Tıbbi Sekreterlik Kursu
Tıbbi Sekreterlik Kursu
Tıpta çare de sekreterlik de tükenmez! Tıbbi sekreterler, sağlık kurumlarının olmazsa olmazıdır. Bu alanda kariyer planı olan ya da bu sektörde çalışan, kendini geliştirmek isteyen bireylerin Tıbbi Sekreterlik Eğitimi alması önerilir.
Tıbbi sekreterler istihdam edildikleri sağlık kuruluşlarını, özelliklerini ve amaçlarını yakından bilmek durumundadırlar. Sağlık hizmeti sunan bu kurumlar içerisinde tıbbi dokümantasyon süreçleri söz konusudur. Tıbbi sekreterlerin; sağlık kurumlarında bu süreçleri iyi takip edebilmesi ve aynı zamanda tıbbi sekreterlik görevleri ve özelliklerine yönelik bilgi sahibi olması gerekir.
Tıbbi Sekreterlik - Hasta Kabul Sekreterliği Kursu Nedir?
Tıbbi sekreterlerin tüm tıbbi dokümanların çeşitlerini, kullanım alanlarını ve dokümanlar hakkındaki yasal düzenlemeleri bilmeleri, hastane arşivinin oluşturulması ve düzenlenmesi için gerekli olan bilgi ve becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Bu eğitime katılmak için bilgisayar, tablet ya da akıllı cep telefonu ve aktif bir internet bağlantınızın olması yeterlidir. Bu eğitimde herhangi bir ön bilgi koşulu ya da iş deneyimi aranmaz.
Tıbbi Sekreterlik Kursu Online Eğitime Kimler Katılmalıdır?
Sağlık kurumlarında çalışan,
Hasta yönlendirme, danışma, kayıt, hekim asistanlığı gibi görevler yapan;
Tıbbi sekreter olarak çalışan,
Yeteneklerini geliştirmek ve daha etkili çalışmak isteyen sekreterler ve sekreter adayları için tasarlanmıştır.
Kimler bu mesleğe uygun?
Hasta kabul kayıt kurslarına katılmak için ön koşul bilgi ya da iş deneyimi gibi şartlar aranmamaktadır. Yani bu konuda kendini geliştirmek bilgilenmek isteyen her T.C. vatandaşı Enstitü bünyesindeki online kursa katılabilir. Sağlık kurumlarında çalışanlar mesleki kariyerlerine etkili bir katkı sağlamak için bu kursu tercih etmektedir. Hasta yönlendirme, hasta kayıt, danışma, asistanlık gibi görevlerde bulunan kişilerin de kendini geliştirmesi için hasta kabul sekreterliği kursu önemli fırsatlardan biri sayılabilir.
Hastanelerde evrak işlerinin sıkı bir disiplin içinde yapılması iyi bir sağlık hizmeti için ön koşullardan biri kabul edilmektedir. Bu disiplini ancak iyi eğitimli tıbbi sekreterler ile sağlamak mümkündür. Bunun farkında olan kuruluşlar Tıbbi sekreterler için iş istihdamı sağlamaktadır. Bu anlamda kişide mutlaka olması gereken özellikler ise şekilde sıralanabilir;
Tıp diline yabancı olmamak
Hasta kabul esnasında güler yüzlü olmak
Söylenenleri eksiksiz olarak yerine getirebilecek şekilde dinleme becerisine sahip olmak
Tıp alanında ilgili bir okul yahut tıbbi sertifika sahibi olmak
En zorlu koşullarda dahi sabırlı olabilme yetisine sahip olmak
İnsanlara karşı anlayışlı olabilmek ve gerektiğinde yardımcı olarak sakinleştirme becerisine sahip olmak
Tıbbi yönetmeliğe uygun bir düzen oluşturabilmek
Yeterli olabilecek düzeyde bilgisayar bilgisine sahip olmak ve MS Office programlarını kullanım bilgisine sahip olmak.
Sağlık hizmetleri oldukça bir personel yelpazesine sahiptir. Tıbbi sekreterlikte bu mesleklerden sadece bir tanesidir. Tıbbi sağlık meslek mensupları dışında kalan sağlık personeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tıbbi sekreterlik grubunda yer alan personel, hastaların kabul işlemlerini yapan, randevu hizmetlerini düzenleyen, hastayı kurumun işleyişi ve gerçekleştirilecek hizmetler konusunda bilgilendiren, hastaya ait kayıtları tutan, tıbbi ve idari ünitelerdeki yazışma ve haberleşme hizmetlerini yürüten sağlık personelidir.
Tam olarak tıbbi sekreterlik, yukarıda yer alan çalışmaları yönetmelik, tüzük ve mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştiren sağlık personelidir.
Tıbbi sekreter personelinin temel çalışma prensibi insan merkezcidir. Günümüzde her sağlık personelin de olduğu gibi tıbbi sekreterlerinde, nihai hedefi bireysel ve toplumsal çevrelerde sağlık hizmetlerinin tam olarak sağlanması, hastanın yapılacak teşhis ve tedavisinde uyum gösterilmesi olarak ifade edilmektedir.
Ancak tıbbi sekreterlere toplumsal bir bakış açısıyla bakılacak olursa, özellikle hastaların bu konudaki düşünceleri; doktorların yardımcıları olarak değerlendirildiği ve mesleğin sağlık sektöründen çok sonraları geldiği ve ikinci planda değerlendirildiği izlenimi söz konusudur.
Oysa tıbbi hizmetler başta olmak üzere herhangi bir meslek bir başka meslekten üstün olmadığı, emeğin her çalışanın ortak değeri olduğu bilinmelidir. Günümüzde sağlık hizmetleri herhangi bir hastalığın teşhisi, tedavisi olarak düşünülmelidir. Bu açıdan hastanın hastaneye gelişi itibariyle başlayan ve doğru hekime yönlendiren, doğru çıktıları elde eden ve hasta mahremiyetine saygı gösteren tıbbi sekreterlere dün olduğu gibi bugün de ve gelecekte de her zaman ihtiyaç duyulacaktır.
Tıbbi sekreterlik çalışanlarının bir çok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Şöyle sıralayabiliriz;
Sağlık tesislerinde, sağlık hizmetlerinin sunumunun devamlılığı esasına dayanarak tıbbi iş ve işlemlerin haberleşme ve yazışma çalışmalarını yürütür.
Sağlık tesislerinde hasta randevu hizmetlerini ve hasta kabul çalışmalarını gerçekleştirir.
Sağlık tesisine başvuruda bulunan hastanın tıbbi ve idari kayıtlarını tutarak, sesli ya da elektronik ortamlarda kayıt edilen tıbbi verileri tıbbi belgelere çevirir.
Sorumluluğu altında yer alan hasta dosyalarının ve gerek duyulan diğer rapor ve belgeleri dosyalayarak arşivleme ve sonrasında bu bilgilerin istenmesi durumunda tekrar sunma işlemlerini yapar.
Önceden belirlenen kodlama ve sınıflandırma sistemlerine göre klinik kodlama çalışmalarını yapar.
Sağlık tesisinin tıbbi istatistikler ile ilgili verileri düzenleyerek sonuçlarını üst amirine ve yönetime raporlar.
Her sağlık tesisinde yapılan veya yapılması planlanan hasta dosyaları arşivinin kurulum ve işleyişinde görev alır.
Sorumluluğu kapsamında bulunduğu hasta dosyalarında yer alan eksiklikleri giderir.
Hastanın transfer ve taburcu işlemlerini gerçekleştirir ve iletişimi sağlar.
Sağlık tesislerine gelen hastaların servise kabulünü ve odalarına yerleştirilmesinde görev alır.
Hasta yatış ve aynı zamanda çıkış işlemleriyle ilgili protokol defteri ya da bilgisayar dosyalarının girişi ve çıkış kayıtlarını yazar.
Sağlık uygulama tebliği doğrultusunda genel sağlık sigortası kapsamında yer alan hastaların işlemini yapmak.
Hastaların getirmeleri beklenen evraklar hususunda bilgilendirir. Bu evraklar adili baka, iş kazası, trafik kazası olanların vizite, poliçe, tutanak gibi evraklardır.
Hastaya verilen veya sağlanacak olunan hizmet girişi yapılır.
Klinik hastalarının vizite ve günlük yatak girişlerinin yapılmasını, heyet-tek hekim-ilaç raporlarını çıkarmak gibi görevleri bulunmaktadır.
Tıbbi sekreter maaşları kamu ve özel sağlık tesisleri şeklinde iki başlık halinde değerlendirebiliriz. Kamu sağlık tesislerindeki maaş alımlarının özel sektöre göre daha yüksek olduğunu belirtebiliriz. Kamu hastanelerindeki ortalama maaş alımları Asgari ücretten 2000 TL daha fazladır. En düşük asgari ücret seviyesinde en yüksek ise asgari ücretin üç katı seviyelerindedir. Verilen maaşlar, mesleki tecrübe yılı, bir ay içinde kalınan nöbet sayısı, evli veya bekar olunması, çocuk sahibi olmak gibi kriterlere göre değişmektedir. Örneğin 7 yıllık bir mesleki tecrübeye sahip olan tıbbi sekreterin, evli ve bir çocuk sahibi olması, bir ay içinde 2 defa nöbete kalınması durumunda alabileceği maaş asgari ücretin iki katına yakındır.
Özel sağlık tesislerindeki maaş alımları daha düşük olabilmektedir. Özel hastanelerde verilen maaşlar daha çok mesleki tecrübe yılı, hastanenin kurumsal kimliği, evli veya bekar, çocuk sahibi olmasına bağlı olarak değişmektedir. Ortalama maaşlar asgari ücret düzeyindedir.
Devlet ve Üniversite ile Araştırma Hastaneleri Tıbbi Sekreterlik İş İmkanları
Özellikle devlet ve üniversitenin yanı sıra farklı araştırma hastaneleri için, tıbbi sekreterlik iş imkanları geniş bir yelpazede sağlanmaktadır. Sözleşmeli olarak girebileceğiniz bu kurumlarda, iyi bir işe sahip olabilir ve kariyer yapma şansını değerlendirebilirsiniz. Devlet hastanelerinde sekreter olarak kurumun tüm işlerini üstlenebileceğiniz çalışma doğrultusunda; bunu üniversite hastaneleri ya da araştırma hastanelerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak elde edeceğiniz hasta kabul kursu sayesinde, bu iş sektörüne etkin bir giriş sağlayabilir ve hastanelerde tıbbi dökümasyon ve sekreterlik görevini üstlenebilirsiniz.
Özel Hastanelerde İş İmkanı Var Mı?
Daha kaliteli hizmet alabilmek için pek çok insan son dönemlerde özel hastaneleri tercih ediyor. Buna paralel olarak istihdamı her geçen gün daha yüksek artış göstermeye devam etmektedir. Kadrolu olarak girme şansı elde edebileceğiniz özel hastanelerde tıbbi sekreterlik görevini yapabilirsiniz. Bunu sağlamak için mutlaka gerekli bilgi ve donanıma sahip olduğunuzu gösterecek belge elde etmeniz gerekmektedir.
Diğer bir ismiyle sertifika konusunda Enstitü etkin bir program sağlıyor. Uzman eğitmenler ışığı altında verilen tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik eğitimi, tıbbi sağlık terminolojisi ve yönetmelikler konusunda gerekli tüm öğretileri katılımcılara sunmaktadır. Böylece farklı bölümler ve amaçları doğrultusunda açılmış olan özel hastanelerde tıbbi sekreterlik işi bulabilirsiniz.
Sağlık Ocakları ve Poliklinikler
Türkiye'nin pek çok farklı il ve ilçesinde yer alan sağlık ocakları ile poliklinikler için, tıbbi sekreter günümüzde büyük bir öneme sahip. Günlük kurum içerisindeki işlerin detaylı şekilde yapılması, hasta giriş çıkışlarının kaydedilerek sağlanması, doktor ile hasta çalışanları arasında iletişim tıbbi sekreter üzerinden sağlanmaktadır. Ayrıca genel işlerle uğraşmak ve yazışmaları düzenli sağlamak amaçlı tıbbi sekreter yetkin bir görev üstlenir. O yüzden yüksek istihdam nedeniyle tıbbi sekreterlik iş imkanları oldukça etkin potansiyeli ulaşmış durumda.
Tıbbi Laboratuvarlar
Sağlık terminolojisi açısından en önemli kısımlardan biri tıbbi laboratuvarlardır. Özellikle burada çıkacak numunelerin dikkatli şekilde analiz edilmesi, raporlanması ve ilgili mercilere ulaştırılması büyük öneme sahiptir. Kurum içerisindeki işlerin düzenli devam edebilmesi için ise tıbbi sekreter istihdamı yapılır. Bu istihdamı elde edebilmek için tıbbi sekreterlik eğitimi alınması gerekir. Online olarak sertifika programı dahilinde elde edebileceğiniz bu eğitimi, üyelik gerçekleştirerek güvenli şekilde sağlayabilirsiniz.
Aile Hekim Merkezleri ve Diş Hekimi Muayenehaneleri
Mahalle açısından insanlar daha çok aile hekim merkezlerine başvuru yapar. Böylece daha kısa süre içerisinde sağlık açısından büyük problemlerin olmadığı durumlarda aile hekim merkezi görev üstlenir. Bu alanlar için ise tıbbi sekreter gün içerisinde yaşanabilecek yoğunluğu büyük oranda aşağı çeker. Aynı durum diş hekimi muayenehaneleri için de geçerlidir. Hastaların kayıtlarının tutmak, vizite tarihlerini ayarlamak, bir sonraki hasta muayene daha tarihini belirleme gibi görevler tıbbi sekretere aittir. Böylece doktor takvimi ayarlanarak iş verimliliği daha yüksek noktaya ulaştırılır.
Eğitim programımızı başarı ile tamamlayan öğrenciler, hastanelerde çalışabileceği gibi, evde bakım merkezlerinde de çalışabilir. Sağlık merkezleri, fizik tedavi ile ilgili merkezler, özel muayenehaneler, tıp merkezleri, tüp bebek merkezleri ve eczanelerde iş imkanı bulabilmektedir. Ayrıca, medikal, diş hekimi, aile hekimi ve özel klinik gibi kuruluşlara da iş başvurusu yapabilir. Başarı sertifikası özel ve resmi kurumlarda geçerlidir.
Bilgilendirme eğitimidir.
Tıbbi sekreterlerin tüm tıbbi dokümanların çeşitlerini, kullanım alanlarını ve dokümanlar hakkındaki yasal düzenlemeleri bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca tıbbi sekreterlerin hastane arşivinin oluşturulması ve düzenlenmesi için gerekli bilgi ve beceriye de sahip olması gerekmektedir. Enstitü bünyesinde uzaktan online eğitim şeklinde alacağınız kurs sayesinde hasta kabul konusunda öğrenmeniz gereken tüm bilgilere ulaşacaksınız. Zaman ve mekan tasarrufu sağlayarak online eğitim sunan Enstitü’yü tercih ederek hem kısa hem maliyetsiz yoldan bu meslek hakkında bilgi edinebilirsiniz. Genel hatlarıyla kurs içerisinde edinebileceğiniz bu bilgileri aşağıdaki şekilde saymak mümkün.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik işlemleri ve genel kavramları hakkında bilgilenirsiniz.
Tıbbi sekreterlerin görevleri ve sekreterlik çeşitlerini öğrenirsiniz.
Rapor hazırlama işlemlerini ve analiz yapmayı öğrenirsiniz.
Hasta dosyaları hazırlama, arşivleme ve saklama yöntemlerini öğrenirsiniz.
Problemleri çözme hakkında bilgilendirilirsiniz.
Hasta ve hasta yakınları ile etkili iletişim kurma üzerine bilgilendirilirsiz.
Doküman hazırlama aşamalarını öğrenirsiniz.
Randevu işlemlerini nasıl sağlayacağınızı öğrenirsiniz.
Tutanak işlemleri hakkında bilgilendirilirsiniz.
Hastanın tedavi işlemleri için yapılması gerekenleri öğrenirsiniz.
Hastane otomasyon programını etkili kullanmayı öğrenirsiniz.
Tüm bunların yanında, bu kursta sağlık sektörünün tıbbi terminolojisi de öğretilmektedir. Bu sayede tıbbi terminoloji temel bilgisine de sahip olmanız amaçlanmaktadır.
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi/Sağlık Yönetimi Bölümü/Sağlık Yönetimi Pr. mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/Yönetim ve Çalışma Psikolojisinde tezli yüksek lisans yapmıştır.
Özel bir işletmede aktif olarak üst düzey görev almaktadır.
Hasta kabul sekreterliği alanında eğitimin açılmasına çok sevindim. Eğitmenin akademik tecrübesini aktarması ve uygulamadaki hataları anlatması yaptığım işe katkı sağlıyor.
her yönüyle mükemmel eğitimcileri ve aktarmış oldukları bilgiler size cok sey katıyor ayrıca sitede yaşamış oldugunuz her sorun karşısında almış oldugunuz anlık cvplar gercekten size iyi ki bu egitim programına katılmışım dedirtiyor . saatlerce iş cıkısı yada okul cıkıslarında gidip saatlerce vakıt kaybetmenize gerek yok bulundugunuz her ortamdan rahatlık ile girip eğitiminize katılabılırsınız 🙂
Hocamızdan çok memnun kaldım :) En başta güler yüzlü ve ders anlatımı çok güzel. Her dakikası dolu dolu geçen derslerdi Teşekkür ediyorum.
Randevu almadan gelen hastalar ile görüşür, bu hastaların acil durum oranlarını belli standartlara göre belirleyerek muayene sırasına sokar. Hasta kabul bölümünde gelen hastaların kayıtlarını tutar. Ameliyata girecek olan hastaların evraklarını tamamlar ve evrak kontrolünü yapar. Randevulu olarak gelen hastaların geçmiş dosyalarını arşivden çıkararak doktora sunar.
Gelen hastanın geçmiş dosyası yok ise yeni dosya oluşturur. Doktor tarafından muayene edilen hastaları ilgili birimlere yönlendirir. Hastalara hastanenin genel işleyişi hakkında bilgi verir. Sosyoekonomik açıdan dar boğazda olan hastaları SGK ile görüştürüp ayarlama yapar ya da yönlendirir. Hastaneye gelen günlük hasta sayısını belirler, gece hastanede gözlem altında tutulan hastaların sayısını ve hastaların yatış, tedavi sürelerinin kaydını tutar. Doğum ve ölüm tutanaklarını hazırlar.
Tıbbi sekreter genel anlamda hastane ve farklı sağlık kuruluşlarındaki hastaların giriş çıkışını detaylı denetler. Ancak ele aldıkları hizmet sadece bununla sınırlı değildir. Geniş bir çapta iş görev tanımı bulunan tıbbi sekreterlik konusunda, tüm bu çalışmaları etkin gerçekleştirmek için Enstitü bünyesinde profesyonel eğitime katılabilirsiniz. Böylece tıbbi sekreterlerin ele alması gereken tüm sorumluluklarda uzman noktaya erişmeniz oldukça kolay.
Dosyalama sistemlerinde belirli bir düzen yakalamak,
Ele alınan sistematiğin uzun vadede etkili talep sağlaması,
Kurum ile ilgili finansal işlemleri yürütmek,
Hastaların tüm giriş-çıkış evrakları ile ilgilenmek,
Belge düzenleme, takipte hazırlama ile beraber arşivleme,
Yakın tarihteki hasta randevuları için bireyleri bilgilendirme,
Genel büro işleri ile detaylı şekilde ilgilenme,
Hasta ile ilgili bilgileri bilgisayar üzerinden kayıt alma,
Bilimsel yönden analiz gerçekleştirmek, kayıt tutmak ve raporlama yapmak,
Hazırlanan raporları ilgili doktor veya sağlık çalışanlarına iletmek,
Bu gibi daha pek çok farklı çalışma tıbbi sekreterlik görev tanımı içerisinde yer almaktadır. Bu tanımları en iyi şekilde öğrenmek ve profesyonelce yerine getirebilmek için, online eğitim sertifika programına dahil olabilirsiniz.
Hastalardan gelen telefonları aksatmadan cevap vermek
Hastaneye gelen kişilerin hasta kabul işlemlerini tamamlamak
Randevu için hastaneye gelen ya da telefon ile arayan kişilere yardımcı olmak
Yapılan işlemlerin ardından sigorta ile ilgili gereken bilgileri hastaya iletmek ve ücretlendirme konusunda bilgilendirmek
Hasta kabul esnasında yatışı yapılacak olan kişilere gün ve tarih ayarlamak
Muayene giren hastaların daha sonra yeniden gelmeleri gerektiği durumlarda randevu ayarlamak
Sorumlu altında olduğu doktorun, hasta takvimini kontrol etmek
Hastaneye gelen kişilerin birer insan olduğunu bilerek hastalıkları ile ilgili gizli tutulmasını sağlamak
Mali konularda yardımcı olmak ve gerekli evrakları kayıt altına almak
Hastanede çıkan laboratuvar sonuçlarını gerekli yerlere iletmek
Hasta hakkında gereken formları doldurdurulması için kişilere düzgün bir şekilde iletmek
Hastanın, muayene sonrası ya da ameliyat durumlarında doktora gereken evrakların kayıt altında tutulması konusunda yardımcı olmak
Hastanenin veya çalıştığı sağlık kuruluşuna ait gerekli kurallara uyum sağlamak ve kurumun politikalarını yerine getirmek
Bulunduğu ortamda arızalanan yahut tamiri gerektiren eşyalar için gerekli yerleri bilgilendirmek
Hastaneye ve hastaya ait faturaları düzenli bir şekilde işlemek
Tıbbi sekreterin görevleri, sizler için sıraladık. Bakıldığında çok madde gözükse de yapılan işe alışınca tıbbi sekreterin görevleri çalışana da normal ve sıradan gelecektir.
Tıbbi sekreterin taşıması gereken özellikleri
Tıbbi sekreter de diğer iş mecraları ile hemen hemen aynı özellikte aranmaktadır. Farklı olarak tıp dilinden anlaması beklenmektedir.
Kariyerli bir meslek sahibi olabilmek ve bunu hayat boyu sürdürebilmek için, son dönemlerde tıbbi sekreterlik oldukça popüler hale geldi. Talebin yoğun olarak artması ile beraber artık sertifika programları sayesinde kaliteli bir eğitim imkanı elde ediliyor. Özellikle Enstitü bünyesinde uzaktan online olarak alacağınız eğitimle, bu mesleği icra edebilecek noktaya ulaşabilirsiniz. Konusunda tecrübe sahibi eğitmenler eşliğinde verilen online eğitim içerisinde, aşamalı olarak tüm terminolojiyi barındıran dersler yer almaktadır.
Teorik ve uygulamalı olarak ele alınan dersler, katılımcıların bu mesleği her yerde yapabilecekleri bir potansiyel yakalamalarına olanak veriyor. Eğitim konusunda gerekli bilgilerin verildiği tıbbi sekreter eğitimini böylece, ne tür bilgilerle donanım kazanacağınızı bilmek suretiyle derslere katılım gösterebilirsiniz. Bu alanda uzman olan tecrübeli eğitmenler, ihtiyaç duyulan tüm bilgileri detaylı olarak eğitim anında sunuyor. Alacağınız uzaktan eğitim sayesinde dersler sonunda girmiş olduğunuz sınavla beraber sertifika elde edebilirsiniz. Bu sertifika sizlere gerekli olan tüm iş kapılarını sonuna kadar aralayacaktır.
Tıbbi sekreter olma yolunda mesleğin niteliklerine ve görev tanımına aşina olmak gerekir. Öncelikle tıbbi sekreterlik geniş bir iş alanına ve alt dallara sahip bir meslektir. Bunun bilincinde olarak çalışacağınız alanı iyi tanımak gerekiyor. Tıbbi sekreterlik; hasta- kabul, arşivleme, belge yönetimi, dokümantasyon faaliyetleri, taburcu işlemleri, veri işleme, hasta işlemleri ve hasta-hastane ve hastane çalışanların koordinasyonu gibi alanları da kapsamaktadır. Tıbbi sekreterin görev ve iş tanımı, çalıştığı alanın ihtiyaçlarına göre de değişir. Genel olarak ise tıbbi sekreterliğin bir alt dalı olan hasta-kabul alanı, daha fazla personele ihtiyaç duyan bir iş tanımını barındırır.
Tıbbi sekreterin mesleki sorumlulukları çalıştığı kurum açısından geniş bir yelpazeye yayılır. Bu yelpazede özellikle sağlık dilinde terminolojik bilgileri en iyi şekilde öğrenmek büyük öneme sahiptir. Bunu sağlamak için Enstitü üzerinden online eğitimlere katılabilirsiniz. Etkin ders programı üzerinden gerekli olan tüm bilgiler detaylı olarak aktarılmaktadır. Böylece tıbbi sekreterin görev tanımı içerisindeki tüm unsurları öğrenerek, bu konuda kariyerli bir meslek sahibi olmak mümkün.
Hastalar tarafından gelen telefonlara cevap vermek, kaydetmek ve mesajları doktora iletmek,
Randevu adına arama yapan hastalar için sigorta ve ödeme bilgisini aktarmak,
Hastaları muayene konusunda giriş-çıkış kayıtlarını gerçekleştirmek,
Hasta vizite tarihleri için ayarlama sağlamak,
Hastaların doldurması gereken formları sunmak,
Doktor takvimini ele alarak iş verimliliğini daha yukarı çekmek,
Yaklaşan vizite tarihleri konusunda hastalara bilgi vermek,
Laboratuvar sonuçları için sağlık çalışanlarını bilgilendirmek,
Fatura işlemlerini ele almak,
Genel ofis ihtiyaçları ile ilgilenmek,
Dokümantasyon üzerinden belgeler konusunda veri analizi yapmak, raporlama ve bu raporları ilgili kurumlara iletmek,
Kurum içi ve kurum dışı ilgili yazışmaları sağlamak,
Bu ve benzeri görevler online eğitim bünyesinde verilen öğretim üzerinden, katılımcılara etkin dersler eşliğinde sağlanmaktadır.
Hastaların getirmeleri beklenen evraklar hususunda bilgilendirir. Bu evraklar adili baka, iş kazası, trafik kazası olanların vizite, poliçe, tutanak gibi evraklardır. Hastaya verilen veya sağlanacak olunan hizmet girişi yapılır. Klinik hastalarının vizite ve günlük yatak girişlerinin yapılmasını, heyet-tek hekim-ilaç raporlarını çıkarmak gibi görevleri bulunmaktadır.
Özel sektörde iş bulmak ve işe alımı etkilemek için tıbbi sekreterlik sertifikası gereklidir. Sertifika, işin kabulü için gerekli olan bilgi aşinalığını kazandırır ve bir tıbbi sekreterin yapabileceği görevler hakkında ön bilgiyi vermiş olur. Kamu sektöründe tıbbi sekreter olmak zorlaştığı için özel sektörde öne çıkmak adına sertifika programlarından bir şekilde yararlanmak gerekiyor. Tabii ki sertifika da tek başına işe alımı etkileyemez ama işe alım için güçlü bir kendini kanıtlama göstergesi sunar.
Tıbbi sekreterlik, birden fazla nitelik ve yetkinlik isteyen bir meslek dalıdır. Mesleğin geniş bir iş dağılımı olduğu için raporlama, arşivleme, kayıt işlemleri, iletişim yönetimi ve koordinasyon gibi iş süreçleri için alanın bilgisine ihtiyaç duyulur. Aynı zamanda işe alımı etkilemek için alan içi istenen yetkinlikleri kapsayan bir eğitim şarttır. Bundan dolayı yalnızca ilgili bölümden mezun olmak değil, alanın yetkinliklerini kapsayacak bir gelişimi etkinleştirmek gerekir. Bilgisayar kullanımı, iletişim becerileri, hasta ile iletişim, ofis programlarını bilme, istatistik bilgisi ve tıbbi alandaki terminolojiye hakim olma gibi yetkinlikleri kapsayan bir kişisel eğitim gelişimi şarttır.
Saydığımız yetkinlikleri geliştirmek için ya bölümü bitirerek kendinizi geliştirecek alanlara yönelebilir ya da bölümün eğitimini almadan geniş yetkinlik tanımları içeren sertifika programımıza katılabilirsiniz.
Sağlık alanında verilen hizmet kalitesinin daha prestijli ve kaliteli hale gelebilmesi için ihtiyaç duyulan tıbbi sekreterlik, değişik kurumlarda iyi bir iş bulma imkanı tanımaktadır.
Özel ve kamu sağlık kuruluşlarında,
Hastanelerde,
Polikliniklerde,
Yataklı hasta kabul sağlık merkezlerinde,
Özel hastanelerde,
Laboratuvar ve benzeri alanlarda,
Sağlık Kurum ve kuruluşlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilmek için, tüm geniş görev tanımı detaylı olarak bilinmelidir. Özellikle söz konusu sağlık olduğu zaman kurum içerisindeki bütün çalışmaların eksiksiz yapılması gerekir. Bunu sağlamak için ise online eğitim üzerinden profesyonel derslere katılabilirsiniz. Böylece tıbbi sekreterin görevleri arasında bulunan nitelikleri etkin şekilde öğrenmeniz mümkün.
Tıbbi terminolojiye ve yönetmeliğe hakim olmak,
Microsoft Office Suite programını etkin şekilde öğrenmek,
Güler yüzlü ve sabırlı bir tutum içerisinde olmak,
Yüksek ikna kabiliyeti ve insanlarla etkin iletişim,
Kişi ve kurumlar arasında yapılacak yazışmalar konusunda etkin beceriye sahip olmak,
Ofis malzemeleri ve hasta dosyaları ile beraber, sigorta forumları takip edecek bir organizasyon becerisine sahip olmak,
Tüm bu nitelikler tıbbi sekreterin görevleri konusunda işlerin düzenli yürütülebilmesi için büyük öneme sahiptir.
Hastanelerin hasta kabul ve taburculuk işlemleri, hastane verilerinin düzenli şekilde analiz edilmesi konularında çalışacak kimselerin bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bu çalışanların öncelikle insan iletişiminde başarılı olması esastır. Hastaneye gelen kimselerin ayakta bakım veya yatış işlemlerini gerçekleştiren bu çalışanların insan psikolojisini iyi tanıyan, güler yüzlü, pozitif kimseler olması gerekmektedir.
Bu niteliklerin yanında tıbbi sekreterlik mesleğine yönelecek bireylerin düzenli ve titiz bir çalışma anlayışına sahip olması şarttır. Çünkü bu alanda yapılacak ufak bir hata, hastane sisteminde önemli sorunlara neden olabilir. Ayrıca hasta kabul işlemlerinin, hastaların tedavi ve bakımlarının düzenli kaydedilmemesi, bir hastanın sağlığı son derece önemlidir. Dolayısıyla bu çalışanların dikkatli, titiz bir çalışma sergilemesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu mesleğe başlayacak olan kimselerin yoğun bir çalışma hayatı olacaktır. Bu yoğun çalışmaya kolay uyum sağlayabilen, sabır ve sebat sahibi kimseler iyi birer tıbbi sekreter olabilirler. Kapalı bir ortamda, gün boyu masa başında çalışmaktan sıkılmayacak olan kişilerin bu alanda çalışmayı seçmeleri tavsiye edilmektedir. Çok hareketli ve sürekli sabit bir noktada kalıp çalışmak istemeyen kişilerin bu mesleğe uygunluğundan söz edilemez.
Tıbbi sekreterlik mesleği, son yıllarda sağlık sektörünün genişlemesine ve gelişmesine bağlı olarak tercih edilen bir iş hâline geldi. Fakat mesleğe yönelik ilgi ve merakı yönlendirmeye yönelik bilgi akışının pek fazla önemsenmediğini söylemek gerek. Tıbbi sekreterlik mesleği de diğer meslekler gibi nitelik isteyen ve belirli şartlara bağlı olarak işe alımı gerçekleştiren bir meslektir. İşe alımı etkileyen iş niteliklerden biri de en az lise mezunu olmaktır. Bazı yerlerde ve bilgi kaynaklarında sağlık meslek liselerinde mezun olarak tıbbi sekreterlik yapılabileceği belirtiliyor; fakat tıbbi sekreterlik alanı şu anda liselerde uygulanmıyor. Dolayısıyla lise mezunu olmak tek başına yeterli bir nitelik değildir. En az lise mezunu olarak kendinizi geliştirmeniz gerekir fakat mesleğin popülerleşmesinden dolayı lise mezunu olmak yetmeyecektir. Peki lise mezuniyetine ek olarak hangi nitelikleri kazanmak gerekir?
Öncelikle tıbbi sekreterlik ya da hasta kabul elemanı mesleği, popüler olmasına rağmen işe alımları fazla olmayan bir meslek dalıdır. Bu kadar ön planda olan bir meslek olmasının nedeni, sertifika programlarına açık olması ve mesleği yerine getirmeye açık kişi sayısının da fazlalığıdır. Özellikle özel sektör içinde öne çıkmak için lise mezunu olmak, yeterli bir nitelik değildir. Kamu sektöründe ise alımların her yıl düşmesi ve belirli şartların öne çıkmasından dolayı tıbbi sekreterlik için özel sektör daha düşünülebilir olmaktadır.
Özel sektöre bağlı özel hastane, muayene, veterinerlik, dal hastaneleri, eczaneler, psikiyatri ve psikoloji merkezlerinde çalışabilen tıbbi sekreter, kamu iş alanlarına göre daha özel sektörde daha fazla iş olanağına sahip. Tıbbi sekreter olabilmek için işe alımı etkileyen diğer önemli kavram ise eğitimdir.
Özel sağlık tesislerindeki maaş alımları daha düşük olabilmektedir. Özel hastanelerde verilen maaşlar daha çok mesleki tecrübe yılı, hastanenin kurumsal kimliği, evli veya bekar, çocuk sahibi olmasına bağlı olarak değişmektedir. Ortalama maaşlar 4.200 TL, en düşük 3.700 TL, en yüksek 4.600 TL kadar çıkmaktadır. Örneğin 20 yıllık bir kurumsal geçmişe sahip olan, 7 yıllık mesleki kıdem yılı olan, bir ay içinde 2 defa nöbete kalan tıbbi sekreterin alabileceği maaş 4.300 TL’dir. Maaşların tamamı 2021 yılı için geçerlidir.
Atamalarda ya da iş ilanlarında tıbbi sekreterlik sertifikası bulunan sekreter aranması halinde rahatlıkla başvuru yapmak ve çalışmak mümkün oluyor. Eğitimin pratiğe dayalı olarak verilmesi katılımcıların eğitim sonunda rahatlıkla çalışabilmesine katkı sağlıyor. Tıbbi sekreterlik alanında hasta kabul işlemleri, randevu işlemleri, hasta bilgilendirme, laboratuvar sonuçları takibi, doktorun çalışma takviminin planlanması, evrakların arşivlenmesi ve saklanması gibi gerekli olan bilgilerin hem teorik olarak hem de pratikte verilmesine özellikle dikkat ediliyor.
Ayrıca eğitim hizmetleri sırasında konuya hakim ve alanında uzmanlaşmış bir ekibin görev alması da bu süreci daha başarılı kılıyor. Disiplinli bir eğitim süreci sunulurken öncelikle katılımcıya tıbbi sekreterliğin önemi ve etkileri detaylı bir şekilde gösteriliyor. Bu sayede katılımcının tüm algıları açık ve bilinçli bir şekilde eğitime girmesi sağlanıyor. Ayrıca bu bilgilendirme ve disiplin ise eğitimin daha başarılı ve kaliteli bir şekilde tamamlanmasında son derece etkili oluyor.
Tıbbi sekreter genellikle bir hastanın geldiği ya da sağlık kurumunu aradığı zaman etkileşimde bulunduğu ilk kişidir. Hasta ile hekim arasında önemli bir bağlantı oluşturmaktadır. Hasta kabul sekreterliği, son dönemlerin öne çıkan meslekleri arasında yerini almaktadır. Hasta kabul sekreterleri, devlet hastanelerinde de özel hastanelerde de çalışabilmektedirler. Üniversitelerin tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünün yanı sıra, sertifika programlarından da yararlanarak tıbbi sekreter olabilirsiniz. Hasta kabul sekreterleri, eski dönemlerdeki uygulama biçimi ile tıbbi sekreter görevi görmektedirler. Hasta kabul sekreterliği kursu sayesinde bu alandaki hedeflerinize siz de ulaşabilir ya da mevcut pozisyonunuzda daha fazla donanım ve bilinç kazanabilirsiniz.
Sağlık alanının ihtiyaç duyulan meslek kollarından biri olan hasta kabul kayıt görevlisi, sekreter olarak da adlandırılır. Tıbbi sekreterlik ile görev bazında birbirinden ayrılır. Birçok departmanda çalışan kişiler, kurumlarda hastalara yardımcı olan görevlilerdir. Kamu ya da özel sektörde istihdam imkanı bulurlar. Hasta karışıklığının önüne geçen hasta kabul kayıt görevlileri, hastahanenin evrak işlerinden de sorumludur. Doktorlara yardımcı olmak gibi sorumlulukları da bulunan görevliler, hastahanede birçok alanda yer alan kişiler ile birlikte çalışır.
İnsanlar ile iletişimde olmayı seven bireylere hitap eden bir meslek türüdür. Yardımsever yapıları ile mesleklerinin gerekliliklerini yerine getirirler. Birçok görevi aynı anda yapabilen hasta kabul kayıt görevlileri, zaman içerisinde teorik tıbbi bilgiye sahip olur. Sorumlulukları ve deneyimleri birleştiği zaman aylık kazançları da değişir.
Sağlık dilinde bilmesi gereken tüm terminolojiye hakim olarak, çalışılan kuruluştaki tüm işlerle ilgilenerek köprü görevi gören meslek tıbbi sekreterlik olarak geçer. Öncelikle hastaların kimlik bilgilerini kontrol etmek suretiyle, kayıt gerçekleştirerek ilgili bölümlere yönlendirme görevini üstlenirler. Ancak görevleri bununla sınırlı değildir. Doktor ve sağlık çalışanlarına iletilmesi gereken bilgileri ulaştırmak yine görevleri arasında yer alır. Ayrıca ilgili belgeleri analiz etmek, kayıt altına almak ve bunları detaylı şekilde raporlama gibi çalışmalar gerçekleştirilir.
Günümüzde bu meslek adına gerekli olan tüm bilgi ve deneyimi, Enstitü tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik eğitimi kapsamında sertifika programları üzerinden elde etmek mümkün. Artık özel ve kamu kuruluşlarında bu mesleği icra edebilmek için sertifika programı yeterlidir. Böylece online olarak rahatlıkla alabileceğiniz meb onaylı hasta kabul kursu sayesinde, dilediğiniz kuruluşa mesleği bildiğinizi gösterir belge ile başvuru yapabilirsiniz. Böylece kariyer sahibi olabilir; iyi bir mesleği hayatınız boyunca devam ettirebilir veya bu alanda kendinizi geliştirme potansiyeli elde edebilirsiniz.
Hasta kayıt kabul kursunun amacı; tıbbi sekreter olmak isteyen ya da bu alanda çalışan, yeteneklerini geliştirmek isteyen, daha etkili çalışmak isteyen kişileri hedefine ulaştırmak için tasarlanmıştır. Sağlık sektörü için nitelikli personel yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Hastaların düzenli bir şekilde kabulünü sağlamak amacı taşır. Hastaların, sağlık kuruluşu içinde evrakların oluşturulması ve takibini sağlamak amacı taşır. Sağlık kuruluşunda işi biten hastalar için çıkış işlemlerinin sorunsuz bir biçimde yapılmasını sağlamak.
Çalıştığı sağlık kuruluşu için son derece önemli olan itibarı korumayı sağlamak. Güler yüzlü, yardımsever bir şekilde hastalara davranmayı amaçlamaktadır. Sağlık kuruluşları yapısı gereği, stresli ve telaşlı olma özelliği taşımaktadır. Hasta kayıt kabul kursu gören bireyler de stres ve telaş ortamını en aza indirgemeyi amaçlamaktadır. Hastaların işlemlerini kısa bir sürede gerçekleştirmek ve düzen oluşturmayı sağlamak da bu eğitimin amaçlarından sayılabilir.
Hasta kabul kursu eğitiminin amacı, bu eğitimi alan kişilerde yukarıdaki önemli özelliklerin bilincinde hareket etmelerini sağlamasıdır. Kursiyerlerini de bu doğrultuda eğitmeyi hedefler. Bu programı tamamlayan öğrenciler güçlü sekreterlik özelliklerine sahip olurlar. Bu alanın kendine özgü “tıbbı terminolojisi” hakkında bilgiye sahip olurlar. Kısacası bu program katılımcılarını tıbbi sekreterlik alanına hazırlar aynı zamanda bu yönde kazanılması gereken bilgi ve becerilerin gelişmesine olanak tanır.
Hasta kabul sertifikası ya da diğer adıyla tıbbi sekreterlik sertifikasına ve yetkinliklerine sahip olan bireyler bu alanlarda çalışabilir:
Poliklinik
Özel, devlet, üniversite vb. hastaneler
Sağlık ocağı
Tıp merkezi
Özel klinik
Aile hekimi yanında
Diş hekimi yanında
Medikal
Tıbbi laboratuvar
Geriatri merkezi
Eczane
Tüp bebek merkezi
Diyaliz merkezi
Doktorların özel muayenehanesi
Fizik tedavi merkezi
Kalp merkezi
Evde bakım merkezi
Evet, bu alanda çalışabilmek için sertifika almak zorunludur. Bu alanda çalışmak isteyen, ya da bu alanda çalışıp sertifikası olmayan her birey hasta kabul kursuna katılmalıdır. Sertifika nereden alınırsa alınsan tek amaç sağlık sektörüne nitelikli hasta kabul kazandırabilmektir.
Hasta kabul sekreterliği sertifikası alan herkes görevinin sınırlarını bilir ve bu doğrultuda hizmet eder. Gerek özel gerekse devlet hastanesine gittiğimizde tıbbı sekreterler gittiğimiz hastaneyi temsil eden elemanlardır. Öncelikli hasta kabul sekreterinin hastayı güler yüzlü bir şekilde karşılaması hastanın tedirginliğini ve stresini azaltır. Hastanelerde hemen hemen her birimde bulunurlar ve gerçekleşen akışı organize ederler. Hasta kabul sekreteri görevleri şunlardır;
Hastaların hastaneye giriş ve çıkış işlemlerini gerçekleştirirler.
Hastalarla ilgili form doldurmak, kayıtlarını yapmak ve evrakların düzenli kontrolünü gerçekleştirirler.
İhtiyaç duyulan malzemelerin temin edilmesini sağlarlar.
Hastanede yatan hasta sayısını takip ederler.
Gerekli yazışmaları sağlarlar.
Doğum ve ölüm belgelerinin hazırlanmasını sağlarlar.
Kapanan dosyaları arşiv bölümüne yönlendirirler.
Yatılı hastaların yakınlarını bilgilendirirler. Hastane kurallarını bildirirler.
Sosyo-ekonomik yönden yetersiz hastaların “Sosyal Hizmet” vb. birimlere yönlendirilmesini sağlarlar.
Hastaları ihtiyaçları doğrultusunda gerekli birimlere yönlendirilmesini sağlarlar.
Randevuya ihtiyacı olan bireylere yardımcı olurlar.
Hasta bilgilerinin gizli tutulmasını sağlarlar.
Çalıştığı sağlık kurumunun politikalarını yerine getirmeye çalışırlar.
Doktor ve hasta arasında köprü görevi görürler
Eğitime katılabilmek için herhangi bir ön koşul belirtilmemiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. Türkiye veya başka bir ülkeden dileyen herkes tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik sertifikası alabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu kursa katılmak isteyenlerin;
Manevi anlamda kişinin bu göreve hazır olması gerekir.
Daima kapalı bir ortamda çalışacaklarının bilincinde olmaları gerekir.
Gece mesailerinde çalışacaklarını unutmamaları gerekir.
Sabırlı ve sakin bir kişilikte olmaları gerekir.
İşitme, görme ya da fiziksel olarak yeterliliklerin olabilmesi gerekir.
Koordinasyonu güçlü olması gerekir.
Sorumluluk sahibi olması gerekir.
Düzenli biri olması gerekir.
Bu sertifikayı alabilmek için herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ama bu mesleği yapabilmek için bireylerde bazı özellikler bulunması gerekir. Bu mesleği gerçekleştirirken bazı koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Kimler sertifikayı almalı;
Bu mesleği yaparken gece mesaisine kalabileceklerinin bilincinde olanlar
Sürekli kapalı bir ortamda çalışabileceklerinin farkında olanlar
Sorumluluk sahibi olanlar
Bireylerle güçlü iletişim kurabilenler
Manevi olarak ben bu görev için hazırım diyebilenler
Sabırlı ve sakin bir yapıya sahip olanlar
Stres ve panik ortamını idare edebilecek olanlar
Fiziksel veya ruhsal herhangi bir sorunu olmayanlar
Düzen benim göbek adım diyenler
Hastalara karşı ılımlı davranışlar gösterebilenler
Diğer hastane personelleri (doktor, hemşire) ile koordineli çalışabilecek ve onlardan bir şeyler öğrenebilme isteği olanlar
Sürekli gelişim içinde olanlar almalıdır.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bir başka ifadeyle hasta kabul danışmanlığı görevi ciddi bir sorumluluk istemektedir. Hasta kabul kursu Enstitü tarafından sunulan bir hizmet olmaktadır ve kursa herkes katılım gerçekleştirebilir. Ancak bu kursa katılacak kişilerin sahip olması gereken bazı önemli kriterlerin varlığı söz konusudur. Buna göre;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Manevi açıdan göreve hazır hissetmek,
Sürekli olarak kapalı bir ortamda çalışmaya tahammül edebilir olmak,
Gece mesaisi yapabilecek durumda olmak,
Düzen ve sorumluluk kavramlarına sahip olmak katılımcılarda aranan öncelikli kriterlerdendir.
Hasta kayıt kabul kursu sertifikası almak isteyenler için hasta kabul kursu önemli bir seçenek oluşturmaktadır. Hasta kabul kursunun en önemli amacı ise, tıbbi sekreterlik alanında çalışmak isteyenlere eğitim sunmaktır. Bunun yanı sıra;
Hasta kayıt kabul kursu alanında yeteneklerin geliştirilmesi,
Sağlıklı sektöründe çalıştırılmak üzere nitelikli eleman yetiştirilmesi,
Hastaların düzenli bir biçimde hastaneye kabulünün sağlanması,
Sağlık kuruluşu içerisinde hastalara ait evrakların oluşturulması ve takibinin yapılması,
Hasta taburcu işlemlerinin sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi gibi görevlerin yerine getirilmesi amaçlanır.
Geçerli bir meslek olarak günümüzde öne çıkan tıbbi sekreterlik konusunda, öncelikle mutlaka yetkin bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitim profesyonel eğitmenler ışığı altında, sağlık üzerinden bu sektör adına tüm önemli terminoloji dahilinde sağlanmalıdır. Özellikle online olarak gerçekleştirilen tıbbi sekreterlik eğitimi, pek çok katılımcı tarafından yoğun talep görmektedir. Nitekim bu eğitimin farklı avantajları bulunuyor.
Öncelikle zamandan kazanç elde ederek, rahatlıkla derslere katılım gösterilebilir,
Her yerden sadece bir internet bağlantısı ile beraber giriş yapılabilir,
Online olarak hasta kabul kursu eğitimine katılabilmek adına bilgisayar veya mobil cihazlardan katılım gösterilebilir,
Evini konforunda rahatlıkla dersler alınabilir,
Herhangi bir stres yaşamadan odaklı şekilde arzu ettiğiniz yerden eğitime katılabilirsiniz,
Dersleri tekrar yapma olanağı verilmesi sayesinde, gerekli konuları daha güçlü şekilde pekiştirebilirsiniz,
Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle bireyin kayıt olması gerekmektedir. Daha sonra kurum tarafından istenen hasta kabul kursu konusunda, diğer unsurlar tamamlanarak derslere katılım gösterilebilir. Bunu gerçekleştirmek için ise Enstitü katılımcılara her türlü kolaylığı sağlamaktadır. Önemli olan kalifiye personel yetiştirmek ve sağlık sektörüne iyi bir tıbbi sekreter kazandırmaktır.
Kayıt gerçekleştirildikten sonra kişiye danışman üzerinden gerekli şifre aktarılır. Bu şifre aracılığıyla katılımcıya gönderilmiş olan link üzerinde bağlantı kurulabilir. Daha sonra hasta kabul online eğitim konusunda dilediğiniz her yerden rahatlıkla derslere katılım gösterebilirsiniz. İyi bir internet bağlantısı ile beraber bilgisayar veya mobil cihazlar üzerinden giriş sağlayabilirsiniz. Böylece bütün farklı özel ve kamu sağlık kuruluşlarında geçerli hasta kayıt kabul sertifikası sahip olabilir; kolaylıkla iş bulma şansına elde edebilirsiniz.
Hasta kabul kayıt personellerinin maaş ile çalışma koşulları, kamu ve özel sektörde yer alan kurumlara göre farklılık gösterir. Kamu hastahanelerinde çalışma saatleri haftalık 40 saattir. Asgari ücret ile çalışmaya başlayan kişiler, ek ödenek alarak maaşlarını yükseltir. Hasta kabul kayıt maaşları şöyle;
En düşük 5.820 TL,
En yüksek 9.430 TL olup ortalama 7.980 TL'ye denk gelir.
Çalışanların bilgi ve deneyimi arttıkça maaşları da yükselir. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra Yardımcı Sağlık Personeli olabilirsiniz. Böylece, sorumlulukları da değişir. Yardımcı Sağlık Personeli maaşları ise;
En düşük 6.820 TL,
En yüksek 9.040 TL dir.
Tıp sekreterliği, kamu ve özel sektör dahilinde aranan görev tanımlarını içeren bir idarecilik alanıdır. Bilinenin aksine tıbbi sekreterlik alanı, yalnızca hasta kabulden ibaret değildir. Hasta kabul, tıbbi sekreterliğin görev tanımlarından birini ifade eder. Tıbbi sekreterliğin içinde birbirini etkileyen birden fazla süreç vardır. Kurumsal iletişim, arşivcilik, dokümantasyon, hasta kayıt, istatiğe dökme, hizmet ve sağlık sorunlarını sınıflandırma-kodlama. Görüldüğü üzere tıbbi sekreter olarak göreve başlayan biri, ilgili süreçlerde de görevlendirilir. Bundan dolayı da alanı tanımak ve alanın bilgi birikimini elde etmek, kurumların işe alım için gerekli gördüğü koşullardan biridir. İşte tıp sekreterliği sertifikası da tam olarak bu işlevi yerine getirmek amacıyla eğitim kurumlarında verilmeye başlanmıştır.
Tıp sekreterliği sertifikası, kamu için öncelikli bir nitelik değilse de özel sektör için en belirleyici işe alım göstergelerinden biridir. Kamu alanında fazla bir geçerliliğinin olmamasının sebebi ise kamuya atanan kişilerin zaten alan eğitimi almış olmasıdır. Sertifika hem kamu hem de özel sektörde tıbbi sekreter ya da hasta kabul elemanı olmak isteyenlere uygun olsa da genellikle alan eğitimini doğru bir şekilde alanların sertifika alma zorunlulukları yoktur. Sertifikanın önemi ve işe yarayan tarafı, alanın yetkinliklerini besleyen eğitimleri vermesidir. Yani tıbbi sekreterlik sertifikasını alarak alan için gerekli yetkinlikleri tanıyabilir ve en önemlisi bu yetkinlikleri geliştirebilirsiniz. Bilgisayar kullanımı, tıbbi terminolojiye hakim olma, raporlama yetkinliği, iletişim becerilerini geliştirme ve alan için gerekli süreçlere aşina olma, sertifika programlarının öne çıkan konu başlıklarıdır.
Tıbbi sekreterlik ön lisans programını bitirmiş olsanız bile alanın gerekli yetkinliklerini geliştirmek ve pratikte bunu uygulamak için sertifika alabilirsiniz. Özel sektördeki iş ilanlarına bakacak olursanız bilgisayar ve microsoft ofis programları ile ilgili yetkinliklerinin öne çıktığını görürsünüz. Ayrıca tıbbi terminolojiye aşina olmak ve hastane yönetim bilgi sistemlerini kullanabilmek gibi alanı temsil eden eğitim nitelikleri de göze çarpacaktır. Eğer kamu sektörünün düşük alımlarını göz önünde bulundurur ve özel sektörde iş aramaya devam etmeyi düşünürseniz tıbbi sekreterlik sertifika programına acilen göz atmanız gerekir.
Tıbbi sekreterliğe yönelik yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla verilen epey fazla kurs var. Burada tercihinizi belirleyecek etken, eğitimin niteliği ve kursun maliyetidir. Yüz yüze eğitim kursları, daha uzun süreli bir eğitim içeriği sunarken maliyet açısından ise sizi zorlayacak meblağlara ulaşabiliyor. Bu noktada gerçekten dikkatli bir araştırma yapmanızda fayda var. Kursların geçerliliği ve eğitim içerikleri, gerçekten fayda sağlayıcı mı ve maliyeti karşılayabilecek niteliğe sahip mi? Bu soruları sorarak ve ikna edici yanıtlar alarak kurs seçiminizi tamamlayabilirsiniz. Şimdi gelelim uzaktan eğitim yoluyla verilen tıbbi sekreterlik kursunun işe yarayıp yaramadığına.
Özel sektör açısından sertifikanın işe yaradığını söyleyebiliriz. Daha önce de belirtiğimiz üzere burada önemli olan eğitim içerikleridir. Uzaktan ya da yüz yüze olsun, eğitimin niteliği yüksekse işe yarama olasılığı da yüksek olmaktadır.
Tıbbi sekreterliğin en parlak günlerini yaşadığını söyleyemeyiz fakat işe alımların çok düşük olmadığı da aşikar. Bilhassa özel sektördeki alımlar, kimi zaman oldukça çoğalmakta. Özel sektördeki alımlar en çok hasta-kabul ve hasta danışmanı adıyla yapılmaktadır. Bu alanlarda da hasta ile iletişim, tıbbi terminoloji bilgisi, hasta kayıt- kabul işlemleri en çok aranan özelliklerdir. Bu durumun farkında olarak tıbbi sekreter olabilmek için neler yapılabilir sorusuna yanıt aramalısınız. Yazımızda tıp sekreterliği sertifikasından bahsetmiş olsak da aslında eğitim ve eğitim yoluyla elde edebileceğiniz yetkinlikler çok daha önemlidir.
Hasta kabul birimi, tıbbi sekreterliğin bir alt basamağıdır. Hasta kabul elemanı, tıbbi terminolojiye hakim olarak hasta ilişkilerini yönetir ve hastayı ilgili yere yönlendirir. Ayrıca hasta kabul işlemleri, raporlama ve hasta ile iletişim kurma da başlıca görevlerinden biridir ve tüm görevleri kapsayan bir eğitim de tıbbi sekreterlik eğitimidir.
Hastanelerde ve diğer sağlık kliniklerinde sekreterlik, kayıt ve hasta kabul kısımlarında çalışan kişilerin mutlaka tıp sekreterliği sertifikası olması isteniyor. Bu sertifika için eğitim kurumlarından belirli bir saatte eğitim almak ve eğitim sonunda yapılan yazılı sınavlardan başarılı olmak şartı vardır. Eğitim süresi sonunda sınavdan da başarılı olan kişiler tıp sekreterliği sertifikası kendi adlarına düzenlenmektedir. Bu sertifika hem özel sektörde işe girişlerde hem de kamuya memur alımlarında işe yaramaktadır. Kadın erkek herkesin başvurabileceği tıbbi sekreterlik sertifikası kursları dönemlerinde göre farklı zamanlarda başlayabilir. Hasta kabul sertifikası almak isteyen kişiler bu kurslara bireysel ya da toplu olarak da başvurabilir.
Hasta kabul sertifikası almak isteyenlerin bir an önce kayıt başvurusunu tamamlaması iş ilanlarında şansını yükseltmektedir. Grup halinde düzenlenen hasta kabul sertifikası eğitimleri bazen talep sayısına göre de açılabilir. Tıbbi sekreterlik sertifikası için yapılan eğitimlerde ise genel bilgisayar bilgisi aranmaktadır. Bilgisayar bilgisi zayıf olan adaylar tıbbi sekreterlik sertifikası öncesi aynı kurumdan bilgisayar kursuna katılarak bilgisayar sertifikası da alabilirler. Yeterli bilgisayar bilenler ise doğrudan tıbbi sekreterlik sertifikası için başvurabilirler.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik genellikle hasta kabulü, hasta kayıt ve evrak takibi yapar. Danışmada durup hastayı yönlendirir, ameliyat olacak hasta için bazı evrakların doldurulması gerekli ise bu evrakları doldurur ve yardımcı olur. Hasta takibi yapar. Özel hastaneler de ise genellikle doktorun yanında bulunur ve sekreterlik yaparlar. Hastaların giriş çıkışını takip ederler.
Devlet hastanelerinde genelde doktorların yanında yardımcı personel olmaz, ama bazı devlet hastanelerinde yine özel hastanelerde olduğu gibi yardımcı personel olur. Temelde büro işi olarak görülen bir meslektir. Bu bölümün mezunları tıbbi dökümantasyon elemanı olarak klinikler, devlet hastaneleri ve özel hastanelerde işe başlarlar. Hasta kabul sekreteri olarak da bilinirler.
Eğer bu bölümü okumak isterseniz ya da bu bölümden mezun olduysanız bir tıbbi sekreterin iş imkanları oldukça fazladır. Günümüzde sağlık hizmetlerinin konforunun artması için sürekli çaba gösterilmekte. Ayrıca bu kalitenin artması ve işlerin daha hızlı yürümesi hasta kabulü, tahlil sonuçlarını alma gibi alanlarda sıra beklememek için bu bölümün mezunlarına duyulan ihtiyaç hayli fazladır. Bir hastanede en çok sıra beklenen yer giriş kayıtlarının tutulduğu yerdir.
Hasta kabul sekreteri işleri arasında en önemlisi ve en yaygın olanı yine giriş/çıkış kayıtlarını yapmaktır. Bu işin eğitimini alarak, düzenli ve hızlı bir şekilde gerekli olan tüm işlemleri hatasız gerçekleştirecek olan elemanlar tıbbi sekreterler dir. Devlet hastanesi ya da özel hastane fark etmeksizin bu işi yapabilecek tek eleman oldukları için iş olanakları her zaman iyidir. Rahat iş bulurlar.
Ayrıca kurumda çalışan personelinde giriş çıkış kayıtlarını tutarlar ve düzenlemelerini yaparlar. Genel olarak ‘‘masa başı iş’’ niteliğine girer. Genelde hastalar ile doğrudan iletişim kurarak çalışmazlar, tabi birkaç istisna durum olabilir. Eğer devlet hastanesinde çalışmak isterlerse KPSS ‘‘kamu personeli seçme sınavı’’ na girmek zorundadırlar. Ama KPSS ile atanamayan tıbbi sekreter mezunları, özel sektörde rahatlıkla iş bulabilirler.
Enstitü üzerinden online eğitim programında yer alan tıbbi sekreterlik eğitimi aldığınız zaman sertifika alacaksınız. Bu tıbbi sekreterlik sertifikası size oldukça faydalı olur. Sertifika uluslararası özel ve resmi kurumlarda geçerlidir. Siz de online eğitim alarak bu tıbbi sekreterlik sertifika programına katılabilirsiniz. Belli bir alanda işe girmek için hastanede çalışmayı düşünüyorsanız, rakiplerinizin önüne geçip kendinizi ön plana çıkarmanız gerekir. Bunu yapabilmek için en iyi yol ise yüksek notlar ile mezun olmak ve buradan alacağınız sertifikadır.
Bu eğitimde;
Tıbbi sekreterlik ve hizmetleri
Tıbbi sekreterlik görevleri, özellikleri ve türleri
Tıbbi dökümanların temel özellikleri
Hasta dosyaları
Dosya saklama yöntemleri
Hastalıkların uluslararası dökümantasyon sistemi (ICD Kodlaması)
Tıbbi terminoloji
Tıbbi arşivleme
Hasta ile doğru iletişim, sağlıkta iletişim
Hasta işlemleri ve hasta hizmetleri
Problem çözme, randevu ve hasta kabulü
Sağlıkta istatistik
konularını öğreneceksiniz.
Eğer işinizi severek yaparsanız, hiçbir iş yorucu değildir. Genel olarak bu işin yoğunluğu ve yoruculuğu çalıştığınız il, ilçe ve kuruma göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak masa başı bir iştir ve bedensel açıdan fazla yorucu bir iş olduğu söylenemez. Ama bazı mevsimsel dönemlerde ve hastalık oranlarının arttığı salgın gibi durumlarda daha yoğun çalışma temposu oluşabilir. Normalde gayet akıcı ve sakin bir iş olarak görülür.
Tabi ki hayır. Bu alana ilgi duyan herkes bu programa katılabilir. Ayrıca lise mezunu olsanız bile gerekli eğitimleri alarak siz de işe girebilirsiniz. Eğitim sonunda aldığınız başarı sertifikası ile iş hayatına hazırsınız!
Genel bir terfi alma durumları olmaz. Çalıştıkları yıllara göre maaşları zamlanır. İş alanları belli olduğu için ve direkt hastane yönetimine bağlı oldukları için terfi alacakları bir üst kademe mevcut değildir.
İşin zorluğu ve çalışma süreleri, hasta ile muhatap olup olmama durumu, çalıştığınız kuruma göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak ayda yüz altmış saat çalışırlar. Haftalık çalışma saatleri ise ortalama kırk saattir.
Kamu ve özel sektör tıbbi sekreterlik için ilgili bölümlerden mezun olmak bir avantajdır. Tıbbi sekreterlik mesleğinin üniversite bölüm karşılığı; tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümüdür. Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü 2 yıllık ön lisans eğitimi sunar. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yoluyla ise sağlık yönetimi, işletme ve işletme yönetimi bölümlerine geçiş yapılabilmektedir. İdeal olan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünü bitirerek mesleğe adım atmaktır.
Fakat özel sektörde işe girmek için farklı bölümlerden mezun olanlarında da işe alınma olanağı vardır. Burada önemli olan ise tıbbi sekreterlik mesleği için iş ilanı açan kurumun iş tanımı ve iş tanımının getirdiği nitelikleri taşımaktır. Ne kadar fazla meslek ile ilgili yetkinlik edinirseniz işe alım için şansınız da o denli yükselir. Gerçek anlamda mesleğe yönelik talep yüksek; fakat çok az iş ilanı yayımlanan bir alan olduğu için öne çıkmak adına yetkinlikleri geliştirmek gerekiyor.
Tıbbi sekreterlik mesleği, son yıllarda sağlık sektörünün genişlemesine ve gelişmesine bağlı olarak tercih edilen bir iş hâline geldi. Fakat mesleğe yönelik ilgi ve merakı yönlendirmeye yönelik bilgi akışının pek fazla önemsenmediğini söylemek gerek. Tıbbi sekreterlik mesleği de diğer meslekler gibi nitelik isteyen ve belirli şartlara bağlı olarak işe alımı gerçekleştiren bir meslektir. İşe alımı etkileyen iş niteliklerden biri de en az lise mezunu olmaktır. Bazı yerlerde ve bilgi kaynaklarında sağlık meslek liselerinde mezun olarak tıbbi sekreterlik yapılabileceği belirtiliyor; fakat tıbbi sekreterlik alanı şu anda liselerde uygulanmıyor. Dolayısıyla lise mezunu olmak tek başına yeterli bir nitelik değildir. En az lise mezunu olarak kendinizi geliştirmeniz gerekir fakat mesleğin popülerleşmesinden dolayı lise mezunu olmak yetmeyecektir. Peki lise mezuniyetine ek olarak hangi nitelikleri kazanmak gerekir?
Öncelikle tıbbi sekreterlik ya da hasta kabul elemanı mesleği, popüler olmasına rağmen işe alımları fazla olmayan bir meslek dalıdır. Bu kadar ön planda olan bir meslek olmasının nedeni, sertifika programlarına açık olması ve mesleği yerine getirmeye açık kişi sayısının da fazlalığıdır. Özellikle özel sektör içinde öne çıkmak için lise mezunu olmak, yeterli bir nitelik değildir. Kamu sektöründe ise alımların her yıl düşmesi ve belirli şartların öne çıkmasından dolayı tıbbi sekreterlik için özel sektör daha düşünülebilir olmaktadır.
Özel sektöre bağlı özel hastane, muayene, veterinerlik, dal hastaneleri, eczaneler, psikiyatri ve psikoloji merkezlerinde çalışabilen tıbbi sekreter, kamu iş alanlarına göre daha özel sektörde daha fazla iş olanağına sahip. Tıbbi sekreter olabilmek için işe alımı etkileyen diğer önemli kavram ise eğitimdir. Tıbbi sekreterlik eğitimi, günümüzde üniversite düzeyinde ve kurs merkezleri bünyesinde verilmektedir. Özellikle özel sektörde çalışmak için sertifika programlarından edinilen alan bilgisine ihtiyaç vardır. Bölüm olarak ise tıbbi sekreterlik eğitimi hem kamu hem de özel sektör iş alanları için geçerli olmaktadır.
Hasta kabul sekreterleri aylık ortalama asgari ücretin 1,5 katına yakın ücret almaktadır. Maaş anketi çalışmalarına yönelik tabloyu aşağıda bulabilirsiniz.
Hasta kabul sekreterliği maaşı (ortalam): 6.702 TL
Hayır, eğitim ücretlidir.
Tıbbi sekreterlik alanında işe alım yapılacağı zaman sizden bu onaylı belgeyi isterler. İşte tıbbi sekreter sertifikası bu tür işlere girmenizi sağlar. Kurumumuzdan edineceğiniz sertifika ile iş başvuruları yapabilir ve öne çıkabilirsiniz.
Evet kullanabilirsiniz. Tıbbi sekreterlik sertifikası özel ve resmi kurumlarda geçerlidir. Herhangi bir özel hastaneye ve tıp merkezine başvuru yaparken sertifikanızı ibraz edebilirsiniz.