AnasayfaBlogUlaştırma Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü

10 Ekim 2020
Genç bir insan elinde cep telefonuyla dışarıda durmaktadır. Gökyüzü, üzerlerinde uçan bir uçakla doludur; uçağın beyaz kanatları ve kuyruğu mavi gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturmaktadır. Kişinin gözleri telefona odaklanmıştır ve yüz ifadesi konsantre olmuş gibidir. Arka planda güneş pırıl pırıl parlıyor ve sahne huzurlu ve sakin. Etrafta, yemyeşil bir fon oluşturan ağaçlar ve bitkilerle doğa tüm ihtişamıyla görülebiliyor. Bu görüntü bir tefekkür anını yakalıyor ve bize doğal dünyanın güzelliğini hatırlatıyor.
KonuAçıklamaÖnemli Noktalar
Ulaştırma Mühendisliği Nedir?Yerel ve bölgesel olarak ulaşım sistemlerinin tamamının planlanması, tasarlanması ve bakımıyla yükümlü olan bir mühendislik disiplini.Güvenli, ekonomik ve zamanında ulaşımı sağlar; teknolojinin gelişimini ulaşıma uygular.
Bölüm TercihiÜniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilen Ulaştırma Mühendisliği, sayısal puan türünden tercih yapacak öğrencilere yöneliktir.Sayısal derslere ilgi, disiplin, araştırma yapabilme ve teknolojiyi takip etme özellikleri aranır.
İş İmkanlarıUlaşım mühendisleri, kamuda ve özel sektörde birçok alanda iş bulma imkanına sahip.KPSS'ye girerek devlet kurumlarında iş bulabilirler. Ayrıca ulaştırma çözümlerine ihtiyaç duyan özel şirketlerde de görev alabilirler.
GörevleriUlaştırma mühendisleri genellikle ulaşım planlama ve tasarım, altyapı çalışmaları, otoyol yapımları ve yeni ulaşım seçeneklerini uygulama gibi konularda faaliyet gösterir.Ulaştırmanın hem güvenli, hızlı ve ekonomik olmasını hem de çevreyle uyumlu olmasını sağlar.
Bağlantılı AlanlarUlaştırma mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, havacılık ve deniz mühendisliği gibi benzer disiplinlerle bağlantılıdır.Birçok farklı mühendislik dalıyla eşgüdüm içinde çalışırlar.
Ulaştırma Mühendisliği DersleriUlaştırma mühendisliği bölümü, öğrencilere ulaştırma planlama, altyapı tasarımı, bakım yönetimi ve yeni teknolojileri uygulama konularında bilgi ve beceri kazandırır.Öğrenciler, bu dersler sayesinde ulaşım mühendisliğinin tüm yönleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Mesleki GerekliliklerUlaştırma mühendisleri, gerekli tüm planları yapma, ulaşım sistemlerini geliştirme ve bakımı gibi konularda yetkin olmalıdır.İşini etkin bir şekilde yapabilmesi için, mühendislik prensiplerini anlama, problem çözme becerileri ve detaylara dikkat gibi yeteneklere sahip olmalıdır.
Teknoloji ve UlaştırmaTeknolojik gelişmeler, hızla artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve daha verimli hale getirmek için ulaştırma mühendislerine yeni fırsatlar sunmaktadır.Akıllı ulaşım sistemleri gibi teknolojilerin uygulanmasında mühendislik rol oynar.
Gelecek BeklentilerUlaştırma mühendisliği alanındaki gelişmeler, sektörün gelecekte daha da önemli hale geleceğini düşündürmektedir.Sürdürülebilir ve çevre dostu ulaşım çözümleri konusunda daha fazla ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor.
Ulaştırma Mühendisliği İhtiyaçGelişen ve değişen dünya, hızla artan ulaşım ihtiyaçları nedeniyle ulaştırma mühendislerine olan talebin sürekli artmasını sağlıyor.Her geçen gün daha fazla sayıda ve daha yetenekli ulaştırma mühendislerine ihtiyaç vardır.

Hızla gelişmeye devam eden teknoloji beraberinde ulaşım alt yapısını düzenleyecek yenilikler getiriyor. Gelişen teknolojiler sayesinde yolcu ve yük taşımacılığı gün geçtikçe düşük maliyetli, güvenli ve hızlı ulaşım şeklini insanlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu durum ulaşım altyapısın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafi koşullar sebebiyle bir lojistik merkezi olması kaçınılmazdır.

Ülke ekonomisinin can damarlarından birini oluşturan ulaştırmanın, daha etkili ve verimli bir şekilde hizmete sunulması, gelişmekte olan ülkemiz için önemli bir ihtiyaçtır. Dünya geneline bakıldığında da ulaştırma bir endüstri halini almıştır. Böylece ulaştırma problemlerini yakından tanıyan, çözmek için mühendislik bilgilerini kullanabilen, teknolojiyi yakından takip eden ve yenilikleri uygulayabilen ulaştırma mühendislerine ihtiyaç duyulur. Üniversiteler bu konudaki ihtiyaçları çözümlemek amacı ile alanında uzman, bilgili, inovatif fikirler üretebilen, bulunduğu kuruma değer katabilecek mezunlar vermek için ulaştırma mühendisliği eğitimi vermektedir.

Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ulaştırma mühendisliği bölümü; güvenli, hızlı, konforlu aynı zamanda ekonomik bir ulaşım sağlamak amacıyla karayolu, demiryolu, su ve hava gibi ulaşım araçlarıyla çeşitli çalışmalar ortaya çıkartan, diğer mühendislik kollarıyla da iletişim halinde olan bir akademik disiplindir. Ulaştırma mühendisliği mühendislik fakültesi altında 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilmektedir. Bölümü tercih edecek öğrenciler, sayısal puan türünden tercih yapacak öğrencilerdir.

Ulaştırma mühendisliği, yerel ve bölgesel olarak ulaşım sistemlerinin tamamının planlarının yapılması, tasarlanması ve kullanım süreçlerinde bakımı için ihtiyaç duyulan uygulamaları yerine getirmekle yükümlüdür. Ulaştırma mühendisleri, insanların ve taşınması gereken yüklerin; güvenli, ekonomik ve ulaştırılması gereken zamanlarda hareket etmesinin sağlanmasından sorumludur. Aynı zamanda teknolojinin gereklerini ulaşıma uygulayabilecek, yeni, özel ve toplu taşıma projeleri içinde gerekecek tüm detayları uygulamak üzere yer alabilirler.

Çalışmaları deprem ve sel gibi doğal afetlere dayanacak köprüler, tüneller ve diğer yapıları güçlendirme çalışmalarını da içerir. Ulaştırma mühendisliği diğer mühendislik dalları ile de bağlantılı olarak görevlerini sürdürür. Bunlar; elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, havacılık ve deniz mühendisliği gibi benzer disiplinlerdir. Bölümü tercih edecek öğrencilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Sayısal derslere karşı ilgili olma, disiplinli olma, araştırma yapma ve teknolojiyi yakından takip etme, grup çalışmaları içinde uyumla çalışma gibi mesleklerine değer katacak önemli özelliklerdendir.

Ulaştırma Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Ulaştırma teknolojinin gelişmesiyle beraber yenilikler sunmaya devam ediyor. Bu durum da ulaşım altyapısına değer katacak bilgi sahibi, yetenekli mühendislere olan ihtiyacın varlığını doğuruyor. Ulaştırma mühendisleri kamuda ve özel sektörde bir çok alanda iş imkanına sahiptir.

Mezunlar devlet kurumları içinde yer alabilmeleri için KPSS’den elde edecekleri geçer puan ile başvurularını yapabilir. Açık olan pozisyonlara göre görevleri belirlenir. Mezunların kamu ve özel sektörde yer alabilecekleri kuruluşların birçoğu aşağıdaki gibidir.

  • Ulaştırma Bakanlığı,

  • Karayolları Genel Müdürlüğü,

  • Devlet Demir Yolları,

  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

  • İl Özel İdareleri,

  • Belediyeler,

  • Ulaştırma Bakım Şirketleri,

  • Metro ve Raylı Sistem Şirketleri,

  • Yol Tasarım ve Kontrol Şirketleri.

Ulaştırma Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Yerel ve bölgesel ihtiyaçlara cevap vermek üzere ulaştırma konusunda insanlığa gereken faydayı sağlayacak ulaşım sistemlerinin planlanması, tasarlanması ve üretim aşaması gibi konularda önemli görevler üstlenirler. Ulaştırma içinde yapım çalışmalarından bakım onarım çalışmalarına oldukça geniş bir alanda hizmet vermeye devam eden ulaştırma mühendislerinin görevleri detaylı olarak aşağıdaki gibidir.

  • Ulaştırma sektöründeki ortaya çıkan sorunların çözümlerini oluşturmak ve yeni fikirleri uygulamaya geçirmek.

  • Demiryolu ya da karayolu çalışmaları başlamadan önce yol güzergâhı belirlenmesi ve bu konudaki görüşlerini yetkililere

  • Ulaşımda yapılan altyapı çalışmalarının doğru ve sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak ve takibinden sorumlu olmak.

  • Ulaşımın güvenilir, hızlı ve ekonomik olmasının yanı sıra çevreyle de uyum sağlayacak şekilde gerekli tüm planlarının yapılması.

  • Ulaştırma kapsamında otoyol planlama ve uygulama çalışmaları, akıllı ulaşım sistemleri gibi yeni ulaşım seçeneklerini uygulayabilmek için çalışmalar içinde bulunmak.

Ulaştırma Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Ulaştırma mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen adaylar öncelikle kariyer yaşamlarında hangi derslerle karşılaşacaklarını araştırmaya başlar. Eğitim süresince görecekleri dersler, mesleklerinde başarılı birer mühendis olmaları için gerekli tüm olanakları sunmaktadır.

Bölüm koşullarını yerine getirerek mezun olan öğrenciler, ulaştırma mühendisi unvanını almaya hak kazanır. Bölüm, kariyer yaşamları için deneyim kazanmalarını sağlayacak, 40 günlük zorunlu staj şartı koşar. 8 dönemlik eğitim yaşamlarında aldıkları dersler ve buna ek olarak zorunlu staj sayesinde öğrenciler, gelecekte yapacakları meslek ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olarak mezun olur. Ulaştırma mühendisliği bölümünde eğitim almak isteyen ve tercih listelerinde bu bölüme muhakkak yer verecek olan adayların, eğitim yaşamı boyunca karşı karşıya gelecekleri temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Teknik İngilizce,

  • Temel Bilgi Teknolojileri,

  • Araştırma Teknikleri,

  • Diferansiyel Denklemler,

  • Topografya,

  • Malzeme Bilgisi,

  • Nümerik Analiz,

  • Coğrafi Bilgi Sistemleri,

  • Kadastro Bilgisi,

  • Çevresel Etki ve Ulaştırma,

  • Kentsel Tasarım ve İmar Esasları,

  • Yapı Malzemesi,

  • Karayolu Sistemleri,

  • Ulaşım ve Trafik Yönetimi,

  • Zemin Mekaniği ve Geoteknik,

  • Akıllı Ulaşım Teknikleri,

  • Optimizasyon Teknikleri,

  • Fotogrametri,

  • Ulaşım Planlaması ve Modellemesi,

  • Ulaştırma Ekonomisi

Ulaşım Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 Ulaşım mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Ulaşım Mühendisliği Başarı Sıralamaları 2020 aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanBaşarı Sırası
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİDeniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İngilizce) (UOLP-SUNY Maritime) (%50 İndirimli)386,2724476081
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİDeniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği369,7460690753
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İngilizce) (Burslu)361,3593499548
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (İZMİR)Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (İngilizce)341,57925122172
Ulaştırma Mühendisliği Nedir?, Yerel ve bölgesel olarak ulaşım sistemlerinin tamamının planlanması, tasarlanması ve bakımıyla yükümlü olan bir mühendislik disiplini, Güvenli, ekonomik ve zamanında ulaşımı sağlar; teknolojinin gelişimini ulaşıma uygular, Bölüm Tercihi, Üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilen Ulaştırma Mühendisliği, sayısal puan türünden tercih yapacak öğrencilere yöneliktir, Sayısal derslere ilgi, disiplin, araştırma yapabilme ve teknolojiyi takip etme özellikleri aranır, İş İmkanları, Ulaşım mühendisleri, kamuda ve özel sektörde birçok alanda iş bulma imkanına sahip, KPSS'ye girerek devlet kurumlarında iş bulabilirler Ayrıca ulaştırma çözümlerine ihtiyaç duyan özel şirketlerde de görev alabilirler, Görevleri, Ulaştırma mühendisleri genellikle ulaşım planlama ve tasarım, altyapı çalışmaları, otoyol yapımları ve yeni ulaşım seçeneklerini uygulama gibi konularda faaliyet gösterir, Ulaştırmanın hem güvenli, hızlı ve ekonomik olmasını hem de çevreyle uyumlu olmasını sağlar, Bağlantılı Alanlar, Ulaştırma mühendisliği, elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, havacılık ve deniz mühendisliği gibi benzer disiplinlerle bağlantılıdır, Birçok farklı mühendislik dalıyla eşgüdüm içinde çalışırlar, Ulaştırma Mühendisliği Dersleri, Ulaştırma mühendisliği bölümü, öğrencilere ulaştırma planlama, altyapı tasarımı, bakım yönetimi ve yeni teknolojileri uygulama konularında bilgi ve beceri kazandırır, Öğrenciler, bu dersler sayesinde ulaşım mühendisliğinin tüm yönleri hakkında bilgi sahibi olurlar, Mesleki Gereklilikler, Ulaştırma mühendisleri, gerekli tüm planları yapma, ulaşım sistemlerini geliştirme ve bakımı gibi konularda yetkin olmalıdır, İşini etkin bir şekilde yapabilmesi için, mühendislik prensiplerini anlama, problem çözme becerileri ve detaylara dikkat gibi yeteneklere sahip olmalıdır, Teknoloji ve Ulaştırma, Teknolojik gelişmeler, hızla artan ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve daha verimli hale getirmek için ulaştırma mühendislerine yeni fırsatlar sunmaktadır, Akıllı ulaşım sistemleri gibi teknolojilerin uygulanmasında mühendislik rol oynar, Gelecek Beklentiler, Ulaştırma mühendisliği alanındaki gelişmeler, sektörün gelecekte daha da önemli hale geleceğini düşündürmektedir, Sürdürülebilir ve çevre dostu ulaşım çözümleri konusunda daha fazla ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor, Ulaştırma Mühendisliği İhtiyaç, Gelişen ve değişen dünya, hızla artan ulaşım ihtiyaçları nedeniyle ulaştırma mühendislerine olan talebin sürekli artmasını sağlıyor, Her geçen gün daha fazla sayıda ve daha yetenekli ulaştırma mühendislerine ihtiyaç vardır
ulaştırma mühendisliği
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah bir kask takmış ve elinde bir makine tutan bir adam beyaz bir duvarın önünde duruyor. Hafif dağınık kahverengi saçları ve yüzünde ciddi bir ifade vardır. Sol kolunu kaldırmış ve sağ koluyla makineyi tutmaktadır. Makine metalik gri renkte ve yüzeyinde birkaç düğme var. Adamın arkasındaki duvarda siyah yüzlü ve beyaz rakamlı bir saat vardır. Saat 11:30'u göstermektedir. Adamın üzerinde kolsuz bir gömlek ve kot pantolon vardır ve giysileri hafifçe kırışmıştır. Odaklanmış ve kararlı görünüyor, önündeki görev ne olursa olsun üstlenmeye hazır.
Bölümler

Geoteknik Bölümü (MYO)

11 Ocak 2021
Bir grup insan güneşli bir günde büyük beyaz bir kamyonun etrafında toplanmış. Kamyonun üstünde mavi beyaz bir bayrak ve yan tarafında büyük bir logo var. Arka planda, gökyüzünde uçan mavi beyaz bir uçak görülüyor. Kamyona yakından bakıldığında farları ve ızgaraları görülüyor. Maske takmış bir adam yakınlarda durmuş kamyona doğru bakmaktadır. Ön planda, mavi ve mor gömlekli bir bilgisayar ekranı odaktadır. Sağ tarafta bir kişi elinde şemsiye ile yürüyor. Sol alt köşede beyaz bir minibüsün yakın çekimi görülüyor. Sahne hep birlikte bir heyecan ve beklenti havasıyla doludur.
Lojistik Yönetimi

Ulaştırma ve Lojistik Bölümü

21 Aralık 2020
Bu görselde muhtemelen bir satış koçluğu eğitimi sırasında bir kalemi tutan bir el görülüyor. Siyah gömlekli adam koç olabilir, beyaz top ise eğitimin amacını sembolize ediyor olabilir. Bulanık mavi ve beyaz nesne ise başarıyı sembolize ediyor olabilir. Genel olarak, satış koçluğu eğitiminin öneminin harika bir görsel temsilidir.
4.9
(17)

Satış Koçluğu Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah tişört giyen bir adamın görüntüsüdür. Beyaz bir arka planın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade ile dümdüz karşıya bakıyor. Kolları yanlarında rahat bir şekilde duruyor. Yakası v yakalı, vücuda oturan siyah bir tişört giyiyor. Koyu kahverengi saçları yüzünden uzakta geriye taranmış. Koyu renk gözleri yoğun ve odaklanmış görünüyor. Güçlü bir çene çizgisi ve ince bir bıyığı var. Cildi hafif bronzlaşmış. Sol koluna gümüş bir saat takıyor. Kendinden emin ve kontrollü görünüyor.Ali Kayacan
11020
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
12870