Fotoğraf ve Video Bölümü
Bölüm Tanımı | Eğitim Süresi ve Üniversiteler | İş İmkanları |
---|---|---|
Fotoğraf ve Video Bölümü, fotoğrafçılık ve video süreçlerinin teknik ve estetik boyutlarını öğrenme odaklı bir eğitim sunar. | 4 yıllık bir bölüm olup, şu anda yalnızca 2 üniversitede eğitim verilmektedir. | Reklam, yemek ve moda fotoğrafçılığı, portre çekimi ve video çekimleri gibi alanlarda çalışma fırsatı sunar. |
Pratik ve teorik bilgi bir arada sunulmakta, teknolojik gelişmelere ayak uydurabilme yeteneği kazandırılmaktadır. | Bilgi Üniversitesi ilk kez açılmasına rağmen, güncel olarak bu üniversitede bölüm kapanmıştır. | Freelance video üretim, ajanslarda post prodüksiyon aşamalarında yer alım gibi farklı alanlarda da çalışabilirler. |
Fotoğraf ve video alanlarında yetkinlik kazandırır, öğrencinin kişisel yetenek ve ilgi alanlarını profesyonel seviyeye taşır. | Görsel sanatları ve tasarımı ilke edinen üniversitelerde bu bölüm yer almaktadır. | Grafik tasarım, web tasarım, halkla ilişkiler ve reklamcılık alanlarında içerik üreticisi olarak çalışabilirler. |
Öğrencinin yaratıcılığına ve vizyonuna hitap eder, kendi özgün projelerini üretebilme yeteneklerini geliştirir. | Bölüm, teorik dersler kadar pratik çalışmalara da önem verir. | Kendi fotoğraf stüdyolarını açabilir; kısa film, uzun metraj, reklam ve belgesel çekimleri yapabilirler. |
Görsel sanatların en ilgi çekici ve önemli dallarından biri olan fotoğrafçılık, eğitim olarak da üniversitelerde yer alan bir bölümdür. Fotoğrafçılığın görselle olan ayrılmazlığın bir elemanı olarak video da üniversitelerde eğitimi verilen bir alan. Tamamıyla bu iki görsel alanı birleştiren bölüm ise fotoğraf ve videodur. Fotoğraf ve video bölümü, lisans eğitimi veren görsel sanat ağırlıklı bir bölümdür.
Bölüm, fotoğrafçılık ve video özelinde görüntü teknolojisinin kullanımı ve teknolojisini tanıtmaktadır. Diğer fotoğrafçılık ve radyo, sinema-televizyon bölümlerinden farklı bölüm, fotoğraf ve video alanına özel bir yer ayırıyor. Bölüm, ders içeriğinde de göreceğiniz üzere fotoğrafçılığın ve videonun temel kavramlarından yola çıkarak bu iki alanı oluşturan temel kullanımlara yoğunlaşıyor. Günümüz dünyası, görüntünün öne çıktığı ve öne çıkarıldığı bir süreçte. Fotoğraf ve video bölümü de bu alanda çalışmaya hevesli mezunlar yetiştirerek görüntü üretme konusunda yetkinlik kazandırmayı hedefliyor. Daha ayrıntıya girerek bölümü biraz daha yakından tanıyalım.
Fotoğraf ve Video Bölümü Nedir?
Fotoğraf ve video bölümü, SÖZ puan türünden öğrenci alan 4 yıllık bir alandır. Şu anda yalnızca 2 üniversitede eğitimi verilen bölüm, ilk kez Bilgi Üniversitesinde açılmasına rağmen güncel olarak bu üniversitede bölüm kapanmıştır. Genellikle fotoğraf, fotoğrafçılık ve kameramanlık ile karıştırılan bölüm, adından da anlaşılacağı üzere fotoğraf ve video ağırlıklı derslere ve iş imkânlarına sahiptir. Yine diğer 3 bölümün arasında büyük farklılıklar yoktur. Sadece bu iki alana yoğunlaşmak için bölümü rahatlıkla seçebilirsiniz.
Fotoğraf ve video bölümü, fotoğrafçılık ve video özelinde pratik ve teorik bilgilere sahip bir alandır. 4 yıllık bölüm, fotoğraf ve video alanında çalışacak görüntü, ses, kurgu, tasarım düzenleyiciler yetiştirir. Hangi alanda uzmanlaşmak istediğiniz aldığınız derslere ve tabii ki sizin ilginize bağlıdır. Günümüzde fotoğrafçılığın değişen ve gelişen durumu ile video alanının popülerleşmesi, bölümü ilgi çekici ve tercih edici kılıyor. İş imkânları açısından da fotoğraf ve video , teknolojik yeniliklere ayak uydurduğundan diğer görsel sanatlara göre daha geniş iş alanları vardır.
Güzel Sanatlar Fakültesinin bir bölümü olarak görsel tasarıma yönelik epey geniş ders müfredatı ve teknik bilgiler bölümde kendini gösterir. Özellikle fotoğrafçılığın alt dallarına yönelik bir ilginiz varsa bölüm dahilinde bu alanda uzmanlaşabilirsiniz. Yine fotoğraf ve video bölümü için ilgi, istek ve çaba çok önemlidir. Bölüm artık özel yetenek sınavlarıyla öğrenci almıyor ama isteksiz öğrencinin de bölümde yer alması zordur. Aslında fotoğrafçılık ve video alanları gayet eğlenceli, yaratıcı ve özgün yeteneklerinizi gösterebileceğiniz bir bölümdür. Fakat bölümü okurken çaba göstermez ve bir alan dahilinde ilerlemeyi düşünmezseniz bu işe amatör başlayarak kazanç sağlayanların önüne de geçemezsiniz. Kısacası sizin uzmanlık yetkinliğinize ve ilginize bağlı olarak fotoğraf ve video bölümü önü açık ve ilerlemeye müsait mesleklere önayak oluyor.
Fotoğraf ve Video Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Fotoğraf ve video bölümü mezunları, fotoğrafçılık ve video alanlarından profesyonel olarak çalışabilmektedir. İki alanda da gelişmeye müsait olduğundan iş imkanları da genişleyebilmekte. Fotoğrafçılık devrinin bittiğine yönelik argümanlar üretilse de fotoğrafçılığın sadece şekil değiştirdiğini söylemek gerek. Mobil fotoğrafçılığın ortaya çıkması fotoğrafçılığı bütünüyle sarsamaz. Fotoğrafçılığın asla sona ermeyeceği alt dallar, profesyonel olarak çalışmanıza imkân tanır. Reklam, yemek fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı, portre, moda ve düğün fotoğrafçılığı, sektör içinde kâr sağlayabileceğiniz alanlardır.
Video alanı da günümüzde geniş iş alanlarına sahiptir. Mezunlar, post prodüksiyon aşamalarında ajansların, film-yapım ekiplerinin ve freelance video üretme içinde yer alabilir. Bilhassa reklam ajanslarında, video ve fotoğraf çekimleri için iş alanları geniştir. Fotoğraf ve video bölümü, temelde görüntü yönetmenleri, profesyonel fotoğrafçı ve video üreticisi yetiştirse de mezunlar, bu yetkinliklerini kullanarak farklı alanlarda da çalışabilir. Alınan derslere bağlı olarak grafik tasarım, web tasarım, halkla ilişkiler ve reklamcılık alanlarında içerik üreticisi olarak çalışabilirler.
Fotoğraf ve Video Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Mezunlar, görüntü yönetmeni olarak kamera arkasında kısa film, uzun metraj, reklam ve belgesel çekimleri gerçekleştirebilirler. Bir fotoğrafçı olarak profesyonel işlerle uğraşabilirler. Yeterli bütçe ile kendi fotoğraf stüdyolarını açabilir ve kendi işlerini yapabilirler. Ayrıca fotoğraf ve video editörü olarak ajanslarda video çekimi, video ve fotoğraf düzenleme işlerini yaparlar. Yine fotoğraf kurslarında asistan ve uzman unvanıyla fotoğraf eğitimi verebilirler.
Ayrıca uzmanlaşmak istenilen alana bağlı olarak kurgu, ses tasarımı, görüntü ya da tasarım alanlarında da çalışma olanağı vardır. Bilhassa film yapım ve post prodüksiyon ajanslarında bu iş alanlarını görürüz.
Fotoğraf ve Video Bölümü Dersleri Nelerdir?
Fotoğraf ve video bölümü dersleri, görsel kültür üzerine detaylı ders içeriklerinden oluşur. Yetkin ve yaratıcı görüntü yönetmenleri yetiştirmeyi hedefleyen bölüm; görüntü, çağdaş sanat, görme biçimleri ve görsel hikâye anlatımı gibi konularda akademik ve uygulamalı bilgileri öğretir. Dersler, görsel sanatların işlenişine dair teorik ve pratik bilgileri pekiştirecek içeriklere sahiptir. Toplam 2 üniversitede olan fotoğraf ve video bölümü dersleri aşağıdaki gibidir:
Görüntünün Teknik Temelleri
Temel Tasarım
Desen 1
Sanat Tarihi
Temel Bilgisayar
İngilizce
Fotoğraf ve Video Uygulamaları
Görsel Kültür
Atölye Çalışmaları
İleri Çekim Teknikleri
Sinematografi
Türk Sineması
Portre Fotoğrafı
Fotoğraf ve Sanat
Mezuniyet Çalışması
Bu derslerle beraber seçmeli ders kategorisinde de farklı ve bölümle ilgili dersler vardır. Ayrıntılı inceleme için bölümün web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Fotoğraf ve Video Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Fotoğraf ve video bölümü, SÖZ alanından öğrenci almaktadır. Diğer sözel alanlara göre fotoğraf ve video bölümü puanları, elde edilebilecek değerlere sahiptir. Eski adı Gazi Üniversitesi olan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi, bu alanda eğitim veren 2 üniversitedir. Güzel Sanatlar ve Sanat Tasarım Fakültesinde öğrenci alan bölümün puan ve sıralama değerlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Üniversite | Puan | Sıralama |
---|---|---|
Yıldız Teknik Üniversitesi | 368,94090 | 46.600 |
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi | 321,56451 | 169.750 |
Toplamda iki üniversitede bulunan bölümü araştırırken daha kısa bir değerlendirme yapacağınız için şanslı olsanız da bölümü hem üniversite hem kariyer olanakları bakımından incelemelisiniz. staj, sektör bağlantıları, derslerin uygulama içeriği ve akademisyen kalitesi, karşılaştırma için kritik öneme sahiptir. ayrıca fakültenin sosyal ve kariyer olanaklarını da araştırmalısınız. yine üniversitenin fotoğraf ve video bölümü özelinde kazandığı başarılara, düzenlenen etkinlik ve sempozyumlarına da dikkat ederek kararınızı kesinleştirebilirsiniz.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.