Webinar Nedir? Webinar Oluşturma Adımları Nelerdir?
Webinar Nedir? | Webinarın Avantajları | Webinar Oluşturma Adımları |
---|---|---|
Masaüstü, laptop, tablet veya cep telefonları gibi çeşitli elektronik cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilen bir çeşit online seminerdir. | Fiziksel mekan, zaman ve maliyet kısıtlamalarını ortadan kaldırır. | Konsept belirleme, teknik hazırlıklar, tarih ve saat belirleme |
Webinar,, dijital platformlardaki katılımcılara bilgi paylaşmayı amaçlar. | Geçerli sağlık koşulları sebebi ile insanların aynı yerde bulunması gerekliliğini ortadan kaldırır. | Konuklar ve konuşmacıların belirlenmesi, webinar içeriğinin hazırlanması. |
Webinar'lar genellikle eğitim, ürün tanıtımı veya konferanslar için kullanılır. | Daha geniş bir kitleye ulaşma imkanı sağlar, çünkü coğrafi kısıtlamalar yoktur. | Katılımcıların davet edilmesi, teknik altyapının kontrolü. |
Önceden belirlenmiş bir konu hakkında bilgilerin paylaşıldığı online etkinliktir. | Katılımcıları etkileşime geçme ve anında soru sorma imkanı sağlar. | Webinar platformunun seçilmesi ve test edilmesi, etkinliğin düzen ve yönetiminin planlanması. |
Webinar, bilgi ve fikirlerin paylaşıldığı interaktif bir online ortamdır. | İnsanlara birçok yer ve zaman diliminden bağlanma fırsatı verir. | Etkinliğin duyurulması ve kayıt işlemlerinin yönetilmesi. |
Webinar, belirli bir konuda bilgileri aktarmak için kullanılan online bir seminerdir. | Webinar garantili ve hızlı bir bilgi akışı sağlar. | Etkinliğin sonradan izlenebilmesi için kaydedilmesi. |
Tanıtım, seminer, eğitim gibi birçok etkileşim amacına ulaşmak için çok sayıda insanın bir arada olmasını gerekebilir. Fiziksel olarak bir araya gelmenin zaman ve maliyet olarak zorlukları yüksektir. Günümüz koşullarına baktığımızda bu duruma içinde bulunduğumuz toplumsal sağlık sorunları da eklendi. Webinar tüm bu ihtiyaçları karşılamak üzere güzel fırsatlar sunuyor.
Webinar, internet aracılığı ile yapılan seminer, ders veya atölye çalışmalarına verilen addır. Webinar, ağ olarak bilenen web kelimesi ve seminer kelimesinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Bir amaç için toplanan bir grup internet üzerinden istediği zaman ve süre boyunca interaktif olarak etkileşim içinde oluyor. Bir web semineri içinde video, slayt gösterileri olabilir. Web semineri diğer normal seminerler gibi belirli bir tarihi ve saati olan canlı bir etkinliktir. Uygun ekipmana sahip olan herkes internet üzerinden ve istedikleri her yerden bir web seminerine katılma şansına sahiptir.
Webinar Oluşturma Adımları Nelerdir?
Webinar oluşturmak için video konferansa benzer yollar izlenir ve benzer yazılımlar kullanılır. Web seminer oluşturulurken aşağıda belirttiğimiz adımları izlemek gerekir.
Web seminerin oluşması için profesyonel bir yapıya sahip SAAS kullanılması gerekir.
Web seminer için normal seminerler gibi tarih ve saat belirlenmelidir.
Web semineri oluşturacak konu ve içerik belirlenmeli özenle hazırlanmalıdır.
Web seminerin tanıtımları yapılmalıdır. Bu durum webinar etkinliğinin farkına varılmasını ve ilgi çekmesini sağlayacaktır.
Canlı web seminerine geçilmeden önce deneme çalışmaları yapılmalıdır. İhtiyaç duyulacak ekipmanlar hazır edilmeli ve ayarların kontrolleri yapılmalıdır.
Tüm hazırlıkların eksiksiz olarak tamamlandığından emin olduktan sonra seminer başlatılmalıdır.
Web Seminer İçin Nelere İhtiyaç Duyulur?
Webinar katılımı için gereken en önemli unsur web seminer bağlantısına girebilmektir. İnternete bağlı olan bir cihaz aracılığı ile kolayca ulaşmak mümkündür. Kayıt etmek ve görüntülemek için ihtiyaç duyulacak unsurları inceleyelim.
Yüksek hıza sahip bir ağa düzgün bir şekilde bağlanabilmek gerekiyor.
Webinar erişimi için ihtiyaç halinde yazılıma sahip olmak gerekebilir.
İyi video görüntüleme ve ses çıkış özelliğine sahip olmak gerekiyor.
Günümüz koşullarını değerlendirdiğimizde insanların kullandıkları cihazların çoğu, kurulum ihtiyacı olmadan seminerlere erişim sağlayabiliyor. Web seminere katılım için tarihini ve saatini öğrendikten sonra kayıt olmak yeterlidir.
Başarılı Bir Webinar Platformu Nasıl Olmalıdır?
Webinar oluşturmaya karar verdiğinizde yapılan çalışmanın başarılı olması için platformun sahip olması gereken özelliklere dikkat etmelisiniz. Bu özellikler nelerdir, inceleyelim.
Hız, performans; web seminer esnasında en önemli husus akıcılıktır. Etkinlik esnasında görüntünün sıklıkla donması veya sesin aralıklarla kesilmesi önemli sorunlardandır. Marka için olumsuz düşünceler gelişmesine sebep olur. Hız mutlaka test edilmeli ve ihtiyaç duyulan şartlar oluşturulmalıdır.
Kullanım kolaylığı; herkes teknolojiyi aynı oranda kullanamıyor olabilir. Herkesin anlayabileceği bir ara yüz kullanılması gerekir. Sade ve anlaşılır olması işinizi kolaylaştıracaktır. Her katılımcıya teknik destek verebilecek bir platform oluşturmanız gerekecektir.
Güvenlik; webinar etkinliklerine katılımınız esnasında paylaşım içinde olduğunuz konular öneme sahip olabilir aynı zamanda size özel de olabilir. Bu durum etkileşimde olduğunuz platformun güvenirliğini sorgulamanızı gerektirebilir. Paylaştığınız kişisel bilgilerin, belgelerin ve kaydettiğiniz oturumların güvenlik zinciri içinde olduğundan emin olmalısınız.
Sahip olduğu özellikler; oluşturacağınız platformun kullanım özellikleri, webinarın amacına uygun destekleyici unsurlara sahip olmasını gerektirir. Örnek olarak bir etkinlik esnasında kalabalık bir gruba soru yönelttiğinizde, yanıtları görüyor olmanız gerekir. Bir yazılım tanıtımı paylaşıyor olabilirsiniz. Bu esnada katılımcı olan herkesin bilgisayarına yazılım yükleme imkanınız yoksa, webinar ekran paylaşım özelliğini karşılıyor olmalıdır. Bir başka örnek verecek olursak; webinar etkinliği esnasında grup çalışması oluşturmanız gerekiyorsa, katılımcıların gruplar halinde çalışabilmesine olanak vermeli ve her bir grubun birbirini görmemesine rağmen kendi içlerinde çalışmalarını kolaylıkla sağlıyor olmalıdır.
Webinar Sayesinde Sağlanan Avantajlar Nelerdir?
Webinar, kullanıcılarına kesintisiz ve esnek bir deneyim sunmayı amaçlar. Bunların yanı sıra büyük etkiler yaratacak önemli avantajları bulunur. Webinar çok sayıda sektörde ve alanda başarılı olarak kullanılır. Katılımcılar, konuşmacılar ve organizasyon düzenleyiciler için uygun bir uygulamadır. Markalar için önemli bir teknolojik nimettir. Organizasyon yapısı oluşturulurken muhakkak değerlendirme içine alınmalıdır.
Düşük maliyet avantajı; web semineri ulaşım maliyetlerini ortadan kaldırır. Seminer organize edenlerin ve katılımcıların bir seminer oluşturmak için ve bir seminere katılmak için katlandıkları maliyeti büyük oranda azaltır. Web seminerleri işletmelere ve katılımcılara önemli bir değer katarken, genellikle ücretsiz olma özelliğine sahiptir. Bu durum seminer düzenlemeyi oldukça uygun hale getirir.
Kullanım avantajı; webinar, çevrimiçi olma özelliği ile kişilere bulundukları yerden görüntüleme avantajı sağlar. Bu aşamada ihtiyaç duyulan tek önemli unsur seminere erişebilmek için kararlı bir internet bağlantısına sahip olmaktır. Kesintiye uğramayan bir erişim sayesinde kullanıcılar için önemli bir fırsattır.
Erişim Avantajı; bir birey veya işletme maliyetin bir kısmı ile bütün dünya genelinde kitlelere ulaşabilir ve ev sahipliği yapabilir. Webinar sayesinde geniş kitlelere ulaşmak çok daha kolaydır. Normal seminerlerle karşılaştırdığımızda zaman kazanmak ve maliyet düşürmek için çok büyük avantaj sağlar. Markaların tercih ettiği bir uygulama olma özelliğine sahiptir.
Marka imajı avantajı; webinar, markaların kitlelere ulaşması ve iletişim kurması için bir platform özelliği taşır. Platform olması ile marka imajını etkiler. Markanın kalitesi ve sunum yapan kişi hedef kitle önünde marka tanıtımı yapmasına olanak sağlar. Böylelikle planlanan hızda çalışmalar yürütülebilir.
Satış arttırma avantajı; katılımcı seminere gönüllü olarak başvurmalıdır. Bu durum web seminerinin önemli veri toplama ve satış oluşturma aracı olduğunu ispatlamaktadır. Web seminerine katılımların gönüllü olması nedeni ile markalar müşteri listesini daha kısa zaman dilimi içinde oluştururlar. Web seminerleri, katılım sağlayanları potansiyel müşterilere çevirerek, satış arttırmada kullanılabilir.
İnteraktif; webinar oldukça büyük oranda etkileşim meydana getirir. Yapılan anketler, ölçümler kitlelerin ilgisini çekmekte ve seminerin anlaşılırlığına büyük oranda yardımcı olmaktadır. Web seminerinde herkes kendi videosunu ve ses kaydını oluşturabildiğinden daha kişisel bir yapıya sahiptir. Bu durum geniş bir kitleyi yönetmeye önemli ölçüde yardımcı olur.
Webinar ne anlama gelmektedir?
Webinar, internet aracılığı ile yapılan seminer, ders veya atölye çalışmalarına verilen addır. Webinar, ağ olarak bilenen web kelimesi ve seminer kelimesinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Web semineri diğer normal seminerler gibi belirli bir tarihi ve saati olan canlı bir etkinliktir.
Webinar etkinliği için nelere ihtiyaç vardır?
Yüksek hıza sahip bir ağa düzgün bir şekilde bağlanabilmek gerekiyor. Webinar erişimi için ihtiyaç halinde yazılıma sahip olmak gerekebilir. İyi video görüntüleme ve ses çıkış özelliğine sahip olmak gerekiyor.
Webinar platformu için güvenlik ne anlama gelmektedir?
Webinar etkinliklerine katılımınız esnasında paylaşım içinde olduğunuz konular öneme sahip olabilir aynı zamanda size özel de olabilir. Bu durum etkileşimde olduğunuz platformun güvenirliğini sorgulamanızı gerektirebilir. Paylaştığınız kişisel bilgilerin, belgelerin ve kaydettiğiniz oturumların güvenlik zinciri içinde olduğundan emin olmalısınız.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.