AnasayfaBlogİş Kurmak İçin Sermaye Nasıl Bulunur?
Girişimcilik

İş Kurmak İçin Sermaye Nasıl Bulunur?

31 Mayıs 2021
Bu resimde bir kolu ve tepesinde birkaç bozuk parası olan kırmızı bir makine görülüyor. Sağda bir yığın kağıt para, solda ise beyaz bir yüzey üzerinde bir yığın bozuk para görülüyor. Daha aşağıda solda bir tabakta bir kase yemek var. Makinenin arkasında duran şapkalı bir adam var. Resmin ortasında bir masanın üzerinde bir yığın bozuk para var. Kırmızı makinenin bir kolu var ve etrafı bozuk para ve paralarla çevrili, bu da görüntüye zenginlik hissi veriyor. Resmin renkleri ve ışığı canlıdır ve sahne davetkârdır.
Kurum/FonDestek TürüKimlere Yönelik
KOSGEBHibe ve KrediHerkes için geçerli olan küçük ve orta ölçekli işletmeler
İŞKUREğitim ve DestekUzmanlık sahibi olmayan girişimciler
KOBİ A.Ş.YatırımHali hazırda kurulu işi olanlar ve işini geliştirmek isteyenler
Kredi Garanti FonuKredi ve KefaletGenç ve yaratıcı girişimciler ve Küçük-Orta Ölçekli İşletmeler
Mikro Kredi - KEDVKrediEv kadınları ve kadın girişimciler
İTÜ TEKNO ARIKENTDestek ve YatırımTeknoloji ve inovasyon alanında fikri olan akademisyenler, öğrenciler ve girişimciler
Türkiye Teknoloji Geliştirme VakfıYatırımTeknoloji alanında fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma KurumuDestek ve AraştırmaBilimsel ve teknolojik projelere ve teknolojik girişimcilik uygulamalarına destek vermek
Türkiye İhracat Kredi BankasıKrediTürkiye’de yerleşik küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler
Türkiye Halk BankasıKredi ve DestekKOBİ'ler ve bireysel girişimciler

Hepimizin aklında hayal ettiğimiz işi kurmak ve kimseye bağlı olmadan kendi işimizin sahibi olmak vardır muhakkak. Bunu kimi zaman özgürlük olarak, kimi zaman da büyük bir sorumluluk olarak görebiliriz. İnsanın kendi işini kurması tabiki hem özgürlüktür hem de büyük bir sorumluluktur aslında. Kendi işimizi kendimiz yönetiyoruz. Karışan yok, başında bekleyen patron yok. Ama getirisi olduğu kadar masraflarını da düşünmek zorundayız. Bu durumun da iyi bir bütçe planlamasıyla üstesinden gelebiliriz elbet. Şirketimizi hangi sektör üzerine kuracağımız, ne tür ürünler satacağımız, bu ürünleri nerelerden temin edeceğimiz ve hangi kanallarla müşteriye ulaştıracağımızı iyi planlamalıyız. O yüzden işi kurmadaki önceliğimiz, şirket planını oluşturmak ve en az iki senelik ön çalışma yaparak işimizi sağlama almak olacaktır.

Tüm bunları tamamladıktan sonra ihtiyacımız olan bütçeyi belirleriz. Ardından yeni iş girişimimiz için kolları sıvamaya başlayarak gerekli mercilere başvurularımızı yapar ticari kayıtlarımızı yaptırdıktan sonra satış yapmaya başlarız. Tüm bu eylemleri yapan kişilere de girişimci denmektedir. Girişimciliğin tanımı konusuna detaylı olarak Girişimcilik Nedir Sorusuna Cevap Niteliğinde 5 Harika Örnek başlıklı yazımdan ulaşabilirsiniz. Peki bir girişimci adayı, kurmak istediği iş için gerekli sermayeyi nasıl edinir?

Bu yazımda da girişimci adaylarının işine yaracak, eş dost haricinde profesyonel olarak sermaye bulmaları konusunda fikir sahibi olabilecekleri bilgileri paylaşıyor olacağım. O zaman not defterlerinizi hazırladıysanız başlayalım.

Sermaye Nerden Bulunur? 

Öncelikle hepimizin bildiği üzere tüm dünya girişimcileri desteklemektedir. Nişe doğru gidecek olursak devletimiz de girişimcileri yani kendi işini kurmak isteyenleri desteklemek üzere birçok destekte bulunmaktadır. Siz kendi işinizi kurmaya karar verip, gerekli uzun vadeli A ve B planlarınızı yaptıktan sonra size gerekecek bütçe planlamasını da çıkardınız veya hali hazırda kurulmuş mevcut bir şirketiniz var.



İşinizi geliştirmek ve inşa edebilmek için ihtiyacınız olan sermaye elinizde olmadğı takdirde türlerine göre gidip destek alınabilecek birçok kurumun mevcut olduğunu biliyor muydunuz? Bu kurumların bazıları hibe bazıları ise kredi kapsamında geri ödemeli olarak, işini kurmak ve geliştirmek isteyenlere finasmanlık yardımında bulunabiliyorlar. Bunlardan biri Devlet bünyesinde herkes için geçerli olabilen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi olan KOSGEB'dir. 60 saatlik bir zorunlu eğitim sürecinden sonra, hazırlanan proje onay aldığı takdirde 50 bin TL'lik bir hibe kredisi veriliyor. Daha da fazlasına ihtiyaç duyan girişimciler için de oldukça makul alternatif çözümleri de mevcut. Detaylı bilgiyi KOSGEB'in resmi sitesinden ve danışma hattından edinebilirsiniz. 

Bir diğer Devlet bünyesinde olan kurum ise İŞKUR. Uzmanlığı olmayan girişimcilere mesleki uzmanlık eğitimi verilmektedir. Yapacağı iş hayatı boyunca başına gelebilecek her tür bilgiyi eğitimde girişimcilere sunarak, kişinin işinde verimli olmasını sağlayacak bilgiler sunmaktadır. Bu eğitimler sonrası Türkiye İş Kurumu, katılımcılara uzmanlık sertifikası vermektedir. 

Eğer hali hazırda bir kurulu işiniz varsa ve bunu geliştirmenin yollarını arıyorsanız KOBİ A.Ş.'i araştırabilirsiniz. Yatırım yapacakları şirketlere, Sanayi Bakanlığı tarafından yayınlanmış son tebliğe uygun olması şartı ile maksimum yüzde 49 oranında girişimci şirketlerine ortak olarak yatırım yapabilmektedir. Daha fazla bilgiyi resmi sitesinden edinebilirsiniz. 

Genç bir girişimci iseniz ve iş fikrinize güveniyorsanız Kredi Garanti Fonu'na başvurmayı düşünebilirsiniz. Kendi alanında fark yaratmak isteyen ve başarı vaat eden genç, yaratıcı girişimcilere destek vermektedir. Üstelik küçük ve orta ölçekli işletmeler için de uygun görüldüğü takdirde finans talebinize kefil olabiliyorlar. Detayları resmi internet sayfasında bulabilirsiniz. 

Kendi işini kurmak ve ayakları üzerinde durmak isteyen ev kadınları veya kadın girişimciler için de finansman destekleyici Mikro Kredi'nin KEDV desteği bulunmakta. Bununda detaylı bilgilerine resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. 



Yukarıda sıraladığım belli başlı mesleklerin desteklediği kuruluşların yanı sıra bir de sadece teknolojik ve dijital fikirlere destek veren ve ülkemizin dünya çapındaki gelişimine de büyük katkı sağlayan kuruluşlar da mevcut. Biraz da teknolojik girişimciler için finans desteklerinden bahsedelim. 

Teknolojik İş Fikirleri İçin Sermaye Nereden Bulunur? 

İTÜ TEKNO ARIKENT, Ar-Ge ve inovatif, teknolojik altyapı gelişimine ihtiyaç duyan bu teknolojik merkez, girişimciler için bilgiyi işletmeye dönmesi için destek olmayı amaçlamaktadır. Akademisyenlere, öğrencilere ve teknolojik fikirleri olan inovatif girişimcilere birçok olanak sunmaktadır. 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı; teknoloji alanında fikirlerini fark yaratacak şekilde hayata geçirmek isteyen girişimcilere yatırım yaparak, vizyonlu yetenekli girişimcilere destek olmaktadır. Ekosistemimizde ortak sorun ve ihtiyaçları tespit ederek birlikte çözüm aranmasını sağlayarak, ortak fayda üzerinden düşüncelere destek vermektedir. 

İnovatif fikirleri olan finans ve yönetim desteğine ihtiyaç duyan girişimciler için destek vermekte olan teknoloji yatırım şirketi Inventram, fikri mülkiyet hakları, yatırım ve ticaret yönetimi konularında ihtiyaç duyulan desteği vermektedir. Koç Topluluğu'nun yüksek teknoloji yatırım şirketi olan Inventram, medikal teknolojiler, yapay zeka, finans teknolojileri, robotik teknolojiler, artırılmış ve sanal gerçeklik, bulut sistemleri, büyük veri analitiği, nesnelerin interneti ve sensörler gibi daha sayılabilecek birçok teknolojik alana yatırım yapmaktadır.

Melek Yatırımcılar Derneği ile iş fikri olan fakat, yeterli sermayesi olmayan girişimcilere, yerli ve yabancı finans kaynaklarına ulaştırabilen; yatırımcıları iş fikirleri ile buluşturan bir dernektir. Her yıl çeşitli kongreler düzenleyen bu dernek, dünyanın en büyük organizasyonu olma özelliğini taşıyor. Birbiriyle iş yapmak için bir araya gelen yüzlerce yatırımcının buluşma noktası olan bu dernek ile ilgili detaylı bilgiye resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Girişimci Yarışmaları

Tüm bu saydıklarımızın yanında birde girişimcilik üzerine yapılan yarışmalar da var. Bu yarışmalarda en iyi fikirler derecelendirilerek seçilip destek verilmek üzere proje kapsamına dahil ediliyor. 

Kadın girişimcileri destekleyen bir başka dernek ise KAGİDER'dir. Kadınlarımızın girişimci fikirlerine önem veren ve Türkiye'deki kadın girişimci sayısını yükseltmek amacıyla projeler ve yarışmalar düzenleyerek kadın girişimcilerimize destek olmaktadırlar. 

İstanbul Startup Labs ise; fikrine güvenen dijital girişimciler dünya çapında düzenlenen yatırımcılarla buluşabilecekleri büyük girişimci yarışmasıdır. 

Yukarıda bahsettiğimiz tüm kuruluşlardan destek almak isteyenler, resmi internet sitelerini ziyaret ederek detayları inceleyebilirler. Ayrıca yukarıdaki kuruluşlardan destek alamam diyenler için de bildiğiniz üzere, girişimcilere destek veren çeşitli bankalar ve eş-dost-akrabalardan istenen borç gibi seçenekler de mevcut. Yatırımcıların karşısına samimi ve özgüveni yerinde olarak çıkıp, işinize olan inancınızı doğru bir şekilde yansıtabildikten sonra tüm fikirler destek bulur. Siz sadece yaptığınız ya da yapacağınız işe güvenin. Basit ve doğal olun yeter. Eğer kendinizi yapmanız gerekenler konusunda eksik hissediyor iseniz, IIENSTITU'nun online eğitimlerini incelemenizi öneririm.

Bu eğitimlerde kişisel gelişim konusunda özgüveninizi artıracak, şirket yönetimi konusunda bilgilerinizi geliştirecek birçok online eğitimlere IIENSTITU internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Şirketinizin e-ticaret sistemini oluşturmak, ürünlerini fotoğraflamak ve finansal yönetimini nasıl yürüteceğinizi ücretsiz online eğitimlerle öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte sermaye bulmak için yukarıda saydığımız kuruluşlardan destek almak isteyenler Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi ile yazacakları sunuma daha iyi hazırlanabilirler. Üstelik bu online eğitimler sonrası sahip oldukları bilgileri destekleyecek

İlgili Eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

KOSGEB, Hibe ve Kredi, Herkes için geçerli olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, İŞKUR, Eğitim ve Destek, Uzmanlık sahibi olmayan girişimciler, KOBİ AŞ, Yatırım, Hali hazırda kurulu işi olanlar ve işini geliştirmek isteyenler, Kredi Garanti Fonu, Kredi ve Kefalet, Genç ve yaratıcı girişimciler ve Küçük-Orta Ölçekli İşletmeler, Mikro Kredi - KEDV, Kredi, Ev kadınları ve kadın girişimciler, İTÜ TEKNO ARIKENT, Destek ve Yatırım, Teknoloji ve inovasyon alanında fikri olan akademisyenler, öğrenciler ve girişimciler, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Yatırım, Teknoloji alanında fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Destek ve Araştırma, Bilimsel ve teknolojik projelere ve teknolojik girişimcilik uygulamalarına destek vermek, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Kredi, Türkiye’de yerleşik küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, Türkiye Halk Bankası, Kredi ve Destek, KOBİ'ler ve bireysel girişimciler
iş kurmak için sermaye nasıl bulunur sermaye nasıl bulunur sermaye için yatırımcı girişimcilik
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.