AnasayfaBlogCoğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü (MYO)

23 Ocak 2020
Bir kişi bir haritanın önünde durmakta ve haritayı elinde tutmaktadır. Harita yakından çekilmiş ve ayrıntılar net bir şekilde görülebiliyor. Kişinin elleri haritayı sıkıca tutuyor ve parmakları kenarları dikkatle kavrıyor. Arka plan bulanıktır ve odak tamamen haritanın üzerindedir. Harita, kişinin durduğu bölgenin ayrıntılı bir haritasıdır ve yollar, patikalar ve önemli noktalar vurgulanmıştır. Harita beyazdır ve ayrıntılar dikkatlice siyahla çizilmiştir. Kişinin yere sağlam basan ayakları da görülebiliyor.
KonuAçıklamaUygulama Alanları
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)Konum ve öznitelik bilgilerini içeren geniş kapsamlı bir sistemFarklı sektörler ve firmaların yatırım stratejileri, haritaların birleştirilmesi, medya ve eğitim sektörü
CBS TanımıYeryüzüne ait bilgileri toplama, depolama, güncelleştirme, kontrol ve analiz etmeye olanak sağlayan sistemVeri yönetimi, metansal veri analizi, bilgi katmanlarının düzenlenmesi
CBS BölümüVeri üretimi talebinin karşılanması ve mekânsal veri yönetimi işlemlerini yapabilecek eleman yetiştirilmesiKamu ve özel sektörde meslekler
CBS Bölümü Eğitimİ4 Yarıyıllık, ön lisans programı, eğitim dili TürkçeCoğrafi bilgi teknolojileri, uzaktan algılama, bilgi sistemleri işlemleri
CBS İş İmkanlarıKamu ve özel sektörde çeşitli mevkiilerde çalışma imkanıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü, Tapu Müdürlükleri, Belediyeler, Valilikler
CBS'nin FaydalarıKullanıcıların daha akıllı ve mantıklı kararlar vermesini sağlarPlanlama ve stratejik karar verebilme, sorun tanımlama ve çözme
CBS'nin Kullanım AlanlarıÇok geniş bir kullanım alanına sahipHer sektörde çeşitli kullanıcıların karmaşık sorunları çözmesi
CBS'nin BileşenleriDonanım, yazılım, insan, veri ve amaç bileşenlerinden oluşurÇeşitli sektörlerde sistem yaklaşımı ve entegrasyon yeteneği
CBS'nin Tarihsel Gelişimi1960'lı yıllarda geliştirilmeye başlanmış sistemZaman içerisinde gelişen ve çeşitli sektörlerde kullanımı artan bir teknoloji
CBS'nin Etkin KullanımıYeniliklere ve teknolojilere uyumlu ve farklı veri tiplerini bir araya getirebilecek yeteneği olan bir sistemVeri yönetim ve analiz süreçlerinde etkin kullanım

Coğrafi bilgi sistemleri ya da İngilizce adıyla GIS, çok farklı sektörün içinde kullanılabilen ve farklı disiplinleri içinde barındıran bir sistemdir. Coğrafi bilgi sistemleri ya da GIS, farklı nesnelere ait öznitelik bilgilerinin üzerine bir de konumlarını içeren bir sistem olarak bilinir. GIS, 1960’lı yıllarda geliştirilmeye başlanmış bir sistemdir. İlk geliştirildiğinde haritaların birleştirilmesi amacıyla bilgisayar destekli olarak geliştirilmiştir. Günümüzde coğrafi bilgi sistemleri, hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Kullanım alanının çok genişlemesiyle birlikte bireylerin ve kurumların oldukça işine yarayan bir sistem haline gelmiştir.

GIS, dünya üzerinde konum bilgileriyle ilgilenen kurum ve kuruluşların özellikle dikkatini çekmeyi başarmıştır. Özellikle ticari beklentileri olan firmalar tarafından yatırım stratejisi geliştirmek için kullanılan bir sistem haline gelmiştir. Peki, yazının başından beri bahsettiğimiz coğrafi bilgi sistemleri nedir? GIS ya da kısa haliyle CBS için standart tanım yapılmaktan kaçınılmaktadır. Çünkü çok fazla geniş kapsama sahiptir. Yine de tanım yapmak gerekirse CBS, yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaç doğrultusunda toplama, depolama, güncelleştirme, kontrol ve analiz etme gibi işlemlere olanak sağlayan bir sistemdir.

CBS, verilerin toplanması, saklanması, analiz edilmesi ve kullanıcıya sunulması gibi birçok işin yapılmasını sağlayan sistem olarak tanımlanır. CBS, birçok veri tipinin bir araya gelmesiyle oluşur. CBS, yaşamın her alanına giren mekânsal konumların analizi ile bilgi katmanlarını düzenler ve haritalarda görselleştirilmesini sağlar. Bu sayede CBS, kullanıcılarının daha akıllı ve mantıklı kararlar vermesini sağlamaktadır. Her sektörden farklı binlerce kullanıcı CBS ile haberleşmek, analiz yapmak, karmaşık sorunları çözmek vb. için faydalanmaktadır.



Günümüzde CBS, özellikle medya ve eğitim sektöründe kullanımı oldukça artış göstermiştir. Özellikle belirtmek gerekirse internet haberciliği alanında kullanımı oldukça yaygınlaşmaktadır. Sorunların tanımlanmasını, değişimlerin gözlenmesini, olaylara müdahale edilmesini, işlerinizin kolaylaştırılmasını ve önceliklerinizin belirlenmesinde sizlere yardımcı olan bir sistemdir. Son olarak CBS, donanım, yazılım, insan, veri ve amaç bileşenlerinden oluşmaktadır. Yazıya giriş yaptıktan sonra akademik boyutu olan coğrafya bilgi sistemleri bölümü hakkında bilgi sahibi olalım. Hadi başlayalım!

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Nedir?

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, dünyada artan veri üretimi talebi nedeniyle veri ürerimi konusunda çalışabilecek ara elemanların yokluğunu karşılamak için elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, yapılan çalışmalarda veri yönetimi ve mekânsal veri yönetim işlemlerini yapabilecek elemanların yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, yeniliklere uyumlu, sorumluluk sahibi, toplumların artan bilgi gereksinimlerini karşılayabilecek nitelikli kişilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür.

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, çalışma dünyasının istekleri doğrultusunda sorun çözen, etkili iletişim becerileri olan, lider olan ve çağdaş düşünce sistemine sahip elemanların yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, coğrafi bilgi teknolojileri stratejilerine ve tekniklerine hakim olabilen ve karşılaştıkları sorunları çözebilen donanımlı kişiler yetiştirmeyi amaç edinen bir bölümdür. Çalışma yaşamının tüm teorik ve pratik öğretilerini öğrencilerine aşılamaya çalışan bir eğitim anlayışı sunmaktadır.

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, bu alanda ve uzaktan algılama alanlarında öğrencilerinin uzmanlaşmasını ve bu alanda araştırmalar yapmasını sağlayan bir bölümdür. Bilgi sistemleri ile ilgili işlemlerin kamu ve özel sektörde mesleklerini etkin bir biçimde yürütebilecek mesleki yeterlilik ile donatılmış öğrencilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü, ön lisans derecesi düzeyine sahip bir bölümdür. Bu yüzden 4 eğitim yarıyılından oluşmaktadır. Öğretim dili Türkçedir. Ülkemizde yaklaşık 10 üniversite bulunmaktadır. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.



Coğrafi Bilgi Sistemleri İş İmkanları Nelerdir?

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve İç İşleri Bakanlığında çalışmak yer alır. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında Devlet Su İşleri, Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü ve Tapu Müdürlüklerinde çalışmak yer alır.

Belediyeler ve valiliklerde çalışmak coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında yer alır. Özellikle belediyelerin bu alanda kurmuş olduğu ve çalışmalarını titizlikle yürüttüğü müdürlükleri de bulunmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında haritacılık sektörü, çevre, teknik altyapı uygulamaları ve yer altı ve yer üstü kaynak uygulamalarında çalışmak yer alır.

Ormancılık ve zirai uygulamaları, denizcilik ve kıyı yönetimi alanında çalışmak bölümün sunduğu avantajlar arasındadır. Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında savunma sanayinde çalışmak yer alır. Özellikle ordu ve ASELSAN gibi yerler bu sistemin çok kullanıldığı ve yararlanıldığı yerlerin başında gelir. Eğitim, medya, lojistik, insan kaynakları, dış ticaret, ekonomi, sanayi, maden, kargo, trafik yönetimi, telekom, afet yönetimi ve çok fazla sektörde çalışma imkanı vardır.

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları arasında dikey geçiş sınavı girmek yer alır. Öğrenciler, jeoloji mühendisliği bölümü, geomatik mühendisliği bölümü, şehir ve bölge planlama bölümü, harita mühendisliği bölümü, bilişim teknolojileri ve bilişim sistemleri bölümü, bilgisayar-enformatik bölümü okuyabilir. Bu sayede iş alanlarını daha fazla genişletebilirler. Çalışma alanlarını öğrendikten sonra coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Mezunları Ne İş Yapar?

Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, ön lisans diploması ve “coğrafi bilgi sistemleri teknikeri” unvanı alarak mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, elde ettikleri verilere coğrafi özellik katarak başka türlü yapılamayan analizlerin yapılmasını sağlarlar.

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, modern coğrafi bilgi teknolojilerinin ülkemizde etkin ve verimli kullanılmasını teşvik eder ve kendileri kullanırlar.

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, şehir bilgi sistemlerinin yaygın bir şekilde oluşturulması için düzenlemeler yaparlar.

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, navigasyon, yönetim ve otomasyon sistemleri ile uzaktan algılama konularında uygulama, düzenleme ve izleme faaliyeti gerçekleştirirler.

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, hangi sektörde olursa olsun kullanıcılarının daha doğru kararlar verebilmesi için veriler arasında modelleme yapılmasını ve ilişki kurulmasını sağlamaktadırlar.

  • Coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları, veri toplamak için gerekli yapıları oluşturur ve sürdürürler ardından verileri farklı sistemlere yüklemek için araçlar geliştirirler.

  • Son olarak elde ettikleri verileri bir araya getirmek için yeni bilgiler oluştururlar.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Dersleri Nelerdir?

  • Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş

  • Ölçme Bilgisi

  • Coğrafya

  • Tapu ve Kadastro Bilgisi

  • Alet Bilgisi

  • Bilgisayar Destekli Haritalama

  • İstatistik

  • Kartografya

  • CBS’de Koordinat ve Projeksiyon Bilgisi

  • Fotogrametri

  • Veri Tabanlarına Giriş

  • CBS Mekânsal Analiz Uygulamaları

  • Kent Bilgi Sistemleri

  • Uzaktan Algılama

  • Yerel Yönetimlerde CBS Uygulamaları

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Konum Analizleri

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

İlk önce bu bölümü okumak isteyen kişilerin TYT sınavına girmesi gerekir. Ardından bu sınavdan aldığı başarı sıralaması ve taban puana göre öğrenciler tercihlerini gerçekleştirebilir. Öğrencilerin tercih yaparken dikkat etmesi gereken en önemli şey başarı sıralamasının taban puandan daha belirleyici olduğudur. Aşağıda sizlere hazırlamış olduğum liste en iyi üniversiteler coğrafi bilgi sistemleri bölümü listesidir. Liste, en güncel verilere sahiptir.

ÜniversiteBölümTaban PuanıBaşarı Sıralaması
Akdeniz ÜniversitesiCoğrafi Bilgi Sistemleri234,881181072766
Akdeniz ÜniversitesiCoğrafi Bilgi Sistemleri (İkinci Öğretim)221,187061263208
Manisa Celal Bayar ÜniversitesiCoğrafi Bilgi Sistemleri210,576511414046
İstanbul ÜniversitesiCoğrafi Bilgi Sistemleri (Uzaktan Öğretim)209,437501430781
Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiCoğrafi Bilgi Sistemleri205,65737487475
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Konum ve öznitelik bilgilerini içeren geniş kapsamlı bir sistem, Farklı sektörler ve firmaların yatırım stratejileri, haritaların birleştirilmesi, medya ve eğitim sektörü, CBS Tanımı, Yeryüzüne ait bilgileri toplama, depolama, güncelleştirme, kontrol ve analiz etmeye olanak sağlayan sistem, Veri yönetimi, metansal veri analizi, bilgi katmanlarının düzenlenmesi, CBS Bölümü, Veri üretimi talebinin karşılanması ve mekânsal veri yönetimi işlemlerini yapabilecek eleman yetiştirilmesi, Kamu ve özel sektörde meslekler, CBS Bölümü Eğitimİ, 4 Yarıyıllık, ön lisans programı, eğitim dili Türkçe, Coğrafi bilgi teknolojileri, uzaktan algılama, bilgi sistemleri işlemleri, CBS İş İmkanları, Kamu ve özel sektörde çeşitli mevkiilerde çalışma imkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri, Devlet Meteoroloji İşleri Müdürlüğü, Tapu Müdürlükleri, Belediyeler, Valilikler, CBS'nin Faydaları, Kullanıcıların daha akıllı ve mantıklı kararlar vermesini sağlar, Planlama ve stratejik karar verebilme, sorun tanımlama ve çözme, CBS'nin Kullanım Alanları, Çok geniş bir kullanım alanına sahip, Her sektörde çeşitli kullanıcıların karmaşık sorunları çözmesi, CBS'nin Bileşenleri, Donanım, yazılım, insan, veri ve amaç bileşenlerinden oluşur, Çeşitli sektörlerde sistem yaklaşımı ve entegrasyon yeteneği, CBS'nin Tarihsel Gelişimi, 1960'lı yıllarda geliştirilmeye başlanmış sistem, Zaman içerisinde gelişen ve çeşitli sektörlerde kullanımı artan bir teknoloji, CBS'nin Etkin Kullanımı, Yeniliklere ve teknolojilere uyumlu ve farklı veri tiplerini bir araya getirebilecek yeteneği olan bir sistem, Veri yönetim ve analiz süreçlerinde etkin kullanım
coğrafi bilgi sistemleri bölümü cbs coğrafi bilgi sistemleri coğrafi bilgi sistemleri bölümü mezunları coğrafi bilgi sistemleri bölümü iş imkanları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.