AnasayfaBlogMatematik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Matematik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

17 Temmuz 2021
Bir kurşun kalem cetvelin üzerinde, ucu resmin sol tarafına dönük olarak durmaktadır. Kalem siyah renkli ve ahşap gövdeli olup cetvelin üzerinde yatay olarak durmaktadır. Cetvel metalden yapılmıştır ve uzunluğu boyunca çeşitli ölçüleri gösteren işaretlere sahiptir. Cetvel, üzerinde bazı kalem işaretleri görünen beyaz bir kağıdın üzerinde durmaktadır. Kağıt hafifçe buruşmuş ve üzerinde birkaç kırışıklık var. Resmin arka planı düz beyaz bir duvar, başka hiçbir şey görünmüyor. Görüntünün sıcak sarımsı bir tonu var ve hoş bir atmosfer sağlıyor.
Matematik Mühendisi Nedir?Matematik Mühendisi Ne İş Yapar?Matematik Mühendisi Maaşları
Geniş bir çalışma alanına sahip olan profesyoneller, bankacılık ve endüstri gibi sektörlerde meydana gelen sorunları analiz eder.Uygulamalı matematik ile ilgilenen mühendis adayları, mezun olduktan sonra ilgi alanlarına göre sayısız sektörde çalışma imkanı bulur.Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir.
Yazılım ya da finans, fark etmeksizin sektöre özgü yollar ile çözüm üretir.Endüstri ve Bilgisayar Bilimleri alanında oluşan gelişmeleri takip eder.Yeni mezun ile deneyimli bir Matematik Mühendisinin maaşları arasında fark bulunur.
Diferansiyel denklem, gerçek ve karmaşık analiz, doğrusal cebir ve Fourier analizi gibi tüm matematiksel terimleri kullanarak konulara mühendislik bakış açısı ile yaklaşır.Finans ve yazılım alanlarında gelişime açık olur. Eğitim, seminer, panel ya da kongre gibi etkinlikler ile mesleki gelişimine devam eder.Bir Matematik Mühendisinin maaş skalası aşağıda yer alır.
Mühendisler, matematik yardımı ile projeler üretir, analizler çıkarır.İş sağlığı ve güvenliğine ait çeşitli faaliyetler uygular.Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir. Genellikle; istatistik, bankacılık, ekonomi, finans, işletme ya da bilişim sektörlerinde çalışma imkanı bulabilirler.
Teknik bir alan olan matematik mühendisliği, matematiğin uygulama alanı olur.Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.Matematik Mühendisleri, kamu ya da özel sektör fark etmeksizin sayısız alanda görevlendirilir.
Sayısal zekaya sahip olan kişilerin kolaylıkla başarabileceği bir meslek alanıdır.İş organizasyonu gerçekleştirerek kendisine ve ekibine kolaylık sunar.Genellikle; istatistik, bankacılık, ekonomi, finans, işletme ya da bilişim sektörlerinde çalışma imkanı bulabilirler.
Genellikle, farklı düşünme yolları üreten kişiler, birçok sektörde istihdam edilebilir. Problemleri çözümlemek için kendilerine özgü yöntemler geliştirip uygulamaya koyarlar.Matematik Mühendisinin kullandığı araç ve gereçler; bilgisayar ve bilgisayar programları, hesap makinesi, ofis malzemeleri.Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir.
Mühendisler, matematik yardımı ile projeler üretir, analizler çıkarır.Ekibinin alması gereken mesleki eğitimleri koordine eder.Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir.
Birbirinden farklı bilgisayar programları ile problemlere çözüm getirir.Yazılım alanında çalışmak isteyenler, Web, Front-Back, Software Development; Finans sektöründe istihdam edilmek isteyenler ise, Business Analyst gibi farklı pozisyonlarda görev alır.Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir.
Kendini geliştirdiği alan ile iş yerinde yarattığı çözümleri birleştirir.İşi ile bağlantılı olarak, gerektiği zaman laboratuvar ortamında çalışmalar yapar.Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir.

Üniversitelerin mühendislik bölümlerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Matematik Öğretmenliğinin yanı sıra Matematik Mühendisliği de oldukça talep görmektedir. Teknik bölümler arasında yer alan bu meslek dalı, endüstri ve ekonomi konularının çözümleri üzerine araştırma yapar. Matematik Mühendisliği, birçok sektöre istihdam alanı yaratır. Dijital çağın olanaklarından yararlanan bölüm, en doğru çözüme güvenilir yöntemler ile ulaşmanın yollarını sunar. Bilişim teknolojileri, yapay zeka, veri bilimi ve işletme gibi profesyonel alanlarda kariyerlerini yöneten uzmanlar yetiştirir.

Matematik mühendisi, karşılaşılan problemleri matematiksel modelleme, teori ve uygulamalara dayalı yollarla çözer. Mühendis adayları çalıştığı sektöre uygun yöntemler ile kendini geliştirir. Matematiği teori ile birlikte uygulamalı alanlarda da kullanırlar. Analitik sistem yaklaşımını kullanan mühendisler, hemen hemen her alanda çalışma yapar. Yapılan işi bilimsel temeller üzerine oturtup çözüm yöntemleri geliştirir. Yazılım, finans ya da hizmet gibi sayısız sektörde nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılar. Hayatın her alanında kullanılan matematik, mühendislik eğitimi ile birleştiği zaman pratik çözüm yollarına kavuşulmasını sağlar. Matematiksel teori, pratik mühendislik ve bilimsel hesaplamayı birleştiren bu meslek dalı, günümüzün teknolojik zorluklarına yeni çözümler üretir.

Matematik Mühendisi Nedir?



Matematik mühendisliği mezunu olan kişilere verilen mesleki bir unvandır. Geniş bir çalışma alanına sahip olan profesyoneller, bankacılık ve endüstri gibi sektörlerde meydana gelen sorunları analiz eder. Sorunların matematik yolu ile çözülmesine destek olan kişiler, analitik bir sistem kullanır. Yazılım ya da finans fark etmeksizin sektöre özgü yollar ile çözüm üretir. Diferansiyel denklem, gerçek ve karmaşık analiz, doğrusal cebir ve Fourier analizi gibi tüm matematiksel terimleri kullanarak konulara mühendislik bakış açısı ile yaklaşır.

Mühendisler, matematik yardımı ile projeler üretir, analizler çıkarır. Elde ettiği veriler ile çözüm yolları geliştirir. Teknik bir alan olan matematik mühendisliği, matematiğin uygulama alanı olur. Sayısal zekaya sahip olan kişilerin kolaylıkla başarabileceği bir meslek alanıdır. Genellikle, farklı düşünme yolları üreten kişiler, birçok sektörde istihdam edilebilir. Problemleri çözümlemek için kendilerine özgü yöntemler geliştirip uygulamaya koyarlar.

Matematik Mühendisi Ne İş Yapar?

Uygulamalı matematik ile ilgilenen mühendis adayları, mezun olduktan sonra ilgi alanlarına göre sayısız sektörde çalışma imkanı bulur. Bağlı olduğu kuruma göre görevleri değişen kişilerin çalıştıkları alanla ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Matematikte olan tüm gelişmeleri takip ederler. Kendilerini geliştirdikleri alanda verimli bir çalışan olabilirler. Çok yönlü bakış açıları ile kariyer basamaklarını adım adım çıkarlar.



Bir matematik mühendisinin görevleri şöyle;

  • Mezunlar, sorunların çözümleri için farklı yollar geliştirir. Bölüm, mühendislerin geliştiren bir bakış açısı kazanmalarını sağlar.

  • Problemlerin matematiksel modelini kurup rahat bir şekilde çözer. Üzerinden yorum yaparak işini kolaylaştırır.

  • Mühendisler, matematiksel analizler gerçekleştirir.

  • Birbirinden farklı bilgisayar programları ile problemlere çözüm getirir.

  • Teorik çalışmaları uygulama alanına uygun olacak şekilde düzenler.

  • Ekibinin alması gereken mesleki eğitimleri koordine eder.

  • Kendini geliştirdiği alan ile iş yerinde yarattığı çözümleri birleştirir.

  • Endüstri ve Bilgisayar Bilimleri alanında oluşan gelişmeleri takip eder.

  • İşi ile bağlantılı olarak, gerektiği zaman laboratuvar ortamında çalışmalar yapar.

  • Finans ve yazılım alanlarında gelişime açık olur. Eğitim, seminer, panel ya da kongre gibi etkinlikler ile mesleki gelişimine devam eder.

  • Yazılım alanında çalışmak isteyenler Web, Front-Back, Software Development; Finans sektöründe istihdam edilmek isteyenler ise Business Analyst gibi farklı pozisyonlarda görev alır.

  • İş sağlığı ve güvenliğine ait çeşitli faaliyetler uygular.

  • Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır.

  • İş organizasyonu gerçekleştirerek kendisine ve ekibine kolaylık sunar.

Matematik Mühendisinin kullandığı araç ve gereçler ise;

  • Bilgisayar ve bilgisayar programları,

  • Hesap makinesi,

  • Ofis malzemeleri.

Matematik Mühendisi Maaşları

Matematik Mühendisleri, kamu ya da özel sektör fark etmeksizin sayısız alanda görevlendirilir. Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir. Genellikle; istatistik, bankacılık, ekonomi, finans, işletme ya da bilişim sektörlerinde çalışma imkanı bulabilirler. Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir. Yeni mezun ile deneyimli bir Matematik Mühendisinin maaşları arasında fark bulunur.

Bir Matematik Mühendisinin maaş skalası aşağıda yer almaktadır:

  • En düşük 4.490 TL,

  • En yüksek 9.000 TL olup yaklaşık 6.630 TL'ye denk gelir.

Matematik Mühendislerinin deneyimleri arttıkça pozisyonları da değişir. Zaman içerisinde, yönetici konumunda görev yaparak kazançlarını artırabilirler.

Matematik Mühendisi Nasıl Olunur?

Matematik Mühendisi unvanı almanız için üniversitelerin Fen ve Edebiyat ile Mühendislik Fakültelerinde bulunan Matematik Mühendisliği Bölümünden mezun olmanız gerekir. Bölüm içerisinde; Genel Mühendislik dersleri ile birlikte Analitik Geometri, Ayrık Matematik, Bilgisayar Tasarımı, Bilgisayar Teknolojileri, Cebir, Devlet Bütçesi Kamu Harcamaları, Dinamik, Finans Matematiği, İntegral Denklemler ve Dönüşümler, İşletim Sistemleri, Kompleks Analiz, Matematik Lojik, Analiz, Mühendisliğe Giriş, Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları, Yöneylem Araştırması, Statik ve Mukavemet, Nümerik Analiz, Matematik Tarihi, Optimizasyon Teknikleri, Soyut Matematik, Olasılık teorisi ve sigorta matematiği gibi alan dersleri de bulunur. meslekte ilerlemek isteyenler, 4 yıllık lisans eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora eğitimleri ile gelişimlerine devam edebilir. sonrasında, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışıp akademik kariyer yapma imkanları da bulunur. 

Adayların çalışma alanları ise; Data Science, Yazılım Geliştirme, AR-GE Yazılım, Kodlama, Robotik Kodlama, Gömülü Sistemler, İş Analisti ile ilgili sektörler yer alır. Aynı zamanda, Bilgisayar Yazılım Şirketleri, Devlet İstatistik Enstitüsü, Bankalar, Fabrikalar, Sigorta Şirketleri, TÜBİTAK, MTA, Milli Prodüktive Merkezi, Üniversite Araştırma Laboratuvarları da meslek alanları arasında bulunur. Meslekleri ile ilgili sertifika programlarına katılarak kendilerini geliştirebilirler.

Kariyerlerine Matematik Mühendisi olarak başlamak isteyen kişiler, bazı özelliklere sahip olmalıdır. Kişisel nitelikler ile birlikte bazı mesleki beceriler edinmelidir. Matematik Mühendisinde bulunması gereken özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Dikkatli, sabırlı, detaycı ve disiplinli bir yapıya sahip olmak,

  • İleri seviyede İngilizce bilgisi,

  • Microsoft Office programlarına hakimiyet,

  • Alanı ile ilgili bilgisayar programlarında deneyim sahibi olmak,

  • Takım çalışmasını sevmek,

  • Kuvvetli insan ilişkileri kurabilmek,

  • Belli bir genel kültür seviyesinde olmak,

  • Olayları değerlendirip matematik dilinde sunma becerisi,

  • Plan ve organizasyon yeteneği,

  • Yenilikçi bakış açısına sahip olmak,

  • Zaman yönetimi yapabilmek,

  • Gelişime açık olmak,

  • Sayılarla iyi bir ilişki,

  • Sorumluluk bilincine sahip olmak.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

Geniş bir çalışma alanına sahip olan profesyoneller, bankacılık ve endüstri gibi sektörlerde meydana gelen sorunları analiz eder, Uygulamalı matematik ile ilgilenen mühendis adayları, mezun olduktan sonra ilgi alanlarına göre sayısız sektörde çalışma imkanı bulur, Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir, Yazılım ya da finans, fark etmeksizin sektöre özgü yollar ile çözüm üretir, Endüstri ve Bilgisayar Bilimleri alanında oluşan gelişmeleri takip eder, Yeni mezun ile deneyimli bir Matematik Mühendisinin maaşları arasında fark bulunur, Diferansiyel denklem, gerçek ve karmaşık analiz, doğrusal cebir ve Fourier analizi gibi tüm matematiksel terimleri kullanarak konulara mühendislik bakış açısı ile yaklaşır, Finans ve yazılım alanlarında gelişime açık olur Eğitim, seminer, panel ya da kongre gibi etkinlikler ile mesleki gelişimine devam eder, Bir Matematik Mühendisinin maaş skalası aşağıda yer alır, Mühendisler, matematik yardımı ile projeler üretir, analizler çıkarır, İş sağlığı ve güvenliğine ait çeşitli faaliyetler uygular, Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir Genellikle; istatistik, bankacılık, ekonomi, finans, işletme ya da bilişim sektörlerinde çalışma imkanı bulabilirler, Teknik bir alan olan matematik mühendisliği, matematiğin uygulama alanı olur, Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, Matematik Mühendisleri, kamu ya da özel sektör fark etmeksizin sayısız alanda görevlendirilir, Sayısal zekaya sahip olan kişilerin kolaylıkla başarabileceği bir meslek alanıdır, İş organizasyonu gerçekleştirerek kendisine ve ekibine kolaylık sunar, Genellikle; istatistik, bankacılık, ekonomi, finans, işletme ya da bilişim sektörlerinde çalışma imkanı bulabilirler, Genellikle, farklı düşünme yolları üreten kişiler, birçok sektörde istihdam edilebilir Problemleri çözümlemek için kendilerine özgü yöntemler geliştirip uygulamaya koyarlar, Matematik Mühendisinin kullandığı araç ve gereçler; bilgisayar ve bilgisayar programları, hesap makinesi, ofis malzemeleri, Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir, Mühendisler, matematik yardımı ile projeler üretir, analizler çıkarır, Ekibinin alması gereken mesleki eğitimleri koordine eder, Çalışmak istediği sektör ile ilgili iş yerlerinde istihdam edilir, Birbirinden farklı bilgisayar programları ile problemlere çözüm getirir, Yazılım alanında çalışmak isteyenler, Web, Front-Back, Software Development; Finans sektöründe istihdam edilmek isteyenler ise, Business Analyst gibi farklı pozisyonlarda görev alır, Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir, Kendini geliştirdiği alan ile iş yerinde yarattığı çözümleri birleştirir, İşi ile bağlantılı olarak, gerektiği zaman laboratuvar ortamında çalışmalar yapar, Mühendislerin aylık kazancı; kurum ölçeği, sektör, çalışanın bilgi ve tecrübesi, yer aldığı birim, görev ve sorumluluk yoğunluğu ile paralel olarak değişir
Matematik Mühendisi Matematik Mühendisi nedir Matematik Mühendisi ne iş yapar Matematik Mühendisi maaşları Matematik Mühendisi nasıl olunur
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.