AnasayfaBlogÇim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü (MYO)
Bölümler

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü (MYO)

08 Şubat 2021
Yeşil bir çim alanın yakın çekiminde, ortada beyaz harflerle yazılmış büyük, siyah bir tabela görülüyor. Kelimeler hafif bulanık, bu da görüntünün yakından çekildiğini gösteriyor. Çimenler canlı ve gür, arka plan ise koyu yeşil. Sağda, yeşil arka plan üzerinde siyah bir daire var ve bir kontrast dokunuşu ekliyor. Daha sağda sarı gömlekli bir kişi, kamera tarafından hafifçe bulanıklaştırılmış. Sahne huzurlu, güneşin ıslattığı çimenlerden ve mavi gökyüzünden yayılan bir sakinlik hissi var.
Bölüm BaşlığıAçıklamaİlgili Bilgiler
Çim Alan Tesisi ve Yönetimi BölümüÇim alanların oluşturulması, bakımı ve yönetimi üzerine eğitim veren 2 yıllık ön lisans programıdır.Ege Üniversitesi'nde 2013-2014 yılında faaliyete geçmiştir.
Çalışma AlanlarıMezunlar, özel sektörde ve kamu alanında çim alanları yönetme ve işletme konusunda görev alabilirler.İl ve ilçe belediye başkanlıkları, futbol veya golf sahaları gibi alanlar.
Görev SorumluluklarıÇim alanların ekiminden, sulanması ve gübrelemesine, bakım ve onarımına kadar tüm süreçleri yönetirler.Metraj ve maliyet hesaplamalarına da hakim olabilirler.
Dikey GeçişBölümden mezun olanlar tarım ve çevre ilgili altı farklı lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Peyzaj Mimarlığı gibi bölümlere geçilebilir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)Kamu kurumlarında görev alabilmek için KPSS sınavına girerler.Özel kurumlarda yer almak için bireysel başvuru yapılmaktadır.
İş İmkanlarıHazır çim firmalarında çim pazarlaması yapabilir, kendi işlerini de kurabilirler.Hazır çim üreten kurum ve kuruluşlar, Peyzaj mimarlığı büroları, Futbol veya golf sahaları.
Mezunlar Ne İş Yapar?Toprakla uğraşmayı severler ve çim alanları oluşturma, bakım ve onarımında görev alırlar.Çim alanları oluşturma, bakım ve onarımında görev alırlar.
Öğrenci AlımıBölüm TYT puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır.Ege Üniversitesi her yıl hemen hemen 30 öğrenciyi eğitimine katmaktadır.
DerslerBölüm ön lisans bölümlerinin yapısı olan meslek yüksekokulu çatısı altında çeşitli dersler vermektedir.Çim alanlarının oluşturulması, bakımı, ekim ve dikim, sulama ve gübreleme gibi konulara yönelik dersler verilir.
UnvanBölümü tamamlayan mezunlar 'Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Teknikeri' unvanını alır.Özel sektörde ve kamu alanında bu unvanla çalışabilirler.

Herkesin bildiği gibi şehrin veya parkın en güzel görsellerinden bir tanesi çim alanlarıdır. Çimlerin bulunduğu alanlar, sahip olduğu renk tonlarıyla insana huzur veren önemli bir unsurdur. Sadece park alanları değil apartmanların ve sitelerin de vazgeçilmezi yeşili doya doya yansıtan çim alanlardır. Çim alan tesisi ve yönetimi çim alanların oluşturulmasından, bakım ve gübrelemesine kadar her detayıyla ilgilenen alandır.

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü ise tüm saydığımız bu sorumlulukları başarıyla yürütebilecek, donanımlı meslek mezunları yetiştiren meslek yüksekokulu programıdır. Eğitimi bitiren kişiler, iş bulma konusunda büyük bir zorluk yaşamaz. Özel sektörde ve kamu alanında görev alan mezunlar hemen hemen aynı gelirleri elde ederler. Bölümden mezun olan öğrenciler, kendi işini yapmayı da seçebilir.

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü Nedir?

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü; çim olan alanların oluşturulmasından, ekim ve dikiminin yapılmasına, yapılan çimlerin bakımlarından, sulanmasına ve gübrelenmesine kadar tüm görevleri üstlenebilecek mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Mezunlar, hazır çim firmalarında çim pazarlaması yapabilecek deneyime sahip olacakları şekilde yetiştirilir.

İlk olarak Ege Üniversitesinde 2013-2014 yılında faaliyete geçen Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü, 2 yıllık bir ön lisans eğitimi verir. Çim Alan Tesisi ve Yönetimi ön lisans eğitimine TYT puan türü ile öğrenci alımı yapılır. Bölümün açılış süresi çok eski değildir.



Bölüm halen yalnız Ege Üniversitesi Bayındır Meslek Yüksekokulunda eğitim vermektedir. Ege Üniversitesi Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü her yıl hemen hemen 30 kadar öğrenciyi eğitimine katmaktadır.

Bölümü tercih edecek öğrenciler açık alanda çalışmaktan keyif alabilmeli ve yoğun çalışma saatlerine uyum sağlayabilmelidir. Ayrıca takım çalışması da gerektiren bir iş alanıdır. Mezunların verilen talimatlar doğrultusunda ekip içinde çalışmalarını yürütmesi gerekir. İnsan ilişkilerini geliştirmeye özen göstermeleri önemlidir. Bölümden mezun olanların bir kısmı kendi işini kurarak, çalışmalarını sürdürür.

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi mezunları, tarım ve çevre ile ilgili altı farklı lisans bölümünden istediklerine dikey geçiş yapabilirler. Öğrencilerin lisans eğitimine devam edebilmeleri için Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan ile başvuru yapması beklenir. Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü DGS ile geçiş yapabilecekleri bölümler aşağıdaki gibidir.

  • Bahçe Bitkileri

  • Bitki Koruma

  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması

  • Peyzaj Mimarlığı

  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

  • Tarla Bitkileri

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü İş İmkanları Nelelerdir?

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümünü tamamlayan mezunlar “Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Teknikeri” unvanını alır. Mezunların bir kısmı bazı kamu kurumlarında çalışmalarına devam etmeyi seçer. Bunun için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılır. Mezunlar aynı zamanda özel sektör firmalarında iş bulma imkanına da sahiptirler. Kamu kurumlarında çalışmak için KPSS puanı ile atama yapılırken, özel kurumlarda yer almak için bireysel başvuru yapmaları yeterli olur.



Bölüm mezunlarının sıklıkla yer aldığı çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • İl veya ilçe belediye başkanlıkları

  • Belediyelere bağlı Park ve Bahçe Müdürlükleri

  • Hazır çim üreten veya pazarlayan kurum ve kuruluşlar

  • Peyzaj mimarlığı büroları

  • Futbol veya golf sahaları

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Toprakla uğraşmaktan keyif alan üniversite adayları için Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü doğru bir seçim olabilir. Çim alanları oluşturmada, toprağın hazırlanmasında, ekim ve dikim aşamasında, gübreleme, bakım ve onarım çalışmalarında ve bitkilerin pazarlanmasında bölüm mezunlarına önemli roller düşer.

Mezunlar aynı zamanda metraj ve maliyet hesaplamalarında uzmanlaşabilir. Çim Alan Tesisi ve Yönetimi teknikerleri; futbol sahaları, golf sahaları, oteller, park ve bahçeler gibi her geçen gün kullanımı artan alanlarda çalışmalarını yürütür. Mezunlar özel sektörde ve kamu alanında iş bulmakta zorlanmayacağı gibi farklı sorumluluklarda üstlenebilirler.

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi mezunları; belediyelere ait park ve bahçe müdürlüklerinde, futbol ve golf sahalarında, peyzaj firmaları ve tohum kurumlarında çalışabilir ayrıca kendi işlerini de yapabilirler. Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Teknikerinin çalıştığı alana göre üstlendikleri sorumluluklar aşağıdaki gibidir.

  • Çim tohumu ya da hazır çim dikmek için toprağı hazır hale getirmekten sorumludur.

  • Ekim ya da dikim işlemini gerçekleştirmek üzere çalışmalar yürütür.

  • Ekilen çimlerin sulanması veya gübrelenmesini sağlamak amacıyla ekip çalışması yapar.

  • Eğer hazır çim satış kurumlarında çalışıyorsa bu çimlerin pazarlanmasını sağlamaktan sorumludur.

  • Çimleri büyüme sürecinde izler ve gerekli ilaçlamaları ya da onarımları gerçekleştirir.

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi bölümü ön lisans bölümlerinin yapısı olan meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim verir. Programı tercih etmeyi düşünen adaylar, 2 yıl içinde hangi dersleri göreceklerini araştırır. Bölüme her yıl hemen hemen 30 kadar öğrenci kayıt yapar.

Ön lisans bölümleri arasında sadece bir üniversitede eğitim veren bir bölüm olması nedeniyle de az tercih edilenler arasındadır. 2 yıllık eğitim yaşamları boyunca bu alanda fayda görecekleri pek çok teknik bilginin bir araya geldiği dersler ile karşı karşıya kalırlar. Bölüm öğrencilerinin alması gereken kredi dışında üniversite şartlarından olan staj sürecini tamamlamaları gerekmektedir.

Bölümün şartlarına uygun olarak bölümü tamamlayan öğrenciler, meslekte başarılı birer Çim Alan Tesisi ve Yönetimi teknikeri olarak çalışmaya hazırdır. Bölümü tamamlayan öğrencilerin istemeleri halinde belirlenen lisans bölümüne devam edebilirler. Çim Alan Tesisi ve Yönetimi seçen öğrencilerin eğitim yaşamı boyunca karşılaşacakları dersler aşağıdaki gibidir.

  • Çim bitkileri tanımı

  • Bitki tanıma

  • Çim bitki hastalıkları ve yönetimi

  • Çim alan tesisi ve yönetimi uygulama

  • Tarımsal ekoloji

  • Toprak ve bitki besleme

  • Mevsimlik süs bitkileri

  • Spor alanlarında çim

  • Çim zararlıları biyolojisi ve yönetimi

  • Çim alanlarda yabancı ot yönetimi

  • İş sağlığı ve güvenliği

Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Bölümü, Çim alanların oluşturulması, bakımı ve yönetimi üzerine eğitim veren 2 yıllık ön lisans programıdır, Ege Üniversitesi'nde 2013-2014 yılında faaliyete geçmiştir, Çalışma Alanları, Mezunlar, özel sektörde ve kamu alanında çim alanları yönetme ve işletme konusunda görev alabilirler, İl ve ilçe belediye başkanlıkları, futbol veya golf sahaları gibi alanlar, Görev Sorumlulukları, Çim alanların ekiminden, sulanması ve gübrelemesine, bakım ve onarımına kadar tüm süreçleri yönetirler, Metraj ve maliyet hesaplamalarına da hakim olabilirler, Dikey Geçiş, Bölümden mezun olanlar tarım ve çevre ilgili altı farklı lisans bölümlerine geçiş yapabilirler, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması, Peyzaj Mimarlığı gibi bölümlere geçilebilir, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Kamu kurumlarında görev alabilmek için KPSS sınavına girerler, Özel kurumlarda yer almak için bireysel başvuru yapılmaktadır, İş İmkanları, Hazır çim firmalarında çim pazarlaması yapabilir, kendi işlerini de kurabilirler, Hazır çim üreten kurum ve kuruluşlar, Peyzaj mimarlığı büroları, Futbol veya golf sahaları, Mezunlar Ne İş Yapar?, Toprakla uğraşmayı severler ve çim alanları oluşturma, bakım ve onarımında görev alırlar, Çim alanları oluşturma, bakım ve onarımında görev alırlar, Öğrenci Alımı, Bölüm TYT puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır, Ege Üniversitesi her yıl hemen hemen 30 öğrenciyi eğitimine katmaktadır, Dersler, Bölüm ön lisans bölümlerinin yapısı olan meslek yüksekokulu çatısı altında çeşitli dersler vermektedir, Çim alanlarının oluşturulması, bakımı, ekim ve dikim, sulama ve gübreleme gibi konulara yönelik dersler verilir, Unvan, Bölümü tamamlayan mezunlar 'Çim Alan Tesisi ve Yönetimi Teknikeri' unvanını alır, Özel sektörde ve kamu alanında bu unvanla çalışabilirler
çim alan tesisi ve yönetimi çim alan tesisi ve yönetimi teknikeri ekim dikim gübreleme çim alan tesisi ve yönetimi bölümü çim alan tesisi ve yönetimi bölümü MYO
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.