AnasayfaBlogOtobüs Kaptanlığı Bölümü (MYO)
Bölümler

Otobüs Kaptanlığı Bölümü (MYO)

26 Ocak 2021
Mavi üniformalı bir adam caddede bir otobüs kullanıyor. Elleri direksiyonda, odaklanmış ve kararlı görünüyor. Arkasında bir kravatın bulanık görüntüsü görülüyor. Ön planda, mavi bir nesne tutan bir kişinin eli görülüyor. Ayrıca bir adamın çenesine yakın çekim yapılmış ve arka planda bir kadın telefon tutuyor. Kravatlı adam profesyonel ve kendinden emin görünüyor. Güçlü bir duruşu var ve otobüsün güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlıyor.
Bölüm AdıAçıklamaDiğer Detaylar
Otobüs Kaptanlığı Bölümü (MYO)Otobüs kaptanlarını yetiştiren bir bölümdür.2 yıllık ön lisans eğitimini kapsar.
TYT SınavıOtobüs Kaptanlığı bölümüne katılmak için öncelikli şarttır.Bölüm, TYT puanına göre öğrenci kabul eder.
Çalışma KoşullarıÖğrenciler sürekli oturarak ve dikkat gerektiren bir işe çalışacaklardır.Devamlı seyahat etmeleri ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
Dikey GeçişBölümden mezun olanlar lisans eğitimine devam edebilirler.DGS’ye katılmaları gerekmektedir.
4 Yıllık Geçiş BölümüSeyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliğiBölüm mezunlarının seçebileceği 4 yıllık bölümlerdir.
İş İmkanlarıHem kamu alanında hem de özel sektörde geniş iş imkanları vardır.‘’Otobüs Kaptanı’’ unvanıyla mezun olurlar.
Mesleki SorumluluklarDikkat gerektiren bir meslekte, önemli sorumluluklar üstlenirler.Kaza riski olması sebebiyle tedbirli olmalıdırlar.
Çalışma AlanlarıÇalışma alanları çeşitlidir.Hem özel sektörde hem de kamu alanında çalışabilirler.
Mesleki Yeterliliklerİnsan ilişkilerinde başarılı, emniyetli ulaşım için gerekli kurallara uyan bireyler yetiştirilir.Trafik psikolojisi, acil durumlarda müdahale gibi konularda eğitim alırlar.
Programın AmacıUlaşım sektöründe nitelikli otobüs kaptanları yetiştirmektir.Öğrenciler, işlerine motive olmuş ve sorumluluk sahibi olarak yetiştirilir.

Günümüzde yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda ulaşım hizmetlerinin yürütülmesi aşamasında karayolu taşımacılığı çok önemli bir yer tutar. Karayolu taşımacılığı; hava yolu, deniz yolu ve demir yolu taşımacılığında kapsayıcı bir role sahiptir. Gerçekleştirilen taşımacılığın türü ne olursa olsun sonuçta karayolu taşımacılığı bütün ulaşım alanının kalitesini etkileyen oldukça önemli ve vazgeçilmez bir taşımacılık bölümüdür.

Otobüs taşımacılığı bölümünün amacı nitelikli, insan ilişkilerinde başarılı, müşterileri anlayan ve değer veren, emniyetli ulaşım için ihtiyaç duyulacak bütün kurallara uyan otobüs kaptanlarını yetiştirmektir. Mezun kaptanlar; işine motive olmuş, acil durumlarda gerekli müdahaleleri yapma becerisini geliştirmiş, sorumluluk sahibi olan ve hizmet kalitesini prensip olarak gören aynı zamanda trafik psikolojisi eğitimi kişilerdir. Tüm bu yeterlilikler, onların aldıkları sorumlulukları bilinçli olarak yerine getirme potansiyelini sahip bireyler olduklarını da gösterir.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Nedir?

Otobüs Kaptanlığı bölümü tüm ülkede veya ülke dışında otobüs yolculuğu yapacak kişileri rahat ve güvenli bir şekilde istedikleri yere ulaşmalarını sağlayan, otobüs kaptanlarını yetiştiren bir bölümdür. Eğitim meslek yüksekokulu çatısı altında 2 yıllık ön lisans eğitimini kapsar.

Otobüs kaptanlığı bölümünü tercih edecek öğrenciler öncelikle en önemli şart olan TYT sınavına katılmaları gerekir. Otobüs Kaptanlığı bölümü sadece TYT puanına göre öğrenci kabul eder. Diğer ön lisans programlarının şartlarında olduğu gibi Otobüs Kaptanlığı bölümü de 150 minimum baraj puanı ile başvuru belirlemiştir.



Bölüm ulaşım sektöründe önemli bir yeri olan karayolu taşımacılığına nitelikle mezunlar kazandırmak ister. Bu bölümü tercih edecek adaylarında çalışma koşullarını iyi değerlendirerek tercih yapmasını bekler. Sürekli oturarak çalışan mezunlar aynı zamanda çok dikkatli bireyler olmalıdırlar. Devamlı seyahat etmeleri gerekeceği için çok düzenli bir yaşam süremeyebilirler. Kaza riski olması sebebiyle tedbirli bir bakış açısı ile mesleklerine devam etmeleri gerekir.

Bölümden mezun olduktan sonra birçok kişi lisans eğitimine devam etmek isteyebilir. Bunun için Dikey Geçiş Sınavı’na katılmaları gerekir. Mezunların geçiş yapabileceği 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki gibidir.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Otobüs Kaptanlığı bölümü iş imkanları açısından şanslı ön lisans bölümleri arasındadır. Bunun en büyük sebebi hem özel sektörde hem de kamu alanında mezunlar için çalışma imkanı vardır. Bölümden mezun olanlara ‘’Otobüs Kaptanı’’ unvanı verilmektedir. Bölüm mezunları fazlasıyla dikkat gerektiren bir meslekte bazı önemli sorumluluklar üstlenir.



Çalışma alanlarının çeşitli olması da bu alana ilgi duyanlar tarafından seçilen bölümler arasında olmasını sağlar. Bölümsen mezun olanların çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Devlet kurumları atamalarında şoför olarak görev alabilirler.

  • Devletlerarası veya şehirlerarası otobüs işleten otobüs kurumlarında çalışma imkanları vardır.

  • Çeşitli resmi kurumlarda ücrete tabi olarak servis şoförü olarak çalışmalarını sürdürebilirler.

  • Kendi otobüslerini satın alıp, bir otobüs firmasına bağlı olarak çalışabilirler.

  • Özel sürücü kurslarında eğitmen olarak çalışabilirler.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Otobüs kullanabilme yetkisine sahip olan kişilere otobüs kaptanı denir. Bu yetkiyi alabilmeleri için Otobüs Kaptanlığı ön lisans bölümü kapsamlı bir eğitim vermektedir. Kamu ya da özel kurumlara ait çok sayıda yolcu taşıyabilme kapasitesine sahip otobüsleri kullanan kişilere otobüs kaptanı denmektedir.

Otobüs kaptanı çalışmaları sırasında; E sınıfı sürücü belgesine sahip olmalıdır. T4 Ticari taşıt kullanma belgesi olmalıdır. Yolcu listesi ve çalışma çizelgesi yine olmazsa olmazlardandır. Otobüs kaptanı; şehir içinde, şehirlerarası veya uluslararası karayolları taşımacılığında otobüsle seyahat eden insanları taşımaktan sorumludur. Yolcuların ve yolculara ait eşyalarının güvenli bir şekilde alış noktasından varış noktasına ulaşmasını sağlamak en temel sorumluluğudur.

Otobüs kaptanlarının en temel görevi yolcuların güvende ve sağlıklı bir şekilde seyahat etmesini sağlamaktır. Bu nedenle otobüs kaptanın son derece titiz ve dikkatli olması gerekir. Ayrıca sorumluluklarını eksiksiz olarak tamamlaması ve bağlı olduğu kuruma rapor etmesi istenir. Otobüs Kaptanlığı bölümünden mezun olan meslek mensuplarının görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Yola çıkmadan önce firma tarafından düzenlenen yolcu listesini almak ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek.

  • Otobüs çalışanlarını düzenli olarak denetlemek.

  • Otobüsün bakımı ve düzeni için gerekli çalışmaları yapmak.

  • Yolcuların güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak.

  • Trafik kurallarına uygun davranmak.

  • Gerektiğinde ilk yardım bilgisini kullanmak.

  • Yolcuların belirlenen uygun noktalardan alınmasını ve yine uygun noktalara bırakılmasını sağlamak.

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Otobüs Kaptanlığı bölümünü tercih edecek adaylar öncelikle kariyer yaşamlarında hangi derslerle karşılaşacaklarını görmek ister. Eğitim süresince karşı karşıya kalacakları dersler, mesleklerinde başarılı birer otobüs kaptanı olmaları için gerekli tüm bilgileri kapsar. Otobüs Kaptanlığı bölümünde pek çok teknik ve uygulamalı dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacak olan öğrenciler, bölümü tamamlayabilmek için bölümün kendilerinden istediklerini yerine getirmeleri gerekir. Bunlar içinde en önemli olanı stajdır.

Otobüs Kaptanlığı bölümünü tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerin 2 yıl içinde karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Temel sürücülük eğitimi

  • Trafik mevzuatı ve kuralları

  • Otobüs işletmeciliği

  • Genel hukuk bilgisi

  • Taşıt teknik sistemleri

  • Seyahat acentacılığı

  • Trafik ve denetleme tekniği

  • Bilgi ve iletişim teknolojisi

  • Endüstriye dayalı eğitim

  • Kaza yeri inceleme ve bilirkişilik

  • Sürüş psikolojisi

  • Protokol ve sosyal davranış kuralları

Otobüs Kaptanlığı Bölümü Taban Puanları ve Sırlama

2020 YKS’ye katılmış olan üniversite aday öğrencileri aşağıdaki tablodan 2020 taban puanları ve Otobüs Kaptanlığı başarı sıralamaları hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda listelediğimiz bilgiler ilk 4 eğitim kurumunu kapsıyor. Yazımızda paylaştığımız bilgiler bu yıl ÖSYM-YÖK tarafından açıklanan güncel puan ve sıralamalardır.

ÜniversiteFakülteBölümTaban PuanSıralama
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİKütahya Sosyal Bilimler MYOOtobüs Kaptanlığı190,2633526717513
BOZOK ÜNİVERSİTESİAkdağmadeni Meslek YüksekokuluOtobüs Kaptanlığı179,5590027760971
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİSultandağı Meslek YüksekokuluOtobüs Kaptanlığı (İÖ)178,3087320940352
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİSultandağı Meslek YüksekokuluOtobüs Kaptanlığı177,1885629385811
Otobüs Kaptanlığı Bölümü (MYO), Otobüs kaptanlarını yetiştiren bir bölümdür, 2 yıllık ön lisans eğitimini kapsar, TYT Sınavı, Otobüs Kaptanlığı bölümüne katılmak için öncelikli şarttır, Bölüm, TYT puanına göre öğrenci kabul eder, Çalışma Koşulları, Öğrenciler sürekli oturarak ve dikkat gerektiren bir işe çalışacaklardır, Devamlı seyahat etmeleri ve tedbirli olmaları gerekmektedir, Dikey Geçiş, Bölümden mezun olanlar lisans eğitimine devam edebilirler, DGS’ye katılmaları gerekmektedir, 4 Yıllık Geçiş Bölümü, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği, Bölüm mezunlarının seçebileceği 4 yıllık bölümlerdir, İş İmkanları, Hem kamu alanında hem de özel sektörde geniş iş imkanları vardır, ‘’Otobüs Kaptanı’’ unvanıyla mezun olurlar, Mesleki Sorumluluklar, Dikkat gerektiren bir meslekte, önemli sorumluluklar üstlenirler, Kaza riski olması sebebiyle tedbirli olmalıdırlar, Çalışma Alanları, Çalışma alanları çeşitlidir, Hem özel sektörde hem de kamu alanında çalışabilirler, Mesleki Yeterlilikler, İnsan ilişkilerinde başarılı, emniyetli ulaşım için gerekli kurallara uyan bireyler yetiştirilir, Trafik psikolojisi, acil durumlarda müdahale gibi konularda eğitim alırlar, Programın Amacı, Ulaşım sektöründe nitelikli otobüs kaptanları yetiştirmektir, Öğrenciler, işlerine motive olmuş ve sorumluluk sahibi olarak yetiştirilir
otobüs Kaptanlığı otobüs kaptanı karayolları ulaşım ön lisans otobüs Kaptanlığı bölümü otobüs Kaptanlığı bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.