AnasayfaBlogUçak Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Uçak Teknolojisi Bölümü (MYO)

19 Aralık 2020
Mavi ceket ve pantolon giyen bir adam hangardaki beyaz bir uçağın yanında duruyor. Elinde bir tablet tutmaktadır. Uçak arka plandayken o cihaza bakmaktadır. Uçak çok yakındadır ve jet motorunun yakın çekimi görünmektedir. Ayrıca adamın yanında bir merdiven ve arka planda beyaz korkulukları olan mavi bir kaydırak var. Resimde telefon tutan bir el de görülebiliyor.
KonuAçıklamaÖnem
TeknolojiSadece elektronik aletlerden ibaret olmayan, her sektörde ve hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavram.Hayatı kolaylaştırır, işlemleri hızlandırır, performansı artırır.
Uçak TeknolojisiHavacılık sektöründe kullanılan teknik ve teknolojik yöntemler.Uçakların daha güvenli, konforlu ve verimli hale getirilmesi için geliştirilir.
Uçak Teknolojisi BölümüMYO bünyesinde uçak teknolojileri hakkında eğitim verilen bölüm.Sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi.
Teknoloji KullanımıHangi sektörde olursak olalım teknolojinin nimetlerinden faydalanabileceğimiz bir gerçek.Verimlilik, hız ve kaliteyi artırır.
GelişmelerTeknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, her sektörü etkileyen bir durumdur.Gelişmelere ayak uyduranların, sektördeki konumunu güçlendirmesi.
Akıllı CihazlarTeknoloji denilince ilk akla gelenler; akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar.Gündelik yaşamı kolaylaştıran, iletişim kurmayı hızlı ve etkin hale getiren araçlar.
DijitalleşmeTeknoloji, hayatın her alanında dijitalleşme getiriyor.Dijital dönüşüm sayesinde işlemler daha hızlı ve etkin hale geliyor.
Uçak Teknolojisi Gelişim AlanlarıEnerji verimliliği, malzeme bilimi, sistem optimizasyonu, uçak tasarımı gibi spesifik alanlarda gelişmeler yaşanıyor.Uçakların daha güvenli ve konforlu hale getirilmesi, enerji tüketiminin azaltılması.
Bilgi ve BeceriUçak Teknolojisi Bölümü'nde uçakların çalışma prensipleri, bakım-onarım işlemleri, teknolojik gelişmeler konusunda bilgi ve beceri kazanılır.Sektördeki teknik ihtiyaçların karşılanması.
Meslek YüksekokuluUçak Teknolojisi Bölümü, Meslek Yüksekokulu'nun bir bölümüdür.Sektördeki eğitimli ve nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması.

Teknoloji dediğimizde aklımıza ne geliyor? Size göre teknoloji sadece elektronik aletlerden mi ibaret? Akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazların karşılığı teknoloji olarak mı duruyor? Elbette hayır, teknoloji dünyada yer alan her şey ile bir ilişiği bulunmaktadır. Hangi sektörde olursanız olun teknolojinin nimetlerinden faydalanırsınız. Uçak teknolojisi bölümü de gelişmelerden her zaman faydalanmaktadır.

Uçak teknolojisi, sektörün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Havacılık sektörü içinde de teknoloji son derece etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Sektörün  daha iyi yerlere gelmesi ve kendini sürekli güncel tutması için teknolojiden faydalanmaktadır. Havacılık sektöründe teknoloji bu denli önemliyken bunun için kalifiyeli elemanlarında yetişmesi gerekli. İşte burada görev uçak teknolojisi bölümüne düşüyor. Üniversitelerin ilgili fakültelerinde bölüm bir eğitim olarak veriliyor.

Meslek yüksekokulu bünyesinde verilen eğitimlerle birlikte öğrenciler mezun olduktan sonra alanında uzman kişiler oluyor. Bu sayede uçak teknolojisi ile ilgili iş sahası da tamamlanmış oluyor. Özellikle de ülkemizde gelişen havacılık sektörüyle birlikte yeni iş sahaları meydana geliyor. Ancak bu iş sahaları için bilgili ve donanımlı kişilerin yetişmesi gerekli. Bu da eğitim yoluyla mümkün. Havacılık alanında;

Gibi meslek dalları ortaya çıktı. Bunlara yenileri de eklenmeye devam ediyor. Üniversitede bu bölümleri tercih edecek olan öğrenciler sayesinde havacılık sektöründe büyük bir açık kapanmış oluyor. Ayrıca ülkemiz son yıllarda havacılık sektöründe ilerleyişini sürdürmesi öğrencilere güzel iş imkanları sağlıyor. Tercih listelerinde havacılık sektörünü ilgilendiren bölümleri yazmanın sizlere büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum.



Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir?

Hava araçlarının bakım, onarım ve donanım gibi tüm parçaların çalışmasını ve arızaların giderilmesi işlemlerini yapabilen nitelikli elemanların yetiştiği eğitim statüsüne uçak teknolojisi bölümü denir. Kısacası, havacılık sektörüne kalifiyeli ve uzman “Tekniker” yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Bölüm 2 yıllık meslek yüksekokulundan oluşmaktadır. Daha sonrasından “Dikey Geçiş Sınavı” hakkını kullanarak farklı 4 yıllık bölümlere geçiş yapılabilmektedir.

Uçak teknolojisi bölümünün amacı havacılık sektörüne uluslararası düzeyde elemanlar yetiştirmek. Verilen eğitimlerde teorik derslerin yanında uygulamalı öğretinin olması da büyük bir avantaj. Ayrıca 2’nci senenin son döneminde yapılan staj ile birlikte bölümle ilgili daha fazla deneyimler kazanılmaktadır.

Uçak teknolojisi bölümünü tercih eden öğrencilerin biraz daha dikkat etmeleri gerekir. Detaycı olan ve her ayrıntıyı düşünen öğrenciler bu alanda daha fazla başarılı olabilir. Güvenliği ön planda tutan ve her şeyi düşünen kişilerin olması önemlidir. Matematik kuramlarını iyi şekilde bilmek ve mantık yürütmek uçak teknolojisi bölümünde gerekli argümanların başında gelir.

Uçak Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Uçak teknolojisi iş imkanları bakımından oldukça fazla alana sahiptir. Havacılık sektörünün her alanında iş bulma imkanı vardır. Ekstra alınan eğitimlerle kendinizi geliştirerek daha iyi iş imkanları bulabilirsiniz. Çalışacağınız iş yerlerinde en az 3500 ile 4000 lira arasında maaşınız olabilmektedir. Ayrıca bu maaş 7 bin liraya kadar çıkabilmektedir. Ve bazı firmalar 3 ayda bir ikramiye vermektedir. Çalışacağınız iş alanları ise;

  • TAİ

  • TEİ

  • TURKISH TEKNİK

  • UTC AİRLİNES

  • PEGASUS

  • ONUR AİR TEKNİK

  • TSM

Ve daha birçok havacılık şirketleri



Uçak Teknolojisi  Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Uçak teknolojisi bölümünden mezun olan öğrenciler “Tekniker” unvanına sahip olur. Öğrencileri iş hayatında bu unvanla birlikte çalışmalarını yürütür. Ayrıca uzmanlaşarak teknikerlik görevinden başka departmanlara da terfi edebilir. Yani pozisyonunu yükseltebilir.

Uçak teknolojisi mezunu bakım, onarım ve donanım gibi konularda iş yükünü üstlenir. Uçak parçalarının montajlanması gibi işlemlerde görev alır. Projelerin yönetimi, planlanması ve mühendislerin verdiği yetkilerle işlerini yürütebilir.

Uçak Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Uçak teknolojisi bölümü tercih eden öğrenciler havacılık üzerinde dersler görmektedir. Derslerin büyük çoğunluğu uçak ve teknolojinin bir arada bulunduğu konular bulunmaktadır. Havacılık sektörünün getirdiği yenilikler ve yapılması gerekenler gibi geniş bir eğitim programı uygulanmaktadır. Eğitim içinde verilen dersler zorunlu ve seçmeli olarak ikiye ayrılmaktadır.

Zorunlu ve seçmeli dersler hemen hemen her bölümde yer alıyor. Zorunlu derslerin yanında seçmeli derslerin yer alması oldukça önemli. Öğrencilerin ilgi duyduğu alanı seçme imkanı veriliyor. Bu sayede daha başarılı mezunlar verilebiliyor. Teorik olarak da derslerin verilmesi uygulamanında yapılabildiğini göstermektedir. Bu sayede iş hayatı öncesi daha deneyimli bireyler yetişmiş oluyor.

Uçak teknolojisi bölümü dersleri özel ve devlet üniversitelerinde aynı şekilde verilmektedir. Müfredatta zorunlu dersler aynı iken, seçmeli olarak verilen derslerde farklılık görülebilmektedir. Uçak teknolojisi derslerinin zorunlu olan kısmı şu şekildedir;

  • Sivil Havacılığa Giriş

  • Teknik Resim

  • Temel Matematik

  • Uçak ve Uçuş Bilgisi

  • Havacılık Mevzuatı ve Kuralları

  • Havacılıkta İmalat, Malzeme ve Donanım

  • Temel Aerodinamik

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Temel Elektrik - Elektronik

  • Dijital Teknikler ve Elektronik Alet Sistemleri

  • Mesleki İngilizce

  • Gaz Türbinli Motorlar

  • Pistonlu Motorlar

  • Uçak Bakım ve Onarım

  • Uçak Yapı ve Sistemleri

  • Havacılıkta İnsan Faktörleri

  • Pervane

  • Uçak ve Motor Göstergeleri

Seçmeli dersler şu şekilde;

  • Ergonomi

  • Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği

  • eleştirel düşünme, yaratıcılık ve girişimcilik

  • Kalite Güvencesi ve Kalite Yönetim Sistemleri

  • İnsansız Hava Aracı Sistemleri

  • Uçak Malzemeleri Hasar Tespit Yönetimi

  • Model Uçak Yapımı

  • Havacılık Hukuku

Uçak Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması

Herkesin bir diğer merak ettiği konuda bu bölümde taban puanları ve sıralaması. Uçak teknolojisi bölümü revaçta olduğu için özel üniversitelinde bir hayli fazladır. Devlet üniversitelerini de saydığımızda öğrencilerin tercihleri fazlalaşmaktadır. Uçak teknolojisi taban puanları ve sıralaması için 2 devlet 3 tanede özel üniversiteyi sizlerle paylaşalım.

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaTürk Hava Krumu Üniversitesi Uçak Teknolojisi (Burslu)  369,86929 141405Kapadokya Üniversitesi Uçak Teknolojisi (Burslu)  356,93492 171663İstanbul Gelişim Üniversitesi Uçak Teknolojisi (Burslu-İÖ)  360,28091 163154Ege Üniversitesi Uçak Teknolojisi 327,51085 267747Gazi Üniversitesi Uçak Teknolojisi 309,58774 352215

Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir?

Hava araçlarının bakım, onarım ve donanım gibi tüm parçaların çalışmasını ve arızaların giderilmesi işlemlerini yapabilen nitelikli elemanların yetiştiği eğitim statüsüne uçak teknolojisi bölümü denir. Kısacası, havacılık sektörüne kalifiyeli ve uzman “Tekniker” yetiştiren eğitim kurumlarıdır. Bölüm 2 yıllık Meslek Yüksekokulundan oluşmaktadır. Daha sonrasından “Dikey Geçiş Sınavı” hakkını kullanarak farklı 4 yıllık bölümlere geçiş yapılabilmektedir.

Uçak Teknolojisi İş İmkanları Nelerdir?

Uçak teknolojisi iş imkanları bakımından oldukça fazla alana sahiptir. Havacılık sektörünün her alanında iş bulma imkanı vardır. Ekstra alınan eğitimlerle kendinizi geliştirerek daha iyi iş imkanları bulabilirsiniz. TAİ, TEİ, TURKISH TEKNİK, UTC AİRLİNES, PEGASUS, ONUR AİR TEKNİK, TSM ve daha birçok havacılık şirketlerinde iş imkanlar bulunmaktadır.

Uçak Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar? 

Uçak teknolojisi mezunu bakım, onarım ve donanım gibi konularda iş yükünü üstlenir. Uçak parçalarının montajlanması gibi işlemlerde görev alır. Projelerin yönetimi, planlanması ve mühendislerin verdiği yetkilerle işlerini yürütebilir.

Teknoloji, Sadece elektronik aletlerden ibaret olmayan, her sektörde ve hayatın her alanında karşımıza çıkan bir kavram, Hayatı kolaylaştırır, işlemleri hızlandırır, performansı artırır, Uçak Teknolojisi, Havacılık sektöründe kullanılan teknik ve teknolojik yöntemler, Uçakların daha güvenli, konforlu ve verimli hale getirilmesi için geliştirilir, Uçak Teknolojisi Bölümü, MYO bünyesinde uçak teknolojileri hakkında eğitim verilen bölüm, Sektörde ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi, Teknoloji Kullanımı, Hangi sektörde olursak olalım teknolojinin nimetlerinden faydalanabileceğimiz bir gerçek, Verimlilik, hız ve kaliteyi artırır, Gelişmeler, Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, her sektörü etkileyen bir durumdur, Gelişmelere ayak uyduranların, sektördeki konumunu güçlendirmesi, Akıllı Cihazlar, Teknoloji denilince ilk akla gelenler; akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar, Gündelik yaşamı kolaylaştıran, iletişim kurmayı hızlı ve etkin hale getiren araçlar, Dijitalleşme, Teknoloji, hayatın her alanında dijitalleşme getiriyor, Dijital dönüşüm sayesinde işlemler daha hızlı ve etkin hale geliyor, Uçak Teknolojisi Gelişim Alanları, Enerji verimliliği, malzeme bilimi, sistem optimizasyonu, uçak tasarımı gibi spesifik alanlarda gelişmeler yaşanıyor, Uçakların daha güvenli ve konforlu hale getirilmesi, enerji tüketiminin azaltılması, Bilgi ve Beceri, Uçak Teknolojisi Bölümü'nde uçakların çalışma prensipleri, bakım-onarım işlemleri, teknolojik gelişmeler konusunda bilgi ve beceri kazanılır, Sektördeki teknik ihtiyaçların karşılanması, Meslek Yüksekokulu, Uçak Teknolojisi Bölümü, Meslek Yüksekokulu'nun bir bölümüdür, Sektördeki eğitimli ve nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması
uçak teknolojisi bölümü uçak teknolojisi uçak teknolojisi bölümü dersleri uçak teknolojisi bölümü mezunları uçak teknolojisi bölümü taban puanı ve sıralarması
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.