AnasayfaBlogBilgisayar İşletmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bilgisayar İşletmeni Nedir? Ne İş Yapar?

20 Nisan 2021
Gözlüklü bir kadın siyah bir arka planın önünde oturuyor. Gözlükleri siyah ve gömleği parlak pembe renktedir. Uzun sarı saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır. Gözleri doğrudan kameraya bakmaktadır ve dudakları hafifçe aralanmıştır. Göğsünde yakın çekim bir logo ve gömleğinde beyaz bir yazı var. Ağzı kapalıdır ve dudakları hafifçe büzülmüştür. Çenesi hafifçe yukarı eğiktir ve ona meraklı bir görünüm vermektedir. Üzerinde küçük bir tılsım bulunan bir kolye takıyor. Tılsımın üzerinde siyah beyaz bir logo var. Bu kadın merak ve ilgi dolu bir bakışla doğrudan kameraya doğru bakıyor.
Bilgisayar İşletmenliğine İlişkin KonularKamu Sektörü İçin Bilgisayar İşletmenliğiÖzel Sektör İçin Bilgisayar İşletmenliği
Bilgisayar Kullanım YetkinliğiOfis programlarını kurmak ve kullanmakSistem yazılımlarını kurmak, işletim sisteminin bakımı ile ilgilenmek
Bilgisayarların temel kurulumunu etkinleştirmekBilgisayarın teknik donanımı ile ilgilenmekBilgi güvenliğini sağlamak ve buna yönelik önlemler almak
Veri girişi yapabilmeSistem arızalarını tespit etmek ve sorunları çözmekİnternet ve ağ güvenliğini sağlamak
Bilgisayar uygulamalarını ve yazılımlarını etkinleştirmekGerekli bilgisayar uygulamalarını ve yazılımlarını etkinleştirmekBilgisayar cihaz kurulumlarını yapmak
Maaş BilgileriMaaşları 4.000 TL'den başlarOrtalama maaşı 3.500-4.500 TL arasındadır
Bilgisayar ile ilgili görevlerBilgi işlem ve idari işler departmanının görevlerini yerine getirmekBilişim sektörünü ilgilendiren işleri yerine getirir
Geliştirme Ve YetenekBilgisayar kullanımı, orta ila ileri seviyeBilgisayar kullanımı, ileri seviye ve kendini geliştirme gerekli
Görevlerİdari işler ve bilgi-işlem departmanıBilgi işlem departmanına bağlı olarak çalışır
Veri GirişiBilgisayarda veri girişi yaparOfis programlarını kurar ve kullanır
Teknik ArızalarBilgisayarın teknik arızaları ile ilgilenirSistem yazılımlarını kurar ve teknik arızaları giderir

Bilgisayar kullanma yetkinliğini içeren en bilindik mesleklerden biri bilgisayar işletmenliğidir. Hem kamu sektörü hem de özel sektör içinde iş olanakları bulunan bilgisayar işletmeni, bilgisayar ile ilgili uygulamaları yerine getiren kişidir. Bilgisayar işletmeni, kamu sektörünün personel alımlarını çoğaltığı bir meslektir. Bununla beraber özel sektörde de bilgi işlem departmanı için bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyuluyor.

Bilgisayar işletmeni olabilmek için hem kamu hem özel sektörün istediği birtakım yetkinlik ve beceriler vardır. Yazımızda bilgisayar işletmeninin sahip olması gereken mesleki niteliklerden ve mesleğin bizatihi kendisinden bahsedeceğiz. 

Bilgisayar İşletmeni Nedir?

Bilgisayar işletmenliği mesleği, son yılların en çok ihtiyaç duyulan alanlarından biri. Mesleğin gerekliliğini besleyen şey ise tabii ki bilgisayar kullanımına olan ihtiyaç. Günümüz hizmet sektörünün çoğu alanı, işlerini daha kolay ve etkin yürütmek için bilgisayardan yararlanıyor. Dolayısıyla birtakım işlerin yerine getirilmesi ve bilgi teknolojisindeki soruları çözmek için işin ehli bir personele de ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada bilgisayar işletmeni, en çok aranan mesleklerden biri hâline geliyor. 

Bilgisayar işletmeni, bilgisayar işletmenliğinin kapsamına giren uygulama ve teknik bilgilere vâkıf kişidir. Özellikle büro-ofis ortamında çalışma sunan kurum ve işletmeler, bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyuyor. Bilgisayar işletmenliği kadrosu, kamu kurumlarında da alımı artan alanlardan biri. Genellikle ofis ortamında bir çalışma sunan kamu kurumlarında, idari işler ve bilgi-işlem departmanı için bilgisayar işletmeni kadro alımları yapılıyor.

Özel sektörde ise bilgisayar işletmenliği için istenen işler daha çeşitli olabiliyor. Bilgisayar işletmenliği alanı, tek bir uygulama ya da bilgi alanından ibaret değildir. Bilgisayar işletmenliğini yerine getiren biri, ofis programları nasıl kurup kullanacağını bilir, teknik arızaları nasıl çözebileceğine vâkıf olur ve bilgisayarın temel kurulum aşamalarını nasıl yerine getireceğini bilir.

İlgili eğitim: Ms Office Kursu

Kısacası bilgisayar işletmeninin bilgisayar kullanımı, orta seviye ile ileri seviye arasında olmalıdır. Bunun yanında eğer özel sektörde bilgisayar işletmenliğini yerine getirmek istiyorsanız kendinizi daha da geliştirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. 

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar? 

Bilgisayar işletmeni temel olarak bilgisayar işletmenliğini ilgilendiren işlerde görev alır. Peki bilgisayar işletmenliği kapsamına giren işler nelerdir? Öncelikle bilgisayar işletmenliği işleri, sektöre göre değişiklik gösterebilir. Kamu sektöründe bilgisayar işletmeninden temel olarak şu işler istenir: 

  • Bilgisayarların temel kurulumunu etkinleştirmek

  • Bilgisayarın teknik donanımı ile alakalı konularla ilgilenmek 

  • Sistem arızalarını tespit etmek ve sorunları çözmek

  • Gerekli bilgisayar uygulamalarını ve yazılımlarını etkinleştirmek

  • Bilgi işlem ve idari işler departmanının verdiği bilgisayar ile ilgili görevleri yerine getirmek

  • Bilgisayarda veri girişi yapmak

Yukarıdaki iş görevleri, kurumun iş yoğunluğuna ve bilgisayar işletmeninden beklenen niteliklere göre değişiklik gösterecektir. Fakat genel olarak yukarıdaki işleri, bilgisayar işletmeni yerine getirir. Özel sektörde ise iş tanımları ve görevleri daha geniştir. Özel sektörde bilgisayar işletmeni, bilgi işlem departmanına bağlı olarak çalışır. Özel sektöre bağlı bir kurum ya da işletmede çalışan bir bilgisayar işletmeni, bilişim sektörünü ilgilendiren işleri yerine getirir.

Genel olarak sistem yazılımlarını kurmak, işletim sisteminin bakımı ile ilgilenmek, bilgi güvenliğini sağlamak ve buna yönelik önlemler almak, ofis programlarını kurmak- kullanmak, internet ve ağ güvenliğini sağlamak ve bilgisayar cihaz kurulumlarını yapmak, özel sektörde istenen bazı görevlerdir. Tabii ki bu görevlerin yanı sıra bilgisayar işletmeninin çalışacağı alana göre de artan veya azalan işler olacaktır. Örneğin, eğitim sektöründe çalışan bir bilgisayar işletmeni ile üst düzey bir şirket ya da bilişim alanında çalışan bir bilgisayar işletmeninin görevleri aynı olmayacaktır. 

Bilgisayar İşletmeni Maaşları

Bilgisayar işletmeni, hem kamu hem özel sektörde karşılığı olan bir meslektir. Bilgisayar işletmeni maaşları, hem çalışılan kuruma göre hem de sektöre göre değişmektedir. Kamu özelinde konuşursak bilgisayar işletmeni kadrosuna atanan birinin 4.000 TL üstünde bir maaş aldığını söyleyebiliriz. Tabii ki maaş aralıkları; kıdem, kamu kurumunun niteliği, 

Özel sektörde ise maaşlar genel olarak kuruma göre değişiklik gösterir. Fakat ortalama maaşlar, 3.500 ila 4.500 TL arasındadır. Tabii ki maaşın belirlenmesinde deneyim, sektör, iş yükü ve kurum niteliği gibi faktörler etkilidir. Deneyimli bir bilgisayar işletmeni, bilişim ve yazılım ağırlıklı bir kurumda çalışırsa 5.000 TL üstünde bir gelir elde edebilir. Bununla beraber işe yeni başlayacak bir bilgisayar işletmeni, asgari ücretin altında bir maaş da alabilmektedir. Fakat genel olarak asgari ücretin üstünde bir maaş ile işe başlanır. 

Bilgisayar İşletmeni Nasıl Olunur?

Öncelikle bilgisayar işletmenliğini hangi sektör özelinde düşündüğünüzü yanıtlamak önemlidir. Kamu sektörü için konuşursak bilgisayar işletmeni kadrosunun belli başlı şartları vardır. Öncelikle istenen niteliklere bakmak gerekir. Bu niteliklerden en önemlisi, bilgisayar işletmenliği alanında sertifika ya da eğitim almaktır. Bilgisayar işletmenliği ilgilendiren KPSS nitelik kodu, 6225 olarak belirlenmiştir. 6225 nitelik kodu: "MEB onaylı Bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak" şartını içermektedir. Bilgisayar işletmenliği kadrosu için KPSS'den en az 70 almak ve sertifikaya sahip olmak önemlidir. Bununla beraber bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olmak ile bilgisayar dersi almak, aynı anlama gelir. Eğer lise ya da üniversite düzeyinde bir bilgisayar konulu ders aldıysanız ek olarak sertifika almanıza gerek yoktur. Tabii ki bu niteliği doldurmak için bilgisayar dersinden başarıyla geçmiş olmanız gerekir. 

Bilgisayar işletmenliği kadrosu için belli bölümleri okumanız gerekmez. Kamu kurumlarında çalışma hedefiniz varsa KPSS başvuru kılavuzunu inceleyerek hangi kurumun hangi bölümleri öne çıkardığını görebilirsiniz, fakat dediğimiz gibi genel olarak bir bölüm öncelikli değildir. Özel sektörde ise kendinize katmanız gereken nitelikler daha fazladır.

Öncelikle mutlaka alana aşina olmak ve bilgisayar işletmenliği eğitimi almanız şart. İster bilgisayar programcılığı bölümünden mezun olun ister iktisat bölümünden, eğitim düzeyinize ek katkılar sunmak çok önemlidir. Özellikle bilişim-yazılım alanı dışında kalan ve bilgisayar işletmeni olmak isteyenlerin bilgisayar eğitimine yoğunlaşmaları gerekir.

Bilgisayar işletmenliği alanına giriş yapmak adına Enstitü bünyesinde yer alan bilgisayar işletmenliği eğitimini inceleyebilirsiniz. Eğitime kayıt olarak hem temel seviye bilgilerle alanı tanıyabilir ve yetkinliğinizi kanıtlayacak bir sertifikaya sahip olursunuz. Şunu da belirtmek gerekir; iş ilanlarında bilgisayar ve yazılım bölümlerinden mezun kişiler aranmaktadır. Bunu da göz önünde bulundurarak eğer alan dışı bu mesleği yapacaksanız işin mutfağını ciddi şekilde öğrenmeniz gerektiğini unutmayın. 

Bilgisayar Kullanım Yetkinliği, Ofis programlarını kurmak ve kullanmak, Sistem yazılımlarını kurmak, işletim sisteminin bakımı ile ilgilenmek, Bilgisayarların temel kurulumunu etkinleştirmek, Bilgisayarın teknik donanımı ile ilgilenmek, Bilgi güvenliğini sağlamak ve buna yönelik önlemler almak, Veri girişi yapabilme, Sistem arızalarını tespit etmek ve sorunları çözmek, İnternet ve ağ güvenliğini sağlamak, Bilgisayar uygulamalarını ve yazılımlarını etkinleştirmek, Gerekli bilgisayar uygulamalarını ve yazılımlarını etkinleştirmek, Bilgisayar cihaz kurulumlarını yapmak, Maaş Bilgileri, Maaşları 4000 TL'den başlar, Ortalama maaşı 3500-4500 TL arasındadır, Bilgisayar ile ilgili görevler, Bilgi işlem ve idari işler departmanının görevlerini yerine getirmek, Bilişim sektörünü ilgilendiren işleri yerine getirir, Geliştirme Ve Yetenek, Bilgisayar kullanımı, orta ila ileri seviye, Bilgisayar kullanımı, ileri seviye ve kendini geliştirme gerekli, Görevler, İdari işler ve bilgi-işlem departmanı, Bilgi işlem departmanına bağlı olarak çalışır, Veri Girişi, Bilgisayarda veri girişi yapar, Ofis programlarını kurar ve kullanır, Teknik Arızalar, Bilgisayarın teknik arızaları ile ilgilenir, Sistem yazılımlarını kurar ve teknik arızaları giderir
Bilgisayar işletmeni Bilgisayar işletmeni nedir Bilgisayar işletmeni ne iş yapar Bilgisayar işletmeni maaşları Bilgisayar işletmeni nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
7350