AnasayfaBlogBilişim Dünyası ve Teknoloji
Bilişim

Bilişim Dünyası ve Teknoloji

14 Haziran 2019
Bu, bir dünya haritasının ayrıntılı bir yakın çekimidir. Harita, bir desen oluşturan küçük mavi ve kırmızı noktalardan oluşuyor. Mavi ve kırmızı noktalar, çoğunluğu kırmızı olmak üzere harita boyunca eşit aralıklarla yerleştirilmiştir. Harita ince siyah bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Noktaların genel etkisi benzersiz ve göz alıcı bir tasarımdır. Haritanın kendisi, farklı ülke ve bölgelerin noktalarla özetlendiği bir dünya temsilidir. Noktaların renkleri birbirini tamamlayarak denge ve uyum hissi veriyor. Haritanın detayları ve karmaşıklığı kolayca fark edilebildiğinden, bu görsel bir resim yazısı veri seti oluşturmak için kullanılabilir.
Bilişim KavramıTanımıÖrnekleri/Uygulamaları
BilişimBilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimidir.İnternet siteleri, veri tabanları, algoritma ve veri yapıları
Bilgi ve TeknolojiBilgi, insan zekasının araştırma, gözlem ve öğrenme yolu sayesinde elde ettiği gerçekleri ortaya çıkaran bilimdir. Teknoloji ise sürekli değişen ve gelişen,hayatımızın her anında kullanmak zorunda olduğumuz ve eğer kullanmazsak toplumdan geride kalacağımız bir bilimdir.Araştırma, öğrenme, teknolojik aletler kullanma
Bilişimin AlanlarıBilişimin farklı konulara uygulanabileceği alanlarKuramsal bilişim, Uygulamalı bilişim, Yapay zeka, Bilgisayar mimarisi ve mühendisliği, Bilgi bilimi, yazılım mühendisliği
Programlama Dili ve KodlamaBilgisayar anlayışına uygun bir dil ve kodlama yoluyla bilgisayarın yönlendirilmesi.Java, C++, PHP, DELPHİ, JAVASCRİPT, PASCAL, BASİC, C#, VİSUALBASİC, PYTHON
Yapay ZekaBilgisayarların insanlar gibi düşünmesini, konuşmasını, mantık yürütmesini ve hareket etmesini sağlama bilimidir.Sophia adlı gelişmiş robot, otonom araçlar, kişisel asistanlar
Bilgisayar GüvenliğiBilişim sistemlerinin güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir disiplin.Güvenlik duvarları, Antivirüs yazılımları
Bilgisayar MimarisiBilgisayarın hem donanım hem de yazılım bileşenlerini tasarlar ve düzenler.İşlemci tasarımı, Veri yolu tasarımı
Yazılım MühendisliğiYazılımın tasarlanması, uygulanması ve bakımının genel ilkeleri ve teknikleri.Sistem analizi, Veri modelleme

Bilişim, insanların teknik, ekonomik ve toplumsal iletişimde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimidir.

Bilişimin sözlükte internet sitelerinde tanımı bu şekilde. Ancak bu öyle bir platform ki derinine indikçe her alanından müthiş anlamlar çıkan ve olmasaydı ne yapardık sorusunu her fırsatta aklımıza getiren ucu bucağı olmayan bir bilim. Bilişimin diğer iki önemli kavramı da bilgi ve teknoloji. 

Bilgi ve Teknoloji

Bilgi, insan zekasının araştırma, gözlem ve öğrenme yolu sayesinde elde ettiği gerçekleri ortaya çıkaran bilimdir. Bilginin sonu yoktur. Yaşadığımız her dakika yeni şeyler öğrenebilir ve öğretebiliriz. Teknoloji ise sürekli değişen ve gelişen,hayatımızın her anında kullanmak zorunda olduğumuz ve eğer kullanmazsak toplumdan geride kalacağımız bir bilimdir.Teknoloji geliştikçe bizler de gelişiriz ve hayatımız kolaylaşır.

İşte bu iki kavram bir araya gelince Bilişim bilimi meydana gelir. Bilgi varolup arttıkça ve teknoloji gelişip yayıldıkça bu birleşimin bilimi de gelişir. Türkiye’de bilişim ve teknolojinin yeri oldukça önem kazanmaya başlamıştır.

Bilişimin Alanları

Neredeyse bu alanların hepsini hayatımızın her anında farkında olsak da olmasak da oldukça sık kullanıyoruz. 

  • Kuramsal bilişim

  • Hesaplama kuramı

  • Bilgi ve kodlama kuramı

  • Algoritmalar ve veri yapıları

  • Programlama dili kuramı

  • Biçimsel yöntemler

  • Koşut zamanlı, paralel ve dağıtık sistemler

  • Veri tabanları ve bilgi erişimi

  • Uygulamalı bilişim

  • Yapay zekâ

  • Bilgisayar mimarisi ve mühendisliği

  • Bilgisayar grafikleri ve görselleştirme

  • Bilgisayar güvenliği ve kriptografi

  • Hesaplamalı bilim

  • Bilgi bilimi

  • Yazılım mühendisliği

Ancak bu alanların içinden günümüzde en rövanşta olan neredeyse herkesin uzaktan yakından bilgisi olan iki kavrama göz atalım.



Proglama Dili Ve Kodlama

Eğer bilişim bir güneş sistemi olsaydı programlama dili ve kodlama da bu güneş sisteminin dünyası olurdu. Günlük yaşantımızda aklımıza gelebilecek her türlü teknolojinin ardında programlama dili var. Aslında her insan bilişim tüketicisidir.

Telefonda, bulaşık makinesinde, çamaşır makinesinde, televizyonda, klimada, oynadığımız oyunlarda veya internet üzerinden yapılan alışverişlerde kısacası günlük yaşantımızın her alanında yanımızda. Ve bu sistem embedded system yani gömülü sistem sayesinde gerçeleşiyor. En basit örneği günümüzde bir hayli popüler olan ve çocukların gözde oyunu minecrafttan verebiliriz. Neredeyse her çocuğun oynadığı bu oyun bir programlama dili olan Java ile yazıldı.

Yılların eskitemediği her oynadığımızda sanki ilk defa oynuyormuşuz gibi hissettiren ve eskiden belkide tek olan Snake yani yılan oyunu da ise C++ ile yazıldı.C++ ve Java'dan bahsetmişken diğer programlama dillerinden bahsetmemek olmaz. Geçmişten günümüze 150'den fazla program dili yazılmıştır. Ancak bunların en sık kullanılıp bilinenleri PHP, DELPHİ, C++, JAVASCRİPT, PASCAL, BASİC, C, C# , VİSUALBASİC, PYTHON dilleridir. İşte bu dünya farkında olmaksızın bizi içinde yaşatıyor.

Bilişimde Yapay Zeka

yapay zeka, bilgisayarların insanlar gibi düşünmesini, konuşmasını, mantık yürütmesini ve hareket etmesini sağlama bilimidir. yapay zekanın en basit tanımı aslında kendisinde gizli. yapay olan zeka. i̇nsanoğlunun sürekli geliştirmeye çalıştığı bu bilimin çalışmaları 1956 yılına dayanıyor. en bilindik ve gelişmiş örneği olan sophia 2017 yılından bu yana hayatımızda. fiziksel görüntüsüyle de insanlara benzetilmeye çalışan sophia'nın uzun kirpikleri, kahverengi gözleri ve narin ses tonu da dikkat çekmekte.

Teknoloji geliştikçe yapay zekanın gelişmesiyle birlikte Sophia aynı insanlar gibi tepkiler vermeye başladı. Bizler gibi konuşabiliyor, espriler yapıyor, gülüyor, insanların yüz ifadelerini anlıyor ve bazen de öfkelenebiliyor. Ancak Sophia'nın yani yapay zekanın pek masum olduğunu düşünmeyen bilim insanları da var.

Dikkat! Yapay Zeka Geliyor. Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk ve ünlü fizikçi Stephen Hawking yapay zekanın insanlığın bulacağı son buluş olduğunda hem fikir. Yapay zekanın gelişeceği çok net. Ancak geleceği hakkında oluşturulan senaryolar şimdiden insanlığı ikiye bölmüş durumda. Bir tarafta insanları yönlendiren robotlar olacağını savunanlar diğer tarafta ise robotların insanlar için büyük kolaylıklar ve faydalıklar sağlayacağını savunanlar. Yapay zekanın ne zaman geleceği de büyük merak konusu.

İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz verdiği online eğitimler ile bu konuya oldukça destek veriyor.

Bilişim dünyası hakkında iç içe olmak isterseniz Yazılım ve Bilişim Eğitimleri de almanız mümkün.

Bilişim, Bilginin, düzenli ve akla uygun bir biçimde, özellikle bilgisayarlar ve benzeri elektronik aygıtlar aracılığıyla işlenmesi bilimidir, İnternet siteleri, veri tabanları, algoritma ve veri yapıları, Bilgi ve Teknoloji, Bilgi, insan zekasının araştırma, gözlem ve öğrenme yolu sayesinde elde ettiği gerçekleri ortaya çıkaran bilimdir Teknoloji ise sürekli değişen ve gelişen,hayatımızın her anında kullanmak zorunda olduğumuz ve eğer kullanmazsak toplumdan geride kalacağımız bir bilimdir, Araştırma, öğrenme, teknolojik aletler kullanma, Bilişimin Alanları, Bilişimin farklı konulara uygulanabileceği alanlar, Kuramsal bilişim, Uygulamalı bilişim, Yapay zeka, Bilgisayar mimarisi ve mühendisliği, Bilgi bilimi, yazılım mühendisliği, Programlama Dili ve Kodlama, Bilgisayar anlayışına uygun bir dil ve kodlama yoluyla bilgisayarın yönlendirilmesi, Java, C++, PHP, DELPHİ, JAVASCRİPT, PASCAL, BASİC, C#, VİSUALBASİC, PYTHON, Yapay Zeka, Bilgisayarların insanlar gibi düşünmesini, konuşmasını, mantık yürütmesini ve hareket etmesini sağlama bilimidir, Sophia adlı gelişmiş robot, otonom araçlar, kişisel asistanlar, Bilgisayar Güvenliği, Bilişim sistemlerinin güvenliğini sağlamayı hedefleyen bir disiplin, Güvenlik duvarları, Antivirüs yazılımları, Bilgisayar Mimarisi, Bilgisayarın hem donanım hem de yazılım bileşenlerini tasarlar ve düzenler, İşlemci tasarımı, Veri yolu tasarımı, Yazılım Mühendisliği, Yazılımın tasarlanması, uygulanması ve bakımının genel ilkeleri ve teknikleri, Sistem analizi, Veri modelleme
bilişim yapay zeka programlama hesaplama veri bilgi online eğitimler yazılım ve bilişim eğitimleri teknoloji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018