Pazarlamacılık Nedir?
Pazarlamacılık Nedir? | Pazarlamacıların Özellikleri Nelerdir? | Pazarlamacı Ne İş Yapar? |
---|---|---|
İnsanın sosyal ihtiyaçlarının belirlenip tatmin edilmesi sürecidir | Liderlik yetenekleri, takım çalışmasına uyum sağlamak, ileri seviyede Microsoft Office programlarını bilmek gibi birçok yetenek gereklidir. | Pazar araştırması yapmak, rakip firmaları analiz etmek, şirketin kendini geliştirmesi için adımlar atmak vb. görevleri vardır. |
Uygun stratejilerle hedef kitleye doğru ürünlerin sunulması sürecidir. | Güçlü insan ilişkileri, ikna yeteneği, zaman yönetimi yapabilme ve genel kültüre sahip olmak gibi özelliklere ihtiyaç vardır. | Satış istatistiklerini incelemek, ürün kalitesini artırmak için gerekli faaliyetleri planlamak ve uygulamak, ürünlerin üretiminden saklanma koşullarına kadar gerekli önlemleri almak gibi görevleri vardır. |
Tüketici ihtiyaçlarını karşılayan, ürün ve hizmetlerin sunumu ve dağıtımını içeren bir süreçtir. | İleri seviyede yabancı dil bilgisi, gelişmiş empati becerisi, saha çalışmalarına yatkınlık ve analitik düşünebilme yeteneği gereklidir. | Potansiyel müşterileri belirler, rakip analizi yapar, satışları artırmak için stratejiler geliştirir ve uygular. |
Marka, işletme ve tüketici bağlamında yürütülen, değişken ve dinamik bir süreçtir. | Takım oyuncusu olmak, dikkatli ve sabırlı olmak, yeniliğe ve değişime açık olmak gereklidir. | Ürün ve hizmetlerin pazarlamasını yapar, müşteri geri bildirimlerine göre ürünleri geliştirir ve satış faaliyetlerini planlar ve gerçekleştirir. |
Teknolojinin hızlı değişimi, yeni toplumsal değerlerin oluşmasını sağlar. Bu kültürel öğeler, yeni iş alanlarını da doğurur. Uzun yıllardır gerçekleştirilen pazarlamacılık mesleği, dönüşerek var olmaya devam eder. Pazarlama sektörünün temel yapı taşını oluşturan bu meslek, değişmeye ve çağa uyum sağlamaya devam eder.
Bazı iş kollarına rehber olan pazarlamacılık, içerisinde sayısız unsuru barındırır. Amerikan Pazarlama Derneği tarafından tanımlanan bu kavram, günümüzde herkes tarafından bilinir. 90'lı yıllarda mutfak eşyaları, giyim ya da aksesuar gibi ürünlerin pazarlanması ile başlayan süreç, birbirinden farklı söylemler ile devam eder.
Pazarlama, insana dair sosyal ihtiyaçların belirlenip tatmin edilmesi anlamına gelir. Bu süreç, pazarlamacı ile başlayan bir organizasyondur. Biri ya da birileri tarafından planlanan yönetim sürecinde birey ya da gruplar rol alır. Ürün ve hizmetlerin tüketicinin ihtiyaçlarını karşılama yöntemlerinden oluşan bir süreçtir.
Pazarlama çeşitleri, teknikleri ve dinamikleri ile pazarlamacılık kavramının içi dolar. Doğru uygulamalar ile bireylerin istekleri karşılanır. Uygun aksiyonlar gerçekleştirilerek doğru hedef kitleye ulaşılır. Pazarlamacılık, tüm bu kavram ve terimleri içine alan geniş bir anlamı ifade eder. Pazarlama iletişimi ile anlamlandırılan bu zorlu yönetim, bitmeyen ve sabit kalmayan bir süreçtir.
Pazarlamacılık Nedir?
Günlük hayatımızın her alanında karşılaştığımız pazarlama, hem çok bilinen hem de karıştırılan bir kavramdır. Yerinde duramayan dinamik bir alan olan pazarlama, içerisinde bulundurduğu unsurlar ile güncellenir. Marka-işletme ve tüketici bağlamında yürütülen bir süreci ifade eder. Pazarlamacılık, sektör içerisinde çalışan profesyoneller ile şekillenir.
"Satışçı" kavramı ile anlamsal karışıklığa neden olan pazarlamacı, alanında gerçekleştirilen faaliyetlere hakim kişidir. Satış, pazarlamanın doğrudan etki ettiği alanlarda biridir. Genel olarak, pazarlama yönetimi içerisinde yer alır.
Pazarlama ve satış birbirine temas ettiği noktalar ile geniş bir alana yayılır. Pazarlamacılık, sürecin tüm fonksiyonlarına şekil verir. Pazarlama türleri ve stratejileri arasından marka, ürün ve hizmet ile hedef kitleye uygun olan seçilerek hayata geçirilir. Tüm bu karmaşık sürecin odak noktasında yer alır. Genel bir anlam ifade eden bu kavram, attığımız her adımda karşımıza çıkar. İhtiyaç ve isteklerimizi karşılamak için bizi baştan çıkarır.
Pazarlamacılık Yapanların Özellikleri Nelerdir?
Pazarlamacı olmak için üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Eğitimler arasında; Ekonomi ve Finans, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, İşletme, Pazarlama, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Yönetim Bilişim Sistemleri, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Uluslararası İşletme Yönetimi, İletişim Bilimleri yer alır. Pazarlama alanında çalışmak isteyenlerde olması gereken özellikler şöyle;
Liderlik yeteneklerine sahip olmak,
Takım çalışmasına uyum sağlamak,
İleri seviyede Microsoft Office programlarını bilmek,
Detaycı, dikkatli, sabırlı olmak,
Güçlü insan ilişkileri ile ikna yeteneği,
Zaman yönetimi yapabilmek,
Genel kültürlü ve yeniliğe açık olmak,
İleri seviyede yabancı dil bilgisi,
Gelişmiş empati becerisi,
Saha çalışmasına yatkınlık,
İyi şekilde analiz yeteneği.
İlgili eğitim: Microsoft Office Kursu
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi
Pazarlamacılık Bölümünün Aldığı Dersler
Pazarlama bölümü, 2 ve 4 yıllık eğitimler kapsamında düzenlenir. Genel olarak, bölüm dersleri;
Pazarlama ve Satış Yöntemleri,
Matematik,
İstatistik,
Maliye,
İktisat,
Reklamcılık,
Hukuk,
Kalite Kontrol,
Müşteri İlişkileri Yönetimi,
Tüketici Davranışları,
Uluslararası Pazarlama,
Pazarlama İlkeleri ve Bilgi Sistemleri,
Analiz,
Yönetimde Yaklaşımlar,
İnsan Kaynakları Yönetimi,
Örgütsel Davranış,
Stratejik Yönetim,
Küresel Pazarlama Stratejisi,
Yeni Ürün Geliştirme,
Psikoloji,
Ekonomi,
Genel İşletme,
Sürdürülebilirlik,
İnovasyon,
Pazar Araştırması,
Veri Tabanı Pazarlaması,
Sosyal Medya,
Perakende Yönetimi,
Pazarlama İletişimi,
Marka Yönetimi,
Topluma Hizmet Uygulamaları,
Bilgi ve İletişim Teknolojileri,
Pazarlamacı Ne İş Yapar?
Pazarlama bölümü mezunlarının görevleri uzmanlık alanlarına göre değişir. Eğer siz de pazarlamacı olmak istiyorsanız pazarlamacılık yönündeki yetkinliklerinizi geliştirmelisiniz. Yetkinliklerinizi geliştirmek için Enstitü'de yer alan Pazarlama İletişimi Eğitimi olmak üzere birçok Satış ve Pazarlama Eğitimlerine katılabilirsiniz.
Pazarlama sektöründe çalışan kişilerin sorumlulukları;
Pazar araştırması yaparak potansiyel müşterileri tespit eder.
Rakip firmaları analiz edip değerlendirir.
Çalıştığı şirketin kendini geliştirmesi için uygun adımları atar.
Satış istatistiklerini inceleyip satışların artması için gerekli faaliyetleri hayata geçirir.
Müşterilerin geri bildirimlerine göre ürünlerin kalite ve çeşitlilik bağlamında gelişmesini sağlar.
Ürünlerin üretiminden saklanma koşullarına kadar gerekli önlemleri alır.
Diğer departmanlar ile güçlü bir işbirliği kurar.
Bölgeleri belirler.
Bütçeye uygun aksiyon alır.
Müşteri gruplarını belirler.
Reklam, tanıtım, sosyal medya mecralarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Pazarlamacılık Mezunlarının İş İmkanları
pazarlama bölümü mezunları birçok alanda istihdam edilir. çalışabilecekleri alanlar arasında; reklam ajansları, pazarlama, satış ve ticaret şirketleri ilk sırada gelir. kişiler; pazarlama programcısı ve araştırmacısı, satış uzmanı, dijital reklam uzmanı, sosyal medya analisti ve uzmanı, pazarlama yöneticisi, pazarlama yönetim yardımcısı gibi görevlerde çalışır. pozisyonları, deneyimleri doğrultusunda değişir.
1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.