AnasayfaBlogTelegram Nedir? Ne İşe Yarar?
Nedir?

Telegram Nedir? Ne İşe Yarar?

15 Ocak 2020
Kanatlarını esintiye açmış bir kağıt uçak gökyüzünde uçarken görülüyor. Beyaz bulutlarla kaplı masmavi gökyüzü güzel bir fon oluşturuyor. Çerçevenin sağ tarafında görünen yarım ay, sahneye gizemli bir unsur katıyor. Kağıt uçak, gökyüzünün ve bulutların soluk renkleriyle kontrast oluşturarak çarpıcı bir görüntü yaratıyor. Kağıt uçak gökyüzünde zahmetsizce süzülüyormuş gibi görünüyor, beyaz gövdesi parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. Kanat açıklığı geniş ve uçak yavaş, sabit bir hızda uçuyor.
ÖzellikleriTanımÖnemli Notlar
Güvenlik SistemiTelegram için güvenlik sistemi sağlam olduğu kabul gören bir anlık mesajlaşma servisidir.Şifreli mesajlaşma, kendini imha edebilen mesaj sistemi, isteğe özel güvenlik katmanı ve mesajlara konulabilen pın kodu.
Dosya PaylaşımıTelegram ile boyut kısıtlamasına takılmaksızın her türlü dosyanızı kişilerinizle paylaşmanız mümkün hale getirilmiştir.Telegram kullanıcıları için 1,5 GB’a kadar olan dosya paylaşma imkanı sunar.
Grup OluşturmaTelegramda, 200 kişiye kadar destek veren gruplar açmanıza olanak tanır.İsteğe bağlı olarak botlar geliştirebilir ya da bir Telegram kanalı açabilirsiniz.
Sesli ve Görüntülü MesajlaşmaTelegram, sesli arama yapabilir. Görüntülü arama özelliği yoktur. Ama görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliğine sahiptir.Görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliğine sahip olmasına rağmen görüntülü arama özelliği bulunmamaktadır.
Kendini İmha Eden MesajTelegram, kendi kendini verilen süre içinde imha eden mesaj özelliğine sahiptir.Bu şekilde gönderilen mesajlar, verilen süre sonunda hem göndericiden hem de alıcıdan otomatik şekilde silinmektedir.
Ekran Görüntüsü BildirimiTelegram'da ekran görüntüsü alındığında, karşıdaki kişiye bu durum bildiriliyor.Bu özellik, mesajlaşmanın gizlilik ve güvenlik tarafını daha da güçlendiriyor.
Bulut DestekliTelegram sistemi bulut desteği sayesinde ve önbellek yönetimi seçeneklerini kullanarak telefonunuzda neredeyse sıfır yer kaplar.Telegram'daki içerikleriniz, bulut depolama sayesinde, farklı cihazlardaki oturumlarınızda kolayca sekronize olur.
Galeriye Kaydetme SeçeneğiTelegram içerisinde bulunan galeriye kaydetme seçeneği ile galerinizin gereksiz grup medyaları ile dolmasını engeller.Bu özellik, telefonunuzun depolama alanının daha verimli kullanılmasını sağlar.
Mobil/Masaüstü KullanımTelegram, hem mobil kullanım, hem de masaüstü kullanım için ideal şekilde tasarlanmıştır.Bulut teknolojisi sayesinde, farklı cihazlardaki hesaplarınız kısa sürede senkronize olabilir.
ReklamsızTelegram hem ücretsiz hem de reklamsız olarak kullanıcılara sunulmaktadır.Uygulama 2013 yılından bu yana hiçbir kısıtlama olmaksızın ve hiçbir maliyet olmadan hizmet vermektedir.

Dijital platformlar sayesinde sesli konuşma ve kişisel mesajlaşmanın çok ötesinde bir noktaya gelindi. Artan dijital içerikler ve artan paylaşım isteği sayesinde birbiriyle yarışan uygulamalar hayatımıza girmeye başladı. Elbette akıllı telefonların yaygınlaşması bu uygulamaların artışını sağlayan en önemli etken oldu. Telegram da akıllı telefonlarda beğenilen ve yüklenme artışı yaşayan bir mesaj servisi.

İngilizce olan Telegram kelimesinin Türkçe karşılığı telgraftır. Rus asıllı yazılımcı Pavel Durov tarafından geliştirilmiştir. C++ programlama dili ile yazılmış bir mesajlaşma uygulamasıdır. Hem mobil kullanım hem masaüstü kullanım için ideal şekilde tasarlanmıştır. Kısaca; Telegram için güvenlik sistemi sağlam olduğu kabul gören bir anlık mesajlaşma servisidir, diyebiliriz.

Telegram hız ve güvenlik konularına odaklanarak geliştirilmiştir. Hem ücretsiz hem de reklamsız olarak 2013 yılında kısıtlama olmaksızın herkesin kullanıma sunulmuştur. Telegramı tüm cihazlarınız ile etkileşimli kullanabilirsiniz. Farklı cihazlardaki hesaplarınız, bulut teknolojisi sayesinde kısa zaman içerisinde sekronize olma özelliğine sahiptir. WhatsApp ile aralarında rekabet olan Telegram, kullanıcı sayısını giderek arttırmaktadır.

Telegram ile boyut kısıtlamasına takılmaksızın her türlü dosyanızı kişilerinizle paylaşmanız mümkün hale getirilmiştir. Telegram için sms ve e-posta özelliklerinin etkili birleşimi diyebiliriz. Telegramı nasıl kurabilirsiniz? Android uygulamayı cihazınıza indirdikten sonra açılış ekranında gelen Start Messagıng butonuna dokunarak üyelik işlemlerinize başlarsınız. Üyelik işlemlerinizin bitiminde rehberinizdeki Telegram kullanan kişileri “contacts” bölümünde görebileceksiniz. Telegram hesabı olan arkadaşlarınızla sohbet edebilir ve içerik paylaşımda bulunabilirsiniz. İsterseniz yeni bir grup kurabilir, bot geliştirebilir ya da bir Telegram kanalı açabilirsiniz.



Telegram Ne Demek?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte etkileşim platformları giderek değişip dönüşmüştür. Telegram, dönüşen etkili iletişim platformlarından sadece biridir. Ama giderek rağbet görmeye başlamıştır. Bu tarz uygulamalar sayesinde cep telefonlarındaki sms devri neredeyse kapanma noktasına gelmektedir. Konu mesajlaşma olunca gizlilik ve güvenlik kriterleri kullanıcılar için ön plana çıkmaktadır.

Bu nedenle kullanıcılar, uygulamalarını indirirken bu iki kritere öncelik vermektedir. Telegram uygulamasından bahsedilince elbette WhatsApp uygulamasından bahsetmemek olmaz. Hali hazırda ezeli iki rakip görülen bu iki mesajlaşma uygulaması sürekli şekilde güncellemelerle kendilerini geliştirmektedir. Normal mesajlaşma durumunda WhatsApp daha güvenilir kabul edilse de Telegramın bazı özellikleri güvenlik ve gizlilik konusunda onu bir adım daha öne çıkarıyor, denebilir.

Bunlar; şifreli mesajlaşma, kendini imha edebilen mesaj sistemi, isteğe özel güvenlik katmanı ve mesajlara konulabilen pın kodu tarzı şifreleme imkanı şeklinde sıralanabilir. WhatsApp için alternatif arayanlara etkili bir seçenek olan Telegramın kullanıcı sayısı, henüz WhatsApp uygulama kullanıcı sayısını geçemese de aradaki farkın her geçen gün biraz daha kapandığını söyleyebiliriz.

Telegram Özellikleri

  • Tablet ve diğer platformlar üzerinde Telagramı kolayca yükleyip kullanabilirsiniz.

  • Telegramda gönderilecek dosyalar için uzantı kısıtlaması yoktur.

  • Telegram kullanıcıları için 1,5 GB’a kadar olan dosya paylaşma imkanı sunar.

  • Telegram uygulamasında içerikleriniz cloud mantığıyla saklanır. Bu sayede farklı cihazlardaki oturumlarınızda kolayca sekronize olur.

  • Open Source olan geliştirme mantığı ile kişisel geliştirilmeye açıktır.

  • Gizli sohbet imkanı sağlar. Tasarlanan güvenlik ve gizlilik teknolojisi ile mesajlarınızı Telegram bile görememektedir.

  • Telegram'da son görülme özelliğini istediğinizde kapatmanız mümkün.

  • Telegram üzerinde istediğiniz konuşmaları şifre ile ekstra koruma altına alabilirsiniz.

  • Telegram 200 kişiye kadar destek veren gruplar açmanıza olanak tanır.

  • Telegram'da da diğer mesajlaşma servislerindeki gibi telefon numarası ile kayıt işlemi gerçekleştirilmektedir. Ancak telefon numarası verilmeden sadece kullanıcı adı ile görüşme yapılabilmesi açısından diğer uygulamalardan oldukça farklıdır.

  • Telegram, sesli arama yapabilir. Görüntülü arama özelliği yoktur. Ama görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliğine sahiptir.

  • Mesajların üçüncü taraflara iletilmesi engellidir. Bu engele Telegram’ın kendisi de dahildir.

  • Telegram uygulaması kendi kendini verilen süre içinde imha eden mesaj özelliğine sahiptir. Bu şekilde gönderilen mesajlar, verilen süre sonunda hem göndericiden hem de alıcıdan otomatik şekilde silinmektedir.

  • Ekran görüntüsü alındığında Telegram, karşıdaki kişiye bunu bildirim olarak haber verir.

  • Telegram sistemindeki bulut desteği sayesinde ve önbellek yönetimi seçenekleriyle telefonunuzda neredeyse sıfır yer kaplar.

  • Telegram içerisinde bulunan galeriye kaydetme seçeneği ile galerinizin gereksiz grup medyaları ile dolmasını engeller.

Telegram Nerede Kullanılır?

Telegram; tablet, telefon, masaüstü gibi birçok dijital cihazda kullanılabilmektedir. Bulut teknolojisi sistemiyle çalıştığı için tek hesap ile diğer cihazlarda da oturum açılmasına olanak verir. Kolaylıkla bilgisayara yüklenebilme özelliğine sahip ve yüklendiğiniz cihazda siz silene dek kalıyor. Her seferinde uygulamayı yeniden yüklemek gerekmiyor. Bu noktada WhatsApp ile kıyaslanacak olursa Telegram oldukça avantajlı görünüyor.



Web üzerinden bilgisayarda oturum açmaya imkan sağlayan WhatsApp için telefonunuzun sürekli etkin olması gerekiyor. Ayrıca her bilgisayardan giriş işleminiz için sürekli tekrar etmeniz gereken barkod okutma işlemleri de mevcut. Bu durum bir süre sonra can sıkıcı olabiliyor.

Telegram, gönderimlerdeki boyut ve tür esnekliği ile tercih sebebi. Eğitim, eğlence gibi çeşitli paylaşım grupları için kullanılabiliyor. Dilerse markalar kendine Telegram kanalı açarak markalaşma süreçlerine katkı sağlayabiliyor. Bu sistem, e-ticaret dünyasında kendine; Telegram pazarlama sistemi şeklinde ifade bulmuş durumda. Dilerseniz Enstitü bünyesinde telegram pazarlama üzerine blog yazıları bulabilir bu konuda bilgilenebilirsiniz. Henüz yaygınlaşmasa da sağladığı avantajlarla markların yönelim göstereceği muhtemel bir durum. Çünkü geniş kitlelere bilgiler sunmak için Telegram kanal açma, etkili bir yol. Markalar elbette gruplarda kurabilir ama bu pek yararlı bir adım olmaz.

Kanal açmak daha akılcı bir iş olur. Gruplarda herkes mesaj ve içerik paylaşabilirken kanalda sadece yönetici içerik paylaşabiliyor. Bu sayede gönderilen mesajlar gruptaki gibi kaybolmamış oluyor. Ayrıca kanal mesajlarında kanal adı görünüyor kullanıcının kişisel adı değil. Bu da kurum adına paylaşım yapmak için kolaylık sunuyor.

Kanalda bir mesaj silinince herkesten siliniyor. Grupta ise durum böyle olmuyor, mesaj sadece sizden siliniyor. Kanalın bir diğer güzel özelliği de mesajınızı kaç kişinin gördüğü bilgisine ulaşabilmeniz. Telegram üzerindeki hedef kitleniz içinde eriştiğiniz kişi sayısını görebilirsiniz. Elbette ki grupta böyle bir özellik yok.

Telegram ve Bot Sistemi

Telegram API desteği ile Bot servisini de kullanıcılarına sunan mesajlaşma ötesinde bir uygulamadır. Bot sistemi, Telegram ile bambaşka bir boyuta kavuştu. Botlar için basitçe; Telegram hesapları üzerinden geliştirilmeye başlayan asistan yazılımlardır, denebilir. Botlar ile herhangi bir amaca yönelik işlem gerçekleştirebilirsiniz. Öğretim, oyun, arama, yayın, bağlantı, hatırlatma gibi… Bot, en temel anlamıyla verilen görevi yerine getiren yazılım programlarıdır.

Web sitesi içeriklerine ulaşmak, gündelik e-posta yollamak gibi işlemleri gerçekleştiren sanal asistanlardır. Kısaca Bot asistanları yapay zeka ve veri tedarik sistemlerinden oluşur. Yapay zeka; öğrenmek istediklerinizi anlar, servis de bu isteklerinize uygun verileri bularak size sunar. BOT uygulamaya örnek vermek gerekirse asistan uygulamalar ele alınabilir. Siz sadece asistana hava durumunu sorarak bu konuda direkt bilgi alabilirsiniz. Bot sistemi sizin yerinize arama motoruna girer gerekli verileri bulur ve sizi geri bilgilendirir.

Var olan bot yazılımlarını kullanabileceğiz gibi kendinizde bot programları oluşturabilirsiniz.  Başka servislerle entegrasyon ya da internet üzerinden yapılabilecek farklı sistemler için bot programlar geliştirebilirsiniz. Elbette ki bunları yapabilmek için kendinizi bu konuda geliştirmek zorundasınız.

Güvenlik Sistemi, Telegram için güvenlik sistemi sağlam olduğu kabul gören bir anlık mesajlaşma servisidir, Şifreli mesajlaşma, kendini imha edebilen mesaj sistemi, isteğe özel güvenlik katmanı ve mesajlara konulabilen pın kodu, Dosya Paylaşımı, Telegram ile boyut kısıtlamasına takılmaksızın her türlü dosyanızı kişilerinizle paylaşmanız mümkün hale getirilmiştir, Telegram kullanıcıları için 1,5 GB’a kadar olan dosya paylaşma imkanı sunar, Grup Oluşturma, Telegramda, 200 kişiye kadar destek veren gruplar açmanıza olanak tanır, İsteğe bağlı olarak botlar geliştirebilir ya da bir Telegram kanalı açabilirsiniz, Sesli ve Görüntülü Mesajlaşma, Telegram, sesli arama yapabilir Görüntülü arama özelliği yoktur Ama görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliğine sahiptir, Görüntülü ve sesli mesajlaşma özelliğine sahip olmasına rağmen görüntülü arama özelliği bulunmamaktadır, Kendini İmha Eden Mesaj, Telegram, kendi kendini verilen süre içinde imha eden mesaj özelliğine sahiptir, Bu şekilde gönderilen mesajlar, verilen süre sonunda hem göndericiden hem de alıcıdan otomatik şekilde silinmektedir, Ekran Görüntüsü Bildirimi, Telegram'da ekran görüntüsü alındığında, karşıdaki kişiye bu durum bildiriliyor, Bu özellik, mesajlaşmanın gizlilik ve güvenlik tarafını daha da güçlendiriyor, Bulut Destekli, Telegram sistemi bulut desteği sayesinde ve önbellek yönetimi seçeneklerini kullanarak telefonunuzda neredeyse sıfır yer kaplar, Telegram'daki içerikleriniz, bulut depolama sayesinde, farklı cihazlardaki oturumlarınızda kolayca sekronize olur, Galeriye Kaydetme Seçeneği, Telegram içerisinde bulunan galeriye kaydetme seçeneği ile galerinizin gereksiz grup medyaları ile dolmasını engeller, Bu özellik, telefonunuzun depolama alanının daha verimli kullanılmasını sağlar, Mobil/Masaüstü Kullanım, Telegram, hem mobil kullanım, hem de masaüstü kullanım için ideal şekilde tasarlanmıştır, Bulut teknolojisi sayesinde, farklı cihazlardaki hesaplarınız kısa sürede senkronize olabilir, Reklamsız, Telegram hem ücretsiz hem de reklamsız olarak kullanıcılara sunulmaktadır, Uygulama 2013 yılından bu yana hiçbir kısıtlama olmaksızın ve hiçbir maliyet olmadan hizmet vermektedir
telegram telegram özellikleri telegram nedir telegram bot sistemi telegram pazarlama
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.