AnasayfaBlogGirişimcinin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Girişimcilik

Girişimcinin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

27 Mart 2020
Gözlüklü ve mor gömlekli bir kadın yeşil ve beyaz bir logonun önünde duruyor. Kadın sarı saçlıdır ve logo arka planda açıkça görülmektedir. Kadının gözlerine yakından bakıldığında altın bir küpe görülüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Resmin sağ tarafında siyah zemin üzerinde beyaz bir 'D' harfi ve sarı bir harf görülüyor. Kadın yüzünde kendinden emin bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Gözlükleri hafifçe renklendirilmiş ve mor gömleğinde karmaşık detaylar var. Arka plan bulanık ve ışık iyi dengelenmiş.
Girişimci ÖzelliğiÖzellik AçıklamasıNeden Önemlidir?
İleri görüşlü olmasıGeleceği görebilmek ve projenin sonuçlarını öngörebilme yeteneği.İşin gelecekte neler getireceğini belirlemek ve doğru planlama yapabilmek için gereklidir.
Yüksek motivasyonHer gün aynı istekle proje geliştirmek için çalışma enerjisi.Sürekli ve kararlı çalışma ile projenin başarıya ulaşmasını sağlar.
Kendine güvenRisk alabilecek kadar kendine inanmak.Risk almanın zor olabileceği durumlarda, projeyi sürdürebilmek için gereklidir.
Zaman yönetimiZamanı etkin ve verimli şekilde kullanabilme yeteneği.İşleri zamanında ve verimli şekilde tamamlamak için gereklidir.
Finans bilgisiParayı doğru kullanma ve finansal yönetim bilgisi.Finansal kaynakların verimli kullanılmasını sağlar ve işin başarısında önemli rol oynar.
Yönetme becerisiEkip yönetebilme ve liderlik becerisi.Ekibin düzgün ve hızlı çalışmasını sağlar, motivasyonu artırır.
Planlamaİş planı çıkarabilme ve gereksiz detaylarda takılmama yeteneğiİşin düzgün ve hızlı ilerlemesi, iş planını etkili bir şekilde uygulamak için gereklidir.
Esnek davranmaDeğişen şartlara hızlı adapte olma ve çözüm bulma yeteneği.İşler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir, bu durumda esnekliğiniz işi ayakta tutar.
İletişimİş ilişkileri kurmak ve sürdürme yeteneği.İş ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve olası konfliktlerin önüne geçmek için gereklidir.
Kendini sorgulamaSürekli olarak kendine ve hedeflerine dair sorular sorma.Hedefleri belirlemekte ve uzaklaşma durumunda düzene girmeye yardımcı olur.

girişimci, hangi yaşta olursa olsun, girişimcilik örneği gösteren kişidir. tüm dünya genelinde yaşı ayırt edilmeksizin başarılı girişimcilik örnekleri ile karşılaşmak mümkündür. girişimci, doğru zamanda seçilen doğru bir stratejik plan ile eyleme geçer. i̇nisiyatif alarak, başarısız olma ihtimalini göz önünde bulundurarak risk alır. tamamen araştırma sonuçları ve kendi iç güdüleri ile mantık çerçevesi içinde hareket eder.

İlgili içerik: Risk Nedir? Risk Yönetimi ve Analizi Nasıl Yapılır?

İnsan ilişkilerinde yetenekli olan insanların, girişimcilikte daha başarılı oldukları gözlemlenmektedir. Sadece mevcut çevresi ile sınırlı kalmaz. Daha fazla çevre edinmek için araştırmalar yapar. Mesleki konferanslar, konuşmalar ilgisini çeker ve bu durum daha fazla çevre edinmesini sağlar.

Girişimci, içinde faaliyet göstermeyi planladığı sektörü, iyi analiz etmelidir. Sunmayı planladığı ürün hakkında tam donanıma sahip olmayı hedefler. Kendine inanan, disiplinli insanların girişimde bulunduğu işler daha çok başarı hikayesiyle sonuçlanmaktadır. Yaptıkları işten keyif aldıkları için kendilerine olan inançları yüksektir.

Girişimci Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Girişimci; bir alana olan ilgisini, beceri ve zekası ile birleştirebilen kişidir. Kendisi veya bulunduğu işletme için karlı bir ürün veya hizmet üretebilen, ürettiği ürün veya hizmeti pazarlayan, girişim sonucunda olası bütün neticeleri göğüsleyen kişi olarak ta tanımlanmaktadır. İyi veya başarılı bir girişimcinin net olarak tanımı olduğu söylenemez.



Her yaştan, her cinsten, farklı karakterlerden kişiler başarılı bir girişime imza atabilir. Alınan eğitim, edinilmiş deneyimler, şans, beceri gibi faktörler başarıya etki eder. Girişimci olma aşamasında var olan becerilere ve bilgilere ek olarak yeni girişimcilik bilgileri ekleyebilirsiniz.

Genel olarak girişimcilerin hayatları incelendiğinde bazı ortak özellikler ortaya çıkmaktadır. Girişimcinin özelliklerini inceleyelim.

  • İleri görüşlü olması; girişimcinin gelecek günleri görebilme becerisi önemlidir. Bu durum hem ihtiyaçları belirlemek hem de proje hazırlamak için önemli bir etkendir. Mevcut projenin ilerleyen zamanda neler getireceğine dair görüş bildirme aşamasında işe yaramaktadır.

  • Yüksek motivasyon; motivasyonu yüksek olan bir girişimci her gün aynı istekle proje geliştirmek için çalışmaktadır. İnovasyon oluşum aşamasında, bulunması gereken en önemli özelliklerdendir.

  • Kendine güven; girişimciliğin en önemli unsuru risk almaktır. Yeterli özgüvene sahip olmamanız, risk almanızı engeller ve bazı önemli fırsatları kaçırmanıza sebep olabilir. Girişimcilik sürecine başlayacak tüm girişimci adaylarının, öncelikli olarak teknik bilgilerini geliştirmeleri gerekir. Alınan eğitimlerin önemli ölçüde desteği olmaktadır. Çalışmaları yürütürken aynı zamanda online eğitimlerden yararlanabilirsiniz. Enstitü online eğitimleri içinde yer alan risk tabanlı düşünme eğitimi bu süreçte risk tespiti ve önlem alma konusunda temel bir eğitim almanızı sağlar.

  • Zaman yönetimi; girişimci zaman yönetimi konusunda tüm düzenlemeleri yapabilecek kapasitede olmalıdır. Zamanı iyi yönetemiyorsanız, çalışmanız gereken zamanın çok daha fazlasını ayırsanız da faydalı olmayabilir. Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirmek için yine enstitü içinde yer alan zaman yönetimi eğitimi, girişimcilik öncesi, gereken zaman düzenlemelerini yapmakta yol gösterici olacaktır.

  • Finans bilgisi; parayı doğru kullanma bilgisine sahip olmayan girişimci, ufak bir hata neticesinde projesini hataya geçiremeden başarısızlıkla karşılaşabiliyor. Finansal yönetim yapabilecek bilgiye sahip olmak veya sizin adınıza yönetecek kişiler ile çalışmak, süreci doğru yönetmeye yardımcı olacaktır.

  • Yönetme becerisi; liderlik girişiminiz için bir ekip kurmanız gerekebilir. İyi bir yönetim becerisini sahipseniz, projeniz daha düzenli ve hızlı ilerleyecektir. Ekibin motivasyonun yüksek tutmak özel bir yetenektir. Bu beceriyi, zamanla edinmenizde mümkündür.

  • Planlama; planlama yeteneğine sahip olmak, bir iş planı çıkarmaktan fazlası anlamına gelir. İş planlarken; gereksiz detaylarda boğulmamak, bazı noktalara takılmamak planlama yeteneğinin önemli adımlarıdır.

  • Esnek davranma; işler her zaman düşündüğünüz gibi gelişmeyebilir. Pes etmeden, değişen şartlara ayak uydurabilmek için esnek davranabilmelisiniz. Esnek olmak konusunda acele etmeli ve önlemlerinizi alabilmelisiniz.

  • İletişim; En önemli girişimci özelliklerinden biri de iletişim kabiliyetidir. Çalışma arkadaşlarınızla, müşterilerinizle, yöneticileriniz ile iletişiminiz kuvvetli olduğu sürece, işler daha yolunda yürüyecektir.

  • Kendini sorgulama; neden girişimci olmayı seçtiğinizi sıklıkla kendinize sormanız, hedeflerinizi belirlemekte yardımcı olur. Olası bir konudan uzaklaşma durumunda, çeki düzene girmenizi sağlar.

İlgili eğitim: Liderlik Kursu

Girişimcinin Sorumlulukları

Girişim genellikle küçük bir çalıma grubu ile ortaya çıkar. Grup küçük olsa da iyi bir planlama ve ortak bir ekip olma kültürüne sahip olmayı gerektirir. Bu durum girişimcinin sorumluluklarının neler olduğunu akıllara getirmektedir.

  • Girişimci, işletme stratejisi oluşturmalı ve planlanacak girişim ile hangi pazarda yer alacağına karar vermelidir.

  • Girişimi işletme dışında bir finansman yolu ile projeyi yürütmeyi planlıyorsa, potansiyel yatırımcıları değerlendirmelidir.

  • Girişimin sürekliliği sağlanana kadar gelir modellerinin devamlılığını sağlamak.

  • İşletme müşterilerinin ve potansiyel müşterilerin projelere ilgi göstermesini sağlamak için farklı ürün ve hizmetler geliştirmek.

  • Girişimde bulunmayı planladığı sektörü incelemeli ve pazar araştırması yapmalı.

  • Pazardaki rakipleri değerlendirmeli.

  • Girişimin gelecekteki pozisyonunu belirleyebilmek için, uzun vadeleri içiren planlar oluşturmalı.

  • Girişimini oluştururken, yatırımları dikkatli yönlendirmelidir.

Girişimcilik Örnekleri

Girişimcilik örneklerini görebilmek için en yakınımızdaki küçük bir mekanı incelemek bile yeterli olacaktır. Bir girişimci ihtiyaç olacağını düşündüğü her türlü alanda inovasyon örneği sergileyebilir. En basiti şu an da internet erişimi sağlıyorsunuz. Sizin bu erişimi sağlayabilmeniz için gerçekleştirilen kim bilir kaç farklı başarılı girişimcilik örnekleri bulunmaktadır. Şu anda sizin internete ulaşmanız, belki de binlerce başarılı girişimcinin inovasyonları sonucunda meydana gelmiştir.

Aynı şekilde hayatımızın her alanında sürekli olarak girişimci hikayeleri, her geçen gün ortaya çıkmaya devam ediyor. Günlük ihtiyaçlarımızı daha kolay gidermemize olanak sağlayan bir mobil uygulamadan tutun, daha konforlu çöp atmamızı sağlamak için tasarlanan çöp poşetlerine kadar sonsuz girişim örneği etrafımızda gelişmeye devam ediyor.



Bizler başarılı girişimcilik örnekleri görmek istiyorsak tek yapmamız gereken etrafımıza dikkatlice bakmak. Belki de bundan sonra çevremizde icat edilemeyeceğini hayal bile edemeyeceğimiz, birçok yeni ürün veya hizmet birkaç adım mesafede duruyordur. Bunlardan bir tanesini oluşturan başarılı girişimci belki de siz olacaksınız.

Başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken en temel özellikler

Başarılı bir girişimci olmak için bir dizi temel özelliğe sahip olmanız gerekir. Yaratıcı, ısrarcı ve dışa dönük olmalısınız. Ayrıca zamanınızı akıllıca yönetebilmeli ve çok çalışmalısınız. Bu niteliklere sahipseniz, başarılı bir iş kurma ve yürütme yolunda ilerliyor olacaksınız.

1. Tutku

Başarılı bir girişimcinin en temel özelliklerinden biri tutkudur. Tutku, bir girişimciyi işler zor olduğunda bile devam etmeye iten şeydir. Tutkulu bir girişimci, kendini gerçekten işine adamış ve yaptığı işe inanan kişidir.

2. Risk Alma

Başarılı bir girişimcinin bir diğer temel özelliği de risk almasıdır. Girişimcilik tamamen risk almakla ilgilidir. Risk almadan bir iş kurmak veya pazara yeni ürünler sunmak imkansızdır. Başarılı girişimciler risk almaya isteklidir ve başarısızlıktan korkmazlar.

3. Vizyon

Başarılı bir girişimci aynı zamanda vizyon sahibi olmalıdır. Vizyon, bir işletmenin neleri başarabileceğine dair uzun vadeli bir görüştür. Girişimcilerin işletmeleri için net bir vizyona sahip olmaları önemlidir, çünkü bu karar vermelerine ve hedeflerine odaklanmalarına yardımcı olabilir.

4. Odaklanma

Bir girişimcinin başarılı olabilmesi için aynı zamanda odaklanmış olması gerekir. Bir işi yürütürken her zaman dikkat dağıtıcı ve cezbedici şeyler olacaktır, ancak başarılı bir girişimci hedeflerine nasıl odaklanacağını bilir. Dikkat dağıtıcı şeylere "hayır" diyebilir ve önemli olan şeylere odaklanabilirler.

5. Sebatkarlık

Sebat, başarılı girişimcilerin bir diğer temel özelliğidir. Başarılı bir iş kurmak zaman alır ve yol boyunca birçok zorluk yaşanır. Israrcı bir girişimci, işler zorlaştığında pes etmeyen kişidir - hedeflerine ulaşana kadar devam ederler.

6. Özgüven

Son olarak, özgüven başarılı girişimcilerin temel bir özelliğidir. Bir işi yürütmek stresli ve zorlayıcı olabilir, bu nedenle girişimcilerin kendilerine ve yeteneklerine inanmaları önemlidir. Özgüven sahibi olmak, girişimcilerin baskı altında sakin kalmalarına ve zor kararlar almalarına yardımcı olabilir

İleri görüşlü olması, Geleceği görebilmek ve projenin sonuçlarını öngörebilme yeteneği, İşin gelecekte neler getireceğini belirlemek ve doğru planlama yapabilmek için gereklidir, Yüksek motivasyon, Her gün aynı istekle proje geliştirmek için çalışma enerjisi, Sürekli ve kararlı çalışma ile projenin başarıya ulaşmasını sağlar, Kendine güven, Risk alabilecek kadar kendine inanmak, Risk almanın zor olabileceği durumlarda, projeyi sürdürebilmek için gereklidir, Zaman yönetimi, Zamanı etkin ve verimli şekilde kullanabilme yeteneği, İşleri zamanında ve verimli şekilde tamamlamak için gereklidir, Finans bilgisi, Parayı doğru kullanma ve finansal yönetim bilgisi, Finansal kaynakların verimli kullanılmasını sağlar ve işin başarısında önemli rol oynar, Yönetme becerisi, Ekip yönetebilme ve liderlik becerisi, Ekibin düzgün ve hızlı çalışmasını sağlar, motivasyonu artırır, Planlama, İş planı çıkarabilme ve gereksiz detaylarda takılmama yeteneği, İşin düzgün ve hızlı ilerlemesi, iş planını etkili bir şekilde uygulamak için gereklidir, Esnek davranma, Değişen şartlara hızlı adapte olma ve çözüm bulma yeteneği, İşler her zaman planladığınız gibi gitmeyebilir, bu durumda esnekliğiniz işi ayakta tutar, İletişim, İş ilişkileri kurmak ve sürdürme yeteneği, İş ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve olası konfliktlerin önüne geçmek için gereklidir, Kendini sorgulama, Sürekli olarak kendine ve hedeflerine dair sorular sorma, Hedefleri belirlemekte ve uzaklaşma durumunda düzene girmeye yardımcı olur
girişimci girişimci nedir inovasyon girişimcinin özellikleri girişimcilik örnekleri
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimdeki kadın koyu renk saçlı ve çizgili bir gömlek giyiyor. Arka planda gökyüzünü ve birkaç ağacı gören bir pencerenin önünde durmaktadır. Pencereden giren güneş, kadının yüzüne ve vücuduna sıcak bir ışık saçıyor. Gözleri kapalı, sanki düşüncelere dalmış gibi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, düşünceli ve dalgın bir hava yaratıyor. Dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Duruşu ve ifadesi huzur ve dinginliği yansıtıyor. Resimdeki renkler mavi ve beyaz vurgularla sessizleştirilmiş. Genel etki durgunluk ve sükunetten oluşuyor.
Girişimcilik

Ticari Girişimcilik Nedir?

28 Haziran 2021
Takım elbiseli ve gözlüklü bir adam bir odada durmaktadır. Gülümsüyor ve kravat takıyor. Gözlükleri siyah çerçeveli ve takım elbisesi açık gri renktedir. Bir eli cebinde, diğer eli hafifçe havaya kalkmış. Arkasında üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir duvar var. İçeri doğal ışık alan ve odayı aydınlatan bir pencerenin önünde duruyor. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Kendinden emin ve memnun görünüyor.
Girişimcilik

Sosyal Girişimcilik Nedir?

12 Kasım 2020
Bir grup insan, gülümseyerek ve başparmaklarını kaldırarak bir odada durmaktadır. İlk kişi siyah gömlek ve kot pantolon giyen bir kadındır ve sağ eliyle başparmağını kaldırmaktadır. İkinci kişi beyaz gömlekli bir erkektir ve iki eliyle de başparmak işareti yapmaktadır. Üçüncü kişi ise pembe gömlekli bir kadın ve o da iki eliyle başparmağını kaldırıyor. Resmin arka planında, içinde bir rulo kağıt ve keçeli kalem bulunan bir kutu ve sağda pembe bir yüzeyin yakın çekimi var. Oda iyi aydınlatılmış ve neşeli bir atmosfer yaratılmış. Resimdeki insanların yüzlerindeki ifadeler mutlu ve memnun olduklarını gösteriyor.
Girişimcilik

Girişimcilik Nedir? Türleri Nelerdir?

01 Aralık 2019
Beyaz gömlekli bir kadının yakın çekimi. Yana doğru bakmaktadır ve saçları arkaya toplanmıştır. Sağ eli beline dolanmış kahverengi bir kemer tutmaktadır. Yüzü kısmen görünüyor ve dudakları hafifçe ayrılmış. Gözleri görünmeyen bir şeye odaklanmış ve ifadesi nötr. Arka plan bulanık ve odak dışı. Kadın parlak, doğal bir ışıkta duruyor ve gömleği aydınlanmış. Gömleğinin kumaşı kırışmış ve yakası hafifçe yamuk. Vücudu ince ve duruşu rahat. Fotoğraf beyaz gömlekli bir kadının net bir temsili ve kadının kendine has özellikleri ve giysileri onu öne çıkarıyor.
Girişimcilik

Girişimcilik İçin 6 Fikir

26 Kasım 2019