Grafik Tasarım Nedir?
Grafik Tasarımı Nedir? | Kimler Grafik Tasarımcısı Olabilir? | Grafik Tasarımı İçin Kullanılan Yöntemler |
---|---|---|
Reklam, kampanya, duyuru ve haberlerin dijital ortamda tasarlanması süreci. | Hayal gücü yüksek, yaratıcı düşünen ve sanatçı ruhlu kişiler. | Dijital teknolojiler ve çeşitli tasarım araçları. |
Bilgi ve uyarı levhaları, billboard, afiş ve logoların oluşturulması süreci. | Renkleri ve çizgileri uyumlu bir biçimde kullanabilen kişiler. | Grafik tasarım yazılımları ve dijital çizim araçları. |
Dergi, kitap ve tanıtım filmi gibi materyallerin tasarım süreci. | Estetiğe duyarlı ve detaylara önem veren kişiler. | Çizim ve montaj teknikleri ile birlikte tipografik uygulamalar. |
Bir fikrin veya konunun görsel olarak ifade edilme sanatı. | Görsel düşünme yeteneğine sahip ve problem çözme becerileri gelişmiş kişiler. | Görselleştirme teknikleri ve yaratıcı düşünme metodları. |
Bilgi, idealar ve mesajları görsel olarak etkili bir biçimde iletmeyi sağlar. | Hedef kitleye göre içerik oluşturabilen ve tasarım trendlerini takip eden kişiler. | Markalaşma ve kimlik oluşturma stratejileri yanında görsel problemleri çözme yetenekleri. |
Dijital ortamdaki her türlü görseli tasarlamaktır. | Dijital teknoloji ve araçlarına hakim kişiler. | Dijital ortamda tasarım yapabilecek teknolojik imkanlar kullanılır. |
Grafik tasarımı, bir kampanyanın, reklamın, duyurunun, haberin dijital ortamda hazırlanarak, bilgi ve uyarı levhaları, billboard, afiş, logo, dergi, kitap, tanıtım filmi gibi birçok tasarımlarının yapılmasına denir. Bütün bunları dijital ortamda bütün teknolojik imkanlarla yapan kişiye de “Grafik tasarımcısı’’ denir. Hayal gücü yüksek, yaratıcı düşünen, renkleri ve çizgileri uyumlu olarak kullanan sanatçı ruhlu kişilerdir grafik tasarımcıları.
Grafik tasarımı, özellikle ilgi çekmek, tanıtım ve reklam amaçlı olarak kullanılır.
Son yıllarda oldukça gelişmiş ve sık olarak kullanılan görsel iletişim sanatıdır. Çok geniş bir iş yelpazesine sahiptir. Çok ufak bir tasarım yapılabildiği gibi, çok büyük tasarımlarda yapılır. İşin büyük veya küçük oluşu yapılan işin kalitesini etkilemez. Her yapılan işte titizlik ve özen aynıdır. Grafik tasarımcısı hitap edeceği kitlenin ilgisini çekmek için farklı renkler ve şekiller kullanır.
Grafik tasarımcısı nasıl çalışır?
Tasarımını yapacağı konu hakkında bilgi sahibi kişilerle görüşür, müşterilerin net isteklerini öğrenir.
Tasarım yapacağı konu hakkında detaylı bilgi toplar, araştırma yapar.
Üzerinde çalışacağı kavramları belirler. Tasarımın ana temasını belirler.
Ana temaya uygun görseller belirler.
Fotoğraf veya film çekimi yapılıyorsa, fotoğraf ve film çekimlerini denetler.
Tanıtım kampanyasında görev almışsa, tasarımından, basımına ve yayınlanmasına kadar her türlü aşamasını takip eder.
Grafik Tasarımcısında Olması Gereken Özellikler:
Hayal gücünün sınırlarını zorlamalı, renkleri ve şekilleri en iyi şekilde kullanmalıdır.
Görsel zekası yüksel kişilerdir.
Yenilikçidir.
Yaratıcılıkta sınır tanımamalı, farklı şeyler düşünüp uygulayabilmeli.
Sanatsal yönü ağır basmalı, fikir ve çizimleri ile bunu buluşturmalıdır.
İnsanların ruhuna hitap eden psikoloji, sosyoloji ve sanat dalları ile ilgilenmelidir.
Teknolojik yönden gelişmeleri yakından takip etmeli, yenilikleri işine yansıtmalıdır.
Bilgisayar destekli tasarım programını etkin kullanmalıdır.
Bulunduğu ortamdaki farklılıkları ayırt edebilmelidir.
Grafik Tasarımı Nasıl Yapılır?
Grafik tasarım deyince, teknoloji ve sanatın görüntü ve renklerle birleşmesi sanatı olarak da düşünebiliriz. Tasarımcılar uzun süren emek ve çalışmanın neticesinde muazzam eserler ortaya çıkarır. Dekoratif ve ilgi çeken eserler ortaya çıkarmak için çeşitli tasarım ve efektlerden yararlanırlar. Grafik tasarımcıları aynı zamanda hem içerik hem de metin taşıyan resimlerde tasarlayabilir. Metin ve resim ikilisini bir arada kullanırken ne şekilde olacağına tasarımcı planlar. Müşterinin de isteği göz önünde bulunarak çalışma hazırlanır.
Grafik tasarım yaparken aşağıdaki yöntemleri izlenir:
Müşterinin isteğinin ne olduğu ve neyi yansıtmak istediği öğrenilir.
Müşteri tam olarak tasarımda neyin anlatılmasını istiyor, ne şekilde olmasını istiyor detaylanır.
İstekler göz önüne alınarak anlatılmak istenen hizmet veya ürün ile ilgili taslak oluşturulur.
Hangi grafik üzerinde çalışılacağı belirlenir.
Gerekli tasarımlar oluşturulur.
Hangi renk ve görseller kullanılacak belirlenir.
Resimler ve dijital içerik uygunluğu planlanır.
Ortaya çıkan tasarım projesi müşteri onayına sunulur.
Müşterinin isteğine göre değişiklikler güncel hale gelir.
Gerekli düzeltmeler yapılır.
Basılmadan veya yayınlanmadan tüm düzeltmeler, kontroller yapılır.
Grafik Tasarım Programları
Grafik Tasarım oluşturulurken kullanılan bir takım programlar bulunmaktadır. Birbirinden iyi programlarla eşsiz tasarımlar yaratmak mümkün. Bu programlara farklı bakış açısı ve yaratıcılık ta eklenirse birbirinden mükemmel tasarımlar çıkartılabilir. İnternet üzerinden tasarım oluşturmak için işimize yarayacak bir çok programa ulaşabiliriz. Kullanılan programlar şunlardır:
Adobe Photoshop: Photoshop programı, grafik tasarımcılar tarafından çok sık kullanılır. Vektör tabanlı değil, piksel tabanlı bir tasarım imkânı sunar. Bu program bir fotoğraf düzenleme programıdır. Etkili bir tasarım programıdır.
Adobe Illustrator:. Web tasarım, broşür ve afiş tasarımlarında etkin olarak kullanılan Adobe Illustrator, Mac OS X ve Windows işletim sistemleri ile uyumlu çalışır.
Corel Draw: Çok kullanılan grafik tasarım programından biridir. Matbaacılık, dijital baskıcılık, tekstil, tabela ve afiş gibi uygulamalarda kullanılır.
3DS Max: 3 boyutlu tasarım ve çizim programıdır. Tasarım konusunda dünyanın en iyi programıdır. Mimari sektörde daha çok kullanılır. Gerçeği aratmayan çizimler yapmayı sağlar. Bina, bina içi, yapılar, mobilyalar hatta insan görselleri bile çizilerek gerçek-çizim olduğu anlaşılmayacak boyutta çalışmalar yapabilirsiniz.
Adobe Dreamweaver (web geliştirme programı): Dünyanın en iyi yazılım hazırlama programı olarak kullanılır. Kod yazanların kullandığı programdır.
Grafik Tasarım Ürünleri Nelerdir?
Grafik tasarımı hedef kitleye uygun olarak bir ürün veya hizmetin tanıtımını yapmak amacıyla renk, grafik, şekil ve görsellerle tasarım oluşturma sanatıdır. Yiyeceklerin ambalajından, afişlere kadar, kitap kapaklarından, televizyon reklamlarına kadar tasarımcıların elinden çıkan eserlerdir. Bu iş kolu geniş bir alana hizmet vermektedir. Bir tasarımcının olmazsa olmazı yaratıcılıktır. Yaratıcılığı olmayan farklı düşünemeyen biri bu işi yapamaz.
Grafik tasarımı ile farklı iş kollarına göre, farklı ürünler tasarlanabilir. Genel olarak grafik tasarım ürünleri şunlardır:
Elektronik posta şekilleri
Logo tasarımı
Kartvizitler
Ürün ambalajları
Matbaa ürünleri
İşçi kıyafetleri
Fatura tasarımları
Antetli kağıt tasarım uygulaması
Tabela
Etiket tasarımı
Web sitesi görsel dosyaları
Afiş tasarımı
Albüm kapakları
Film afişleri
Billboardlar
T-shirt ve ev aksesuarları
Kitap-dergi kapakları
Grafik Tasarım Bölümü
Üniversitelerde “Grafik Tasarım Bölümü” sanatsal faaliyetlerle ilgilidir. Güzel sanatlar fakültelerinin ilgi çeken bölümüdür.Bu nedenle bu bölümde sanat dersleri de öğretilir. Grafik tasarım ve teknoloji ile yakından ilişkili olduğu için bu bölümde bilgisayar eğitimi yoğun olarak verilmektedir. Yaratıcılık önemli olduğu için görsel ve işitsel yönden destekli ders programı düzenlenir. Bu bölümü seçecek olan öğrenciler 2 yıllık yüksekokul veya 4 yıllık fakülte eğitimi tercih edebilirler.
İş kolları çok geniş bir alanda olduğu için mezun olduktan sonra kolayca iş bulunabilir. Bu alanda yetişmiş eğitimli kişilere ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu alandan mezun olanlar:
Kendi işlerini kurabilir, freelance çalışabilirler.
Reklam şirketleri,
Danışmanlık şirketleri
Grafik tasarım firmaları
Televizyon kanalları,
Web tasarım firmaları
Film sektörü,
Basım yayın alanlarında iş bulabilirler.
Tasarımda bir kariyer, hem finansal hem de duygusal olarak son derece ödüllendirici olabilir. Farklı bir bakış açısıyla düşünebilen ve yaratıcılığını ifade edebilen tasarımcılar, her sektördeki işletmeler tarafından oldukça aranmaktadır. Aynı zamanda, çok yetenekli tasarımcılar iyi bir hayat kazanabilirler.
Meslek, teknolojinin hızla ilerlemesi ve ilgi çekici tanıtımların önem kazanmasıyla geleceğin popüler meslekleri arasında yerini almıştır. Bu alana ilgi duyan öğrenciler için önerilen bir bölümdür. Tasarım alanında kariyer hedefleyen öğrenciler, parlak bir geleceği dört gözle bekleyebilirler.
Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.