Ücretli Öğretmen Nedir? Ne İş Yapar?
Ücretli Öğretmenlik Nedir? | Ücretli Öğretmenin Görevleri | Ücretli Öğretmen Olmak İçin Gerekli Özellikler |
---|---|---|
Ders saati ücreti karşılığında okullarda ve diğer eğitim kurumlarında derslere giren kişilere denir. | Sınıfta disiplini sağlar, derslerini müfredata göre işler, öğrenci sorularına yanıt verir, sınav hazırlar ve notlandırır. | Lisans ya da ön lisans mezunu olmak, formasyon eğitimi almış olmak, yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak, sabırlı ve güler yüzlü olmak. |
Öğretmen eksikliği nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen öğretmenler. | Öğrenci performans ve projelerini değerlendirir, e-okul sistemine not girer, öğrencilerin etkinliklere katılmasını sağlar. | İletişimi kuvvetli olmak, düzgün bir diksiyona sahip olmak, sorumluluk sahibi olmak. |
Ataması yapılmayan öğretmenlerin başvurabileceği bir sistem. | Öğrencilerin bilgi ve teknolojiye ulaşmasını sağlar, farklı öğretim yöntem ve tekniklerini uygular, ders planı yapar. | Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, görevini yapmasına engel bir sağlık problemi olmamak. |
Özellikle devlet okullarında ve bazen özel okullarda görev alabilen öğretmenler. | Öğrencilerin zayıf ve güçlü yönlerini keşfetmelerine yardımcı olur, yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine katkıda bulunur. | Kendini ifade edebilen bireyler olmalı, disiplinli ve düzenli olmalı. |
Ülkemizde ataması yapılmamış öğretmenlerin başvurabileceği ücretli öğretmenlik adında bir sistem bulunur. Bu sistem sayesinde öğretmen açıkları giderilmeye çalışılır. Öğrencilerin derslerden geri kalması önlenir. Bu sistemle her branştan öğretmen görevlendirilebilir. Öğretmenlik mezunlarının kanayan yarası olan ancak farklı bölümlerden mezun olup bu işi yapanları mutlu eden bir sistemdir denebilir. Ücretli öğretmenler hem devlet okullarında hem de özel okullarda görev alabilir. İlgili üniversite mezunlarının bildiği bir konu olan ücretli öğretmenliği hiç duymayan ya da ayrımını bilmeyen de büyük bir kesim bulunur.
Ücretli öğretmenlerin hangi şartlarda ne iş yaptığını, yaptığı işlere karşı aldığı maaşı ve sosyal haklarını tüm ayrıntılarıyla derledim. Öncelikle ücretli öğretmen nedir konusuyla başlayalım.
Ücretli Öğretmen Nedir?
Ücretli öğretmen ders saati ücreti karşılığında okullarda ve diğer eğitim kurumlarında derslere giren kişilere denir. Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerden birçok bakımdan farklıdır. En önemli farkı maaşı ve sosyal güvencesidir denebilir. Milli Bakanlığı çeşitli nedenlerden dolayı öğretmen eksikliği oluşan kurumlarda ücretli öğretmen adıyla öğretmenler görevlendirir. Bu öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları alıştıkları kurumlara göre değişir. Ders yükü de branşlarına göre farklılık gösterir.
Kadrolu öğretmenler KPSS puan üstünlüğüne göre atanırken ücretli öğretmenlerde böyle bir şart aranmaz. Kadrolu öğretmenler tüm özlük haklarına sahiptir. SGK primleri tam olarak ödenir. Ücretli öğretmenler çalıştıkları gün üzerinden saat karşılığı sgk ödemesi alırlar. Kadrolu öğretmenlerin resmi tatillerde ve bayramlarda maaş ödemesi eksiksiz yatırılır. Ancak ücretli öğretmenler elinde olmayan sebeplerden dolayı okula gidemeseler bile ücretleri ödenmez.
Kadrolu öğretmenler herhangi bir suça karışmadıkları sürece görevlerine devam ederler ve emeklilik hakkı kazanırlar. Emekli olunca da emeklilik primi alırlar. Ücretli öğretmenlerde bu durum söz konusu değildir. 4 yıllık lisans mezunları ve 2 yıllık ön lisans mezunları ücretli öğretmenlik yapabilirler. Konu öğretmenlik olunca tanımı “ücretli” de olsa birtakım özelliklere sahip olmak gerekir. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinin birinden mezun olmalıdır.
Pedagojik formasyon eğitimi almış olmalıdır. Bu belgeye sahip olmak kesin olarak aranan şartlardan değildir. Ancak formasyon belgesine sahip olanlar olmayanlara göre avantajlı durumdadırlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır.
Yüz kızartıcı bir suç işleyerek hüküm giymemiş olmalıdır.
Görevini yapmasına engel bir sağlık problemi olmamalıdır.
Sabırlı olmalıdır.
Güler yüzlü olmalıdır.
Sorumluluk sahibi bireyler olmalıdır.
Kendini ifade edebilen bireyler olmalıdır.
Düzgün bir diksiyona sahip olmalıdır.
İletişimi kuvvetli olmalıdır.
İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?
Öğretmenler tanım olarak kadrolu, sözleşmeli ya da ücretli diye ayrılmış olsa da meslek olarak öğretme işini yaptıkları için görevleri aynıdır. Yani bir okulda kadrolu öğretmen nasıl sorumluluğundaki sınıflara girip ders anlatıyor ve sınav yapıyorsa bu, ücretli öğretmen için de geçerlidir. Çalışma ortamı branşına göre değişse de genellikle sınıf içidir. Beden eğitimi öğretmenleri genellikle bahçe ya da spor salonunu kullanır. Gün boyu kalabalık ve gürültülü bir ortamda bulunur. Dersinin seyrine göre gününü oturarak ya da ayakta geçirebilir. Zorunlu olmamakla birlikte çalışırken beyaz önlük giyebilir. Akıllı tahta, kalem, kitap ek kaynaklar kullandığı araç gereçler arasında yer alır. Ücretli öğretmenin sorumlulukları öğrencilerinin yaş gruplarına göre değişir. Genel olarak görev ve sorumlulukları şunlardır:
Okul öncesi öğretmenleri öğrencilerinin sosyal becerilerinin ve kendini ifade edebilme yeteneklerinin gelişmesi için çalışmalar yaptırır. Öğrencilerini ilköğretime hazırlar.
Sınıf öğretmenleri temelde okuma yazma öğretir anacak öğrencilerin fen, matematik gibi diğer derslerde de gelişim göstermesine yardım eder.
Sınıfta disiplini sağlar.
Derslerini müfredata göre işler ve zamanında bitirmeye çalışır.
Öğrencilerin sorularına yanıt verir.
Sınav zamanlarında sınav hazırlar, uygular ve bu sınavları notlandırır.
Öğrencilere performans ve proje görevleri verir.
Öğrenci notlarını e-okul sistemine girer.
Öğrencileri üniversite sınavına hazırlar.
Öğrencilerin çeşitli etkinlik ve kulüplere katılması için onları yönlendirir.
Öğrencilerinin bilgi ve teknolojiye ulaşabilmesi için imkan sağlar.
Öğrencileri derse dahil edebilmek için farklı öğretim yöntem ve tekniklerini uygular.
Ders planı yapar.
Derslerini öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirir.
Öğrencilerinin zayıf ve güçlü yönlerini keşfetmelerine yardım eder.
Öğrencilerin yaratıcı düşünme ve eleştirel düşünme becerilerine katkıda bulunmak için etkinlikler düzenler.
Her sınıfın hatta her öğrencinin seviyesinin farklı olabileceğini düşünüp farklı seviyelere hitap edebilecek şekilde derslerini anlatır.
Ücretli Öğretmen Maaşları
Ücretli öğretmenlerin devlete maliyeti kadrolu öğretmenlere göre 3-4 kat daha azdır. Bu maliyet hem maaş hem de sigorta priminin az ödenmesinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde 100 bine yakın ücretli öğretmenin çalıştığı bilinir. Maliyet azlığından kaynaklı olarak da bu sistemin kolay kolay kaldırılamayacağı söylenebilir. Devlet okullarında alışan bir ücretli öğretmen ders başına 19,5 lira ödeme alır. Haftada en fazla 30 saat derse girebilir. Bu da aylık olarak 120 saate karşılık gelir. Özetle devlet okulunda görev yapan bir ücretli öğretmen aylık olarak 2400 liraya kadar ücret alabilir. Ancak bu ücret en fazla derse giren branş ve öğretmenler için geçerlidir. Her branşta bu kadar fazla ders açığı bulunmayabilir. Bu da alınan maaşı etkiler.
Ücretli öğretmenlerin sigorta primi de aylık 16 gün olarak ödenir. Kişinin evli ve çocuk sahibi olması da bu ücrete ek ödemeler almasına yardımcı olur. Evli ve eşi çalışmayan öğretmenler eşi için 53 lira, çocuğu olan öğretmenler de çocuk başına 37 lira ek ödeme alır. Okul yönetiminin uygun görmesi durumunda sınavlarda görev alabilirler. Bunun için o sınavda gözetmen ücreti ne kadarsa o kadar ücret alırlar. Ücretli öğretmenler okullarda açılan yetiştirme kurslarında görev alabilir. Bunun için de ek ücret alırlar. Ücretli öğretmenler tatillerde ve yaz aylarında maaş almaz. Ancak hafta sonu ve yaz aylarında destekleme ve yetiştirme kurslarında ders verirlerse maaş almaya devam ederler. Maaşlar her ayın 1’i ile 15’i arasında yatırılır. Özel okullarda ücretli öğretmenlik yapanların da okulla anlaşmasına bağlı olarak aldıkları ücret değişir. Öğretmenin niteliğine ve okulun durumuna göre bu ücretler çok az ya da çok fazla olabilir.
Ücretli Öğretmen Nasıl Olunur?
Ücretli öğretmenliği devlet okullarında yapabilmek için ilçe milli eğitim müdürlüklerinin açtığı ilanlara başvurmak gerekir. Okullarda herhangi bir öğretmenin doğum izni, ücretsiz izin, rapor kullanması, başka bir yere atanması, açığa alınması ya da meslekte ihraç edilmesi gibi durumlarda açık oluşur. Bu açık milli eğitim müdürlüklerine bildirilir. Milli eğitim de başvuran adaylar arasından görevlendirmeler yapar. Başvuru e-devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilir. Branş eğitim ve branş bilgisi girilir. KPSS’ye girilmişse puan otomatik olarak başvuruda yer alır. Bu ücretli öğretmenlik yapabilmek için olmazsa olmaz bir şart değildir. Ancak KPSS puanı yüksek olanlar ya da yüksek lisans yapmış olanların görevlendirilme şansı daha yüksektir.
Başvuruda varsa alınan sertifikalar belirtilir. Daha önce çalışılan kurumlar yazılır. Aynı anda birden çok ilçeye başvuru yapılabilir. Ancak genellikle ilçe içinden görevlendirmeler gerçekleştirilir. Çalışılmak istenen 2 branş seçilir. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyseniz ikinci branş olarak Türkçe Öğretmenliği, Diksiyon ya da Osmanlıca gibi seçeneklerden birini de tercih edebilirsiniz. Ücretli öğretmenlik başvuruları genellikle her yılın Ağustos ayında yapılır. Bunun için ilçe milli eğitim müdürlüğünün internet sitesini takip edebilirsiniz.
Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.