E-Ticaret Sitesi Kurmanız İçin Yapmanız Gerekenler
Adım | Açıklama | Örnekler |
---|---|---|
Şirket Kurma | E-ticaret üzerinden online satış yapmanın ilk adımı şirket kurmaktır. | Bir şahıs şirketi ya da limited şirketi kurma |
Altyapı Seçimi | Doğru bir e-ticaret altyapısı, şirket ve müşterileri arasında iletişim kurulmasını sağlar | Magento, OpenCart, Wix, Shopify, WooCommerce |
Ürün Portföyü | Satılacak ürünlerin belirlenmesi ve kategorilere ayrılması | Elektronik eşya, giyim, kozmetik ürünleri |
Hedef Kitle | Ürünlerin hedeflenen müşteri kitlesi belirlenir | Gençler, yetişkinler, çocuklar |
Online Ödeme Sistemleri | Müşterilerin rahat ve güvenli bir şekilde satın alma işlemi yapabilmesi için online ödeme sistemlerinin ayarlanması | Kredi kartı, sanal pos, PayPal |
İçerik Düzenleme | Sitenin kullanıcı dostu ve SEO uyumlu olmasını sağlamak için içerik düzenlemesi yapılması | Ürün açıklamaları, blog yazıları, ana sayfa içeriği |
Geri Bildirimler | Müşteri hizmetleri ve geri bildirim sistemlerinin düzgün bir şekilde ayarlanması | Müşteri değerlendirmeleri, yorumlar, şikayet yönetimi |
SEO ve Dijital Pazarlama | Sitenin arama motorlarına uyumlu olmasını sağlamak ve dijital pazarlama stratejileri belirlemek | Anahtar kelime analizi, reklam kampanyaları, sosyal medya pazarlama |
Analiz ve Raporlama | Sitenin performansını ölçmek ve geliştirmek için sürekli analiz ve raporlama yapma | Site trafiği, satış raporları, müşteri davranışları |
Sürekli Geliştirme | E-ticaret sitesinin başarısı için sürekli olarak test etme ve iyileştirme yapma | A/B testleri, kullanıcı deneyimi iyileştirmeleri, yeni özellikler eklemek |
20. yüzyılda değişen toplumsal ilişkiler, değerler, yargılar ve yapılar iş modellerinin de farklılaşmasını sağlar. E-ticaret, son yılların en önemli iş alanlarından biridir. Köklü bir tarihe sahip olan şirketler, yeni açılan küçük, orta ya da büyük firmalar sosyal medya ya da web siteler ile e-ticaret dünyasında yerlerini almıştır. Tüketim alışkanlıklarının yükselen trendi olan bu durum, ilk olarak 1995 yılında ortaya atılmıştır. Alıcı ve satıcı bazında önemli kolaylıklar sağlayan bir yapıdır. Üretilen mal ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme gibi aşamalarının tamamen elektronik bir ortamda yapılması anlamına gelir.
Yeni marka ve şirketlerin katılması küresel çapta büyüme görülen bir alandır. Türkiye, her geçen gün gelişerek kendini kanıtlar. Müşteri alışkanlıkları ile paralel olarak değişen bu sektör, satış sırası ve sonrası verdiği destek ile öneminin büyüklüğünü gösterir. Kullanıcı deneyiminin ön planda tutulduğu e-ticaret, ölçülebilir bir alandır. Satıcı tarafından analiz edilen bu alan, güvenilirliğini net bir şekilde gözler önüne serer. E-ticaret araştırma ile başlayıp site açıp faaliyete geçmek ile devam eden bir süreçtir. Site kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında; ürün portföyünüz, hedef kitleniz, geri bildirimler ve içine girdikçe şaşırtan daha birçok detay bulunur. E-ticaret sitesi kurarken her adımı ince ince işlediğinizde, başarısızlığa uğramanız için hiç bir sebep kalmayacaktır.
Online Satış İçin E-Ticaret Sitesi Nasıl Açılır?
E-ticaret üzerinden online satış yapmanın ilk adımı şirket kurmaktır. Online ödeme sistemleri, rahat ve güvenilir bir satış yapmanızı sağlar. Her aşama için önemli kararlar verip kendi mağazanızı açma yolunda ilerleyebilirsiniz. Büyüyen pazar hacmi, ürün satmak isteyen kişilerin sayısının artmasına destek olur. Belirli çalışmalar sonrasında, şirket sahibi olmanızı sağlar. Mağazası ya da dükkanı olan işletmeler, dijital dönüşümlerini tamamlayarak bu alanda yer alır.
E-ticaret Sitesinin Altyapısı Nasıl Seçilir? Altyapı Çeşitleri Nelerdir?
E-ticaret altyapısı, çevrimiçi internet sitelerinin pazarlama ve satış gibi birçok işlemi yönetmesini sağlayan yazılımlardır. Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan güçlü bir sistemdir. Doğru bir e-ticaret altyapısı, şirket ve müşterileri arasında iletişim kurulmasını sağlar. İş stratejilerinize uygun bir altyapı, faaliyetlerinizin verimli bir şekilde artmasına destek olur. Esneklik, kullanılabilirlik, ölçeklenebilirlik, güvenlik, etkili planlama ve yönetim, bütçe, hedef kitle, ürün çeşitliliği, SEO ve destek gibi kriterler, altyapı seçiminde belirleyici rol oynar. E-ticaret altyapı yazılımlarına örnekler;
Magento: Büyük markalar tarafından sıklıkla tercih edilen şirket içi ve açık kaynaklı bir çözümdür.
OpenCart: Açık kaynaklı çevrimiçi mağaza yönetimi ile anılan bir programdır. MySQL veritabanı kullanan bu platform, HTML bileşenleri ile desteklenir. E-ticaret yapanların birden fazla mağaza ve ödeme seçeneği ayarlamasına, ürünlerinin özelliklerini yönetmesine ve sınırsız ürün eklemesine olanak tanır. Küçük işletmeler, serbest çalışanlar ya da orta ölçekli satıcılar için oldukça uygundur.
Wix: Kullanıcı dostu bir programdır. Sürükle-bırak arayüzü ile yaratıcılık arayan işletme sahiplerine hitap eder.
Shopify: Halka açık bir SaaS e-ticaret platformudur. Stok sayısı 100'den az olan başlangıç seviyesindeki işletmeler için uygundur.
WooCommerce: Zengin tema seçenekleri sunar. Wordpress tabanlı bu sistem, ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Sunduğu şablonlar, içerik düzenlemeleri yapma imkanı sunar.
BigCommerce: Büyüyen bir e-ticaret altyapısıdır. Yerleşik özellikler ve SEO kontrolü ile küçük işletmelere özel başlangıç adımları sunar.
3dCart: API gerektirmeden, çok dilli destek ve profesyonel nakliye hizmetleri sağlar.
Joomla: İçerik düzenlemelerinize yardımcı olan bu platform, kurulum yapmanızı da sağlar. MySQL ve PHP veritabanlıdır. Stok kontrol, veri raporlama, özel ürün katalogları, rezervasyon ve iletişim alternatifleri sunar. Ücretsiz video eğitim desteği sayesinde sistemin kullanımını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
PrestaShop: Özgün bir satış sitesi oluşturmanızı sağlar. Ürünlerinizi şablonlara yerleştirebilir ya da kendi tasarımınız olan bannerlar ile kampanya oluşturabilirsiniz.
Başarılı Bir E-Ticaret Sitesi Açmak İçin İzlenmesi Gereken Adımlar
Önlenemez yükselişi ile her an her yerde alışveriş yapmanızı sağlayan e-ticaret sistemleri, tüketim alışkanlıklarının hızlı bir şekilde değişmesini sağlar. Kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız, öncelikle detaylı bir araştırma yapmanız gerekir. E-ticaret sitesi açmadan önce, açarken ve sonrasını etkileyen bazı adımlar vardır. Nedir bu adımlar ya da diğer adıyla geçmeniz gereken aşamalar? Şöyle;
İnternetten satış yapmak isteyen kişilerin öncelikle, bulunmayı düşündüğü sektör ve nişe karar vermesi gerekir. Bu durumda, kişiler en çok satış yapılan sektörleri, sektörlerin e-ticaret pastasındaki payını, yıllık büyüme istatistiklerini ve e-ticaret hacmindeki artışını araştırması gerekir.
Satmak istediğiniz ürün ve hizmetleri seçmeniz gerekir. Ürünleri belirlerken; faaliyet göstereceğiniz sektör rakiplerinizi, pazar yerlerinin satış sayılarını, diğer platformlarda ürünlere gelen yorum ve değerlendirmeleri, arama motorları üzerinden ürünlerin arama hacimlerini inceleyebilirsiniz.
Pazar araştırması yaparak ürün ve hizmetlerin bulunduğu piyasadaki ömrünü belirleyebilirsiniz. Bu araştırma içerisinde; pazar büyüklüğü, müşterilerin istek ve ihtiyaçları, ürün özellikleri, müşterilerin etkilendiği mesajlar, reklamlar ve ödeme yöntemleri önemli bir yere sahiptir.
Firmaların hedef kitlesini belirlemesi, doğru bir strateji uygulamaları anlamına gelir. Bu durum, ürün fiyatlandırma yönteminden dijital pazarlama çalışmalarına kadar birçok alanı etkiler.
Akılda kalıcı bir marka ve logo tasarlamanız gerekir.
Kişi ve işletmeler şirket kurarak vergi mükellefi olur.
Marka tescili ile markanızın yasal bir şekilde korunmasını sağlayabilirsiniz.
İşletmenize ait domain ve sosyal medya hesaplarını almanız gerekir.
Güvenilir bir e-ticaret altyapısı seçip kuruluma başlayabilirsiniz. Sonrasında SSL sertifikaları, 3D Secure ve Güven Damgası ile sayfanın güvenliğini koruyabilirsiniz.
Satış odaklı bir sayfa tasarlayıp kullanıcı deneyimini önemsemeniz gerekir. Profesyonel ürün fotoğrafları ve detaylı açıklamalar ile satışlarınızı artırmayı hedefleyebilirsiniz.
Sanal pos entegre edip ödemelerinizi güvenli bir yolla alabilirsiniz.
Sipariş yöntemine karar vererek kalıcı müşteriler elde edebilirsiniz. Bir hızlı kargo firması ile anlaşarak teslimat süreçlerini olumlu yönde etkileyebilirsiniz.
Tüketicilerin alışveriş süreçleri hakkında yardım alma, sitede bulunan hatalar ve diğer konular hakkında bilgi alma gibi konular için canlı destek araçları yerleştirmeniz gerekir.
Reklam stratejisi ve dijital pazarlama kampanyası oluşturabilirsiniz. Arama Motoru Optimizasyonu ile Google'da üst sıralara yerleşebilirsiniz.
Çeşit Çeşit E-ticaret İş Modelleri
İnternetten satış yapmanızı sağlayan pek çok yöntem vardır. Bazı iş modelleri;
Şirketten Şirkete Satış: Toptan satışlar için kullanılır.
Şirketten Tüketiciye Satış: İşletmelerin ürünlerini tüketicileri ile buluşturduğu yöntemdir.
Tüketiciden Tüketiciye Satış: Tüketicilerin kendi aralarında satış yapmasıdır.
Dikey E-ticaret: Belli bir kategoriye odaklanır.
Yatay E-ticaret: Ürün yelpazesi ile geniş bir hedef kitleye ulaşır.
Stoksuz E-ticaret: Site tedarikçiler ile anlaşıp onların ürünlerini kendi sayfası üzerinde satışa sunar.
1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.