AnasayfaBlogBilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü

29 Temmuz 2020
Bu görüntüde bilgisayarda çalışan bir kadın görülüyor. Yüzünü çerçeveleyen siyah bir şapka ve gözlük takıyor. Parmakları klavyede bir şeyler yazıyor ve gözleri ekrana odaklanmış durumda. Diğer eliyle bilgisayardan uzağa doğrulttuğu oyuncak bir silah tutmaktadır. Masanın üzerinde bir hesap makinesi ve bulanık ve odak dışı siyah dikdörtgen bir nesne var. Arka planda bir bilgisayar anakartı ve yine bulanık olan bir daktiloda yazı yazan bir kişi var. Görüntü yüksek düzeyde ayrıntıya sahip ve renkler güçlü ancak güzel bir kontrast oluşturuyor. Genel olarak, ayrıntılı ve canlı bir ortamda bilgisayarda çalışan bir kadını tasvir ediyor.
Bilgisayar ve Yazılım MühendisliğiBölüm TanımıGelecek Görünümü ve İş İmkanları
NATO’dan Gelen TanımlamaKarmaşık yazılım sistemleri için belirlenen bir hedefte olan ve sisteme dayalı olarak çalışma prensibine sahip ve aynı zamanda işbölümü yapılarak araç gereçlerin kullanılarak geliştirme işlemidir.Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte karmaşık yazılımların geliştirilmesi için büyük bir ihtiyaç vardır.
Bölümün Beyin FırtınasıÖğrencilere makinelerin komutları öğretilir ve yazılım konularında bilgi verilir.Farklı sektörlerde, özellikle bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv ve sağlık sektöründe iş imkanı bulunabilir.
Bölümün İçeriğiBölüm, yazılım geliştirmenin bilim dalı olarak bilinir. Uygulamalı derslerle birlikte yazılımın temelini ve bilinmesi gerekenleri öğretmektir.Mezunlar, yıllar süren süreçlerde kendilerini 'mühendis' olarak hissedebilirler. Öğrencinin istikrarlı olduğu sürece, bu meslek dalında başarılı olma süreci olacaktır.
Bölümün AmacıBölümün ana hedefi, öğrencilerin yazılım yazma yeteneğini geliştirmektir.Yüzlerce iş olanakları vardır. Bilgisayar sistemleri, bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane ve diğer birçok sektörde iş imkanları bulunmaktadır.
Bölüm Çalışma AlanlarıBu bölüm, geniş bir iş sahasına sahiptir. Üniversiteden mezun olan öğrenciler, geniş bir iş sahasıyla karşı karşıyadırlar.Değişik sektörlerde büyük avantaj sağlar. Bilgisayar sistemleri, bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb alanlarda iş bulma konusunda sıkıntı çekilmez.
Bölümün GeleceğiBilgisayar ve yazılım mühendisliği, dijital çağda daha fazla önem kazanmaktadır.Dijital çağla beraber yazılıma olan ihtiyaç artarak devam edecektir. Yeni teknolojiler ve cihazların piyasaya sürülmesiyle birlikte, yazılıma olan ihtiyaç artacaktır.
Mesleğin RolüYazılım, sadece bilgisayar ile ilişkilendirilmemeli, teknolojik tüm aletler için muhakkak bir yazılım (programlama) diline ihtiyaç duyulmaktadır.Yazılım sektöründe çalışma imkanı sunan çok sayıda iş olanağı bulunmaktadır.
Yazılım Mühendisinin GörevleriYazılım mühendisi, belli yazılımları kullanarak yeni bir sistem oluşturur veya var olan bir sistemde geliştirmeler yapar.Çalışmaları pek çok sektörde son derece önemlidir ve geniş bir iş imkanı sağlar.
Yazılım GeliştirmeYazılım geliştirme aşamaları çekirdek ve destekleyici bölümlere ayrılır ve bu konular yazılım mühendisliği derslerinde detaylıca incelenir.Yazılım geliştirmenin ve işletmenin birlikte yürütülmesi, mezunların alanında uzmanlaşmasını ve istihdam olanaklarını artırır.
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği TarihçesiYazılım mühendisliği, ilk olarak 1968 yılında NATO toplantısında tanımlanmıştır.Geçmişten bugüne, bu alanda çalışanlar hem iyi ücretler kazanmışlar hem de sürekli olarak gelişen bir sektörde olmanın avantajlarını yaşamışlardır.

Günümüzün ve geleceğin meslekleri arasında bilgisayar ve yazılım mühendisliği başrolde olduğunu söyleyebiliriz. Dijital çağda bu meslekler her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Meslek seçimi yaparken buna dikkat edilmesi kişilerin gelecekte maddi manevi zorlanmamasını sağlayacaktır. Ayrıca yazılım mühendisliği sadece geleceğin meslekleri arasında değildir. Günümüzde oldukça revaçta olan bir meslek alanıdır. 

Bilgisayar yazılım mühendisliği bölümü halen günümüzde yapılabilecek meslekler arasında. Yazılım sektörü yeni olmadığını belirtelim. Yani bilgisayarların ve teknolojinin ortaya çıktığı ilk zamandan beri vardır. Ayrıca yazılım sadece bilgisayar ile ilişkilendirilmemelidir. Günümüzde birçok teknolojik aletler için muhakkak yazılım (programlama) dili kullanmak gerekir. Geçmişten gelen yazılım sektörü, kendini geleceğe taşıyacağı da aşikar. 

İlgili yazı: Programlama Dilleri Nelerdir?

Üniversite sınavına girmiş olan öğrenciler daha sonrasında bölüm seçme konusunda tereddütler yaşayabilir. Öğrenciler, önü açık meslekler ve sektörler içeren bölümler seçmek istiyor. Yazılım mühendisliği okumak, geleceğe atılacak bir yatırımdır. İyi bir eğitim aldığınız taktirde sektörde çabuk tutunabilirsiniz. Kendinizi ne kadar çok geliştirebilirseniz önünüz daima açık olur.  Bilgisayar ve yazılım mühendisliği, sektör olarak geniş bir iş sahasına sahiptir. Bu özelliği sayesinde iş bulma imkanı daha çok olabilir. 

Son zamanlarda dijitale olan ilgi ve teknolojilerin gelişmesi yazılımın önemini bir daha ortaya çıkarmıştır. İnsanların ihtiyaçlarına karşılık verebilmek için birçok yeni teknoloji cihazları piyasaya çıkıyor. Ancak bu cihazların çalışabilmesi için her zaman bir yazılıma ihtiyaç oluyor. İşte bilgisayar yazılım mühendisliği bölümü mezunları bu işlere talip oluyor. Az öncede belirttiğim gibi işinde iyi olan kişiler için önü açık bir meslek. 

İlgili yazı: Geleceğin Meslekleri Neler Olacak?

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü Nedir? 

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü, değişik ve farklı algoritmalarla birlikte elektronik cihazların verilen işlemleri yerine getirmesi için makine komutlarının tümünün öğretildiği eğitim yerine denir. Bölümün en büyük amacı, öğrencilere yazılım yazabilecek kıvama getirmektir. Aynı zamanda yeni gelişen teknolojileri öğrencilerle buluşturmaktır. Uygulamalı derslerle birlikte yazılımını temelini ve bilinmesi gerekenleri öğretmektir.



Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirmenin bilim dalı olarak bilinir. Yazılım mühendisliği tanım olarak karşımıza 1968 yılında ortaya çıkmıştır. 1968 yılında NATO toplantısı esnasında Almanya, bilgisayar ve yazılım mühendisliğiyle ilgili konuları gündeme getirmiştir. Daha sonrasından yazılım mühendisliği hakkında şöyle bir tanım getirilmiştir: 

Karmaşık yazılım sistemleri için belirlenen bir hedefte olan ve sisteme dayalı olarak çalışma prensibine sahip ve aynı zamanda işbölümü yapılarak araç gereçlerin kullanılarak geliştirme işlemidir.

Yazılım mühendisliği kendi içinde farklı aşamalardan oluşmaktadır. Yazılım geliştirme aşamaları çekirdek ve destekleyici bölümlerine ayrılır. Bu iki aşama yine kendi içinde farklı aşamalara bölünür. Yazılım mühendisliğinin diğer önemli konusu da yazılımı işletmektir. Geliştirme ve işletme aynı oranda yürütülmelidir. 

Yazılım mühendisliği olarak göreve başlayan bireyler, öncelikle işin inceliklerini öğrenir. Staj döneminden başlayan iş hayatı zamanla tecrübeye dönüşür. Belki ilk senelerde ciddi bir mühendislik yakıştırması olmayabilir. Fakat gün geçtikçe bilgi, deneyim ve tecrübe sayesinde mezun olanlar kendilerine mühendis diyebilecek kıvama gelecektir. Üniversitede başarılı olan öğrenciler aynı başarıyı iş hayatında da sürdürmeleri gerekir. İstikrarlı olduğunuz sürece bu meslek dalında yolunuz açık olacaktır.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir? 

Bilgisayar yazılım mühendisliği okuyan bir öğrenci geniş bir iş imkanıyla karşılaşır. Üniversiteden mezun olduktan sonra birçok sektörde iş hayatına atılabilir. Yazılımın her alanda ihtiyaç olduğunu düşünürsek, iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceksiniz. 

  • Bilgisayar Sistemleri 

  • Bankacılık 

  • Telekomünikasyon 

  • Otomotiv 

  • Hastane 

Ve daha birçok alanda bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümünden mezun olanlar iş bulabilir. Kimi uzmana ve eğitmene göre bilgisayar yazılım mühendisliği bölümü tüm zamanların en iyi meslekleri arasındadır. Mühendislik, keşfedildiğinden bu yana popülerliğini kaybetmemiştir. Zamanın iyi meslekleri arasına girdiği gibi gelecekte de bitmeyecek meslekler arasında. Bölüm, geniş çalışma sahasına sahip. Üniversiteden mezun olan öğrenciler, iş hayatına atıldıklarında çalışmaya çabuk başlayabilir. Ancak burada da ücret konusu kişiler tarafından tatmin edici olmayabilir. 

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar? 

Yazılım mühendisi, belli yazılımları kullanarak yeni bir sistem oluşturur ya da hazır olan sistemi günceller. Aynı zamanda onarır. Problemleri analiz ederek doğru bir uygulamayı başlatır. Nihayetinde işi doğru şekilde tespit ederek uygulamaya geçer.



Bilgisayar ve yazılım mühendisliği iki ayrı meslek olarak da yapılabilir. Yani hem yazılım mühendisi hem de bilgisayar mühendisi olarak görev yapabilirsiniz. Ayrıca her ikisini bir meslek halinde terfi edebilirsiniz. Bilgisayar yazılım mühendisliği teknolojinin var olduğu her alanda iş yapabilme kabiliyetine sahiptir. İş yükünün çoğunluğunu teknoloji sektörü oluştursa da yukarıda belirttiğimiz sektörlerde de iş imkanı oldukça fazladır. 

Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği isim olarak farklı görünseler de aslında da içeriklerini tam olarak bilmediğimiz için ikisi arasındaki farkı tam olarak kavrayamıyoruz.

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Yazılım mühendisi donanımdan daha çok yazılım bilgisi bulunan kişidir. Sistemli, planlı ve mimari kalıpları kullanarak kullanıcı ihtiyaçlarını bulup çözüm üretir. Mühendisliğin yazılıma uygulanmasıdır. 

Nasıl Yazılım Mühendisi Olunur?

Yazılım mühendisi olmak için üniversitelerin yazılım mühendisliği bölümlerinden birinden mezun olunması gerekir. Toplam eğitim-öğretim süresi 4 yıldır.

Yazılım Mühendisi Hangi Ünvanlar ile Çalışır?

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrencilere "Yazılım Mühendisi Diploması" ile yazılım mühendisliği unvanı verilir. Ayrıca sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim uzmanı, uygulama programcısı veya veri yönetimi ünvanı ile çalışabilmektedir. 

Bilişim eğitimleri nereden alabilirim?

i̇stanbul i̇şletme enstitüsü ücretsiz verdiği online eğitimler ile bu konuya oldukça destek veriyor. bilişim dünyası hakkında iç içe olmak isterseniz Yazılım ve Bilişim Eğitimleri de almanız mümkün.

İlgili eğitim kategorisi: Yazılım ve Bilişim Eğitimleri

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisi çip, analog, sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur. Temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir.

Nasıl Bilgisayar Mühendisi Olunur?

Bilgisayar mühendisi olmak için 4 yıllık mühendislik fakültesi bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. ayrıca 2 yıllık bilgisayar programcılığı bölümü mezunları dikey geçiş yolu ile bilgisayar mühendisliğine geçiş yapabilirler. ya da son senelerde gelen bir hak ile bilgisayar öğretmenleri de bir sınav ile bilgisayar mühendisi olabilirler.

Bilgisayar Mühendisi Hangi Ünvanlar İle Çalışır?

Eğitimini tamamlamış kişi "Bilgisayar Mühendisliği Diploması" ile bilgisayar mühendisi ünvanını alacaktır. 

Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilgisayar mühendisi bilgisayarın yapısıyla alakalı tüm dersleri görürken, yazılım mühendisi ise yazılıma odaklanır. Buradan şunu çıkabiliriz. Eğer ben yazılımdan başka alana yönelmem sadece yazılım yapacağım ve bilgisayarın donanımı beni ilgilendirmez diyorsanız tercihiniz yazılım mühendisliği olmalı. Ancak ben yine yazılımcı olacağım ama bilgisayar donanımına da hakim olmak istiyorum diyorsanız veya donanımla ilgili bir konuda çalışmak istiyorsanız tercihiniz bilgisayar mühendisliği olmalıdır.

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Dersleri 

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği derslerinde her üniversitede hemen hemen aynı müfredat uygulanmaktadır. Vakıf ve devlet üniversitelerinde seçmeli olarak bazı dersler değişiklik gösterebilir. Ancak bölümün içeriği genel olarak şu şekildedir: 

  • Yazılım Geliştirme 

  • Sistem Programlama 

  • Bilgisayar Organizasyonu 

  • Veri Yapıları ve Algoritmalar 

  • Bilgisayar Ağları 

  • Mobil Uygulama Geliştirme 

İlgili eğitim: Flutter İle Mobil Uygulama Geliştirme Eğitimi

  • Yazılım Geliştirme 

  • Siber Güvenlik 

  • Veri Bilimi ve Analitiği 

  • Hesaplama Kuramı 

  • İşletim Sistemleri 

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Tabanları ve Sıralaması 

Bilgisayar ve yazılım mühendisliği hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde yer almaktadır. Bölüm, iki fakülte altında hizmet vermektedir. Bunlardan biri Mühendislik Fakültesi, diğeri ise Mühendislik ve Doğal Bilimleri Fakültesi.

Türkiye’de birçok üniversitede bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümü yer almaktadır.  Sınavlardan iyi bir derece elde eden öğrenciler bu bölümü vakıf üniversitelerinde de okuma imkanı buluyor. Tamamen ücretsiz olarak eğitim almaya hak kazanıyor. Ancak bizler en iyi sayılabilecek 5 devlet üniversitesini sizlerle paylaşacağız. Yazılım mühendisliği bölümü için devlet üniversitelerini tercih edenlerde muhakkak olacaktır. Ayrıca taban puanı ve sıralaması da verdiğimiz bilgiler içerisinde yer almaktadır. İşte tercih edebileceğiniz 5 devlet üniversitesi:

ÜniversiteTaban PuanSıralama
Karadeniz Teknik Üniversitesi352,43243108689
Samsun Üniversitesi339,33989124332
Manisa Celal Bayar Üniversitesi362,6701097759
Kırklareli Üniversitesi314,55442161234
Fırat Üniversitesi308,70826171728
NATO’dan Gelen Tanımlama, Karmaşık yazılım sistemleri için belirlenen bir hedefte olan ve sisteme dayalı olarak çalışma prensibine sahip ve aynı zamanda işbölümü yapılarak araç gereçlerin kullanılarak geliştirme işlemidir, Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte karmaşık yazılımların geliştirilmesi için büyük bir ihtiyaç vardır, Bölümün Beyin Fırtınası, Öğrencilere makinelerin komutları öğretilir ve yazılım konularında bilgi verilir, Farklı sektörlerde, özellikle bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv ve sağlık sektöründe iş imkanı bulunabilir, Bölümün İçeriği, Bölüm, yazılım geliştirmenin bilim dalı olarak bilinir Uygulamalı derslerle birlikte yazılımın temelini ve bilinmesi gerekenleri öğretmektir, Mezunlar, yıllar süren süreçlerde kendilerini 'mühendis' olarak hissedebilirler Öğrencinin istikrarlı olduğu sürece, bu meslek dalında başarılı olma süreci olacaktır, Bölümün Amacı, Bölümün ana hedefi, öğrencilerin yazılım yazma yeteneğini geliştirmektir, Yüzlerce iş olanakları vardır Bilgisayar sistemleri, bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane ve diğer birçok sektörde iş imkanları bulunmaktadır, Bölüm Çalışma Alanları, Bu bölüm, geniş bir iş sahasına sahiptir Üniversiteden mezun olan öğrenciler, geniş bir iş sahasıyla karşı karşıyadırlar, Değişik sektörlerde büyük avantaj sağlar Bilgisayar sistemleri, bankacılık, telekomünikasyon, otomotiv, hastane vb alanlarda iş bulma konusunda sıkıntı çekilmez, Bölümün Geleceği, Bilgisayar ve yazılım mühendisliği, dijital çağda daha fazla önem kazanmaktadır, Dijital çağla beraber yazılıma olan ihtiyaç artarak devam edecektir Yeni teknolojiler ve cihazların piyasaya sürülmesiyle birlikte, yazılıma olan ihtiyaç artacaktır, Mesleğin Rolü, Yazılım, sadece bilgisayar ile ilişkilendirilmemeli, teknolojik tüm aletler için muhakkak bir yazılım (programlama) diline ihtiyaç duyulmaktadır, Yazılım sektöründe çalışma imkanı sunan çok sayıda iş olanağı bulunmaktadır, Yazılım Mühendisinin Görevleri, Yazılım mühendisi, belli yazılımları kullanarak yeni bir sistem oluşturur veya var olan bir sistemde geliştirmeler yapar, Çalışmaları pek çok sektörde son derece önemlidir ve geniş bir iş imkanı sağlar, Yazılım Geliştirme, Yazılım geliştirme aşamaları çekirdek ve destekleyici bölümlere ayrılır ve bu konular yazılım mühendisliği derslerinde detaylıca incelenir, Yazılım geliştirmenin ve işletmenin birlikte yürütülmesi, mezunların alanında uzmanlaşmasını ve istihdam olanaklarını artırır, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Tarihçesi, Yazılım mühendisliği, ilk olarak 1968 yılında NATO toplantısında tanımlanmıştır, Geçmişten bugüne, bu alanda çalışanlar hem iyi ücretler kazanmışlar hem de sürekli olarak gelişen bir sektörde olmanın avantajlarını yaşamışlardır
bilgisayar ve yazılım mühendisliği bilgisayar yazılım mühendisliği bilgisayar yazılım mühendisliği bölümü yazılım mühendisi yazılım mühendisliği okumak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sırtında ağrı olan bir adam arkadan görülüyor. Üzerinde beyaz bir gömlek vardır ve sağ eliyle sırtını tutmaktadır. Başı aşağı eğik ve gözleri kapalı. Sol eli, görüntüde bulanık olan bir telefon tutmaktadır. Arka plan bulanık, ancak sağ üst köşede ahşap bir kiriş görülebiliyor. Ayrıca bir kişinin elinin yakın çekimi ve bir kişinin bacağının ve omzunun bulanık bir görüntüsü de var. Görüntüdeki kişi mavi bir gömlek giyiyor ve koyu bir ten rengine sahip. Acı çekiyor gibi görünüyor ve dik durmak için mücadele ediyor.
Popüler Yazılar

Bilgisayar Başında Doğru Duruşun Önemi

02 Ağustos 2019
Bir dizüstü bilgisayar klavyesi üzerinde iki elin yakın çekimi. Eller beyaz tuşları olan siyah bir klavye üzerinde durmaktadır. Tuşlar dikdörtgen bir matris şeklinde düzenlenmiştir. Dizüstü bilgisayar ekranı mavi ve beyaz bir ışıkla aydınlatılmıştır ve ekranda bir metin kaplaması görüntülenmektedir. Klavyenin sağında bulanık bir fincan görüntüsü vardır. Daha sağda ise bir tabletin ekran görüntüsü var. Klavyenin arkasında mavi ve beyaz bir nesne var. Klavyenin solunda bir telefon ve bir kitabın üzerinde duran bir gözlük var.
Bölümler

Yazılım Geliştirme Bölümü

13 Ağustos 2020