Araç Muayene Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?
Bilgi Başlığı | Açıklama | Ek Bilgi |
---|---|---|
Araç Muayene Teknisyeni Nedir? | Motorlu kara taşıtlarının muayenelerini yapan nitelikli kişilere verilen mesleki unvandır. | Bu kişiler yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde araç muayenelerini gerçekleştirir. |
İşleyiş | Muayene teknisyeni, bir dizi kontrol ve testi tamamlar, aracın güvenlik ve çevre standartlarına uygun olup olmadığını belirler. | Yanlışlık, aksaklık ya da yasa dışı ekipman bulunması durumunda yetkililere bildirir. |
Eğitim | Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümleri ile Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olunması gerekir. | İki yıllık Meslek Yüksek Okullarının Otomotiv Teknolojisi, Makine bölümlerinden mezun olanlar da bu işi yapabilir. |
Bilgisayar Bilgisi | Microsoft Office programları ve temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olmalıdır. | Bu bilgi ve becerilerin kullanılacağı durumlar özellikle ofis ve kayıt tutma işlemlerinde olabilir. |
Sürücü Belgesi | B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir. | Bu belge, araçları muayene istasyonundan içeri ve dışarı çekmek için gereklidir. |
İletişim | Araç kullanıcılarına teknik arıza ya da muayene ile ilgili bilgiler vermeleri gerektiği için iletişim yönleri kuvvetli olmalıdır. | Çünkü aynı zamanda kullanıcıların araçlarıyla ilgili endişelerini ve sorularını da yanıtlarlar. |
Araç Muayene Teknisyeni Maaşları | Yeni iş yaşamına başlayan bir araç muayene teknisyeni en az 3.200 TL maaş kazanır. Tecrübeli bir teknisyen ise ortalama 4.000 TL maaş elde eder. | Bu alanda tecrübe ve bilgi sahibi bir araç muayene teknisyeni 6.500 TL'e kadar gelir elde edebilir. |
Muayene Etiketi | Muayene tamamlandıktan sonra teknisyen, muayeneden geçmiş araçlar için belge doldurur ve muayene etiketi verir. | Bu etiket, aracın muayeneden geçtiğini ve trafiğe çıkabileceğini gösterir. |
Denetim | Araç muayene teknisyeni aynı zamanda yasalara aykırı ekipman bulunan araç sahiplerini de yetkililere bildirmekle yükümlüdür. | Bu, kamu düzeni ve güvenliği için önemli bir rol oynamaktadır. |
Zaman Yönetimi | Teknisyenin belirlenen süre içerisinde sorumluluklarını yerine getirebilmesi için iyi bir zaman yönetimi becerisi olmalıdır. | Bu beceri, teknisyenin iş planlamasını ve etkinliğini artırır. |
Araç muayene teknisyeni yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde araç muayene istasyonlarında yer alan kontrol cihazları ile motorlu kara taşıtlarının muayenelerini yapan nitelikli kişilere verilen mesleki unvandır. Araç muayene teknisyeni olmak isteyen kişiler bazı eğitimleri tamamlamaları gerekir. Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümleri ile Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bu alanda çalışabilir.
Kendisi için belirlenen zaman içerisinde kendisine atanan görevi yerine getirme becerisi göstermesi beklenir. Microsoft Office programları ve temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olan kişiler için uygun bir alandır. B sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları yeterlidir. Ayrıca bazı mesleki nitelikleri de taşımaları gerekir.
Yazımızda araç muayene teknisyeni hakkında merak edilen tüm sorulara yanıtlar aradık. Araç muayene teknisyeni nedir? Araç muayene teknisyeni ne iş yapar? Araç muayene teknisyeni maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.
Araç Muayene Teknisyeni Nedir?
Araç muayene teknisyeni, tüm motorlu taşıtların, yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun olacak şekilde muayene işlemlerini yapan kişidir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler mesleki eğitimleri tamamlamalıdır. Araç muayene teknisyeni olarak kariyer planı olanların Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümlerinden birinden ya da Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olmaları şartı aranır.
İki yıllık eğitim vermekte olan Meslek Yüksek Okullarının Otomotiv Teknolojisi ve Makine bölümlerinden mezun olarak da bu alanda faaliyette bulunmak mümkündür. Araç muayene teknisyenlerinin iletişim yönleri kuvvetli olmalıdır. Bunun en önemli sebebi araç kullanıcılarına teknik arıza ya da muayene ile ilgili bilgiler vermeleri gerekebilir. Dikkatli ve disiplinli çalışmaları gerekir. Kendilerini geliştirmeleri de oldukça önemlidir.
Araç Muayene Teknisyeni Ne İş Yapar?
Titizlikle ve büyük bir özenle çalışmalarını yerine getirmesi gereken araç muayene teknisyeninin görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Muayeneye gelen araçlara ait ruhsat ve gerekli belgeler ile aracı teslim almalıdır.
İlgili mevzuatlar gereği araç içerisinde yer alması belirtilen yangın tüpü, reflektör ve ilk yardım çantası gibi ekipmanların varlığını kontrol etmesi gerekir.
Aracı muayene kanallarına çekmelidir.
Araçta yer alması gereken farlar ve ayarları, sinyal lambaları gibi aydınlatma tertibatını kontrol etmelidir.
Araçlarda hasar olup olmadığını incelemeli ve arızaları tespit etmek için aracı çalıştırmalıdır.
Aracın ayak ve el fren tertibatını kontrol etmelidir.
Araç bileşenlerini mekanik ya da elektrikli cihazlar aracılığı ile aşınma, hasar veya yanlış ayarları tespit etmek için incelemelidir.
Aracın şasi, motor numarası gibi numaraları ve ruhsat numaralarını kontrol etmelidir.
Araç yağlarını değiştirmelidir.
Aracın alt kısmını ve gerekli tertibatı kontrol etmeli ve yağ kaçağını kontrol etmelidir.
Taşıtların emisyon standartlarına uygun olup olmadığını kontrol etmelidir.
Aracın trafiğe güvenli bir şekilde çıkması için bir engelinin olup olamadığını kontrol etmelidir.
Mevzuata uygun gerekli tüm kontrolleri yapmalıdır.
Kusurlu bulunması durumunda muayeneden geçemeyen araçlarla ilgili taşıt sahiplerine iyileştirmeler önermelidir.
Muayene tamamlandıktan sonra hafif kusurlu ve kusursuz tespit ettiği araçlarla ilgili, muayeneden geçtiğine dair belgeleri doldurmalıdır.
Muayeneden geçen araç sahiplerine muayene etiketi vermelidir.
Teslim edilen araçların kaydını tutmalıdır.
Taşıt içinde yasadışı ekipman bulunan araç sahiplerini yetkililere bildirmelidir.
Araç Muayene Teknisyeni Maaşları
Motorlu taşıtları yasal düzenlemelere uygun ve güvenlik standartlarına göre istenen hale getirmek için aracı muayene eden kişilere araç muayene teknisyeni adı verilir. Teknisyen, muayene yapılacak aracın ruhsatını ve trafik sigortasını kontrol etmelidir.
İlk yardım seti, reflektör ve yangın tüpü gibi zorunlu ekipmanların araç içinde yer alıp almadığını kontrol etmelidir. Aracın hasarını tespit etmek amacıyla aracı çalıştırmalı ve test etmelidir. Belirlenen sorumlulukları kendisinden beklenen sürede teslim etmelidir.
Dolayısı ile iyi bir zaman yönetimi becerisi göstermelidir. Araç muayene teknisyeninin çalışmalarına göre maaşları da belirlenir. Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklere göre farklı rakamlarda maaşları olabilir. Kişini tecrübesi, eğitimi ve bilgileri maaşını etkileyen unsurlardır. Bir araç muayene teknisyeni ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
Yeni iş yaşamına başlayan bir araç muayene teknisyeni en az 3.200 TL maaş kazanır.
Tecrübe edinmiş bir araç muayene teknisyeni ortalama 4.000 TL maaş elde eder.
Bu alanda tecrübe ve bilgi sahibi olan bir araç muayene teknisyeninin ise 6.500 TL’ye kadar gelir elde ettiği görülür.
Araç Muayene Teknisyeni Nasıl Olunur?
Araç muayene teknisyeni olmak isteyen kişiler eğitim imkanlarını araştırır. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin; Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümlerinden birini tamamlaması gerekir. Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olanlar da bu alanda çalışabilir.
Ayrıca üniversitelerin 2 yıllık eğitim imkanı olan Otomotiv Teknolojisi ve Makine bölümlerinden mezun olan kişilerde bu meslekte başarı gösterebilir. Eğitimi süresince edindiği bilgilere ek olarak kazandığı deneyim ile de mesleği icra edebilir. Ayrıca eğitim ve tecrübenin yanı sıra niteliklerini geliştirmesi de çok önemlidir. İşverenler nitelikleri dikkatle inceler ve bir başarı unsuru olarak değerlendirir. Araç muayene teknisyeni olmak isteyen kişilerde bulunması gereken nitelikleri aşağıdaki gibi tek tek sıralayabiliriz.
Söz verdiği zaman içerisinde kendisine verilen görevi yerine getirebilecek zaman yönetimi becerisine sahip olmaları oldukça önemlidir.
MS Office ve temel bilgisayar kullanım becerisine sahip olmaları gerekir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip olan adaylardan başka sürücü belgesi istenmez.
Ekip çalışmasına yatkın olmaları oldukça önemlidir. Bireysel çalışmaların yanı sıra sıklıkla ekip çalışmasına dahil olabilirler.
Müşterilere teknik arıza ve muayene hakkında bilgi vermeleri gerekeceği için sözlü iletişim yeteneğine sahip olmaları önemlidir.
Müşteri odaklı çalışmaları gerekir.
Uzun süreli ayakta çalışmaları gerekebilir bu durumda fiziki yeterliliğe sahip olmaları gerekir.
Analitik düşünme becerisine sahip olmaları önemlidir.
Titiz, disiplinli ve dikkatli olmaları gerekir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.