Basın Bülteni Nasıl Hazırlanılır?
Konu | İçerik | Dikkat Edilmesi Gerekenler |
---|---|---|
Basın Bülteni Nedir? | Kısa ve öz bir şekilde kurumun karşı tarafla iletişim kurabildiği bir yöntem. | Belirli bir ihtiyaç ve bilgilendirmeler için yazılır. İçerik ve biçimsel anlamda bir formata sahip olmalıdır. |
Basın Bülteninin Önemi | Medya ile kalıcı ilişkiler geliştirmek, yayılması istenen bilgilerin hızlı ve gazeteciler tarafından paylaşılmasını sağlamak. | Belirli bir hazırlık ve strateji gerektirir. |
Basın Bülteni Ne Zaman Yazılmalı? | Olay ya da etkinliğin öncesinde, özellikle olayın 4 ya da 5 gün öncesinde. | Gazeteci ve editörler olayın bitmesine yakın bir bülten gönderimini hoş karşılamaz. |
Basın Bülteni Neden Yazılır? | Ürün ya da hizmet ile ilgili değişiklikler, kurum değişiklikleri, lansman duyurusu, satın alma-yatırım haberleri, yönetim değişiklikleri, kriz yönetimi ve etkinlik duyuruları için yazılır. | Basın bülteninde kısa ve öz bir anlatım tercih edilmeli. |
Basın Bülteni Nasıl Yazılır? | Anlaşılır, bütünü özetler ve reklamdan uzak kısa haber niteliğinde olmalı. Reklam dili yerine bilgi haberi değeri taşımalı. 5N1K sorularına yanıt vermeli. | Genellemelerden, abartılardan ve reklam dilinden kaçınılmalı. |
Basın Bülteninin İçerik Özellikleri | Kısa cümle ve paragraflar, yalın ve abartıdan uzak kelimeler, genelleme içermeyen metin, farklı medya mecraları için farklı bir dil ve metin. | Dilin anlaşılır ve doğrudan olması önemlidir. |
Basın Bülteninin Biçim Özellikleri | Antentli Kağıt Kullanımı, Haber Başlığı, Alt Başlıklar, ve Özlü İçerik. | Biçimsel öğelerin düzenli ve etkili kullanılması. |
Basın Bülteninin Gönderimi | Gazetecilere, medya çalışanlarına, ilgili kurumun editörlerine ve halkla ilişkiler departmanlarına gönderilir. | Gönderim, genel olarak bilgilendirme amacı taşımalı. Durduk yere gönderim yapılmamalı. |
Basın Bülteninin Hedef Kitlesi | Medya ve gazetecilik çalışanları dış hedef kitle olup diğer hedef kitlelere bilgiler daha kolay ulaşır. | Hedef kitleyi doğru belirleme ve ona uygun dil kullanma. |
Basın Bülteninin Avantajları | Marka ve firma haberlerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlar. Medya ile olan ilişkileri güçlendirir. | Reklam yapma amacı gütmemeli, bilgi verme ve açıklama yapma amacı taşımalıdır. |
Halkla ilişkiler, kurum içi çalışmaları da kapsayan geniş bir meslek alanıdır. Kurumun önemli gördüğü iletişimsel çalışma ve hedefler, bazı uygulamaları da beraberinde getirmektedir. Bu uygulamalardan biri de sık kullanılan bir yöntem olan basın bültenidir. Halkla ilişkilerin basın ve iletişim ile olan bağlantısı, basın bültenleridir.
Basın bülteni, yazılı basın kaynaklarından biridir ve halkla ilişkiler biriminin iletişim için kullandığı etkili bir yöntemdir. Her ne kadar daha farklı dijital iletişim yöntemleri bulunsa da basın bülteni içerdiği faydayla hâlâ en etkili halkla ilişkiler yöntemlerinden biridir. Marka ve işletmelerinin kullanmaktan vazgeçmediği basın bültenini daha yakından tanımak ve nasıl yazıldığını öğrenmek için yazımızı sonuna kadar okumanızı öneririz.
Basın Bülteni Nedir, Neden Önemlidir?
Basın bülteni, kısa ve öz bir şekilde kurumun karşı tarafla iletişim kurabildiği bir yöntemdir. Basın bültenleri, sebepsiz yere yazılmaz. Belli başlı ihtiyaç ve bilgilendirmeler için yazılan basın bülteni, içerik ve biçimsel anlamda bir formata sahiptir. Temel olarak kurum, marka ya da ürün ile ilgili değişiklik ve bilgilendirmeleri konu edilen basın bülteni, medyayı bilgilendirmenin en kolay yoludur.
Medya ve gazetecilik çalışanları, halkla ilişkiler faaliyetleri için dış hedef kitlelerden biridir. Çünkü medya tarafından paylaşılan bilgiler, diğer hedef kitlelere daha kolay ulaşır ve daha geniş gruplar kurumdan haberdar olur. Basın bülteni hazırlamanın en önemli nedeni de medya ile kalıcı ilişkiler geliştirmek ve yayılması istenen bilgilerin daha hızlı ve gazeteciler tarafından paylaşılmasını sağlamaktır.
Basın bülteni, belirli bir hazırlık isteyen bir metin içeriğidir. Basın bültenleri, günümüz koşullarında dijital iletişim yoluyla gönderilir. Sıklıkla e posta pazarlaması içinde kullanılan basın bülteni; gazetecilere, medya çalışanlarına, ilgili kurumun editörlerine ve halkla ilişkiler departmanlarına gönderilir. Basın bültenleri, durduk yere gönderilmez ve genel olarak bilgilendirme amacı taşır.
Basın Bülteni Hangi Durumlarda Yazılmalı?
Basın bülteninin neden ve ne zaman gönderileceği bültenin etkili olması adına çok önemlidir. Bültenin gönderileceği zaman dilimi, olay ya da etkinliğin öncesinde olmalıdır. Gazeteci ve editörler, olayın bitmesine yakın bir bülten gönderimini hoş karşılamaz. Basın bülteninin gazeteci tarafından kabul edilmesi için olayın 4 ya da 5 gün öncesinde bültenin gönderilmesi gerekir. Eğer bülten dergiye gönderilecekse 1 haftalık zaman dilimi uygun bir süredir. Aylık bir dergiye gönderilen bültenin ise olaydan 1 ay öncesinde gönderilmesi doğru olacaktır.
Basın bülteninin gönderilme zamanından önce neden gönderileceği de önemli bir sorudur. Bilindiği üzere basın bülteni, belirli bir sebep üzerine yazılır. Basın bülteninde, kısa ve öz bir anlatımla bilgilendirme yazılır. Genel olarak basın bültenleri aşağıdaki bilgilendirme nedenleri için kaleme alınır.
Ürün ya da hizmet ile ilgili değişiklikler-yenilikler
Kurum ile ilgili değişiklikler
Lansman Duyurusu
Şirket ya da kurumun satın alma-yatırım haberleri
Yönetim biriminde yapılan değişiklikler- yeni işe alım duyuruları
Kriz yönetimi için basın bilgilendirmeleri
Etkinliğin duyurulması
Yukarıdaki bilgilendirme nedenleri, uygun medya alanına gönderilir. Basın bülteni yalnızca gazete ya da televizyon çalışanlarına gönderilmez. Uygun medya mecrası, etki alanına ve kurumun bilgilendirme hedefine göre seçilir.
Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
Basın bülteni, hem içerik hem biçimsel olarak belli bir hazırlığı gerektirir. İçerik olarak bir basın bülteni; anlaşılır, bütünü özetler ve reklamdan uzak kısa haber niteliğinde olur. Basın bülteninde mutlaka reklamda uzak bir dil kullanılır. Eğer reklam diliyle yazılan bir basın bülteni gönderirseniz basın bülteninin asıl amacı olan bilgi haberi değerini yok sayarsınız. Bu durumda da gazeteciyi ve medyayı ilgilendiren bir haber ortaya çıkmaz. Ayrıca basın bülteninin bir haber niteliğine sahip olması için 5N1K sorularına bülten içinde yanıt vermesi gerekir. Unutulmamalıdır ki basın bülteni, basın ilişkilerini geliştirmek için yazılır ve basına yazılacak bir bültenin de reklamdan uzak olması beklenir.
Basın bülteninin içerik özelliklerinden biri de genellemelerden uzak bir dilin tercih edilmesidir. Genelleme içererek kurumu ya da olayı abartmak, yine reklama kapı açar. İlgili durumun kapsama alanını genişletmeden asıl konunun detayını yalın şekilde anlatmak gerekir. Basın bülteninin içerik özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
Kısa cümle ve paragraflar
Yalın ve abartıdan uzak kelimeler
Genelleme içermeyen metin
Farklı medya mecraları için farklı bir dil ve metin
Basın bülteni, içerik özellikleriyle birlikte biçim özelliklerine de sahiptir. Bir basın bülteninin etkili olabilmesi için biçimsel özen ve hazırlık gereklidir. Basın bülteninin aşamalı biçimsel özellikler şöyledir:
Antentli Kağıt Kullanımı
Haber Başlığı (Headline)
Alt Başlıklar (Mümkünse alt başlık kullanımı gazeteciye bırakılmalı.)
Yazı Stili: Basın bülteninde standart yazı tipini bağlı kalmanız önerilir. Büyük punto ve italik harf stilinden kaçınılmalı.
Paragraf Biçimi
Büyük Harf ve Kısaltma kullanımı: Kurum veya ürünün tüm harflerini büyük yazma gibi bir hata etmemeli. Kısaltma ise yalnızca v,b ya da v.s gibi durumlarda kullanılmalıdır.
Tarih: Mutlaka bültende tarih yer almalıdır. Tarih, bültenin sol altına yazılır. Bültenin yazıldığı tarih ise sol üst kısma yazılabilir.
Basın bülteninin ilgili medya mecrasında yer alabilmesi için kurumun halkla ilişkiler birimi ile medya tarafının iyi ilişkilere sahip olması gerekir. Bundan dolayı halkla ilişkiler biriminin medya ile iletişim hâlinde olması ve gazeteci-editör çalışanlarla arasındaki iletişim ağını güçlendirmesi beklenir.
Basın Bülteni Örneği
Örnek bir basın bülteni, içerik ve biçim olarak etkili görülmelidir. Gazetecilerin bülteni yayımlaması için başlıktan başlayarak bülten metninin akıcı ve heyecan uyandırıcı bir etki sunması beklenir. Günlük yüzlerce e posta alan bir gazetecinin ilgili bülteni yayımlaması için gerçek bir basın bülteni görebilmesi gerek. Gerçek bir basın bülteni örneği; ilk önce biçimsel daha sonra da içerik olarak doğru gözükmelidir. Doğru basın bülteni örneğinde haber başlığı, haber içeriğini özetler nitelikte olur. Alt başlık kullanımı, gazetecinin isteğine bırakılır. Metnin başlığından itibaren açılış paragrafıyla, ilgili haber özetlenir.
Haberin özetlendiği açılış paragrafından sonra, ilgili durumun (ürün tanıtımı gibi) avantajlarından ve ne içerdiğinden bahsedilir. Burada önemli olan haber niteliğinden uzaklaşmadan akıcı bir dil kullanabilmektir. Daha sonraki yazım aşamalarında ise ürünün kullanım alanı, ücreti ve özellikleri yazılır.
En son yazım kısmında ise yazıyı kaleme alan halkla ilişkiler çalışanı ya da ilgili görevlinin iletişim bilgileri detaysız olarak bültende yer alır. Basın bülteninin en önemli aşamalarından biri olan tarih yazımı da unutulmamalıdır. Etkinliğin ya da ilgili olayın gerçekleşeceği tarih, bültenin sol altına yazılır ve nerede yapılacağını da belirtilir. Bültenin sağ üst kısmına ise kurumun logosu yerleştirilir.
Basın bülteninin ciddi ve etkili bir nitelik taşıması için ilgili halkla ilişkiler biriminin bülteni hazırlaması gerekir. Ayrıca yayımlanma sürecinin hızlandırılması adına medya çalışanları ile kurumun iletişimi başlatması ve sürdürmesi elzemdir.
Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.