AnasayfaBlogBilgisayar İşletmenliği Operatörlüğü Nedir?
Nedir?

Bilgisayar İşletmenliği Operatörlüğü Nedir?

03 Şubat 2021
Gözlük ve pembe gömlek giyen bir kadının yakın çekimi. Saçları sarıdır ve gözleri büyük camların arkasında gizlidir. Dudakları hafifçe ayrılmış ve çenesi aşağı doğru eğilmiştir. Ön planda göğsü ve arka planda siyah beyaz bir logo görülüyor. Uzaklara bakıyor, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Arka plandaki metin beyaz ve arka plan siyahtır.
Bilgisayar İşletmenliği KonularıÖzel Sektör AçısındanKamu Sektörü Açısından
İleri bilgisayar teknolojisi kullanımıİş tanımı ve istenen nitelikler arasında orta düzey bilgisayar kullanımı önemliBilgisayar işletmeni kadrosu bulunmakta ve bu konuda sertifika istenmekte
Programları kullanmaOfis programları etkin kullanma beklentisiGünlük bilgisayar kontrolü ve bakımının gerçekleştirilmesi
Internet teknolojilerine hakim olmaİletişim kurma ve programların etkinleştirilmesiİlgili kurum için internet üzerinden bilgi işlem işlerini yönetme
Bilgisayarın bakım-onarım işleriİleri düzey bilgisayar kullanımı ve bilgisayar teknikleriKurumun bilgi teknolojisi altyapısının bakım ve onarımı
Bilgisayar üzerinden raporlamaHer departman dahilinde yapılan işlerde raporlamaBilgi işlem işlerini raporlama
İleri düzey bilgisayar kullanımı bilgisiRutin işlerin düzene girmesi ve doğru işlemlerin yapılmasını sağlarKPSS sınavında başarı ve bilgisayar işletmenliği sertifikası gerekmektedir
Eğitim almak veya sertifika sahibi olmakYetkinliği kanıtlamak adsına sertifika veya eğitim fark yaratırBilgisayar İşletmenliği Sertifikası gerekmekte
Bilgi işlem departmanlarında görev yapmaEğitim, sağlık, etkinlik, bankacılık ve bilişim teknolojisi gibi alanlarda ihtiyaç vardırÇalışanın kadrosu bilgi işlem departmanında olmalıdır
Bilgisayar üzerinden iletişim kurmaİşinize yardımcı olacak programların veya tekniklerin kullanılmasıKurum içi ve dışı iletişimi bilgisayar üzerinden yönetme
Bilgi işlem sorumlusu olmaBilgisayar teknolojisinin etkin kullanımı adayları bir adım öne çıkarırDiğer kamu çalışanlarına göre daha ayrıntılı bilgisayar bilgisi ve becerisi gerektirir

Bilgisayar ile ilgili alan ve meslekler, güncel kullanıma sahip olarak görülmektedir. İş dünyasındaki sarsılmaz konumu nedeniyle bilgisayar kullanımı, en çok önemsenen yetkinliklerden biri hâline gelmiştir. Kamu ve özel sektör dahilinde, bilgisayar kullanımı ilk göze çarpan niteliklerden biridir ve alan fark etmeksizin sizi bir adım öne çıkaran niteliklerin de başında gelmektedir. Bu kadar önemli bir yetkinliği geliştirmek ve bir alan dahilinde kullanmak için ise bilgisayar işletmenliği tavsiye edilmektedir. 

Bilgisayar işletmenliği ya da operatörlüğü, ileri bilgisayar teknolojisini kullanmak ile ilgili bir alandır. Bu alanda çalışan personele bilgi işlem görevlisi ya da bilgisayar işletmeni denir. Bilgisayar işletmeni, kamu sektöründe kadrosu olan bir meslek dalıdır.

Ülkemizde bilgisayar işletmenliği daha çok kamu sektöründe göz önünde olsa da bilgisayar kullanımı ile ilgili bir alan özel sektörde de karşılığı olan bir meslektir. Alana ve mesleğe, kamu ve özel sektör dahilinde biraz daha yakından bakmak için yazımızın ileriki bölümlerine de göz atabilirsiniz. 

Bilgisayar İşletmenliği Alanı

Kamu sektöründe bir kadronun şartlarından biri olan bilgisayar işletmenliği sertifikası, bilgisayarı ileri düzey kullanabilme yetkinliğini ifade eder. Bilgisayar işletmenliğinin kamu karşılığı, bilgisayar işletmeni kadrosudur. Bilgisayar işletmenliği alanı; programları kullanma, internet teknolojisine hakim olma ve bilgisayarın bakım-onarım işlerini kapsamaktadır.

Bilgisayar işletmeni ya da bilgi-işlem sorumlusu, çalıştığı kurum için günlük bilgisayar kontrolünü yapar ve bakım-onarım gibi işlerle de meşgul olur. Bilgisayar işletmenliği, geniş bir tanım içermekte ve bu alandaki birbiri ile ilişkili meslek dallarını ortaya çıkarmaktadır. 

Bilgisayar işletmenliği, internet ve bilgi teknolojisi açısından önemli bir alandır. Günümüzdeki işlerin çoğu bilgisayar aracılığıyla yürütülüyor ve bilgisayar kullanımı her iş için gerekli olabiliyor. Bunun bir yansıması olarak da bilgi işlemden sorumlu departmanlar ve alanlar, işlerin daha kolay yürütülmesi adına önem teşkil ediyor.

Bilgisayar işletmenliği, kamu sektöründe daha ön planda olmakla birlikte ileri düzey bilgisayar kullanımını önemseyen özel sektör dalları da mevcut. Özellikle iş tanımı ve istenen niteliklerde orta düzey bilgisayar kullanımı, artık her adaydan beklenen bir yetkinlik. Yine, ofis programlarını etkin kullanmak ve bilgisayar üzerinden raporlama, mail gibi düzenleme işleri de istenen yetkinlikler arasındadır.

İlgili eğitim: Office Programları Kursu



Bilgisayar işletmenliğinin artan değeri ve sektörler dahilinde yarattığı iş olanakları, insanların da bu alana yönelik eğitim almalarına önayak oluyor. Bugün pek çok kurum tarafından verilen bilgisayar işletmenliği sertifikası, hem özel hem de kamu sektörü özelinde önemsenecek bir niteliğe sahip.

İlgili Eğitim: Bilgisayar İşletmenliği Eğitimi

Özel Sektörde Bilgisayar İşletmenliği

özel sektörde bilgisayar kullanımı, geniş bir hizmet alanına sahip. raporlama, düzenleme, iletişim kurma ve programları etkinleştirme gibi uğraşlar, her departman dahilinde yapılan günlük işlerdir. bir de bilgisayar işletmenliği gerektiren ileri düzey bilgisayar kullanım işleri vardır. eğitim, sağlık, etkinlik, bankacılık ve bilişim teknolojisi gibi alanlarda bilgisayar işletmenlerine ve bilgi- işlem sorumlularına ihtiyaç vardır. 

Ayrıca bilgisayar teknolojisini etkin kullanan bir adayın, diğer adaylardan bir adım daha öne çıktığı da biliniyor. Bilgisayar kullanma yetkinliğinizi artırmak ve kanıtlamak adına eğitim ya da sertifika almayı tercih edebilirsiniz. Kamu sektörü dışında özel sektörde de yetkinliğinizi kanıtlamanız fark yaratmanızın önünü açmaktadır. Şöyle ki rutin işlerin düzene girmesi ve doğru işlemlerin yapılabilmesi için işin ehli birine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çoğu zaman bu durum bir mesleği gerektirirken bazı durumlarda da meslek fark etmeksizin gerekli durumlarda personelin bu işlemleri yapması beklenebilir. Bundan dolayı kendinize katacağınız önemli bir yetkinlik, işe alım için de size artı puan kazandırır.

Özel sektörün önemli bileşenlerinden biri olarak orta ve ileri seviye bilgisayar kullanımı, işinizi rahatlıkla yapabilmenizi sağlar ve iş için başka birine danışmanızın da önüne geçer. Yine, ofis programlarını öğrenerek kısa sürede işinizi doğru yöntemlerle halledebilirsiniz. 

Bilgisayar İşletmenliği Mesleği

Bilgisayar işletmenliği mesleği, kamu kurumlarında çalışmak için gerekli olan kadrolardan birini oluşturmaktadır. 6225 nitelik koduna göre ilgili kurumlarda çalışmak için bilgisayar işletmenliği sertifikası şarttır. Bilgisayar işletmeni kadrosu, kamu kurumlarında çalışmak için en ideal meslek alanlarından biri.

Tabii ki her kamu kurumu alımında olduğu gibi bilgisayar işletmenliği kadrosu için de KPSS şartı geçerlidir. KPSS'den az 70 alan bir aday, sertifika ya da bilgisayar dersi aldığı gösteren bir transkript ile kadroya başvurabilir.

Bilgisayar işletmeni ilgili kamu kurumunda; dijital iletişimi etkinleştirecek internet teknolojisini kullanır, bilgisayarlara ilgili programları kurar ve rutin bilgisayar sorunları için personele yardımcı olur. İşe yeni başlayan bir bilgisayar işletmeni maaşı, 3.000 ile 4.500 TL arasında değişmektedir. Bilgisayar işletmeni kadrosu son yılların en çok başvurulan kadrolarından biri olduğu için KPSS'den 70 üzerinde puan almak, önemli bir avantaj olacaktır.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Almak Zorunlu mu?

Bu soru genellikle kamu sektörü özelinde soruluyor. Bilgisayar işletmeni kadrosu için temel bilgisayar kullanım yetkinliğinizi göstermeniz gerekir. Bu yetkinliği göstermek için de ya eğitim hayatınızda bilgisayar dersi almalı ya da bilgisayar işletmenliği sertifikası almanız istenir. Eğer ortaöğretim, ön lisans veya lisans yıllarında bilgi teknolojisi, bilgi ve iletişim teknolojisi ve temel bilgi teknolojileri dersi, sertifika yerine geçmektedir. Eğitim döneminde başarıyla geçtiğiniz bilgisayar konulu bir ders aldıysanız transkript belgesiyle bunu kanıtlayabilirsiniz. 

Fakat herhangi bir bilgisayar dersi almadıysanız kesinlikle kamudaki kadro için sertifika almanız gerekir. Bununla birlikte sertifika yalnızca kamu başvuru kriterleri için alınmaz. Bilgisayar işletmenliği sertifikası, bir eğitim sonucunda verilir. Dolayısıyla eğitimin size belli bir kazanımı vaat edeceğini söyleyebiliriz.

Özel sektörde CV'de dikkat çeken kısımlardan biri, sertifika bölümüdür. Sertifika kısmı, yetkinliklerinizi ve uygulama bilgilerinizi kanıtlamak adına önemlidir. Bilgisayar işletmenliği sertifikası da bilgisayar kullanımı ve ofis programları hakkındaki yetkinliğinizi göstermek adına gerekli sertifikalardan biridir.

Ayrıca bilgisayar kullanımınızı daha da geliştirmek adına bilgisayar işletmenliği eğitimi ideal bir başlangıçtır. Eğitim hakkında detaylara ulaşmak ve ilginiz doğrultusunda eğitime kayıt olmak için bilgisayar işletmenliği eğitim sayfasına göz atabilirsiniz. Yine sertifikayı kamu kurumları için alacaksanız MEB onaylı resmi bir sertifika programı olduğuna emin olarak eğitime kayıt olun.

İleri bilgisayar teknolojisi kullanımı, İş tanımı ve istenen nitelikler arasında orta düzey bilgisayar kullanımı önemli, Bilgisayar işletmeni kadrosu bulunmakta ve bu konuda sertifika istenmekte, Programları kullanma, Ofis programları etkin kullanma beklentisi, Günlük bilgisayar kontrolü ve bakımının gerçekleştirilmesi, Internet teknolojilerine hakim olma, İletişim kurma ve programların etkinleştirilmesi, İlgili kurum için internet üzerinden bilgi işlem işlerini yönetme, Bilgisayarın bakım-onarım işleri, İleri düzey bilgisayar kullanımı ve bilgisayar teknikleri, Kurumun bilgi teknolojisi altyapısının bakım ve onarımı, Bilgisayar üzerinden raporlama, Her departman dahilinde yapılan işlerde raporlama, Bilgi işlem işlerini raporlama, İleri düzey bilgisayar kullanımı bilgisi, Rutin işlerin düzene girmesi ve doğru işlemlerin yapılmasını sağlar, KPSS sınavında başarı ve bilgisayar işletmenliği sertifikası gerekmektedir, Eğitim almak veya sertifika sahibi olmak, Yetkinliği kanıtlamak adsına sertifika veya eğitim fark yaratır, Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası gerekmekte, Bilgi işlem departmanlarında görev yapma, Eğitim, sağlık, etkinlik, bankacılık ve bilişim teknolojisi gibi alanlarda ihtiyaç vardır, Çalışanın kadrosu bilgi işlem departmanında olmalıdır, Bilgisayar üzerinden iletişim kurma, İşinize yardımcı olacak programların veya tekniklerin kullanılması, Kurum içi ve dışı iletişimi bilgisayar üzerinden yönetme, Bilgi işlem sorumlusu olma, Bilgisayar teknolojisinin etkin kullanımı adayları bir adım öne çıkarır, Diğer kamu çalışanlarına göre daha ayrıntılı bilgisayar bilgisi ve becerisi gerektirir
bilgisayar işletmenliği bilgisayar operatörlüğü bilgisayar işletmenliği sertifikası bilgisayar işletmeni kadrosu bilgisayar işletmeni maaşı bilgisayar işletmenliği operatörlüğü
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.