AnasayfaBlogProblem Çözme Yöntemleri
Problem Çözme

Problem Çözme Yöntemleri

09 Mart 2018
Bir grup insan aydınlık bir odada bir masanın etrafında oturmaktadır. Mavi gömlekli ve kravatlı adam sandalyesinde arkasına yaslanmış, yana doğru bakmaktadır. Sol eli alnının üzerinde durmaktadır. Karşısında oturan kadın da masadan uzağa bakmaktadır. Görüntünün köşesinde, bir kişinin yüzünün ve kolunun bulanık bir görüntüsünün yanı sıra bir bardak tutan bulanık bir el var. Masadaki insanlar sohbet etmekte ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif almaktadır.
Problem Çözme ÖnemiProblem Çözme YöntemleriEinstein'ın Problemleri Çözme Yaklaşımı
Problemler hayatın bir parçasıdır ve onları çözme süreci, hayatın büyük bölümünü işgal eder. Problemler, gerekli becerileri ve yeteneklerimizi geliştirmemize yardımcı olur.Problem çözme%, bazen bireylerin, grupların, kurumların ve ekonomilerin karşılaştığı önemli bir sorundur. Etkisiz yaklaşımların kullanılması, genellikle sorun çözme sürecinde başarısızlığa neden olur.Albert Einstein, 'Problemleri, onları yarattığımız seviyede düşünürken çözemeyiz' şeklinde ünlü bir teorinin yaratıcısıdır.
İnsanları başarılı kılan şey genellikle bir veya daha fazla problemi çözme yetenekleridir.Problem çözme yaklaşımları genellikle yardım aramak, yetenekler ve beceriler geliştirmek ya da çözemediğimiz problemleri çözme kapasitesine sahip insanların desteğini almaktır.Einstein'a göre, problemleri çözme sürecinde, düşünce seviyelerini ve hiyerarşik düşünce yapısını tanımak ve anlamak önemlidir.
Yüksek pozisyondaki insanlar genellikle daha karmaşık problmler çözmek zorundadır.Problemler genellikle yetersizliklerimiz nedeniyle oluşur, bu da onların genellikle göreceli olduğunu gösterir.Einstein ayrıca, biyolojik gözlerimiz tarafından görülmezlerse bile, düşünme seviyelerinin ve hiyerarşik yapının var olduğunu söylüyor.
Hayatta kalmak için çözülmesi gereken problemlerin çoğu genellikle kolay ve basittir.Problemleri çözebilmek için, genellikle hayli karmaşık ve ciddi olduğunda, mantıksal düşünce bize problemleri çözmek için her şeyi yapabileceğimizi söylüyor.Einstein'a göre, problem çözmedeki en kritik zorluk, problemi yarattığımız düşünce seviyesinde çözebilme yeteneğine erişmektir.

Problemler hayatımızın bir parçasıdır ve hayatımızın büyük bir bölümü problem çözme ve problem çözme yöntemlerini anlamakla geçmektedir. Eğer çözecek hiçbir problemimiz olmasaydı, bütün yaşamımızı "hiçbir şey" yaparak harcardık. Söylemek istediğim şeye birkaç örnek,

  • Eğer kirlenmek gibi bir problemimiz olmasaydı, duş almamıza gerek kalmazdı, duş almak kirlenme probleminin bir çözümüdür

  • Eğer vücudumuzdan mineral, su, vitamin ve enerji kaybetmek gibi bir problemimiz olmasaydı, yemek yemezdik ve de yemek yemek besin, su ve enerji problemimizin çözümüdür

  • Eğer para gökten yağmur gibi yağsaydı, iş aramamıza ve hayatımızın çoğunu ofislerde harcamamıza gerek kalmazdı . İşe girmek finansal ihtiyaçlarımızı tatmin etmek için bir çözümdür.

Eğer ciddi bir şekilde bunun hakkında düşünürsek, problem çözme yöntemleri bizim düşündüğümüzden daha önemli. Aynı zamanda eğer hiçbir problemi yalnız veya diğer insanlarla çözemiyor olsaydık finansal, materyal ve ekonomik problemlerle karşılaşırdık. Dünyanın problem çözücülere ihtiyacı var ve başarılı bir insan olmamızın sebebi bir veya birden fazla problemi çözmekten geliyor. İyi haber şu ki hayatta kalmak için çözmemiz gereken problemlerimizin çoğu kolay, basit ve de rutin; onlar hakkında çok düşünmeden neredeyse otomatik olarak onları çözüyoruz. Böyle problemler çözerken çok küçük ödüller alıyoruz. Kötü haber ise çoğu zaman çözmek için bizden çok daha fazla şey isteyen, daha ciddi ve karmaşık problemlerle karşılaşıyoruz. Kurumlarda, pozisyonunuz ne kadar yüksekse çözmeniz gereken problemlerin karmaşıklığı o kadar çok.



Problemleri nasıl çözmeliyiz?

Problem çözme konusunu başaramadığımızda insanlar buna başarısızlık diyor. Problemler hakkındaki diğer ilginç şey ise problemlerin sebebi bizim yetersiz olmamızdır. Bu da çoğu problemin mutlaktan ziyade göreceli olduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda bizim zor problemleri; problemleri çözebilecek yetenek ve yeterliliğimizi geliştirerek veya bizim çözemediğimiz problemleri çözme kapasitesine sahip insanların desteğini alarak çözebildiğimiz anlamına geliyor. Kötü haber ise doğal olarak beynimizin yönetme şekli problemleri çözmeyi daha da zorlaştırıyor çünkü biz problemin kapasitemizin ötesinde olduğunu anlamak veya kabullenmek için çabalıyoruz. Buna ek olarak, sıkıştığımızda yardım aramak için programlanmamışız.

Üçüncü problem ise bizler sadece ucuz ve kolay işlerde yardım isteriz, hatta problemlerin çok karmaşık ve ciddi olduğu durumlarda mantıksal düşüncemiz bize problemi çözebilmek için kapasitemiz dahilinde her şeyi yapabileceğimizi söylediği durumlar bile olur. Yöntem eksikliği bireylerin, takımların, kurumların ve ekonomilerin karşılaştığı büyük bir problemdir. Çoğu durumda, bizler problem çözmek için kötü ve zayıf olan etkisiz yaklaşımlar kullanırız ve bu da bizi problem çözme sürecinde başarısızlığa iter. Buna ek olarak, problemleri neyin çözdüğüne olan inançlar bizim başarılı bir şekilde problemlerimizi çözme yeteneklerimizi bastırır.



Einstein Problemlerimizi Çözmede Neden Başarısız Olduğumuza İşaret Ediyor Albert Einstein, en ünlü sözü "Problemleri, onları yarattığımız seviyede düşünürken çözemeyiz" ile etkili problem çözmedeki en güçlü sırrı ortaya çıkarıyor. Problem şu ki Einstein’ın sözü tarihte yerini dünya tamamen anlamını anladığı için yer almadı, ama çok iyi bir derecede şık ve de moda bir söz olduğu için aldı. Einstein’ın söylediği şey şık bir konuşmadan fazlası.

Einstein gerçek bir şeyin problem çözme dünyasında pratik bir değeri olduğunu söylüyor. Einstein düşünce seviyelerinden ve de bu düşünce seviyelerinin aslında bizim biyolojik gözlerimiz tarafından görülmez olsa bile var olduğunu söylüyor. Eğer bu düşünme seviyelerini ve de hiyerarşik düşünce yapısını tanımaya ve anlamaya başlarsanız, Einstein’ın söylediği şeyin şüphesiz doğru olduğunu kanıtlayabilirsiniz.

Bu düşünce seviyelerini ve hiyerarşik yapılarını Simon Bere, 19 Düşünme Modeli olarak haritalamış. Daha düşük yapı ve seviyeler aşağıdaki diyagramda gösteriliyor. Taslağa bakın ve de yukarıdaki uzmanlıkta olmayan on üç düşünme seviyesini doldurun. Eğer seviyeleri doğru bir şekilde doldurabilirseniz, sizin problem çözme yeteneğiniz iki katına çıkacak çünkü problem çözme sürecinde karşılaştığımız büyük zorluğa ulaşabileceksiniz ve bu bizim yarattığımız seviyedeki problemi çözmek demektir. "Onları yarattığımız seviyede düşünürken problemleri çözemeyiz" demiş Einstein.



Problemler hayatın bir parçasıdır ve onları çözme süreci, hayatın büyük bölümünü işgal eder Problemler, gerekli becerileri ve yeteneklerimizi geliştirmemize yardımcı olur, Problem çözme%, bazen bireylerin, grupların, kurumların ve ekonomilerin karşılaştığı önemli bir sorundur Etkisiz yaklaşımların kullanılması, genellikle sorun çözme sürecinde başarısızlığa neden olur, Albert Einstein, 'Problemleri, onları yarattığımız seviyede düşünürken çözemeyiz' şeklinde ünlü bir teorinin yaratıcısıdır, İnsanları başarılı kılan şey genellikle bir veya daha fazla problemi çözme yetenekleridir, Problem çözme yaklaşımları genellikle yardım aramak, yetenekler ve beceriler geliştirmek ya da çözemediğimiz problemleri çözme kapasitesine sahip insanların desteğini almaktır, Einstein'a göre, problemleri çözme sürecinde, düşünce seviyelerini ve hiyerarşik düşünce yapısını tanımak ve anlamak önemlidir, Yüksek pozisyondaki insanlar genellikle daha karmaşık problmler çözmek zorundadır, Problemler genellikle yetersizliklerimiz nedeniyle oluşur, bu da onların genellikle göreceli olduğunu gösterir, Einstein ayrıca, biyolojik gözlerimiz tarafından görülmezlerse bile, düşünme seviyelerinin ve hiyerarşik yapının var olduğunu söylüyor, Hayatta kalmak için çözülmesi gereken problemlerin çoğu genellikle kolay ve basittir, Problemleri çözebilmek için, genellikle hayli karmaşık ve ciddi olduğunda, mantıksal düşünce bize problemleri çözmek için her şeyi yapabileceğimizi söylüyor, Einstein'a göre, problem çözmedeki en kritik zorluk, problemi yarattığımız düşünce seviyesinde çözebilme yeteneğine erişmektir
problem çözme yöntemleri problem çözme basamakları problem çözme envanteri problem çözme teknikleri problem çözme sistemi
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam sandalyede oturuyor, ellerini başının arkasına koymuş. Açık mavi bir gömlek giymiş ve yüzünde sakin bir ifade var. Bakışları yukarı doğru yönelmiş ve saçları düzgünce taranmış. Sol kolu yukarı doğru bükülmüş, eli başının arkasında durmakta ve onu desteklemektedir. Sağ kolu göğsüne yaslanmıştır. Arka planda, üzerine soru işareti çizilmiş pembe bir post-it not görülüyor. Not duvarda, adamın biraz sağında yer almaktadır. Sandalye siyahtır ve yüksek bir arkalığı vardır. Zemin gri ve desenli bir halıya sahip. Çevre huzurlu ve sakindir.
Problemler

Problem Görülmeyen Yerdedir

11 Haziran 2019
Gıcır gıcır beyaz gömlekli ve kravatlı bir adam, elini ağzına götürmüş halde ön planda duruyor. Gözleri kapalı ve yüzünde düşünceli bir ifade var. Kravatı lacivert çapraz çizgilidir ve gömleğinin düğmeleri sonuna kadar iliklenmiştir. Sol kolu vücuduna yakın, sağ kolu ise vücudundan biraz uzakta tutulmuştur. Arka plan beyaz bir yüzeydir. Resmin kenarları tarafından çerçevelenmiştir ve yüzü görüntünün odak noktasıdır. Gözleri kapalı ve ağzı sanki derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe açık. Gömleğinin netliği ve kravatının deseni özellikle dikkat çekici olmak üzere, kıyafetinin tüm detayları odak noktasındadır.
Problem Çözme

Problemleri Yok Etme Teknikleri

23 Mayıs 2019
Kendinizi sık sık sorunları nasıl çözeceğiniz konusunda sıkışmış mı buluyorsunuz? Bir sonuca ulaşmak için engelleri aşmak zor bir görev olabilir. Neyse ki, problem çözmeye yaklaşabileceğimiz ve başarı şansımızı artırabileceğimiz yollar var!
Problem Çözme

Problem Çözme Teknikleri Nelerdir?

09 Aralık 2019