AnasayfaBlogTezsiz Yüksek Lisans Nedir?
Nedir?

Tezsiz Yüksek Lisans Nedir?

09 Ocak 2020
Bu görüntü bir bilgisayar klavyesini ve masa üzerindeki kağıtları gösteriyor. Masa açık renkli bir ahşaptan yapılmıştır ve kağıtlar basılı belgeler veya notlar gibi görünmektedir. Klavye siyah tuşlara sahip standart bir QWERTY düzenindedir. Tuşların aşınmış olması bunun eski bir klavye olduğunu gösteriyor. Kâğıtlar masanın üzerinde düzenli bir şekilde dizilmiş, birkaç gevşek kâğıt da klavyenin etrafına dağılmış. Klavyenin sol tarafında açık ve kullanıma hazır bir dizüstü bilgisayar var. Dizüstü bilgisayarın ekranı hafifçe aydınlatılmış, bu da aktif ve kullanıma hazır olduğunu gösteriyor. Dizüstü bilgisayarın klavyesi görünür durumdadır ve tuşlar beyaz harflerle siyahtır.
KonuTezsiz Yüksek LisansTezli Yüksek Lisans
AmaçÖğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermak.Akademik kariyer hedefleyenler için önerilir. Bilimsel araştırmalar yapılır ve tez yazılır.
ALES SınavıALES sınavına girmek zorunlu değildir.ALES sınavı zorunlu olup, yeterli puan şartı vardır.
Bitirme Projesi/TezBitirme projesi yapılır.Bir yıl süre ile bilimsel tez yazılır.
Yabancı Dil ŞartıYabancı dil şartı aranmaz.Yabancı dil sınavından geçerli puan alınması gereklidir.
Akademik KariyerDoktora eğitimine başvuramazlar ve akademik kadro atanmaları mümkün değildir.Doktora yapabilirler ve akademik kadrolara atanabilirler.
İstihdamÖzel sektör ve devlet kurumlarına yüksek lisans mezunu olarak giriş hakkı kazanılır.Akademisyenlik dışında özel sektör ve devlet kurumlarına yüksek lisans mezunu olarak giriş hakkı kazanır.
SüreKayıt yapılan dönemden itibaren en az iki, en çok üç yarıyıldır.Kayıt yapılan dönemden itibaren genellikle en az iki, en çok dört yarıyıldır.
Kadro AtamalarıTezsiz yüksek lisansı bitirenler akademik kadrolara atanamazlar.Tezli yüksek lisansı bitirenler akademik kadrolara atanabilirler.
SonrasıDiplomalarını alarak aktif çalışma hayatına geri dönerler.Doktora eğitimine devam edebilirler ya da akademik kariyerlerine başlarlar.
Ders SaatleriGenellikle ikinci öğretim olarak ve iş hayatına uygun saatlerde dersler uygulanır.Ders saatleri genellikle sabah ve öğle saatlerine denk gelir.

tezsiz yüksek lisans, genellikle iş hayatında terfi vs. elde etmek isteyenlerin tercih ettiği, akademisyenlik dışı amaçlar için tercih edilen yüksek lisans eğitimidir. lisans mezunu olduktan sonra ilgili alanda ya da başka alanda akademik seviyede eğitimin uygulamaya dönüştürülmesinin hedeflendiği lisansüstü eğitimdir.

20 Nisan 2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 11 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereği, tezsiz yüksek lisans programı, öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırarak mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını gösteren lisansüstü eğitim yöntemidir’’ şeklinde tanımlanmıştır.

Bu programı tercih edenler genellikle aktif olarak çalışan kesim olduğu için, ikinci öğretim olarak dersler uygulanır. Tezsiz yüksek lisans programları ilgili üniversitenin belirlediği kredi ve ders adedi ile dönem sonu projesi dersinden oluşur. Dönem sonu projesi başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

Öğrenci, dönem sonu projesinin verildiği yarıyılda proje kaydını yaptırıp yarıyıl sonunda da yazılı bir rapor vermek zorundadır. Başvurulan üniversite tarafından belirlenen şartlar vardır. Bu şartları yerine getiren öğrenciler yüksek lisansı tamamlamaya hak kazanır. Tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanabilir.

Bu lisans programının bitirme süresi, kayıt yapılan bölümün derslerinin verildiği zamandan başlayarak, en az iki, en çok üç yarıyıldır. Bu dönem içerisinde başarısız olan öğrencilerin bağlı oldukları yükseköğrenim kurulu ile ilişiği kesilir. Tezsiz yüksek lisans programına Enstitü başkanlığı tarafından, dönem projesinin yürütülmesi ve ders seçimi için danışman ataması yapılır. Dönem sonunda kredilerini ve projelerini tamamlayan öğrencilere tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Tezsiz Yüksek Lisans Ne İşe Yarar?

Tezsiz yüksek lisans, seçilen alanda bilimsel düzeyde yeterlilik kazanmak için yapılır. İş hayatınızdaki rakiplerinizden bir adım önde olmak için yüksek lisans yapabilirsiniz. Kimileri için yüksek lisans yapmak zaman kaybı gibi görünse de, iş sektöründe birçok firma yüksek lisans yapmış kişilere öncelik veriyor.

Özel sektörler, iş alımı yaparken önceliklerini lisans mezunları yerine, tezsiz yüksek lisans mezunlarına verirler. Yüksek lisans diplomanızın olması iş başvurularınızda sizi her zaman bir adım öne taşır. Günümüzde sadece özel sektör değil, devlet kurumları da yüksek lisanslı kişilere öncelik vermektedir. Kamu kuruluşlarında çalışan memurların yüksek lisans sonrası maaşları yükselmektedir. Çalıştığınız iş yerinde, özel sektör veya kamu kuruluşunda üst pozisyonlar da rahatlıkla terfi alabilirsiniz. Bağlı olduğunuz şirkette lisans mezunlarına oranla daha yüksek ücret alabilirsiniz.

Tezsiz yüksek lisans eğitiminin ana hedefi, öğrenciye mesleki düzeyde yeterlilik kazandırmak ve mevcut işleyişin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Seçmiş olduğunuz bölümde, ileri mesleki bilgi seviyesine ulaşırsınız. Hem çalışıp hem de okuyarak eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Farkı Nedir?

Yüksek Lisans programları tezli yüksek lisans programı ve tezsiz yüksek programı olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kariyer hayatlarına akademisyen olarak devam etmek isteyen öğrencilerin tercihi ‘’Tezli Yüksek Lisans’’dır. Çalışma hayatlarında terfi almak ve avantaj elde etmek isteyenlerin tercihi ise’’ Tezsiz Yüksek Lisans  programıdır. yine de isteyen öğrenciler istedikleri programı seçebilirler. bu konuda net bir sınır yoktur. sadece akademisyen olmak isteyenler için tezli yüksek lisans yapmaları tavsiye edilir. aynı şekilde akademisyenlik istemeyen öğrencilerin de tezsiz lisans yapmaları daha uygun olacaktır.

  • Tezsiz yüksek lisans da ALES sınavına girmek zorunlu değildir. Tezli Yüksek lisans da ALES sınavı zorunlu olup, yeterli puan şartı vardır.

  • Tezsiz lisanda İsminden de belli olduğu gibi tez yazılmaz. Bitirme projesi yazılır. Tezli yüksek lisans da bir yıl bilimsel tez yazılır.

  • Tezsiz yüksek lisans da Yabancı dil şartı aranmaz. Tezli de zorunludur.

  • Tezsiz yüksek lisansı bitirenler doktora eğitimine başvuramazlar. Tezli yüksek lisansı bitirenler doktora yapabilirler.

  • Tezsiz lisansı bitirenler akademik kadrolara atanamazlar. Tezli lisansı bitirenler akademik kadrolara atanırlar.

Hangi Alanda Yüksek Lisans Yapmalıyım?

Sizin tercihinize ve uzmanlığınıza göre bu sorunun cevabı değişiklik gösterir. Mezun olduğunuz lisans programının devamı olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız bölümünüze uygun bir alan seçmelisiniz. Sadece herhangi bir yüksek lisans diploması almak için değil, kendinizi geliştirmek için de uygun bir alan seçmelisiniz.

Ancak bitirmiş olduğunuz lisans bölümünden memnun değilseniz kendinize uygun başka bir bölümden yüksek lisans yapabilirsiniz. Hedefiniz sadece temel işletme programlarını öğrenmekse MBA programları seçebilirsiniz. Akademik kariyer hedefliyorsanız tezli yüksek lisans yapmanız önerilir. Tüm bunlardan anlaşıldığı gibi tercihinizi bitirmiş olduğunuz bölüme, istediğiniz alana ve hedefinize göre yapabilirsiniz.

Günümüzde birçok üniversitede yüksek lisans programları vardır. Üniversitelerin bağlı oldukları Enstitü tarafından yüksek lisans programları ilan edilir. Üniversiteler de yer alan enstitüler:

  • Sağlık Bilimleri Enstitüsü

  • Sosyal Bilimler Enstitüsü

  • Güzel Sanatlar Enstitüsü

  • Fen Bilimleri Enstitüsü

  • Eğitim Bilimleri Enstitüsü

Hangi alandan mezun olduysanız bu alana ait yüksek lisans programı olup olmadığını üniversitelerin web sayfasından takip edebilirsiniz.

Tezsiz Yüksek Lisans Başvuruları Ne zaman Yapılır?

Başvuru tarihleri genellikle seçilen üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Birtakım üniversiteler tezsiz yüksek lisans başvurularını Ağustos, Eylül aylarında yapıyorlar. Tezli ve tezsiz yüksek lisans başvuru tarihleri üniversitelerin aldığı kararla farklı zamanlarda olmaktadır. Bazı üniversiteler de tezli lisans başvurularını Mayıs, Haziran aylarında yapabilirler. Bu yüzden başvuru tarihlerini kaçırmamak için hangi üniversiteden yüksek lisans alacaksanız üniversitelerin web sayfalarını sıklıkla ziyaret edip bilgi almalısınız. Üniversitelerin başvuru şartlarını taşıyan adaylar online veya şahsen tezsiz yüksek lisans başvurusu yapabilirler.

Başvuru sırasında sizden istenen belgeler şunlardır:

  • Lisans Diploması (Diploma aslının noter onaylı fotokopisi)

  • Transkript (Mezun değilseniz mevcut transkriptiniz ile başvuru yapabilirsiniz)

  • Başvuru formu (Üniversitelerin web sayfalarından veya yerlerinden alabilirsiniz)

  • Özgeçmiş (Yüksek lisansa özel özgeçmiş hazırlamalısınız)

  • Başvuru ücreti dekontu. (Ödemeyi yaptıktan sonra dosyanıza dekontu eklemelisiniz.)

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Askerlik durum belgesi

  • Adli sicil formu (e-devletten temin edilebilir)

  • Yabancı dil bilgisini gösteren belge

  • Yüksek lisans referans mektubu örneği

  • ALES sonuç belgesi (Tezli yüksek lisans programlarında istenir)

Yüksek lisans programlarına başvuru yapıp ön elemeden geçen öğrenciler yazılı ve sözlü mülakata alınır. Yüksek lisans başvurusu yapan kişinin mülakata alınmasının asıl amacı kendi alanlarında yeterli olup olmadıklarının ölçülmesidir. Mülakata giren adaylar üniversiteler tarafından açıklanır. Bu nedenle üniversitelerin web sayfalarından ilanların dikkatle takip edilmesi gerekmektedir.

Amaç, Öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermak, Akademik kariyer hedefleyenler için önerilir Bilimsel araştırmalar yapılır ve tez yazılır, ALES Sınavı, ALES sınavına girmek zorunlu değildir, ALES sınavı zorunlu olup, yeterli puan şartı vardır, Bitirme Projesi/Tez, Bitirme projesi yapılır, Bir yıl süre ile bilimsel tez yazılır, Yabancı Dil Şartı, Yabancı dil şartı aranmaz, Yabancı dil sınavından geçerli puan alınması gereklidir, Akademik Kariyer, Doktora eğitimine başvuramazlar ve akademik kadro atanmaları mümkün değildir, Doktora yapabilirler ve akademik kadrolara atanabilirler, İstihdam, Özel sektör ve devlet kurumlarına yüksek lisans mezunu olarak giriş hakkı kazanılır, Akademisyenlik dışında özel sektör ve devlet kurumlarına yüksek lisans mezunu olarak giriş hakkı kazanır, Süre, Kayıt yapılan dönemden itibaren en az iki, en çok üç yarıyıldır, Kayıt yapılan dönemden itibaren genellikle en az iki, en çok dört yarıyıldır, Kadro Atamaları, Tezsiz yüksek lisansı bitirenler akademik kadrolara atanamazlar, Tezli yüksek lisansı bitirenler akademik kadrolara atanabilirler, Sonrası, Diplomalarını alarak aktif çalışma hayatına geri dönerler, Doktora eğitimine devam edebilirler ya da akademik kariyerlerine başlarlar, Ders Saatleri, Genellikle ikinci öğretim olarak ve iş hayatına uygun saatlerde dersler uygulanır, Ders saatleri genellikle sabah ve öğle saatlerine denk gelir
tezsiz yüksek lisans tezli yüksek lisans yüksek lisans tezsiz yüksek lisans programı tezli yüksek lisans programı
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.