Google Drive Ne İşe Yarar?
Nedir? | Özellikleri | Avantajları |
---|---|---|
Google Drive | Bulut tabanlı veri depolama servisi | Verileri güvenli bir şekilde saklama ve her yerden erişim imkanı sağlar |
Google Drive Kullanımı | Herhangi bir cihazdan erişilebilir | Verileri istenilen ortamda taşıma işlevi görmesi, kullanıcıların herhangi bir fiziksel depolama cihazı taşımadan herhangi bir yerden verilerine erişebilmesi |
Google Drive Depolama Alanı | 15 GB ücretsiz depolama alanı | Verilerin, fotoğrafların, videoların, belgelerin ve maillerin ücretsiz olarak yedeklenebilmesi |
Google Drive Web Sürümü | kolay ve sade kullanıcı arayüzü | İnternetle ilişki seviyesi dikkate alınarak, her seviyedeki kullanıcıların hizmetlerden rahatlıkla faydalanabilmesi |
Google Drive Masaüstü Uygulama | Bilgisayara Google Drive klasörü oluşturma | Kullanıcıların Google Drive içerisine kolaylıkla dosyalarını yükleyebilmeleri, sürekli aktif olan bu klasör içerisinde diledikleri şekilde düzenlemeler yapabilmeleri |
Google Drive Mobil Uygulama | Mobil veri ile Google Drive servisi kullanabilme | Büyük dosyaların depolanması ve yüklenmesi sırasında tüketilen mobil verinin büyük olabilmesi, kullanıcıların istedikleri yerden bu verilere ulaşabilmesi |
Google Drive Fiziksel Belgeler Tarama | Mobil uygulama sayesinde fiziksel belgelerin taranarak PDF dosyasına dönüştürülmesi | Verileri güvenli ve alışılagelmiş bir formatta saklama imkanı sağlar |
Google Drive Klasör Oluşturma | Farklı klasörler oluşturma, klasörleri düzenleme gibi seçenekler | Farklı türdeki dosyaların daha kolay saklanması için türe göre bölümler oluşturma imkanı |
Google Drive Yedekleme | Dosyaları yedekleme imkanı | Verinin herhangi bir donanımsal arıza sonucu kaybolmasının önüne geçmek |
Google Drive Çapraz Platform Desteği | Farklı işletim sistemleri arasındaki entegrasyon (Windows, Mac, Android, IOS gibi) | Bulut tabanlı sunucuda saklanan verilere diğer tüm cihazlardan erişim imkanı sağlar |
Google sunduğu farklı teknolojik hizmetlerle insanların hayatında önemli yer edinmiştir. Neredeyse tüm kullanıcılar internet aramaları için Google arama motoru kullanmakta, e- posta hizmeti olarak Gmail tercih etmektedir. Bu gelişmeler dikkate alındığında, Google’ın bulut tabanlı veri depolama alanında da varlık göstermeye başlaması yadsınamaz.
Google’ın bulut tabanlı veri depolama servisi olan Google Drive, 24 Nisan 2012 tarihinde kullanıma açılmıştır. Bu servis, kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan verileri internet ortamında saklayarak herhangi bir donanımsal arıza sonucu veri kaybı yaşamalarının önüne geçmektedir. Böylece kullanıcıların önemli gördükleri verileri, güvenli bir şekilde bulut sistemi içerisinde depolamalarını sağlar. Bir Google hesabına sahip olan kullanıcılar için ayrılmış depolama alanı oluşturulmaktadır. Bu depolama alanı hem kullanıcıya ait dosyalar hem de mailler için kullanılabilmektedir.
Google Drive kullanarak kullanıcıya ait dosyalar yedeklenebilir ayrıca bu dosyalara internet erişimine sahip tüm cihazlardan ulaşılabilir. Bu özelliği ile Google Drive, veri saklamanın yanında verileri istenilen ortama taşıma işlevini de yerine getirmektedir. Böylece kullanıcılar yanlarında herhangi bir fiziksel depolama cihazı taşımak zorunda olmadan istedikleri her yere verilerini taşıyabilirler.
Google Drive Nasıl Kullanılır?
Google Drive kullanımı oldukça basit ve sade olan bir servistir. Bu servisi kullanabilmek için öncelikle bir Google hesabı oluşturulmalıdır. Google hesabı olmayan kullanıcılar Gmail üzerinden kendilerine ait mail adresini oluşturabilirler. Bu hesabı oluşturmak için diğer kullanıcılar tarafından kullanılmayan bir mail adresi ve güvenli bir şifre belirlemek yeterli olmaktadır.
Google hesabı alındıktan sonra Google Drive kullanmaya başlanabilir. Hem bilgisayar işletim sistemleri (Windows, Mac gibi) hem de mobil işletim sistemleri (Android, IOS gibi) için uygulama sürümleri bulunmaktadır. Bu sürümlerden tercih edilen bir tanesi indirilerek sistemden faydalanmaya başlanabilir. Google Drive bulut teknolojisi uygulama üzerinden kullanmak istemeyen kullanıcılar için web sürümü bulunmaktadır. Bunun için servisin ilgili web sitesine erişim sağlanmalıdır.
Google Drive standart bir şekilde tüm ücretsiz kullanımlar için 15 GB depolama alanı sunmakta. Bu depolama alanını doldurana kadar ücretsiz olarak resimler, videolar, dosyalar, belgeler ve mailler yedeklenebilir. Ücretli olarak kullanılan depolama paketleri için de en üst sınır bulunmaktadır. Bu sınır 300 TB olarak belirlenmiştir. Toplamda depolanabilecek belge, sunum veya e- tablo en fazla 5 TB büyüklüğünde olabilir. Bu verileri depolarken kullanıcıların kullanım kolaylığını sağlamak için ara yüz çalışmaları hassasiyetle gerçekleştirilmiştir. İnternetle ilişki seviyesi dikkate alınarak, her seviyedeki kullanıcıların hizmetlerden rahat ve kolay bir şekilde yararlanabilmesi için tasarlanmıştır.
Web sürümünde sağ bölümde yer alan Yeni butonuna basarak farklı klasörler oluşturma, klasörleri düzenleme gibi seçeneklere ulaşılabilmektedir. Bu sayede farklı türdeki dosyaların daha kolay saklanması için türe göre bölümler oluşturulabilir. Masaüstü uygulaması kullanıldığı taktirde bilgisayara Google Drive klasörü oluşturulmaktadır. Bu klasöre tıpkı bilgisayarın diğer depolama birimlerinde olduğu gibi dosyalar atılarak kolaylıkla kullanılabilmektedir. Daha sonra kullanıcılar, sürekli aktif olan bu klasör içerisinde diledikleri şekilde düzenlemeler yapabilmektedir. Klasöre rahat erişim sağlamak için masaüstüne kısayol oluşturulabilmektedir. Herhangi bir dosyaya sağ tıklandığında ise dosyayı kolaylıkla Google Drive içerisine yükleyebilmek için seçenek sunulmaktadır.
Mobil uygulama kullanımlarında başlangıçta Wi-Fi bağlantısı istenmektedir. Bunun nedeni büyük dosyaların depolanması ve yüklenmesi sırasında tüketilen mobil verinin büyük olabilmesidir. Ancak Wi-Fi kullanımı gibi bir zorunluluk yoktur. İsteyen kullanıcılar mobil veri ile Google Drive servisini kullanmaya devam edebilir. Mobil cihazdan uygulamaya giriş yaptıktan sonra alt kısımda yer alan yükle bölümü kullanılarak istenilen veri, fotoğraf ya da müzik dosyası bulut sistemine depolanabilir. Yine mobil uygulama sayesinde kullanıcılar istedikleri yerden bu verilere ulaşabilirler. Bilgisayarda gerçekleştirilebilen tüm işlemler mobil uygulamada da gerçekleştirilebilir. Mobil uygulamada veriler güvenli bir şekilde saklanabilirken sahip olduğu özellik ile birlikte fiziksel belgeler taranarak PDF dosyası haline getirilebilmektedir.
Google Drive Avantajları Nelerdir?
Google Drive kullanımı beraberinde bazı avantajları da getirmektedir. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir.
Bulut tabanlı sunucuları kullanması nedeniyle hem veriler güvenli bir şekilde saklanırken hem de verilere her yerden ulaşma imkânı sağlamaktadır. Çapraz platform desteği ile bulut tabanlı sunucuda saklanan verilere diğer tüm cihazlardan ve Google Drive web sitesinden erişilebilmektedir.
Diğer kişilerle büyük boyutlu dosyaların paylaşılması gerektiğinde mail ve transfer gibi farklı uygulamalarla uğraşmadan veri paylaşımını sağlamaktadır. Böylece ortak biçimde sanal çalışmalar yapılabilmesine yardımcı olur.
Google Drive içerisinde bulunan dosyalar tek tek incelemeye gerek olmadan anahtar kelime aramalarıyla bulunabilmektedir. Dosya türlerine göre de arama yapılabilmektedir. Böylece zaman tasarrufu sağlamaktadır.
Servis içerisinde Google’a ait ofis yazılımı olan Google Docs yer aldığı için her yerde kolayca doküman ve sunum dosyaları oluşturulabilmektedir. Halihazırda var olan dokümanlar üzerinde düzeltmeler yapılabilmektedir.
Servise ait uygulamalar sayesinde hard disk, USB bellek gibi fiziksel depolama araçlarını taşımak zorunda olmadan verilerin her ortama götürülebilmesini sağlamaktadır.
Farklı uzantılara ve türlere sahip dosyaları Google Docs uygulaması olmasa bile görüntülemek mümkündür. Adobe Photoshop ve Illustrator dosyaları bile tek tıkla görüntülenebilmektedir.
Google Drive tüm bu avantajlı depolama seçeneklerini tamamen ücretsiz bir şekilde kullanıcılara sunmaktadır. Ücretsiz olarak sunulan alanın veya düşük alana sahip paketlerin yeterli gelmemesi durumunda ise ekstra ücret karşılığı depolama alanı arttırılabilmektedir.
Google Drive Üzerinde Paylaşılabilen Dosya Türleri
Google Drive pek çok farklı dosya türünün depolanabilmesine ve paylaşılabilmesine imkân sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde kullanıcıların çok farklı alanlarda yaptıkları işler ve çalışmalar için geniş bir çeşitlilik sağlamaktadır. Bu dosya türlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Servise ait olan e- tablo, slayt vb. içerikler
Word, Excel ve PowerPoint dosyaları
Videolar, ses dosyaları, metin ve görüntü belgeleri
ZIP ve RAR gibi sıkıştırılmış dosya biçimleri
Adobe taşınabilir dosya formatları
Scalable Vector Graphics, SVG
Post Scripts, EPS, PS
Fonts, TTF
Paper Specification XML, XPS
MTS uzantılı dosyalar
Google Drive Kullanmak Güvenli mi?
Google Drive kullanıcılarına ait olan hiçbir dosyayı ve veriyi üçüncü kişiler ile paylaşmamaktadır. Kullanıcı onayı olmadığı sürece, kişiye ait dosyalara sadece kişinin kendisi yine kendisine ait hesap bilgileri ile giriş yaparak erişebilmektedir. Bu nedenle kullanıcı hesabına ait bilgiler başka kişiler tarafından ele geçirilmediği sürece güvenlik açısından problem yoktur. Böyle bir durum yaşandığı takdirde Google’ın hesabı kurtarmak için oluşturduğu yöntemler kullanılarak güvenlik tekrar sağlanmaktadır.
Google Drive, hizmete üye olurken kullanıcıların bazı şartları kabul etmesini şart koymaktadır. Bu şartlar Google’a verileri dünya çapında kullanabilme, sunma, depolama, değiştirme, yeniden oluşturma, türetme, yayınlama, iletişim kurma, herkese açık biçimde canlandırma ve herkese açık biçimde gösterme ve dağıtma haklarını vermektedir. Tabi depolanan veriler üzerinde bu kadar fazla hak talep etmesi, Google Drive hizmeti ile ilgili olarak güvenlik konusunda düşüncelere neden olmaktadır. Google ise bu hakların sadece kullanıcılara en iyi hizmeti verebilmek için kullanıldığını söylemektedir. Kullanıcıların verilerine her yerden ulaşabilmesi, veriler üzerinde değişiklik yapabilmesi, onları değiştirebilmesi için gerekli izinler olduğunu savunmaktadır. Bu çerçevede bakıldığında bu izinlerin istenmesi mantıklı görünmektedir.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.