Metin Yazarı Nedir? Ne İş Yapar?
Konu | Açıklama | Örnek |
---|---|---|
Metin Yazarlığı | İkna edici ve tanıtıcı metinleri yazma işlemi. | Reklam senaryoları, pazarlama metinleri, basın bültenleri |
Metin Yazarının Özellikleri | Yazarın yaratıcı, detaylara dikkat eden ve müşteri memnuniyeti odaklı olması gereklidir. | SEO ve sosyal medya becerileri, iletişim yeteneği |
Metin Yazarının Görevleri | Yazarın, markanın kimliğini ve sesini tüketicilere doğru bir biçimde iletmek zorundadır | Sosyal medya içerikleri, pazarlama metinleri |
Metin Yazarlığı Türleri | Yazar, çeşitli metin türlerini oluşturabilmeli ve esnek olmalıdır | Reklam senaryoları, blog yazıları, sosyal medya postları |
Metin Yazarının Ücreti | Metin yazarları, genellikle diğer yazar türlerinden daha yüksek bir ödeme alabilmektedirler | |
Metin Yazarının Yetenekleri | Dil, gramer, ton ve üslupta ustalık, bir metin yazarının olmazsa olmaz yetenekleri arasındadır | |
Metin Yazarlığının Amacı | Bir metin yazarının esasen amacı; ilgi çekici, eğlendirici ve bilgilendirici metinler oluşturarak ürün ve hizmet satışını artırmaktır | |
Metin Yazarlığında Yazı Biçimleri | Metin yazarlığı, çeşitli yazı biçimlerini içermektedir | Ürün tanıtımı, basın bülteni, talimatlar vb. |
Metin Yazarının İş Alanları | Metin yazarları, çeşitli iş alanlarında faaliyet gösterebilmektedirler | Reklam ajansları, halkla ilişkiler, sosyal medya yönetimi |
Metin Yazarlığı Eğitimi | Metin yazarları genellikle üniversite mezunu olup, yaratıcı yazarlık bölümünde staj yapmış olabilirler |
Metin yazarlığı, insanları satın alma, bağlantıya tıklama, bir amaca bağış yapma ya da bir danışma planlaması gibi bir tür eylemde bulunmaya motive eden ikna edici pazarlama ve tanıtım metinlerini yazan kişilere denir. Bu metinler, basılı veya çevrimiçi olarak yayınlanan yazılı içerikleri içerebilmektedir. Videolar veya reklamlar için kullanılan senaryolar gibi konuşulan materyallerde bu kapsamın içinde dahil olmaktadır. Metin Yazarı, restoranlar için tanıtımlar, kataloglar, hayır kurumlarından bağış toplama mektupları veya çeşitli ürün ve hizmetler için satış mektupları yazmaktadırlar. Çevrimiçi okuduğunuz şeylerin çoğu, çoğu web sayfası, kaydolduğunuz ücretsiz web siteleri ve hatta kaydolduktan sonra aldığınız e-postalar dahil olmak üzere metin yazarlığını ifade etmektedir.
Metin Yazarı Nedir?
Metin Yazarlığı tamamen yaratıcılıkla ilgilidir, bu nedenle iş için gerçekten bir yeteneğin olması gerekmektedir. Zengin bilgi birikimi bulunan bir yazar adayı, SEO kavramlarını sağlam bir şekilde kavramaktadır. sosyal medyada yazımların ince ayrımları konusunda olağanüstü beceri ve anlayışa sahip olmaktadır. bazı insanlar işte çalışırken öğrenebilirken, bu tür bir çalışma, resimler ve kelimelerle hikayeler yaratabilen, kutunun dışında düşünebilen insanlar için en iyi bir seçim olmaktadır. genellikle ürün satan hikayelerdir. sloganlar ve resimler hikayeleri basitçe anlatmaktadır. herhangi bir çalışma alanının ya da ajansın yaratıcı yazarlık bölümünde staj yapmak iyi bir metin yazarı olma yeteneğine sahip olup olmadığınızı anlamanın iyi bir yoludur. bir metin yazarı, müşteriler ve iş arkadaşları ile iyi iletişim kurabilmelidir.ayrıntılara dikkat eden ve müşteri memnuniyetine önem veren bir kişi başarı bir metin yazarı olabilmektedir. metin yazarının görevleri şu şekildedir:
Metin Yazarları, müşterinin markasını okuyuculara yansıtan sosyal medya içerikleri üretmektedir.
Bu yazar grubu PR, pazarlama ve müşteri hizmetlerinden birçok kişiyle iş birliği içerisinde çalışmaktadır.
Yazdığı içerikler yüksek kaliteli, şirketin stil kılavuzuna uygun ve hatasız içerik bir biçimde üretilmelidir.
Yaratıcı bir brifingdeki noktaları ikna edici bir metne uyarlamalıdır.
Genellikle kısa teslim süreleriyle birden çok proje ile uğraşıp, yönetmelidir.
Metin Yazarı, bir ürün ya da hizmet almak isteyenleri bir markayla daha fazla etkileşime girmeye ikna etmek, satmak için tasarlanmış içerik yazmada uzmanlaşmış kişidir. Metin Yazarlığı hem uzun hem de kısa olmak üzere çok çeşitli biçimlerde olabilir ve genellikle çok fazla yaratıcılık ve esneklik gerektirmektedir. Bir metin yazarının öncelikli olarak işi bir markanı kimliğini ve sesini tüketicileri o markayla daha fazla etkileşime girmeye ikna edecek biçimde onlara iletmek için kelimeleri kullanmaktır. Bu etkileşim, bir haber bültenine kaydolmak, markayı sosyal medyada takip etmek veya satın almak gibi olabilmektedir.
Metin Yazarları aynı zamanda ticari yazarlar olarak da düşünülebilmektedir. Bundan dolayı hedefleri öncelikle şirketin satışlarını artırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, genellikle diğer yazar türlerinden daha yüksek bir ödeme oranına sahip olabilmektedirler. Bir Metin Yazarı olmak için gereken özellikler, başkalarının fikirlerini ve düzenlemelerini kabul etmeye istekli olmalarıdır. Özellikle sözlü olarak yaratıcı bir çizgiye sahip olmalılardır. En önemlisi, Metin Yazarları dikkat çekmek ve satışları artırmak için dili nasıl kullanacaklarını bilmelilerdir. Dil, gramer, ton ve üslupta ustalık, bir metin yazarının geliştirmesi gereken temel becerilerin başında yer almaktadır.
Metin Yazarı Ne İş Yapar?
Metin Yazarlığı, fikirleri iletmek adına işletmeleri, insanları veya şeyleri tanıtmak için kelimelerin kullanılmasıdır. Yazılarını ilgi çekici, gayri resmi, eğlendirici, bilgilendirici, öğretici olması gerekmektedir. Ayrıca okuyucunun ürün ve hizmeti satın almak istemesini sağlamak zorundadır. Metin yazarları serbest yazar olabilmektedir. Ancak bir Metin Yazarının müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için özlü bir şekilde yazma ustası olması da gerekmektedir. Metin Yazarı çeşitli yazı biçimlerini yaratmada uzman olabilmektedir. Aşağıda bir Metin Yazarından yazması istenebilecek bazı yazı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar:
İşletmeler, ürünler, broşürler, haber bültenleri, doğrudan posta ilanları, satış mektupları, reklamlar ve daha fazlası için pazarlama metni yazılarıdır. Bir metin yazarı, bir şirketin ürünleri hakkında basit tanıtım yazıları veya şirket hakkında ayrıntılı bilgi yazabilmektedir.
Metin Yazarlarından kurumsal iletişim yazmaları istenebilmektedir. Bu, basın bülteni, ürün güncellemeleri, makaleler, televizyon reklamları ve bir şirket hakkındaki genel bilgileri halka ileten halkla ilişkiler materyalleri olabilmektedir.
Bazı Metin Yazarlarından basit bir "Nasıl Yapılır" veya karmaşık bir süreçle ilgili talimatlar yazmaları istenebilmektedir. Bu bilgiler bazen belirli bir müşteri ya da sektör için yazılmakta, kamuya açık öğretim yazıları olabilmektedir.
Metin yazarları konuşma yazma konusunda uzmanlaş kişilerdir. Bu konuşmalar yerel etkinlikler veya hatta ulusal etkinlikler için olabilmektedir. Konuşma yazan bir Metin Yazarı, müşterinin mesajını veya bilgilerini ileten bilgilendirici ve ilgi çekici bir konuşma oluşturabilmektedir.
E-Kitap endüstrisindeki patlama, insanların, kendileri için kitaplarını yazmaları için yetenekli Metin Yazarları bulma çabalamasına neden olmuştur. Metin yazarı, kitabı müşteri için yazar ve isminin kitapla ilişkilendirilmemesi karşılığında bir ücret almaktadır. Bu deneyimli yazarlara "Ghostwriting" yani "Hayalet Yazar" unvanı verilmektedir.
Çevrimiçi kaynaklar için içerikler yazan Metin Yazarlarından bloglar, çevrimiçi web sayfaları, podcast komut dosyaları, wiki sayfaları, ürün açıklamaları yazmaları istenebilmektedir. Bu yazarlar, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) konusunda sağlam bilgilere sahip olmalı ve yazdıkları içeriklerin arama motorları tarafından daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak mevcut eğilimler ve tekniklerin farkında olmalıdırlar.
Profesyonel bir Metin Yazarı, temel olarak markanızı hedef kitleye sunmaktadır. Bir tür yaratıcı kampanya aracılığıyla bir ürünü veya bir fikri doğrudan tanıtıp veya satmaktadırlar. Bunlar; metrodaki, sosyal medyadaki veya bir dergideki reklamlar, TV reklamı, doğrudan pazarlama, e-postası veya herhangi bir şey olabilmektedir. Bir Metin Yazarı, müşterilerin web sitesine, açılış sayfasına veya bloğuna trafik çekmek için içeriği nasıl optimize edeceğini mutlaka bilmelidir. 1950'li yıllarda, metin yazma sanatı 20 sayfalık doğrudan yanıt mektupları, akılda kalıcı jingle'lar ve reklam panosu reklamlarının nasıl hazırlanacağını bilmek anlamına gelmekteydi. Günümüzde ise web siteleri, sosyal medya ve e-posta gibi dijital platformlarda bilgilendirici, eğitici, eğlenceli içerik oluşturmak anlamına gelmektedir.
Metin Yazarı Maaşları
Metin Yazarı iyi bir pazarlamacı, bir CEO, bir müşteri hizmetleri temsilcisi ya da bir sanatçı olarak nitelendirilebilmektedir. Öncelikle işi hedef kitlenin yerine adım atmak ve çevrimiçi ortamda ne aradıklarını bilmek olmaktadır. Ayrıca müşterilerle kalıcı bir ilişki geliştirmek için yazarak markaların sesini ve tonunu somutlaştırmaktadır. Yazılan içeriklerin iyi araştırılmış, izleyici merkezli ve eğlenceli olması gerekmektedir. Okuyucuyu harekete geçirmek için kaliteli yazıların yazılması şarttır. Fark, her yazı türünün ana hedefidir. İçerik okuyucuyu hemen harekete geçmeye ikna etmektir. Bu eylem, bir şey satın almak, bir bloğa abone olmak, bir e-posta listesine kaydolmak veya bir şirketin web sitesine giden bir bağlantıyı tıklamak olabilmektedir.
Öte yandan, içeriğin amacı okuyucuları eğitmek ve güven ve sadakat inşa etmektir. İçerik yazdığınızda, aslında okuyucuların hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için ücretsiz bilgi veriyorsunuz. Bu doğrudan satış anlamına gelmese de uzun vadede kendini yeniden kazanması için marka otoritelerine katkıda bulunduğunuz anlamına gelmektedir.
Metin Yazarları bir şirket ya da firma haricince freelance olarak serbestte çalışabilmektedirler. Bazı firmalar maaş karşılığı iş verirken bazıları da yazarların yazdığı kelime başına para ödemesi yapmaktadır. Yani bir yazar günlük ya da aylık olarak yazdığı kelime sayısı kadar ödeme alabilmektedir. 2021 verilerine göre bir Metin Yazarı maaşı en düşük 2820 TL, en yüksek 7040 TL olarak hesaplanmaktadır. Ortalama maaşları ise 4190 TL’dir.
Metin Yazarı Nasıl Olunur?
Bir Metin Yazarı olabilmek için herhangi bir yüksek öğretim kurumundan mezun olma şartı gerekmemektedir. Ülkemizdeki üniversitelerde de Metin Yazarlığı bölümü okutulmamaktadır. Sadece Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Film Tasarımı ve Yazarlık eğitimi verilmektedir. İyi bir biçimde Metin Yazarı olabilmek için oldukça önemli ölçüde yaratıcılık esastır. Dil ve imla kurallarına hakimiyetin olması, çözüm odaklı olunması, çok iyi araştırma yapılması, edebi konulara hâkim olunması gerekmektedir.
Üniversiteye gitmeden de Blog Yazarlığı Eğitimi alarak ve kendinizi geliştirerek iyi bir Metin Yazarı olabilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü'nden bu eğitimi alabilirsiniz. Ayrıca enstitüde bu eğitim haricinde Yaratıcı Yazarlık Eğitimi de bulunmaktadır. Bunların dışında İçerik Editörlüğü Eğitimi ile kendinize büyük katkılar sağlayıp, bu mesleği yürütebilirsiniz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.