AnasayfaBlogDijital Girişimcilik Nedir? Faydaları Nelerdir?
Girişimcilik

Dijital Girişimcilik Nedir? Faydaları Nelerdir?

07 Haziran 2021
Gözlüklü ve pembe gömlekli bir kadının yakın plan görüntüsü, sarı saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri yana bakmaktadır ve ifadesi nötrdür. Boynunda gümüş bir kolye var ve dudakları birbirine yapışmış. Arka plan siyah ve resmin sol tarafında beyaz bir harf var. Sağ alt köşede de siyah beyaz bir logo görülüyor. Pembe bir gömlek giyiyor ve gözlüklerinin çerçevesi siyah. Kadının üzerindeki ışık parlak ve eşit, özelliklerini vurguluyor.
Dijital Girişimcilik KonusuAçıklamaFaydaları
Dijital Girişimcilik Nedir?Dijital teknolojisinin girişimcilik faaliyetlerine uyarlanmasıdır. Genel olarak internet üzerinden yapılır.Fazla sermayeye ihtiyaç olmaması, çalışma esnekliği sunması
Dijital Girişimcilik ÖrnekleriE-ticaret siteleri, bloglar, online eğitimler ve YouTube kanallarıDüşük maliyet, esnek çalışma saatleri, geniş kitleye ulaşabilme
Dijital Girişimcilik GereksinimleriKesintisiz bir internet ve bir bilgisayarMekan ve zaman bağımsız çalışabilme imkanı
Aile ile Vakit GeçirmeDijital iş alanı, aile ile daha çok vakit geçirmeye olanak sağlarKendinize ve ailenize daha fazla zaman ayırabilme
Esnek Saatlerİşinizi istediğiniz saatlerde yürütme özgürlüğüDaha az stres, daha yüksek verimlilik
Zamandan ve Maliyetten TasarrufFiziki iş kurmaya oranla daha az zaman ve maliyet gerektirirKısa sürede iş kurabilme ve daha hızlı kâra geçme imkanı
Uluslararası Pazarlara ErişimAmazon gibi uluslararası pazar yerlerine erişimDünyanın her yerine ürün/servis satma imkanı
Dijital Pazarda Niş Seçimiİnternet ortamında çok çeşitli iş alanları mevcutKendi yetenek ve ilgi alanınıza en uygun işi seçebilme
Başarılı Olma ŞansıEğitim alınan ya da zevk alınan işin seçilmesiİşini severek yaptığı için daha başarılı olma ihtimali

Dijital girişimcilik kısaca, dijital teknolojinin girişimcilik faaliyetlerine uyarlanması olarak tanımlanabilir. Modern zamanların en çok tercih edilen girişimcilik modelidir. Fiziksel bir iş alana yatırım yapmaya gerek duyulmaz. İşi internet vasıtasıyla kurmak, çevrimiçi ürün veya hizmet satışı yapmaktan oluşur.

Bir girişimci, fiziki ortamda iş kurmak istediğinde, yüksek maliyetlerle karşılaşabilir. Dijitalleşmenin en iyi avantajı, girişimcinin işini kurması için çok fazla sermayeye ihtiyaç duymamasıdır. Bir avantajı da, çalışma hayatında esneklik sağlaması, girişimci kişinin istediği yer ve zamanda çalışmasına olanak tanımasıdır.

Dijital ortamda alıcıların her geçen gün artması, yeni bir iş fikri olan kişileri bu kanala yönlendirmiştir. Dijital girişimcilik faaliyetlerine örnek olarak; E-ticaret siteleri, bloglar, online eğitimler ve Youtube kanalları gösterilebilir. 

Dijital Girişimcilik Ne Gibi Faydalar Sağlar? 

Dijital girişimcilik, herhangi bir fiziki ortama bağlı kalmadan, fiziki ortama oranla daha az maliyetli ve zaman tasarruflu bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Fiziki alandan farklı olarak, zaman ve mekan serbesiyetliği sağlayan dijital girişimcilik, daha pek çok avantaja da sahip. Fiziki bir iş kurmak, hepimizin de bildiği gibi güçlü bir sermaye, yapılması gereken pek çok formelite, gerekli yerlere kayıt olmalar gibi pek çok yorucu işi kapsıyor.

Girişimci kişi için günümüzün en iyi iş kurma alanı dijital girişimcilik, tüm bunlarla uğraşmak gibi zorunluluğunuzu ortadan kaldırıyor.

Dijital girişimcilik için gerekli olanlar ise, kesintisiz bir internet ve bir bilgisayar. İnternet erişimi sayesinde dünyanın neresinde ve hangi saatinde olursa olsun, işlerini yürütebilmektedir. Bunun dışında dijitalleşmek, girişimci için, fiziki çalışma ortamlarına göre artı avantajlar sağlamaktadır. Ancak artık pek çok girişimci işini akıllı telefonlar sayesinde, mobil ortama taşımış durumda.

Bu da yine bir bilgisayar ve modem kısıtlaması olmamasına imkan sağlıyor, çünkü akıllı cep telefonları sayesinde, GSM hattınızdaki internet hattınızdan da rahatlıkla işinizi yürütebiliyorsunuz. Dijital girişimciliğin bir avantajı da sabit bir işte çalıştığınızda, ailenize vakit ayıramamak ve önemli günlere katılamamak endişesini de ortadan kaldırması. Böylelikle, bir yandan işinizi sürdürürken, diğer yandan da kendinize zaman yaratabilirsiniz.

Aile ile Daha Çok Vakit Geçirmek

Fiziki bir iş yerinde çalıştığınızdan dolayı, kaç kez aileniz için önemli bir olayı kaçırdığınızı ya da geç kaldığınızı düşünün. Dijital girişimcilik, evden çalışma imkanı da sunacağından dolayı, ailenizle daha çok vakit geçirmenizi sağlar. Bu tabii ki tüm gün evde çocuklarla oynamak, video izlemek ya da arkadaşlarla vakit geçirmek anlamına gelmiyor. Dijital girişimcilik, ailenizle daha çok vakit geçirmek ve programınızı ayarlamanız için size özgürlük sağlayacaktır.

Esnek Saatler 

Girişimci olarak bir iş kurduğunuzda, özellikle fiziki olarak işlerinizi tek başınıza yürüttüğünüzde, bir süre sonra enerjiniz düşecektir. Çalışan her insanın belli bir süre çalışma kapasitesi vardır. Enerjinin düşmesi de verimliliğinizin azalmasına neden olacaktır.

Dijital girişimci olarak işinizi kurduğunuzda, tüm gün yapacağınız işleri, kendinize dinlenme payı da bırakarak kolaylıkla yürütebilirsiniz. Bu da randevularınızı ertelememek, kendinize dinlenme alanı yaratmak ve ailenizi, arkadaşlarınızı ihmal etmek için avantaj sağlayacaktır.

Dijital Girişimcilikte Zamandan ve Maliyetten Tasarruf 

Bir girişimci olarak, bir işi kurmak, hem zaman hem de sermaye gerektiren bir durumdur. Fiziki bir ortamda iş kurmak istediğinizde, doğru lokasyonu bulmak, işyerini kiralamak, iç dizaynını yaptırmak, personel bulmak ve bir sürü formalite ile uğraşmak zorunda kalırsınız. Ayrıca fiziki olarak iş kurmak, uzun ve yorgun gün ve geceler anlamına gelir.

Dijital girişimci olarak işinizi kurduğunuzda ise, kesintisiz bir internet bağlantısı ve bir bilgisayar yeterli olacaktır. Elbette bazı formaliteleri de yerine getirmek zorundasınız, ancak fiziki iş kadar yorucu olmayacaktır. Zamandan ve mekândan bağımsız olarak iş kurmak, fiziki işe oranla daha az maliyetlidir.

Ayrıca, dijital ortam sayesinde, çok daha fazla kişiye ulaşma şansı da elde edersiniz. Zamandan ve mekandan tasarruf başlığında amazon gibi uluslararası pazar yerlerine de değinmek gerekiyor. Bu pazaryerleri ile dünyanın farklı coğrafyalarına ticaret yapabilirsiniz.

Dijital Pazarda Niş Seçimi Nasıl Yapılır? 

Girişimcilerin en büyük amacı iş kurmak, işten gelir elde etmek ve kar marjını yükseltmektir. Dijital girişimci internet ortamında iş kurmaya karar verdiğinde, çok fazla iş yapma imkanı ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için, hangi işi yapacağına kadar vermeden önce iyi bir araştırma yapmalı ve buna göre karar vermelidir.

Eğitimini aldığı işi yaptığında daha başarılı olur, çünkü o iş ile ilgili tecrübesi vardır ve yeterli uzmanlığa erişmiştir. Yapmaktan zevk aldığı işi yaptığı takdirde, işini yaparken daha mutlu olacaktır.

Niş seçimi yaparken, girişimci olarak yapmanız gerekenler; Yeteneklerinizi ve becerilerinizi listeleyin. Hobileriniz neler? Hangi alanda daha başarılısınız? Hayatının geri kalanında yapmak istediğin iş bu mu? Yapmak istediğimiz işi bulduğunuzda, o işle ilgili talep olup olmadığını değerlendirmelisiniz.

O alanda müşteri bulma olasılığınız ne? Yeterli kazanç elde edebilir misiniz? Trendleri takip etmek de hala bir iş konusunda karar veremediyseniz, yardımcı olacaktır. Örneğin, pandemi sonrasında maske yapımının yoğunluk kazanması, aklında iş fikri olmayan pek çok girişimci adayını, maske imalatına ve e-ticaretine yönlendirmiştir. Bu gibi trendleri takip ederek, dijital girişimci olarak işinizi kurmanız mümkündür.

Sonuç olarak; iş dünyasında dijitalleşme, her gün daha fazla büyümekte. Bu büyümeyle birlikte; Influencer, youtuber, blogger, içerik yazarı, e-ticaret uzmanı gibi pek çok farklı meslek te karşımıza çıkıyor. Özellikle sosyal medya üzerinden, sosyal medya fenomenlerinin kazançları üzerine her gün yeni bir değerlendirme ile karşılaşıyoruz. “Sosyal medya fenomenleri ne kadar kazanıyor?” sorusu ve cevapları üzerine bu meslek yeni neslin en gözde meslekleri arasında yer alıyor. 

2021 yılı içinde açıklanan raporlara göre; dünyada e-ticaret hacminin 4,2 trilyon dolar bandını aştı. İnternete erişen nüfus da yüzde 60. Ülkemiz için de benzer durumlar söz konusu. Ticaret Bakanlığı’nın paylaştığı son rapora göre e-ticaretin toplam ticaretteki payı %19. Veriler dijital girişimcilik alanının gelecekte çok daha popüler olacağının da kanıtı. 

Dijital girişimci olmak isteyip nereden başlayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumda size destek olacak, ufkunuzu açacak, niş fikirler verecek bireylere ya da kurumlara da ihtiyaç duyarsınız. Belki de ihtiyacınız olan bir eğitimdir ne dersiniz? İstanbul İşletme Enstitüsü’nün online eğitimleri arasında yer alan dijital girişimcilik eğitimine bir göz atın derim. 

Dijital Girişimcilik Nedir?, Dijital teknolojisinin girişimcilik faaliyetlerine uyarlanmasıdır Genel olarak internet üzerinden yapılır, Fazla sermayeye ihtiyaç olmaması, çalışma esnekliği sunması, Dijital Girişimcilik Örnekleri, E-ticaret siteleri, bloglar, online eğitimler ve YouTube kanalları, Düşük maliyet, esnek çalışma saatleri, geniş kitleye ulaşabilme, Dijital Girişimcilik Gereksinimleri, Kesintisiz bir internet ve bir bilgisayar, Mekan ve zaman bağımsız çalışabilme imkanı, Aile ile Vakit Geçirme, Dijital iş alanı, aile ile daha çok vakit geçirmeye olanak sağlar, Kendinize ve ailenize daha fazla zaman ayırabilme, Esnek Saatler, İşinizi istediğiniz saatlerde yürütme özgürlüğü, Daha az stres, daha yüksek verimlilik, Zamandan ve Maliyetten Tasarruf, Fiziki iş kurmaya oranla daha az zaman ve maliyet gerektirir, Kısa sürede iş kurabilme ve daha hızlı kâra geçme imkanı, Uluslararası Pazarlara Erişim, Amazon gibi uluslararası pazar yerlerine erişim, Dünyanın her yerine ürün/servis satma imkanı, Dijital Pazarda Niş Seçimi, İnternet ortamında çok çeşitli iş alanları mevcut, Kendi yetenek ve ilgi alanınıza en uygun işi seçebilme, Başarılı Olma Şansı, Eğitim alınan ya da zevk alınan işin seçilmesi, İşini severek yaptığı için daha başarılı olma ihtimali
Dijital Girişimcilik Nedir? Faydaları Nelerdir? Dijital Girişimcilik Dijital Girişimcilik Nedir dijital girişimci Dijital Girişimciliğin faydaları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir ampulü tutan bir elin yakın çekim fotoğrafı. Ampul sarı renkte ve üzerinde kırmızı bir yazı var. El hafifçe odak dışında kalmış ve görüntüye soyut bir görünüm kazandırmış. Yazı küçük ve seçilmesi zor. Ampul çerçevenin ortasındadır ve el onun etrafına sarılmıştır. Arka plan yumuşak mavi ve bazı ışık çizgileri var. Ampul, etrafını aydınlatan sıcak ve parlak bir ışıltı yayıyor. Duygu ve gizem dolu, çarpıcı bir görüntü.
Nedir?

Dijital Girişimcilik Nedir?

30 Mayıs 2020
Gözlüklü ve dizüstü bilgisayarlı bir adam beyaz tuğla bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Dizüstü bilgisayarı açık ve iki eliyle tutuyor. Arka planda, duvara çizilmiş parlak turuncu alevli bir roket karikatürü var. Adam koyu yeşil bir gömlek giyiyor ve kısa, siyah saçları var. Teni hafifçe bronzlaşmış. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını hafifçe bükmüş bir şekilde rahat bir pozda durmaktadır.
Girişimcilik

Dijital Girişimcilik Nasıl Yapılır?

08 Temmuz 2021
Bir el, ön planda renkli ekranlı bir cep telefonu tutuyor. Telefonun parlak mavi ekranlı siyah bir kasası var. Telefonun arkasında beyaz bir çiçek deseni görülüyor. Telefonun sağında ahşap bir yüzey üzerinde duran bir fincan kahve var. Telefonun arkasında beyaz tuşları ve siyah harfleri olan bir klavyenin yakın çekimi yer almaktadır. Arka planda beyaz bir köşe görülüyor. Daha geride bir defter, bir kalem ve bir telefon görülüyor.
Girişimcilik

Dijital Girişimcilik ve E-Ticaret

22 Kasım 2018