C Programlama Dili (C#) Hakkında Bilmedikleriniz
C# Programlama Dili | Öğrenme Süreci | Kullanım Alanları |
---|---|---|
C# orta düzey bir dildir ve esneklik sunar. | C# öğrenmeye başlamadan önce program hakkında ön bilgi edinilmesi gerekir. | Web uygulamaları geliştirme için tasarlanmıştır. |
Alt seviye dil programlarına oranla daha anlaşılırdır. | Temel kavramların öğrenilmesi gerekmektedir. | Masaüstü uygulamalar ve oyun geliştirme için kullanılır. |
Microsoft platformunda kullanılabilecek uygulamaları geliştirmek için tasarlanmıştır. | C# öğrenme süreci, söz dizimine ve yapısına aşina olmayı gerektirir. | Mobil uygulama geliştirebilmek için tercih edilir. |
C# ile oluşturulan uygulamalar, kullanıcıların yaratıcılık sergilemesine olanak sağlar. | Öğrenirken internetten kod örnekleri incelenebilir ve bunlar üzerinde değişiklikler yapılabilir. | ASP.NET uygulamalarını geliştirmek için kullanılır. |
C Sharp dilinde yazılan kodlar, etkili ve verimli olmalıdır. | Öğrenirken düzenli olarak alıştırma yapılmalı ve hedefler belirlenmelidir. | Windows platformunda çalışacak uygulamaların geliştirilmesinde tercih edilir. |
C#, yazılım alanında harika fırsatlar yaratabilen bir dildir. | C# öğrenmek için diğer programcılarla iletişim halinde olmak önemlidir. | Web servisleri yazılabilir. |
C# dilinin temel kavramları diziler, döngüler ve değişkenler gibi unsurları içerir. | Öğrenme sürecinde, söz dizimi ve kavramlar üzerinde odaklanmalıdır. | Konsol uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılır. |
C# dili, üst ve alt seviye programlama yapabilmenizi sağlar. | Sürekli değişikliklerle denemeler yapılarak öğrenilir. | Web uygulamalarının geliştirilmesinde kullanılır. |
C# dili ile istenilen her tür uygulama oluşturulabilir. | Öğrenmek için eğitim veya kurs almanız tavsiye edilir. | C# dilinin kullanım alanları oldukça geniştir ve çeşitli platformlarda uygulama geliştirme imkanı sunar. |
C# dili, yoğun olarak mobil uygulama geliştirmek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. | Program hakkında kitaplar satın alabilir ve kitaplardaki bilgiler ve örnekler üzerinde çalışabilirsiniz. | C# dilinde yazılan uygulamalar, Microsoft platformlarında kolaylıkla çalıştırılabilir. |
Bir bilgisayara yapması gereken işi komut olarak yazdırılmasına program denir. Programlama dili ise bu komutları vermemize yardımcı olur. Bir algoritmayı ifade etmeye yarar. 150’den fazla programlama dili yapılmıştır. Bunlardan bazıları; C, C#, Java, Python, Delphi, PHP vb. olarak sayabiliriz. Programlama dilleri kendi aralarında üç grubu ayrılır. Bunlar; alt seviye, orta seviye ve üst seviye programlama dilleri olarak ayrılır.
C programlama dili, orta seviye programlama dili grubuna girer. Bu dil grubu oldukça esnek bir dile sahip olmasının yanında hem üst hem de alt seviye programlama yapabilirler. Alt seviye dil programlarına oranla daha anlaşılırdır. C#, Microsoft platformu üzerinde web uygulamaları geliştirebilmeniz için tasarlanmış bir yazılım dilidir.
C# sayesinde web üzerinde yaratıcılığınızı katarak birçok uygulama geliştirebilirsiniz. C# dili ile istediğinizi oluşturabilirsiniz. Genellikle masaüstü uygulamalar ve oyun geliştirmelerde kullanılmaktadır. Genellikle bu dili öğrenen kişilerin amacı, mobil uygulama geliştirme istediğidir. C# dili öğrenerek yazılım alanında harika fırsatlar yaratabilirsiniz.
C Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?
Bir programlama dili öğrenmek isteyen kişiler öncelikle hangi programı öğreneceğine karar vermelidir. C programlama öğrenmek isteyen bireyler ilk önce bu programı neden seçmek istediğini kafasında belirlemelidir. Daha sonra bu program hakkında ön bilgi edinilmesi gerekir.
Basit dilleri öğrenerek başlamak her zaman avantaj sağlar. C# dili de bunlardan biridir.
C programlama dili temel kavramlarını öğrenilmesi gerekir. C# öğrenmek için küçükten başlaman gerekir. Temel kavramları ilk öğrenmeniz programlama dili hakkında sorunları çözmenizi sağlar. Aynı zamanda güçlü ve verimli kodlar yazabilmenizi kolaylaştırır. Örneğin temel kavramlardan bazıları; diziler, döngüler, değişkenler vb. olarak sayılabilir.
C programlama öğrenmek için gerekli yazılımların yüklenmesi gerekir.
Daha sonra ilk programınızı oluşturmanız gerekir. Her defasında bir kavrama odaklanarak ilerlemeniz gerekir. Çoğu dil öğrenilirken öğretilen ilk program “Merhaba Dünya” programıdır. Bu program sayesinde ilk defa program yapacak olan kişiler program yapılmasını sağlayan söz dilimini öğrenirler. Aynı zamanda görüntülenen çıktıların nasıl işlediği fikri öğrenilir. Metin değiştirilerek temel verilerin program tarafından nasıl kullanıldığı öğrenilir.
İnternette bulunan örneklerin yapılarını çözerek öğrenilebilir. İnternet üzerinde programlama dili için kod örnekleri vardır. Bu örnekleri inceleyerek nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
C Sharp söz dizimi inceleyerek öğrenme gerçekleştirebilirsiniz. Söz dizimi dilin, yorumlayıcısının anlayabileceği şekilde yazılmasıdır. Söz dizimi öğrenmek, C programlama için nasıl programlama yapılacağını öğrenmek için önem taşır.
Sürekli değişikliklerle deneme yapmak öğrenmek için çok iyi bir yöntemdir. Elinde olan örnek programdan sürekli değişiklikler yap. Yaptığın değişiklikleri de test etmen gerekir. Çünkü denemelerin sayesinde neyin işe yaradığı ya da yaramadığı hakkında bir görüşe sahip olursunuz. Bu yöntem kitap, makale veya rehber okumaktan daha kolay öğrenmenizi sağlayabilir. Hata yapmaktan korkmamanız gerekir. Hataları düzeltmeyi öğrenmek bu öğrenme sürecinin en önemli aşamasıdır.
Öğrenmek için düzenli olarak alıştırmalar yapmanız gerekir. Her gün kodlama yapabilirsiniz. Programlama dili öğrenmek her işte olduğu gibi zaman ister. Pratik yaparak bu alan için becerilerini geliştirebilirsin. Kodlama yapmak için mutlaka her gün kendine zaman ayır ve pratik yap. Öğrenmeni sağlayacak önemli bir adım olduğunu fark edeceksin.
C Sharp ya da diğer adıyla C# öğrenmek için kendinize hedef koymanız gerekir. Bu hedefleri seçerken zorlayıcı olmasına özen gösterin. Bu amaç doğrultusunda öğrendiğin söz dizimi ve temel kavramları kullanabilirsin. Öğrendiklerinizi pratik olarak kullanıma uygulamalısınız.
Bu programı bilen kişilerle iletişim halinde olmanız gerekir. Programları bilen kişilerin oluşturduğu topluluklar bulunmaktadır. Bu topluluklara katılmak öğrenme sürecin için size avantaj sağlar.
Programda bilmediğiniz şeyleri yapmaya çalışın. Yapmak istediğin görevi başarmak için yollar araştırmalısınız.
Eğitim, kurs vb. almanız gerekir. Üniversiteler, kariyer merkezleri, eğitim merkezleri vb. üzerinden C programlama kursuna katılın. Enstitü üzerinden online eğitim alarak bu alanda yetkinlik sağlayabilirsiniz. C# eğitimi alarak temel programcılık becerileri kazanabilirsiniz.
C programlama için kitaplar satın alabilirsiniz. Bu kitaplar içindeki bilgiler ve örnekler öğrenmen için iyi bir kılavuzdur.
İlgili Eğitim: C# Eğitimi
C Yazım Dili Nerelerde Kullanılır?
Bu programı öğrenmeye yeni başlamış kişiler basit kontrol yapıları, döngü örnekleri çözebilir. Genel olarak bu dil sayesinde konsol uygulaması geliştirme, web servisleri yazma, mobil uygulama geliştirme, Windows uygulaması geliştirme, ASP.NET uygulaması geliştirme yapılır. Bu yazılım dili;
Driver Yazılabilir: Driver ya da diğer adıyla sürücüler sistem üzerinden tam yetkiye sahip, ring 0 denilen sistemin merkezinde çalışan sys uzantılı dosyalara verilen addır. C yazılım dili kullanarak driver yazılabilir.
Gömülü Sistemler Kodlanabilir: Hesap makinesi, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, … makinesi C ile kodlayabiliriz. Bu makinelerin beynini C ile kodlayarak yönetimi sağlanabilir.
Grafik ve Oyun Yazılabilir: C yazılım dili sayesinde oyun yazılabilir. Örneğin; satranç, zıplayan top, okçuluk vb. oyunları C# sayesinde yazabiliriz. Çeşitli grafik ve oyun uygulamalarının geliştirilmesinde bu dili kullanabilirsiniz.
İşletim Sistemi Yazılabilir: Windows programları, Unix-Çekirdeği, Android işletim sisteminin büyük bir kısmı ve işletim sistemi uygulamaları C programlama dili ile yazılmaktadır.
Robot Yapılabilmektedir: Arduino gibi mikro denetleyici kartlar sayesinde istediğiniz donanımları kodlayabilirsiniz.
Hesaplama Kolaylaştırmaları Yapabilir: C#, algoritmaları ve veri yapılarını hızlı bir şekilde uygular. Programlarda hızlı hesaplamaları kolaylaştırır. Yüksek derecede hesaplama gerektiren uygulamalarda C kullanılmaktadır.
C Programlama Dili ve Özellikleri
1972 yılında Amerika’da Ken Thompson vDennis Ritchie tarafından geliştirilen bir programlama dilidir. Bu program dilinin geliştirilme amacı ise Unix sistemlerinin gelişmesini sağlamaktı. Günümüzde ise hemen hemen tüm işletim sistemlerinde kullanılan bir dildir. Uygulama programları yazmak içinde çok sık kullanılır.
C programlama dili orta seviye dil kategorisindedir. Düşük seviyeli dillere göre daha anlaşılır, yüksek seviyeli dillere oranla çok esnek bir dildir. Bu yüzden orta seviye kategorisinde yer alır. Bu programlama dili, makine diline yakın olması sebebiyle her donanıma hitap etmektedir. Genel olarak özellikleri;
Basit ve temel bir dildir. Buna çekirdek dil de denilir.
Diğer dillere göre oldukça güvenilir bir dildir.
Verimli bir dildir.
Birçok platformda çalışabilme özelliği vardır.
İnteraktif bir dildir.
Modüler bir dildir.
C Programı Öğrenmenin Kazanımları Nelerdir?
Bilgisayarın nasıl çalıştığını anlamanızı sağlar. C programlama dili, programınızın nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmanızın yanında bilgisayarınızın nasıl çalıştığı hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlar.
Açık kaynaklı projelerde çalışma fırsatı yakalamanızı sağlar. Bugün kullanılan birçok yazılım C tarafından desteklenmektedir. Bu programın kullanıldığı büyük açık kaynaklı projelerden bazıları Python Yorumlayıcı, SQLite Veri tabanı, Linux Çekirdeği vb. sayılabilir. Bu projelerde yaygın kullanılan diğer dil ise C++’tır. Bu iki dili bilen bireyler büyük açık kaynaklı projelere katkıda bulunabilmenizi sağlar.
Diğer programlama dillerini daha kolay öğrenmenizi sağlar. Bazı programlama dilleri C’ye dayanmaktadır. C’yi biliyorsanız C++ daha kolay öğrenilir. C# ve Java dilleri C ve C++ ile ilgili dillerdir. Bunlara ek Java Script’in söz dizimi C’ye benzemektedir. Yani C ve C++ dillerini biliyorsanız başka bir dile geçmede sorun yaşamazsınız.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.