AnasayfaBlogBilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (MYO)
Bölümler

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon (MYO)

31 Ekim 2020
Bir kişi siyah ve gümüş malzemeden yapılmış robotik bir yüz maskesi takarken görülüyor. Maske tüm yüzü kaplıyor ve küçük daireler ve çizgilerden oluşan bir desenle detaylandırılmış. Kişinin gözleri maskenin göz deliklerinden görülebilmektedir. Kişinin arkasında, ortasında açık gri bir 'O' harfi bulunan koyu bir arka plan vardır. Kişinin sağında koyu mor renkte bir kemerin yakın çekimi yer almaktadır. Daha sağda, kişinin gözleri, burnu ve ağzının görülebildiği yüzünün bir başka yakın çekimi yer almaktadır. Bu görüntünün arka planı açık ve koyu gri karışımından oluşuyor. Son olarak, görüntünün sağında mor bir nesnenin yakın çekimi yer almaktadır.
Bölüm AdıBölüm Hakkındaİş İmkanları
Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon2 yıllık ön lisans programıdır. Animasyon, tasarım ve oyun sektörüne nitelikli tasarımcılar yetiştirmek hedeflenir.Reklam ajansları, oyun şirketleri, tv-film yapım sektörü, mimarlık ofisleri gibi alanlarda iş imkanı bulunur.
AnimasyonBu bölümde tasarım, modelleme ve animasyon geliştirme hakkında geniş bilgiler verilir.Animasyon film ve dizi yapım şirketleri, reklam ajansları, oyun sektörü, görsel efekt firmalarında iş bulabilirler.
FotoğrafFotoğrafçılık ve görsel tasarım konularında detaylı eğitim verilir.Fotoğraf stüdyoları, reklam ajansları, medya şirketleri gibi yerlerde çalışabilirler.
Görsel İletişim TasarımıBasılı ve dijital medya için görsel içeriklerin tasarlanması ve üretilmesi konularında eğitim verilir.Reklam ve tanıtım ajansları, serigrafi atölyeleri, web tasarımı yapan firmalarda iş bulabilirler.
Grafik TasarımıGrafik tasarımı, reklam tasarımı, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı vb. konularda eğitim verilir.Reklam ajansları, grafik tasarım atölyeleri, serigrafi atölyeleri gibi yerlerde iş bulabilirler.
İletişim ve TasarımıReklam, halkla ilişkiler ve tasarım alanlarında eğitim veren bir bölümdür.Reklam ajansları, halkla ilişkiler firmaları, etkinlik organizasyon şirketlerinde iş bulabilirler.
Yeni Medya ve İletişimYeni medyanın iletişim boyutları üzerine bilgiler verilir.Yeni medya ve sosyal medya ajansları, medya şirketleri, markaların dijital ve sosyal medya departmanlarında iş bulabilirler.
Yazılım MühendisliğiYazılım üretim süreçlerine dair detaylı bilgi alınır.Teknoloji ve yazılım şirketlerinde, start-uplarda, bankaların IT bölümlerinde iş bulma imkanı geniştir.
ReklamcılıkReklam stratejileri ve yöntemleri üzerine geniş bilgi verilir.Reklam ajansları, medya kuruluşları, reklam departmanları ve reklam endüstrisi içerisindeki diğer çalışma alanlarında iş bulabilirler.
Baskı TeknikleriBaskı teknikleri, dijital baskı, ofset baskı, serigrafi vb. konularının eğitimi yer alır.Baskı atölyeleri, ofset matbaaları, reklam ajansları gibi alanlarda iş bulma imkanı vardır.

bilgisayar ön lisans bölümleri arasında nispeten daha az bilinen bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümü, üniversitelerin meslek yüksekokullarına bağlıdır. bölüm, 2 yıllık ön lisans eğitimi sunan tasarım odaklı bir alandır. ülkemizde gittikçe artan tasarımcılık ve animasyon sektörü, bir eğitim programı olarak da tercih ediliyor. ön lisans bir bölüm olarak bilgisayar destekli tasarım ve animasyon, bu alanlarda çalışacak yaratıcı mezunları yetiştirme hedefindedir. 

Bölüm, toplam 11 üniversitede bulunmaktadır. Özellikle özel üniversitelerin son yıllarda tasarım ve bilgisayar bölümlerine yönelik ciddi çalışmaları var ve bu durum devlet üniversitelerinde de yaygınlaşmaya başlamaktadır. Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon, ülkemizde ve yurt dışında yaratıcılığınızı gösterebileceğiniz en ideal bölümlerdendir. Bu bölümü biraz daha yakından tanıyarak tercih dönemindeki olası sorularınıza cevap arayalım. 

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Nedir?

Bölümün temel amacı; animasyon, oyun ve tasarım sektörüne nitelikli tasarımcılar yetiştirmektir. Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümünde; görsel efektler, mobil ve bilgisayar oyun uygulamaları, animasyon, tasarım ve grafik yapımı öğretilir. Bölümün geneli pratik eğitime dayanır ve bölümün adından da anlaşılacağı üzere bilgisayar kullanımı ön plandadır. Uygulama esaslı bir bölüm olan bilgisayar destekli tasarım ve animasyon, bu alanlara ve sektöre ilgi duyan adayları bölüme beklemektedir. Bölüme giriş için sınav dışında bir ön şart bulunmasa da tasarıma, bilgisayar kullanımına ve animasyona belli bir aşinalık ve ilgi beklenir. Bölümü tercih etmeden önce bölümün ders içeriklerine ve derslerin işleniş biçimlerine bakmanızı öneririz. 



Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümü; bilgisayar üzerinden çizim, grafik, animasyon ve modellemeyi kapsayan bir eğitime sahiptir. 2 yıllık eğitimde; öğrencilerin ilgili alanlar için tasarım beceri ve yetkinlikleri kazanmaları hedeflenir. 

Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon, eğitim programı ve kazandırdığı beceriler ile öne çıkarken bölümü başarıyla bitirmeniz hâlinde birçok lisans bölümüne de geçiş hakkınız bulunuyor. Yazılım mühendisliğinden, reklamcılığa kadar bölüm ile alakalı lisans programları, DGS başarınıza bağlı olarak sizi kabul edebiliyor. İlgili lisans bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz. 

Tasarım yöntemleri, modelleme ve animasyon geliştirme hakkında geniş bilgi ve uygulamalara sahip olabileceğiniz bölüm, iş olanaklarıyla da öne çıkmaktadır. 

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Tasarım ve animasyon odaklı meslek ve alanlarının, dünyada hatırı sayılır bir seviyeye ulaştığı aşikar. Son yıllarda ülkemizde de tasarım, animasyon ve oyun alanlarına yönelik çalışmalar ve projeler görünür oldu ve sektöre de bir canlılık kazandırdı diyebiliriz. Aslında tasarımın merkezde olduğu iş alanları ve meslekler, uzun zamandır tercih edilebilir olsa da sektör içinde alaylı denilebilecek insanlar da vardı. Bugün ise tasarım odaklı meslekler için farklı adlarla pek çok bölüm açılmıştır. Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümü de tercih edilebilecek en doğru bölümlerden biridir ve iş alanları da genişlemeye açıktır. 



Öncelikle bölüm mezunları, tam zamanlı ya da freelance olarak çalışabilmektedirler. Reklam ve dijital sosyal medya ajansları, oyun ve animasyon şirketleri, televizyon- film yapım sektörü, mimarlık ofisleri, mezunların çalıştığı bazı alanlardır. Kamu sektöründe çalışan mezun sayısı, oldukça azdır. Genellikle özel sektörde iş bulunabilmektedir. 2 yıllık eğitim boyunca edindiğiniz ve geliştirdiğiniz beceriler bağlı olarak sektör dahilinde yükselebilir ve kolayca iş bulabilirsiniz. Ayrıca DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine geçerek iş bulma ihtimalinizi de artırabilirsiniz. 

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümünde, uygulamalı dersler görülür. Mezun olmak için alınması gerekilen AKTS değeri 120'dir. 2 yıllık eğitimde: görsel efekt teknikleri, modelleme yöntemleri, temel tasarım ve fotoğraf alanlarına yönelik dersler verilir. Bazı üniversitelerde bitirme projesi, bazı üniversitelerde ise yaz stajı uygulaması vardır. Bölümün genel olarak dersleri aşağıdaki gibidir, bazı adlar farklılık gösterse de ders içerikleri aynıdır. 

  • Temel Tasarım

  • Teknik Resim

  • 3B Modelleme

  • Matematik

  • Görsel Tasarım

  • Bilgi Teknolojileri

  • Temel Fotoğraf

  • Bilgisayar Destekli Tasarım/Animasyon

  • Görsel Efekt Teknikleri

  • Organik Modelleme

  • Baskı Teknikleri

  • Görüntü İşleme Programları

  • İşletim Sistemleri

  • Video Prodüksiyon

  • Bitirme Projesi

  • İleri Kurgu Teknikleri

  • 3B Ürin Modelleme

  • Bilgisayar Donanımı

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Bölüm, yalnızca TYT puanına bağlı öğrenci almaktadır. 2019 yılındaki güncel verilere göre bilgisayar destekli tasarım ve animasyon taban puanları en yüksek üniversite, İstanbul Ayvansaray Üniversitesidir. Bölüm, 11 üniversitede yer alırken bazı özel üniversitelerin yarı yarıya burs kontenjanlarını dolduramamıştır. Devlet üniversitelerin kontenjanları ise dolu gözükmektedir; yalnız Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin 1 kişilik KTTC kontenjanı dolmamıştır. 

Bölümün taban puan ve sıralama değerleri, popüler ön lisans bölümlerine göre düşüktür. En yüksek sıralama değeri, 293.410'dur. Bölümü tercih etmeden önce üniversitelerin sıralama değerlerine bakarak hedefinize uygun bir çalışma planı başlatabilirsiniz. Bölümün, özel üniversitelerdeki sıralama değerleri daha yüksek olurken devlet üniversitelerinde ise daha düşük sıralamalar vardır. Bu verilere göz atarak hedefinize uygun bir çalışma uygulayabilirsiniz. En yüksek sıralama ve puana sahip ilk 5 içinde yer alan üniversitelere de aşağıdan göz atabilirsiniz. 

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralamaİstanbul Ayvansaray ÜniversitesiBilgisayar destekli tasarım ve animasyon (Burslu)321,49161293.410İstanbul Ayvansaray ÜniversitesiBilgisayar destekli tasarım ve animasyon (İÖ)307,75504362.394İstinye ÜniversitesiBilgisayar destekli tasarım ve animasyon (Burslu)304,66784380.083İstanbul Gelişim ÜniversitesiBilgisayar destekli tasarım ve animasyon (Burslu)303,13666389.262Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiBilgisayar destekli tasarım ve animasyon235,022341.770.913

Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon eğitimi veren diğer üniversiteler ise şunlardır:

  • Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

  • Amasya Üniversitesi

  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

  • Çukurova Üniversitesi

  • Yakın Doğu Üniversitesi

  • Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

  • Yozgat Bozok Üniversitesi

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon, 2 yıllık ön lisans programıdır Animasyon, tasarım ve oyun sektörüne nitelikli tasarımcılar yetiştirmek hedeflenir, Reklam ajansları, oyun şirketleri, tv-film yapım sektörü, mimarlık ofisleri gibi alanlarda iş imkanı bulunur, Animasyon, Bu bölümde tasarım, modelleme ve animasyon geliştirme hakkında geniş bilgiler verilir, Animasyon film ve dizi yapım şirketleri, reklam ajansları, oyun sektörü, görsel efekt firmalarında iş bulabilirler, Fotoğraf, Fotoğrafçılık ve görsel tasarım konularında detaylı eğitim verilir, Fotoğraf stüdyoları, reklam ajansları, medya şirketleri gibi yerlerde çalışabilirler, Görsel İletişim Tasarımı, Basılı ve dijital medya için görsel içeriklerin tasarlanması ve üretilmesi konularında eğitim verilir, Reklam ve tanıtım ajansları, serigrafi atölyeleri, web tasarımı yapan firmalarda iş bulabilirler, Grafik Tasarımı, Grafik tasarımı, reklam tasarımı, logo tasarımı, kurumsal kimlik tasarımı vb konularda eğitim verilir, Reklam ajansları, grafik tasarım atölyeleri, serigrafi atölyeleri gibi yerlerde iş bulabilirler, İletişim ve Tasarımı, Reklam, halkla ilişkiler ve tasarım alanlarında eğitim veren bir bölümdür, Reklam ajansları, halkla ilişkiler firmaları, etkinlik organizasyon şirketlerinde iş bulabilirler, Yeni Medya ve İletişim, Yeni medyanın iletişim boyutları üzerine bilgiler verilir, Yeni medya ve sosyal medya ajansları, medya şirketleri, markaların dijital ve sosyal medya departmanlarında iş bulabilirler, Yazılım Mühendisliği, Yazılım üretim süreçlerine dair detaylı bilgi alınır, Teknoloji ve yazılım şirketlerinde, start-uplarda, bankaların IT bölümlerinde iş bulma imkanı geniştir, Reklamcılık, Reklam stratejileri ve yöntemleri üzerine geniş bilgi verilir, Reklam ajansları, medya kuruluşları, reklam departmanları ve reklam endüstrisi içerisindeki diğer çalışma alanlarında iş bulabilirler, Baskı Teknikleri, Baskı teknikleri, dijital baskı, ofset baskı, serigrafi vb konularının eğitimi yer alır, Baskı atölyeleri, ofset matbaaları, reklam ajansları gibi alanlarda iş bulma imkanı vardır
bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümü bilgisayar destekli tasarım ve animasyon taban puanları bilgisayar destekli tasarım ve animasyon eğitimi 3B modelleme animasyon sektörü
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
11390
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
11020