AnasayfaBlogAltyapı Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Altyapı Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

26 Mayıs 2021
Bir otoyolun havadan çekilmiş bu görüntüsü, manzara boyunca kıvrıla kıvrıla uzanan uzun bir yolu gösteriyor. Arabalar, ağaçlar ve binalarla kaplı bu yolda gökyüzünün ve yerin renkleri canlı ve çeşitlidir. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve bulutlar beyaz ve kabarık. Görüntünün sol tarafında çok sayıda yüksek binanın bulunduğu büyük bir şehir ve ön planda mor ve beyaz bir nesnenin yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün üst kısmına yakın bir yerde siyah zemin üzerine beyaz harf kontrast bir unsur oluşturuyor. Görüntünün ortasında otoyolun renkli bir haritası yer alırken arka planda ağaçlar, tepeler ve evler gibi başka ayrıntılar da görülebiliyor. Bu görsel, işlek bir otoyola benzersiz ve ilginç bir bakış açısı sunuyor.
Altyapı MühendisiGörevlerMaaş Bilgileri
Eğitim SüresiMükemmeliyetiçin 4 Yıllık Lisans ProgramıTalebe Bağlı
GörevleriAltyapıyı Tasarlamak, İnşa Etmek, Bakımını ve denetimini yapmakGörevlerin Çeşitliliğine Bağlı
Çalışma AlanlarıŞehirler, Yol ve Köprü İnşaatları, Baraj ProjeleriÇalıştıkları Alanlara Göre Farklılık Gösterir
Yüksek LisansAltyapı Mühendisliği Alanında Uzmanlık ve Akademik KariyerDaha Yüksek Gelir
Risk AnalizleriAltyapı Projelerinin Risklerini Analiz Etmek ve Önlem AlmakGörevin Karmaşıklığına Bağlı
Yol Tasarımı3 Boyutlu Yol Tasarımı ve Yenilikçi YaklaşımlarUzmanlık Alanına Bağlı
Boru Hattı TasarımıBoru Hattı Geçişi Araştırma ve TasarımlarıGörevin Özelliğine Bağlı
Takım LiderliğiGerekli Durumlarda Takım Liderliği ve Yönetim BecerisiLiderlik ve Yönetim Görevlerine Bağlı
Başlangıç MaaşıYeni İşe Başlayan Altyapı Mühendisi4.100 TL
Tecrübeli Mühendis MaaşıUzun Yıllar Tecrübe Sahibi Olmuş Mühendis8.200 TL - 14.250 TL Arası

Altyapı mühendisi, şehirlerde ve şehir dışlarında kurulan her türlü; su, kanalizasyon, baraj, köprü gibi altyapı işlerinin tasarımı, bakımı ve denetimini yapan kişilere verilen addır. Altyapı mühendisleri; sorumlu oldukları altyapıyla ilgili, yapım sırasının her aşamasında gerekli işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür. Bu kapsamda, inşa edilecek altyapı sisteminin tasarımını yapmak başlıca görevleri arasında yer alır.

Fizibilitesinden, risk analizine, bütçesinin hazırlanmasından, inşaatına ve bakımına kadar her aşamadan sorumludurlar. Zaman içerisinde çıkabilecek sorunlara karşı önlem alma ve sorunları giderme çalışmaları da altyapı mühendisinin işleri arasında yer alır. Altyapı mühendisi olmak için İnşaat Mühendisliği ya da benzeri mühendislik bölümlerinden birinden mezun olmayı gerektirir. Altyapı mühendisliği alanında yüksek lisans imkanı da bulunmaktadır. Her meslekte olduğu gibi bu alanda da kendilerinden beklenen işi zamanında teslim etmeleri önemlidir.

Yazımızda altyapı mühendisi nedir? Altyapı mühendisi ne iş yapar? Altyapı mühendisi olmak için hangi şartlar aranır? Gibi sorulara sizler için yanıt aradık.

Altyapı Mühendisi Nedir?

Bir yerleşim yeri ya da bir yapı için kanalizasyon, yol, su, elektrik, doğalgaz, peyzaj, ulaşım gibi tesislerin tasarım ve yapılandırılmasına genel olarak altyapı adı verilir. Altyapı hizmetleri hem ekonomi hem de yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir. Toplu yaşam alanlarında altyapı tesisleri belediyeler tarafından yapılandırılır. Onaylı olarak, projesine göre ilgili kişi ya da belediye kurumlarınca yapılmışsa belediye tarafından altyapı hizmetleri nedeniyle hiçbir bedel telep edilmez.



Tüm bu işlemlerin yürütülmesi için profesyonel meslek çalışanlarına ihtiyaç duyulur. Altyapı mühendisi bu çalışmaları yürütmekle sorumlu kişidir. Yol, köprü, baraj ve sulama projeleri, su ve kanalizasyon sistemleri gibi yapı ve altyapı inşaatını tasarlamaktan sorumludur. Yapılan işin bakımını planlar ve denetler.

Altyapı mühendisi olmak isteyen kişiler, üniversitelerde dört yıllık eğitim veren İnşaat Mühendisliği bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olması gerekir. Bunun yanında mesleki niteliklerini de geliştirmeleri, başarılı olmalarında önemli bir etlendir.

Altyapı Mühendisi Ne İş Yapar?

Altyapı mühendisleri; ilgilenmekle yükümlü olduğu altyapıyla ilgili, yapımın her aşamasındaki işlemleri gerçekleştirmek ve takip etmekten sorumludur. Bu kapsamda, inşa edilecek altyapı sisteminin tasarım sürecinden, fizibilitesinden, risk analizinden, bütçesinden, inşaatından ve bakımından sorumlu olurlar. Gerekli durumlarda yönetim becerisi gösterip, takım liderliği görevlerini de üstlenirler. Hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında hizmet veren altyapı mühendisinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.



  • Su drenaj sistemlerini hazır hale getirir.

  • Yüzey suyu drenaj stratejileri ve sel risk değerlendirmelerini hazırlar.

  • İklim şartlarının altyapıda meydana getirdiği değişiklikleri araştırır, risk ve savunmasızlık değerlendirmeleri yapar.

  • Toprak yapısını test eder, inşa edilmesi planlanan yapının zemine uygunluğunu belirlemesi gibi sorumlulukları yerine getirir.

  • Fizibilite ve otoyol güzergah çalışmalarını gerçekleştirir.

  • Yol tasarımlarını 3 boyutlu olacak şekilde modeller.

  • Yenilikçi bir bakış açısı ile yol yapım, bakım ekipman ve tekniklerini değerlendirir.

  • Boru hattı geçiş araştırma ve tasarımlarını yapar.

  • Sorumluluğunda bulunan çalışmanın plan, şartname ve firma standartlarına uygun olup olmadığından emin olur.

  • Çevre ya da çalışanların güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek olası tehlikeleri ortadan kaldırmak için inşaat yönetimi ile iş birliği içinde çalışır.

Altyapı Mühendisi Maaşları

Altyapı mühendisleri, hem kamu kurumlarında, hem de özel sektörde çalışmaktadır. Devletin gerçekleştirmekte olduğu tüm altyapı çalışmalarının yanında; özel sektör de, birçok alanda altyapı çalışmaları yürütülmektedir. Bu durumda altyapı mühendisi istihdam etmeyi zorunlu kılmaktadır. Altyapı mühendislerinin maaşları, kamu alanında ya da özel sektörde değişiklik gösterse de önemli olan çalışanın sahip olduğu nitelik ve tecrübelerdir. Bunun yanında çalışılan firmanın niteliği de maaş getirisini etkilemektedir. Bazı kurumlar çalışanlarını desteklemek için kurum içi ya da kurum dışı eğitim imkanları da sunar. Mühendisin niteliklerine ve deneyimine göre değişiklik göstermekte olan altyapı mühendis maaşlarını inceleyelim.

  • Yeni işe başlayan henüz tecrübesi çok kısıtlı olan bir altyapı mühendisi 4.100 TL gibi bir maaş ile işe başlar.

  • Bir süre tecrübe edindikten sonra bir altyapı mühendisi ortalama 8.200 TL maaş kazanır.

  • Uzun yıllar tecrübe sahibi olmuş bir altyapı mühendisi ise en fazla 14.250 TL maaş elde eder.

Altyapı Mühendisi Nasıl Olunur?

Altyapı mühendisi olmak isteyen kişiler öncelikle alacakları eğitimin detaylarını araştırır. Mühendislik alanları içinde oldukça ilgi gören inşaat mühendisliği alanına yönlenen kişiler, bu alanda kariyer planı yapabilir. İş bulma konusunda da oldukça geniş imkanlara sahip bir mühendislik alanıdır. Hem kamu alanında hem özel sektörde birçok kurum altyapı mühendisine ihtiyaç duyar. Altyapı mühendisi olabilmek için, İnşaat Mühendisliği ya da benzeri mühendislik bölümlerinden mezun olmak şartı aranır. Lisans eğitimin tamamlayan kişiler Altyapı mühendisliği alanında yüksek lisans yapma hakkına da sahiptir. Ülkemizde birçok üniversitede İnşaat Mühendisliği bölümü eğitimi verilmektedir. Bu eğitim 4 yıllık lisans programıdır. Eğitimini tamamlayan kişiler yüksek lisans yapmak isterse en az iki yıl daha eğitimleri devam eder. Eğitimleri sırasında kendilerini geliştirmek için kişisel gelişim eğitimlerine ve yabancı dil eğitimlerine katılmaları da oldukça önemlidir. İşverenler kişilerim eğitimlerini ve tecrübelerini ön planda tutarken sahip olduğu nitelikleri de göz ardı etmez. Özenle ve titizlikle değerlendirildikten sonra en çok niteliği karşılayan adaylar kurumların ilk tercihi olur. Kişilerin kurum kimliğine uyması ve kurumu en iyi şekilde temsil etmesi asıl olandır. Çalıştığı kuruma değer katan mühendisler hem başarıları ile ham kazançları ile yaşamlarındaki hedeflere ulaşmayı başarır. Altyapı mühendisinin başarısını etkileyen nitelikler nelerdir, inceleyelim. 

  • İnşaat mühendisliği alanında kullanılan yazılımlara hakim olmalıdır.

  • Saha çalışmalarını yönetebilmeli ve gerektiğinde bağımsız olarak çalışabilmelidir.

  • Mükemmel problem çözme becerisi ve proje yönetimi becerileri sergilemelidir.

  • Microsoft Office programlarını kullanma ve GPS araçları kullanım bilgisine sahip olmalıdır.

  • Şantiye gibi açık alanlarda çalışabilmeli ve bu çalışmalar sırasında fiziki yeterlilik göstermelidir.

  • Çalışmaları farklı yerlerde olabileceği için seyahat engeli bulunmamalıdır.

  • Erkek adaylar için, askeri yükümlülüğünü tamamlamış olmak oldukça önemlidir.

Eğitim Süresi, Mükemmeliyetiçin 4 Yıllık Lisans Programı, Talebe Bağlı, Görevleri, Altyapıyı Tasarlamak, İnşa Etmek, Bakımını ve denetimini yapmak, Görevlerin Çeşitliliğine Bağlı, Çalışma Alanları, Şehirler, Yol ve Köprü İnşaatları, Baraj Projeleri, Çalıştıkları Alanlara Göre Farklılık Gösterir, Yüksek Lisans, Altyapı Mühendisliği Alanında Uzmanlık ve Akademik Kariyer, Daha Yüksek Gelir, Risk Analizleri, Altyapı Projelerinin Risklerini Analiz Etmek ve Önlem Almak, Görevin Karmaşıklığına Bağlı, Yol Tasarımı, 3 Boyutlu Yol Tasarımı ve Yenilikçi Yaklaşımlar, Uzmanlık Alanına Bağlı, Boru Hattı Tasarımı, Boru Hattı Geçişi Araştırma ve Tasarımları, Görevin Özelliğine Bağlı, Takım Liderliği, Gerekli Durumlarda Takım Liderliği ve Yönetim Becerisi, Liderlik ve Yönetim Görevlerine Bağlı, Başlangıç Maaşı, Yeni İşe Başlayan Altyapı Mühendisi, 4100 TL, Tecrübeli Mühendis Maaşı, Uzun Yıllar Tecrübe Sahibi Olmuş Mühendis, 8200 TL - 14250 TL Arası
altyapı altyapı mühendisi inşaat mühendisliği eğitim yüksek lisans altyapı mühendisi nedir altyapı mühendisi ne iş yapar altyapı mühendisi maaşları altyapı mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.