AnasayfaBlogSpor Yöneticiliği Bölümü
Bölümler

Spor Yöneticiliği Bölümü

09 Ekim 2020
Omuz hizasında kıvırcık saçlı genç bir kadın, kollarını önünde kavuşturmuş, dik bir pozisyonda duruyor. Siyah bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiştir. Gözleri kapalı ve yüzü düşünceli bir ifadeyle hafifçe aşağıya doğru eğik. Başı hafifçe sol tarafa eğik ve dudakları büzülmüş. Duruşu kendinden emin ve kararlı. Ayakları yere sağlam basmaktadır. Kendinden emin ve kendinden emin görünüyor, sanki önüne çıkan her türlü zorlukla yüzleşmeye hazır.
KonuAçıklamaİlgili Bilgi
Spor Yöneticiliği DisipliniSpor branşlarında yöneticilik ihtiyacını karşılar.Yöneticilik, eğitim ve araştırma alanlarında faaliyet gösterir.
Spor Yöneticiliği BölümüGenel işletmecilik ve spor hukuku, spor yönetimi ve spor ekonomisini içine alır.Disiplinlerarası bir bölümdür ve 4 yıllık lisans programıdır.
Spor Yöneticiliği Bölümü AmaçÜlkemizde ve dünyada eksikliği hissedilen nitelikli spor yöneticileri yetiştirmektir.Organizasyon temellerini öğrencilere öğretmeyi hedefler.
Eğitim İçeriğiHem teorik hem de uygulamalı dersler içerir.Yönetim, hukuk, finans, iletişim, pazarlama, halkla ilişkiler gibi alanlarda dersler vardır.
İş İmkanlarıKamu ve özel sektöre yönelik geniş bir iş yelpazesi sunar.Kişisel gelişime açık bir disiplindir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, okullar, üniversiteler, spor salonları, oteller gibi birçok alanda iş imkanı sunar.
Beceri ve YeteneklerNitelikli spor yöneticileri; analitik düşünme ve liderlik yeteneğine sahip olmalıdır.Takım çalışması ve iletişim becerileri önemlidir.
Mezunların İş AlanlarıSpor yöneticiliği mezunları, 'Spor Yöneticisi' unvanını alır.Spor salonları, gençlik merkezleri, üniversiteler ve okullar mezunlarına iş imkanı sunar.
Akademik KariyerYüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyere yönelebilir.Akademisyen olarak nitelikli yöneticilerin yetişmesine katkı sağlar.
AntrenörlükSpor yöneticisi, antrenörlük yapabilir.Spor takımlarının yönetim sürecine dahil olabilir.
Çalışma AlanlarıBir spor salonunun yöneticisi olarak çalışabilir.Otel, motel vb. işletmelerde boş zaman değerlendirme, spor organizasyonları düzenleme görevlerinde bulunabilir.

Spor yöneticiliği disiplini spor branşlarında yönetici olarak görev alacak kişilerin yetişmesi için çalışmalar yürütür. Aynı zamanda spor yöneticiliği disiplini yöneticilik alanının yanında eğitim ve araştırmalar yapan bir disiplin olarak tanımlanır. Spor yöneticiliği disiplini, yönetici olarak yetiştireceği öğrencilerin sosyal ve kültürel değerleri yüksek, yönetim bilimleri konuları alanında bilgi sahibi ve spora ilgili olmak zorundadır. Spor yöneticiliği alanı kişisel gelişime açık ve bireyin kendisini geliştirmesinin sınırı olmayan bir disiplindir.

Spor yöneticiliği, spor sektörü, rekreasyon ve boş zamanların değerlendirilmesine yönelik hizmet sunan bir disiplindir. Spor yöneticiliği ülkemizde spor alanında ihtiyaç duyulan yönetici açığını kapatmak için çalışmalar yürüten bir disiplindir. Spor yöneticiliği disiplini, ülkemizde ve dünyada spor yönetim alanında söz sahibi olan ve yönetim bilimleri temellerinde yetişmiş yönetici yetiştirmeyi sağlamaktadır. Spor yöneticiliği disiplinin bu amacı sayesinde spor salonları gibi küçük işletmelerden bakanlık gibi çeşitli kademelerde nitelikli yönetici açığı kapanmış olur.

Bu disiplin içerisinde yetişen nitelikli bir yönetici, güçlü analitik yeteneklere, liderlik ve takım çalışması becerilerine ve yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olmaktadır. Bunların yanında spor yöneticiliği felsefesini benimsemiş ve organizasyon temellerini öğrenmiş yönetici yaratmayı amaç edinmiştir. Yazıya giriş yaptıktan sonra bu kavramın akademik yönü olan spor yöneticiliği bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası

Spor Yöneticiliği Bölümü Nedir?

Spor yöneticiliği bölümü, genel işletmecilik ile ilgili kavramları içine alan ve spor hukuku, spor yönetimi ve spor ekonomisini içine alan bir bölümdür. Buradan da anlaşılacağı üzere spor yöneticiliği bölümü disiplinler arası bir bölümdür. Spor yöneticiliği bölümü amaç olarak ülkemizde ve dünyada eksiklikleri hissedilen spor yöneticilerini yetiştirmektir. Bu amacının yanında öğrencilerine organizasyon temellerini kazandırmayı da hedef edinmiş bir bölümdür. Spor yöneticiliği bölümü, uygulamalı ve teorik ders içeriğine sahiptir.



Spor yöneticiliği bölümü, üniversitelerin "Spor Bilimleri Fakültesi" içerisinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür. Spor yöneticiliği bölümü öğrencilerine spor alanı içerisinde yönetim, hukuk, finans, iletişim, pazarlama, halkla ilişkiler, sosyoloji vb. alanlarda temel konulara hakim nitelikli yönetici yetiştirmektedir. Spor alanında almış oldukları pratik ve teorik bilgi sayesinde  bilgi ve becerilerini kullanabilen ve karar verebilen kişiler yetiştirmektedir. Spor yöneticiliği bölümü belirtilen amaçlarının yanında sosyal yaşamla ilişkilerini de güçlendirmektedir

Öğrencilerinin sosyal yaşamla ilişkilerini güçlendirmek için modern ve halk dansları içeriklerini sunmaktadır. Aynı zamanda zihinsel açıdan da sağlıklı bireylerin yetişmesini sağlamaktadır. Spor yöneticiliği bölümü, ulusal ve evrensel ölçekte spor bilinci gelişmiş ve fırsat eşitliği temelinde sporun toplum nezdinde yaygınlaşması için çalışmalar yürüten kişiler yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Akademik yönünü tanıdıktan sonra şimdi de spor yöneticiliği bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Spor Yöneticiliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Spor yöneticiliği bölümü iş imkanları, kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Kişisel gelişime açık ve bireyin kendisinin geliştirmesinin sınırı olmayan bir bölüm olduğu için geniş iş yelpazesi vardır. Spor yöneticiliği bölümü iş imkanları, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kuruluşlarda çalışabilirler. Gerekli eğitimleri alarak öğretmen olarak okullarda çalışabilirler. Yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapabilirler. Akademisyen olarak nitelikli yöneticilerin yetişmesini sağlayabilirler. Spor yöneticiliği bölümü iş imkanları arasında antrenörlük yapmak da yer alır.



Spor yöneticiliği bölümü iş imkanları arasında bir spor salonunun yöneticisi olarak çalışmak yer alır. Otel, motel vb. işletmelerde boş zaman değerlendirme, spor organizasyonları düzenleme işlerini yapabilirler. Spor yöneticiliği bölümü iş imkanları arasında amatör ve profesyonel spor kulüplerinde idari yapıda görev alabilirler. Beş yüzden fazla işçisi bulunan işletmelerde veya kuruluşlarda yönetici olarak spor faaliyetlerinin ve uygulamalarının yönetilmesinde görev alabilirler. Son olarak spor yöneticiliği bölümü iş imkanları arasında Spor İl Müdürlüklerinde çalışmak yer alır.

Spor Yöneticiliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Spor yöneticiliği bölümü mezunları “Spor Yöneticisi” unvanı alırlar. Spor yöneticiliği bölümü mezunları, bulundukları yerde sportif heyecanları arttırarak kişisel çabalar sergilerler. Spor yöneticiliği bölümü mezunları, sporcu, hakem, veliler, seyirciler, diğer yöneticiler, gazeteciler, politikacılar vb. ile ilişki kurarlar ve onların beklentilerine cevap verecek yönetimi sağlarlar. Spor politikalarının en üst düzeyden en alt düzeye kadar her kademede çağdaş spor anlayışına uygun bir yönetim sergilerler. Spor yöneticiliği bölümü mezunları, spor kurumunun amaç ve istekleri doğrultusunda ilerlerler, program hazırlarlar ve koordinasyon sağlarlar.

Spor yöneticiliği bölümü mezunları, çalıştıkları teşkilatın işleyişini sağarlar aynı zamanda ülke içinde veya ülke dışında meydana gelen değişmeleri teşkilatlarına uygularlar. Spor ortamının oluşmasını ve zenginleşmesini sağlarlar, altında çalışan kişilerin mesleki gelişimine katkıda bulunurlar ve diğer yöneticilerle iş birliği içinde olurlar. Spor yöneticiliği bölümü mezunları, gerekli programların hazırlanmasına ve uygulanmasına yardımcı olurlar ve bulunduğu çevre ile sıkı iş birliği içinde olarak denetlemelerde bulunurlar. Son olarak spor yöneticiliği bölümü mezunları, organizasyon, tanıtım ve düzenlemeler gibi alanlarda danışmanlık faaliyetleri yürütürler.

Spor Yöneticiliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Spor Bilimlerine Giriş

  • Yüzme

  • Atletizm

  • Yönetim Bilimine Giriş

  • İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi

  • Hareket Eğitimi

  • Genel Muhasebe

  • İstatistik

  • Ekonomiye Giriş

  • Spor Yönetiminde Temel İlkeler

  • Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım

  • Spor Tarihi

  • İktisat

  • Davranış Bilimleri

  • Sporda İletişim ve Halka İlişkiler

  • Spor Hukuku

  • Spor İşletmeciliği

  • Türk Spor Teşkilatı ve Yönetimi

  • Spor Sosyolojisi

  • Spor Yönetiminde Etik

  • Egzersiz ve Spor Psikolojisi

  • Sosyal Pazarlama

  • Sporda İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Spor Sponsorlu

  • Rekreasyon Yönetimi

  • Spor Medya İlişkisi

Yukarıda verilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra spor yöneticiliği bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.

Spor Yöneticiliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

Spor yöneticiliği bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bahsetmeden önce birkaç ön bilgi vermek isterim. Bu bölüm “Eşit Ağırlık” alanından öğrenci almaktadır. Aynı zamanda bu bölüm sadece devlet üniversitelerinde bulunmaktadır. Vakıf üniversitelerinde bu bölüm bulunmamaktadır. Aşağıda sizlere hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.

En İyi Üniversiteler Spor Yöneticiliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Gazi Üniversitesi284,11448305418
Eskişehir Teknik Üniversitesi268,72830391520
Kocaeli Üniversitesi268,25835394545
Çukurova Üniversitesi263,10619428749
Pamukkale Üniversitesi260,02131450602
Spor Yöneticiliği Disiplini, Spor branşlarında yöneticilik ihtiyacını karşılar, Yöneticilik, eğitim ve araştırma alanlarında faaliyet gösterir, Spor Yöneticiliği Bölümü, Genel işletmecilik ve spor hukuku, spor yönetimi ve spor ekonomisini içine alır, Disiplinlerarası bir bölümdür ve 4 yıllık lisans programıdır, Spor Yöneticiliği Bölümü Amaç, Ülkemizde ve dünyada eksikliği hissedilen nitelikli spor yöneticileri yetiştirmektir, Organizasyon temellerini öğrencilere öğretmeyi hedefler, Eğitim İçeriği, Hem teorik hem de uygulamalı dersler içerir, Yönetim, hukuk, finans, iletişim, pazarlama, halkla ilişkiler gibi alanlarda dersler vardır, İş İmkanları, Kamu ve özel sektöre yönelik geniş bir iş yelpazesi sunar, Kişisel gelişime açık bir disiplindir Gençlik ve Spor Bakanlığı, okullar, üniversiteler, spor salonları, oteller gibi birçok alanda iş imkanı sunar, Beceri ve Yetenekler, Nitelikli spor yöneticileri; analitik düşünme ve liderlik yeteneğine sahip olmalıdır, Takım çalışması ve iletişim becerileri önemlidir, Mezunların İş Alanları, Spor yöneticiliği mezunları, 'Spor Yöneticisi' unvanını alır, Spor salonları, gençlik merkezleri, üniversiteler ve okullar mezunlarına iş imkanı sunar, Akademik Kariyer, Yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyere yönelebilir, Akademisyen olarak nitelikli yöneticilerin yetişmesine katkı sağlar, Antrenörlük, Spor yöneticisi, antrenörlük yapabilir, Spor takımlarının yönetim sürecine dahil olabilir, Çalışma Alanları, Bir spor salonunun yöneticisi olarak çalışabilir, Otel, motel vb işletmelerde boş zaman değerlendirme, spor organizasyonları düzenleme görevlerinde bulunabilir
spor yöneticiliği bölümü yönetici spor yöneticiliği spor yöneticiliği bölümü iş imkanları spor yöneticiliği bölümü mezunları spor yöneticiliği bölümü taban puanları ve sıralama
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup erkek bir futbol sahasında toplanmış, ortadaki iki kişi el sıkışmaktadır. Grubun ortasında takım elbiseli bir adam göze çarpıyor, mavi ve kırmızı bir gömlek giymiş ve başka bir adamla el sıkışıyor. Diğer grup üyeleri spor üniformaları giymiş, bir kişi de mavi şort giymiş. Arka planda tezahürat yapan ve olayı kutlayan kalabalık görülüyor. Görüntü, herkesin kutlama yaptığı ve anı paylaştığı grubun yoldaşlığını ve neşesini yakalıyor.
Bölümler

Spor Yönetimi Bölümü (MYO)

23 Ocak 2020
Omuz hizasında kıvırcık saçlı genç bir kadın, kollarını önünde kavuşturmuş, dik bir pozisyonda duruyor. Siyah bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymiştir. Gözleri kapalı ve yüzü düşünceli bir ifadeyle hafifçe aşağıya doğru eğik. Başı hafifçe sol tarafa eğik ve dudakları büzülmüş. Duruşu kendinden emin ve kararlı. Ayakları yere sağlam basmaktadır. Kendinden emin ve kendinden emin görünüyor, sanki önüne çıkan her türlü zorlukla yüzleşmeye hazır.
Bölümler

Spor Yöneticiliği Bölümü

09 Ekim 2020
Bir kadın elinde tuttuğu bir kâğıt parçasına bakıyor. Yüzünde, gördüklerinden memnunmuş gibi hoş bir ifade var. Kadının yanında bir odada oturan bir adam var, kafasını bir bilgisayar ekranına doğru çevirdiği için yüzü bulanık. Bilgisayar ekranı bulanık, ancak bir kişinin kafası ve birkaç tuş seçilebiliyor. Kadının diğer tarafında, dikkatle baktığı başka bir bilgisayar ekranı var. Ekran yakından çekilmiş ve üzerinde çeşitli simgeler ve metinler görülebiliyor. Kadın bilgisayar ekranındaki bilgileri incelerken rahat bir ifade takınıyor. Etrafı sıcak ve davetkâr bir atmosferle çevrili, bu da görüntünün uyandırdığı hoş duyguya katkıda bulunuyor.
Stratejik Yönetim

Spor Kulüplerinde Kurumsal Yeniden Yapılanma

07 Aralık 2018