Harita Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Görev | Açıklama | Kullanılan Araçlar |
---|---|---|
Arazi Ölçümü | Çeşitli aletler kullanarak hassas ölçümler yapar ve arazilerde sınırlar belirler. | Total station, GPS ve nivo |
Harita Oluşturma | Yaptığı ölçümler doğrultusunda hesaplamalar yapar ve dosyalar hazırlar. Boyutlu ve detaylı haritalar üretir. | Netcad, Autocad ve Archgis gibi bilgisayar programları |
İmar İşleri | İmar Kanunu'na uygun olarak bölge ve arsaların noktalarını belirler, bölümlemeler ve birleştirmeler yapar. | Elektronik cihazlar, metre, çekül, demir, çekiç, çivi ve tahta çubuk |
Kamulaştırma ve Parselasyon | Kamulaştırma, imar uygulamaları ve arsa tespitleri gerçekleştirir. | Elektronik ölçüm cihazları ve bilgisayar programları |
Kentsel Düzenleme | Kentsel düzenleme projelerinde ve dönüşümlerde görev alıp, kentleşmenin planlı ilerlemesini sağlar. | Bilgisayar programları ve modern teknolojik araçlar |
Harita Güncelleme | Oluşturulan haritaları günceller, arşivler ve zemin etüdü çalışmalarına katılır. | Çeşitli bilgisayar programları ve teknolojik araçlar |
Saha Çalışmaları | Arazi çalışmalarında bulunur, ölçümler yapar ve veriyi toplar. | Elektronik ölçüm cihazları ve uydu teknolojisi |
Proje Yönetimi | Çeşitli projelerde yönetici olarak görev alır ve projeyi başarıyla tamamlaması beklenir. | Bilgisayar, çeşitli yazılım programları ve proje yönetim araçları |
Akademik Kariyer | Üniversitede kalıp akademik kariyer yapabilir, araştırma ve geliştirme çalışmalarında yer alabilir. | Akademik bilgi ve beceri, araştırma ve analiz araçları |
Veri Toplama | Uydu aracılığıyla veri toplar ve analiz eder. | Uydu teknolojisi ve bilgisayar programları |
Bina inşa etmek ve projelere onay almak için bazı mesleklere ihtiyaç duyulur. Harita mühendisliği bu mesleklerin başında gelir. Adı bir inşaat mühendisi ya da makine mühendisi kadar yaygın değildir fakat alt yapı ya da yerleşim denince akla ilk gelen kişi harita mühendisidir. Her yeni binanın ve inşaat ile ilgili projelerin yapımında yer alır. Bu da geniş bir istihdam alanı yaratır.
İnsanların barınma ihtiyacı devamlılığı olan bir alandır. Türkiye’de inşaat sektörü sürekli yenilenen ve bitmeyecek bir alan olduğu için harita mühendisine her zaman ihtiyaç vardır. İstihdam alanı geniştir. Tatmin edici bir maaşı vardır. Bu nedenle mühendislik fakültelerinin gözde bölümlerindendir.
Harita Mühendisi Nedir?
Harita mühendisi çeşitli aletler yardımıyla hassas ölçümler yaparak arazilerde sınır belirleyen kişidir. İmar ve kadastronun düzgün yapılabilmesi ve kentleşmenin planlı olması için teknik eleman yetiştirilmesi önemlidir. Harita mühendisi de bu amaçla ortaya çıkmış bir meslek dalıdır. Teknolojiyi kullanarak hassas ve ayrıntılı ölçümler yapar.
ülkemizde en çok tercih edilen mühendislik dallarındandır. önü açık bir alan olarak tabir edilir. yaptığı ölçümler doğrultusunda hesaplamalar yapar ve dosya hazırlar. i̇mar işlerinde, tapu ve kadastro işlerinde yer alarak işlerin planlı ilerlemesini sağlar. kentsel düzenlemelerde ve dönüşümlerde yer alır. hem günümüz için hem de gelecek nesillerin faydalanabilmesi için haritalar oluşturulmasına yardımcı olur. haritaların güncellenmesi, arşivlenmesi ve zemin etüdü çalışmalarına katılır. teorik bilgisini pratik bilgisiyle birleştirerek projeler üretir. saha çalışmalarına katılır. yaptığı tüm işlerde modern teknolojiyi ve çeşitli bilgisayar programlarını kullanır. bir harita mühendisinin bilmesi gerek belli başlı bilgisayar programları bulunur. bu programlar şu şekilde sıralanabilir:
Netcad: Harita mühendisleri için oldukça önemli bir programdır. Türkçe bir programdır. Harita çizmek için kullanılır. İmar uygulamalarında her türlü çizim ve raporlaştırma bu program sayesinde yapılabilir.
Autocad: Çizimleri 2 boyutlu ve 3 boyutlu hale getirebilen bir programdır. Mimarlar ve mühendisler tarafından tercih edilir. Hata ve riskleri minimum düzeye indirmek için kullanılır.
Archgis: Harita oluşturmak ve bilgileri analiz etmek için kullanılır. Ofis dışındaki arazi işlerinde de kullanılabilir bir programdır ve oldukça kullanışlıdır.
Harita Mühendisi Ne İş Yapar?
Harita mühendisi; mimar, müteahhit, inşaat mühendisi, şehir plancısı ve harita teknikeri ile koordineli bir biçimde çalışır. Harita mühendisinin çalışma ortamı ofiste ve arazidir. Ofiste çalıştığı zaman işini bilgisayar üzerinde ve çeşitli programlar yardımıyla yapar. Bu nedenle bilgisayar kullanmaya hakim olmadır.
Yol yapımında, baraj yapımında, köprü yapımında bina yapımında ve arsaların nokta belirleme işlerinde çalışır. Total station, GPS ve nivo denilen aletleri kullanarak hassas ölçümler yapar ve bu ölçümleri kaydeder. Kayıtları bilgisayara aktararak ölçtüğü yerin haritasını oluşturur. İmar Kanunu’na uygun olarak parsel birleştirme, parsel bölme (ifraz), yola terk, yoldan ihdas gibi işlemler yapar.
Kamulaştırma, imar uygulaması (parselasyon) ve arsa tespitleri de harita mühendisinin görevleri arasındadır. Arazi ölçümlerinde elektronik cihazların yanında metre, çekül, demir, çekiç, çivi ve tahta çubuk gibi araçlardan faydalanır. Kamu kurumlarında ya da özel sektörde çalışabilir. Kamu kurumunda çalışabilmek için atanması ya da açılan kadrolara sözleşmeli personel olarak girebilmesi gerekir.
Belediyelerin İmar ve Şehircilik Müdürlüklerinde çalışabilir. Emlak İstimlak Müdürlüklerinde yer alabilir. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde istihdam sağlanabilir. Karayolları Genel Müdürlükleri, Orman İşletme Müdürlükleri, Devlet Su İşleri ve Ulaştırma Bakanlığı harita mühendisinin çalışabileceği diğer birimlerdir. Harita ve inşaat şirketlerinde de iş bulabilir. Harita mühendisliği bürolarında çalışabilir. Kendine ait bir ofis açabilir. Proje yöneticisi olarak görev alabilir. Bulunduğu kurumda müdür yardımcılığı ve müdürlüğe yükselebilir.
Üniversitede kalarak akademik kariyer yapabilir. Ar-ge çalışmalarında yer alabilir. Restore edilecek bölge ve mekanlarda çalışır. Konum bilgisi sağlar. Uydu aracılığıyla veri toplanmasına yardımcı olur. Harita mühendisleri uzun süre oturarak ve bilgisayar başında çalışırlar. Arazide de çalışma ortamları pis olabilir. Ayrıca insanlarla sürekli iletişim halinde oldukları için güler yüzlü ve iletişimlerinin de kuvvetli olması gerekir. Bu mesleği tercih edecek kişilerin bunları dikkate alması gerekir.
Harita Mühendisi Maaşları
Harita mühendisinin maaşı çalıştığı sektöre göre farklılık gösterir. Mühendisler birçok meslekten fazla maaşa sahiptirler. Bu nedenle tercih edilmesinin önemli sebeplerinden biri maaş durumudur. Harita mühendislerinin maaşları da çalışanın kıdemine ve çalıştığı kuruma göre değişir. Kendini geliştirdikçe ya da farklı projelerde yer aldıkça maaş artar. Tecrübe hatta medeni durum ve çocuk da maaşta bir diğer etkendir.
Kamu kurumunda çalışabilmek için atanmaları ya da sözleşmeli personel olmaları gerekir. Atandıkları zaman maaşları 6500 ile 8500 lira arasında değişir. Atama puanları oldukça yüksek ve atanan kişi sayısı az olduğu için bu alanda devlet memuru olabilmek daha zordur. Atanmak için kamu personeli seçme sınavının genel kültür-genel yetenek bölümüne girmek gerekir. Özel sektör mühendisin kendini geliştirebilmesi ve meslekte daha çabuk yükselmesi bakımından avantajlıdır.
Özel sektörde öncelikle stajyer olarak asgari ücret ile başlarlar. Bir şirket ya da harita mühendisi ile beraber çalıştıklarında maaşları 3000 ile 5000 lira arasında değişir. Kendine ait ofisi olan bir harita mühendisinin aylık geliri çalıştığı il ya da ilçenin büyüklüğüne göre değişir. Ortalama 10000 ile 15000 arasındadır denilebilir.
Harita Mühendisi Nasıl Olunur?
Harita mühendisi olmak için öncelikle Tyt-Ayt’den yeterli puanı almak gerekir. Sayısal bölümden tercih yapılarak girilir. Üniversitelerin Harita Mühendisliği, Harita ve Kadastro Mühendisliği, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Pek çok üniversitede 1. Ve 2.öğretim şeklinde bulunur. Bölüm 4 yıllık bir lisans programıdır. Lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayanlar diplomalarını alırlar. Harita mühendisi unvanına sahip olurlar.
İki yıllık önlisans programlarından bölüme geçmek de mümkündür. Harita ve kadastro, tapu kadastro, coğrafi bilgi sistemleri ve harita teknikerliği bölümlerini okuduktan sonra dikey geçiş sınavı ile harita mühendisliğine geçiş yapılabilir. Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı adı altında isteğe bağlı olarak bir yıl İngilizce eğitimi verilir. Üniversite boyunca da mesleki İngilizce görülür. Bölümde İnkılap Tarihi, Türk Dili Matematik, Fizik, Kimya gibi temel derslerin yanında mesleki dersler de gösterilir. Mesleki dersler de Ölçme Bilgisi, Kartografya, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Yol Bilgisi’dir. 4.sınıfta staj yapılır. Harita mühendisinin birtakım niteliklere sahip olması gerekir.
Uzun süre oturarak çalışabilmelidir.
Bilgisayar programlarına hakim olmalıdır.
Sayısal alanda yeterli olmalıdır.
Pratik hesaplama bilgisine sahip olmalıdır.
Gerektiğinde risk alabilmelidir.
Sahada çalışırken yorucu tempoya ayak uydurabilmelidir.
Ölçüm cihazlarını taşıyabilecek fiziki yeterlilikte olmalıdır.
Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmelidir.
Esnek çalışma saatlerine uyabilmelidir.
Ehliyete ve araç kullanma bilgisine sahip olmalıdır.
Resmi evrak, yazılı iletişim ve dilekçe yazabilmelidir.
Hukuk bilgisine sahip olmalıdır.
İyi iletişim kurabilmelidir.
İnsanlarla iletişim halinde olacağı için diksiyonu ve telaffuzu düzgün olmalıdır.
Zaman yönetimine hakim olmalıdır.
İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi
Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.