı ile tamamlamaları beklenir. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanır. Grafik tasarım bölümü mezunlarına grafiker veya grafik tasarımcısı unvanı verilmektedir.
Grafik Tasarım Bölümü Öğrencilerinin Bilmesi Gereken Programlar
Programlar şu şekilde sıralanabilir:
Adobe Photoshop
Adobe Illustrator
Corel Draw
Bunun yanı sıra,
Adobe Indesign,
Adobe Flash, ActionScript
Free Hand
Adobe Dreamweaver grafik tasarımda kullanılan önde gelen programlardandır.
Grafik Tasarım İş İmkanları Nelerdir?
Grafik tasarım bölümü mezunlarının görsel tasarım bakımından yetenekli kişiler olması da oldukça önemlidir. Öğrencilerin eğitim yaşamında aldıkları teknik ve uygulamalı eğitimleri, yetenekleri desteklemektedir. Grafik tasarım mezunları eğitmen, grafiker, grafik teknisyeni, sanat yönetmeni, web tasarımcısı gibi bazı unvanlarla çalışabilirler.
Eğitmen olmak isteyen mezunların ihtiyaç duyulan belgeleri tamamlaması durumunda akademisyen olarak kariyerlerini oluşturmaları mümkündür. Aynı zamanda grafik tasarım mezunları tamamen bağımsız kendi firmalarını kurup serbest çalışma olanağına da sahiptir. Tüm bunların yanı sıra farklı kurumlarda iş imkanlarına sahiptirler. Bu iş imkanlarını inceleyelim.
Reklam Şirketlerinde grafiker olarak yer alabilirler.
Yayın Evlerinde mezunlar için iş imkânı oldukça geniştir.
Özel ve kamu kuruluşlarında tüm grafik tasarımları ile ilgili dergi, kitap, reklam, web ara yüz oluşturma gibi alanlarda iş imkânı vardır.
Grafik Danışmanlığı yapabilirler.
Çizgi Film Atölyelerinde farklı unvanlarla görev alabilirler.
Sanat Danışmanlığı yapabilirler.
Medya Kuruluşlarında yer alırlar.
Grafik Tasarım Mezunları Ne İş Yapar
Grafik bölümünü tercih edecek adayların, hayal gücü yüksek, renkleri seven, yeniliklere oldukça açık, araştırma yapmayı seven ve teknolojiyle ilgili ve yakından takip eden kişiler olması gerekmektedir. Birçok alanda iş imkanına sahip olan mezunlar, seçim aşamasında mezun olduklarında ne iş yapacaklarına dair bilgi sahibi olmak isterler. Grafik tasarımı mezunlarının yapacağı işleri inceleyelim.
Grafiker, tasarım yapılacak konu ile alakalı detaylı ve doğru bilgiye ulaşabilmek için kurum müşterileri ile iletişim halinde olur.
Hedef kitleye iletilmesi amaçlanan konu ile alakalı detaylı araştırma yaparak, kalite işler ortaya çıkarmayı amaçlar.
Hedef kitleye iletilmesi hedeflenen konu ile alakalı görseller bulur, yeni fikirler ve yeni çalışmalar hazırlar.
İhtiyaç halinde film ve sanat yönetmenlerine yardımda bulunabilirler.
Tasarımı yapılan ürün veya hizmetin basım aşaması ile yakından ilgilenir.
Grafikerler en çok hedef kitleye ulaşmayı hızlı gerçekleştiren reklam ajanslarında görev aldıkları gibi ayrıca televizyon kanallarında, gazetelerde ve kurumsal firmalarda yer alırlar.
Grafik Tasarım Dersleri Nelerdir?
grafik tasarım günümüz koşullarında tartışılmayacak kadar önem taşımaktadır. bölüm; iletişim gücünün bilinci ve gelişen yeni teknolojileri, görsel iletişim ile bir araya getirebilecek kişileri seçmeyi hedefler. grafik tasarım bölümü, araştırmaya önem veren, yaratıcı ve özgün tasarımlar ortaya koyabilen, eleştirel düşünme becerileri ile donanımlı, güzel sanatlar altyapısını deneysellik ve yaratıcılıkla çoğaltabilen, sosyal açıdan duyarlı, güncel tasarım anlayışını yakından takip eden, entelektüel yönü kuvvetli ve donanımlı grafik tasarımcıları yetiştirmek için teorik ve uygulamalı derslerden oluşur. Ayrıca bölüm öğrencilerinin kariyerlerine daha planlı ilerleyebilmeleri için staj yapmaları istenmektedir.
Ülkemizde birçok üniversitenin eğitim verdiği bu bölüm başarılı grafik tasarımcılar yetiştirmiştir. Bölüm dersleri biraz zorlayıcı olsa da entelektüel bakış açısı üniversite hayatları boyunca gelişmeye devam edecektir. Bu bölümde öğrencilerinin başarı ile mezun olması için duygu ve düşüncelerini çizgilerle ve grafiklerle aktarabilme yeteneğine sahip olmaları gerekir.
Algılama da incelik ve yaşama farklı açılardan bakabilme becerileri son derece öneme sahiptir. Tüm bu özellikleri geliştirebilmeleri ve yaşamlarında kullanabilmeleri için aşağıda sıraladığımız dersleri başarı ile tamamlamaları gerekir.
Renk Kuramları,
Sanat Tarihi,
İki Boyutlu Tasarım,
Üç Boyutlu Tasarım,
Bilgisayarda Tasarım Programları,
Grafikte Üretim Teknikleri,
Tipografi,
İllüstrasyon,
Web Tasarımı,
Reklam Grafiği Tasarımına Giriş,
Grafik Tasarım Taban Puanları ve Sıralama
2020 Grafik Tasarım Taban Puanları ve Grafik Tasarım Başarı Sıralamaları ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan son güncel puanlardır. Sizler için ilk 5 eğitim kurumunun taban puanlarını ve başarı sıralamalarını inceledik.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Başarı Sırası |
---|---|---|---|
HASAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ | Grafik Tasarım (İngilizce)(Burslu) | 430,83092 | 7496 |
ATILIM ÜNİVERSİTESİ | Grafik Tasarımı (Burslu) | 339,86740 | 117130 |
ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ | Grafik Tasarım (Burslu) | 316,77363 | 177345 |
FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ | Grafik Tasarım (Burslu) | 312,71743 | 190191 |
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ | Grafik Tasarım (Burslu) | 301,50719 | 229460 |
Grafik Tasarımcı Hangi Niteliklere Sahip Olmalı?
Bu mesleği yapacak kişilerin biçim ve mekan ilişkisini görebilen, renkleri algılayabilen, hayal gücü zengin, tasarımlarını çizgi yolu ile ifade edebilen, sanatsal alanlara ilgili, yeniliklere açık, teknolojiyi yakından izleyen kimseler olmaları gerekmektedir. Grafik tasarımcısı büroda bilgisayarla veya çizim masası üzerinde, zaman zaman sakin ortamlarda, film ya da fotoğraf stüdyolarında ve ajanslarda çalışmak durumundadır. Grafik tasarım mesleğini yapacak kişilerin sahip olması gereken önemli nitelikler vardır.
Yaratıcılık
Harika bir grafik tasarımcı yaratıcı fikirlere sahip olmalı olmalı ve bu hayal gücünü çalışmalarına uygulayabilmelidir. Yaratıcı insanlar sadece kalabalığı ve en son trendleri takip etmekle kalmaz, günlük nesnelerden ve hatta kendilerinden de ilham alırlar.
Tutarlılık
Grafik tasarımda, tutarlılık kelimesi genellikle bir web sitesi tasarımı üzerinde müşterilerle çalışıyor, posterler veya el ilanları oluşturuyor olsanız da bir markanın kimliğini takip ederek tasarımlarınızı tutarlı tutmak önemlidir. Bir markanın renk şemasını kullanarak, yaratımın tüm yönleri sırasında stiller ve yazı tipleri dikkate alınmalıdır.
Problem çözebilme
Harika bir grafik tasarımcı olmak için problem çözmeyi bilmek önemlidir. Bir tasarımcı, sadece parlak bir şey yaratmak için değil, aynı zamanda bir web sitesinin geliştirme aşamasında ya da bir müşterinin zorlu beklentileriyle nasıl çalışacağını bilmek için tasarımlarının nasıl çalışabileceğini bilmek zorundadır.
Her zaman öğrenme
Geçen yıl tasarladığınız bir şey, onu şimdi nasıl tasarlayacağınız olmayacak, tasarım ömür boyu sürecek bir süreç. Harika bir tasarımcı genellikle mütevazi ve her zaman başkalarından yeni fikirleri kucaklayan olarak tanımlanabilir.
Eleştiri yapabilme
Herkes tasarladığınız her şeyi sevmeyebilir. Bunun sebebi tasarımınızın kötü olması değil ancak müşterinin aklında farklı bir fikir olması nedeniyle, eleştiri kişisel olarak alınmaması gereken bir şeydir. Sadece başka bir kişinin görüşüdür. Harika bir tasarımcı eleştiriyi olumlu karşılayacak, gerçekleşmesi gerektiğini kabul edecek, sonra neyin iyi çalıştığını ve neyin işe yaramadığını öğrenecektir.
Sabır
Harika işler tasarlamak zaman alabilir, en iyi fikirler çoğu zaman hızlı bir şekilde gelmez ve bir fikrin geliştirilmesi için çok sayıda girişimde bulunabilir. Harika bir tasarımcı, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir fikir üzerinde çalışmaya devam etme sabrına sahiptir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.