En iyi Antivirüs Programları
Antivirüs Programı İsmi | Özellikleri | Ücret Durumu |
---|---|---|
Avast Free Antivirus | İnternet koruma, e-posta denetimi, şifre yöneticisi, çok sık tarama özelliği ve Türkçe kullanımı | Ücretsiz |
Microsoft Windows Defender | Güvenlik duvarı, yerleşik virüs koruma özelliği | Ücretsiz |
Avira Free Antivirus | Şifre avcılığı koruması, e-posta koruma, VPN koruma ve gelişmiş kişiselleştirme | Ücretsiz |
Panda Free Antivirus | Bulut tabanlı, gerçek zamanlı koruma, VPN hizmeti ve kurtarma kiti | Ücretsiz |
Bitdefender Programı | Yüksek güvenlik hizmeti, davranışsal analiz, kimlik avı koruması, şifre yazılımı, bankacılık alanında başarılı işlevler | Ücretsiz ve Ücretli versiyonları mevcut |
Kaspersky Antivirüs Programı | Çoklu program desteği, kimlik hırsızlığı koruması, fidye yazılımları koruması, kimlik avı ve bankacılık güvenliği | Ücretsiz ve Ücretli versiyonları mevcut |
AVG Antivirüs Programı | Dosya ayıklama özelliği, kötü amaçlı sitelere ve kimlik dolandırıcılıklarına karşı koruma | Ücretsiz |
Windows Defender | Güvenlik duvarı, virüsten koruma gibi kesintisiz güvenlik koruması | Ücretsiz |
Avast Antivirüs Programı | İnternet koruma özelliği, e-posta denetimi özelliği, şifre yöneticisi özelliği ve oyun modu özelliği | Ücretsiz |
Avira Antivirüs Programı | Şifre avcılığı koruması, e-posta koruma, sınırlı miktarda VPN koruma ve gelişmiş kişiselleştirme | Ücretsiz |
İnternet büyük bir dünyadır. Bu dünyanın aydınlık tarafı da bulunur karanlık tarafı da. İnternetin karanlık tarafından gelen virüslere karşı bilgisayarınızı ve kişisel bilgilerinizi antivirüs programları korur. Günümüzde virüsler bilgisayar kullananların en büyük sorunlarından biridir. Normal bir biçimde çalışan bilgisayarınıza bir anda anlayamadığınız yerden virüs bulaşabilir. Bunlar kişisel bilgilerinize ulaşarak başınıza olumsuz işler açabilir.
Bu programlar iyi kontrol gücüne sahip olmalıdır. Güvenilir olmalı aynı zamanda cihazınızın performansını etkilememelidir. Bu programların ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunmaktadır. Ücretsiz özelliğe sahip olanları kullanmak ise bireysel açıdan daha avantajlıdır. Peki, 2020 yılı için en iyi programlar hangileridir? Avast Free Antivirus, Microsoft Windows Defender, Avira Free Antivirus, Panda Free Antivirus, Bitdefender Programı vb. en iyileri arasında gösterilmekte ve en çok kullanılmaktadır. Bu programlar güvenilir, ücretsiz ve cihazınızın performansını etkilemeyen programlardır.
En Çok İndirilen Antivirüs Programları
Antivirüs programları, virüslerin ve zararlı yazılımların cihazınıza girmesini engelleyen programlardır. Güvenli internet kullanımı için standart güvenlik duvarının yanında antivirüs programı da kullanmanız gerekir. Bu programlar hakkında genelde bir algı oluşmuştur. Bu algıya göre bu programlar yüksek ücretlere sahiptir. Oluşan bu algıya tamamen doğru diyemeyiz. Cihazınızı zararlı yazılımlardan koruyabilecek ücretsiz antivirüs programları da mevcuttur. Üstelik oldukça başarılıdır ve indirilme oranları oldukça yüksektir. Peki, en çok indirilen antivirüs programları nelerdir?
Bitdefender Antivirüs Programı: Ücretsiz ve oldukça basit bir programdır. Ücretsiz olmasına rağmen yüksek güvenlik hizmeti sağlar. Cihazınızı kötü yazılımlardan korumak için oldukça tercih edilen bir programdır. Bilgisayarınıza kurmaya başladığınızdan itibaren arka planda çalışmaya devam eder. Bilgisayarınızın performansını etkilemez. Hafif bir sisteme sahiptir. Davranışsal analiz, kimlik avı koruması ve otomatik tarama özelliklerine sahiptir. Şifre yazılımı, bankacılık vb. alanlarda oldukça başarılı işlevlere sahiptir.
Avast Antivirüs Programı: Yaygın bir kullanıma sahiptir. Ücretsiz fonksiyonları ve ücretsiz özellikleri kullanım alanını genişletmiştir. İnternet koruma özelliği, e-posta denetimi özelliği ile cihaz güvenliğini tamamen sağlamaktadır. Şifre yöneticisi özelliği bu programın en büyük avantajlarından kabul edilmektedir. Aynı zamanda bu program, oyun modu özelliğine sahiptir. Oyun modu, arka planda çalışırken cihazın yavaşlamamasını sağlar. VPN hizmeti ve kişiselleştirme özellikleri mevcuttur. Çok sık tarama yapma özelliği ile diğer programlardan ayrılmaktadır. 2019 yılı istatistiklerine göre en çok tercih edilen antivirüs programıdır. Türkçe kullanım özelliği ve kolay kullanımı tercih edilme nedenlerinden kabul edilir.
Avira Antivirüs Programı: Oldukça başarılı ve cihazınıza yük olmayan bir programdır. Kullanım oranı her geçen gün artmaktadır. Şifre avcılığı koruması, e-posta koruma ve sınırlı miktarda da olsa VPN koruma özellikleri vardır. Gelişmiş kişiselleştirme özellikleri bulunur. Düşük bir boyutu vardır. Cihazınızı yavaşlatmaz. Dosya taramaları için zamanlama yaparak belirli aralıklarla sisteminizi taramanızı sağlamaktadır.
Kaspersky Antivirüs Programı: Ücretli bir koruma programıdır. Ücretsiz versiyonu da bulunmaktadır. Ücretsiz versiyonu da cihazınızı tehditlere karşı korumaktadır. Çoklu program desteği bulunur. Bu özelliği sayesinde başka cihazlarınızı da bu program sayesinde tehditlere karşı koruyabilirsiniz. Kimlik hırsızlığı, fidye yazılımları, kimlik avı ve bankacılık güvenliği özelliklerini sunmaktadır. Hızlı ve etkili tarama yapmaktadır. Sunmuş olduğu özellikleri en iyi şekilde gerçekleştiren bir programdır. Web filtreleme özelliği bulunmaktadır. Akıllı izleme teknolojisi de geliştirmiş bir programdır. Buluttan alınan gerçek zamanlı veriler cihazınızı en yaygın tehditlere karşı korur.
Panda Antivirüs Programı: Bu program bulut tabanlı bir programdır. Gerçek zamanlı koruma ve basit arayüzü bu programı kullanışlı hale getirmektedir. VPN hizmeti, orta seviye performans ve kişiselleştirilebilir arayüz özelliklerine sahiptir. Kötü amaçlı yazılımlara karşı oldukça iyi koruma sağlamaktadır. Sahip olduğu kurtarma kiti ile cihazınızın açılmaması durumunda geri yüklemenizi yapmanızı sağlamaktadır.
AVG Antivirüs Programı: Düşük seviyeli sistemlerde performans sergileyen ücretsiz bir programdır. Temel bir tarama hizmeti sunmaktadır. Dosya ayıklama özelliği bulunur. Bu özelliği ile hasarlı olan dosyalarınızı size gösterir. Kötü amaçlı sitelere ve kimlik dolandırıcılıklarına karşı koruma sağlamaktadır.
Windows Defender: Güvenlik duvarı, virüsten koruma gibi kesintisiz güvenlik koruması sunan bir programdır. Yerleşik virüs koruma özelliği sayesinde cihazınızın güvenli kalması sağlar. Uygulamalar, e-postalar ve internet üzerinden yayılan virüslere karşı gerçek zamanlı koruma işlevi görür. Bu programı kullanarak cihazınızı, dosyalarınızı ve çevrimiçi etkinliklerinizi kötü amaçlı yazılımlara ve tehditlere karşı korumuş olursunuz. Bu program Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10’da kurup çalıştırabilirsiniz.
McAfee Antivirüs Programı: Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan bir programdır. Genellikle çoğu cihaza kurulu olarak gelmektedir. Dileyen kişiler bu antivirüs programını kullanmayı bırakıp başka programlar indirebilir. Bu program, bilgisayarınızda yer alan tüm sistem dosyalarını kontrol eder. Virüs vb. tehdit içeren dosyalar bulduğunda sizi uyarır. Bilgisayarınızın güvenlik kontrolünü de yapar.
Antivirüs ve Virüs Nedir?
Virüs; bir bilgisayardan başka bir bilgisayara bulaşan, bilgisayarların çalışmasını engelleyen ve verileri çalmak için yazılan küçük boyutlu, zararlı ve tehdit edici yazılımlardır. Bu virüsleri engellemek için geçen yıllarda çalışmalar yapıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda virüsleri engelleyen antivirüs programları geliştirildi. Antivirüs ise bilgisayarın güvenliğini sağlamak için oluşturulan yazılımlara denir.
Antivirüs; tarama, temizleme, koruma vb. işlevleri gerçekleştirir. Bilgisayarları zararlı programlardan, tehditlerden ve kötü yazılımlardan korur. Cihaza zararlı olan programları bularak yedekler ve bu zararlı programları veya tehditleri kullanıcısına bildirir. Mutlaka her cihazda antivirüs özelliği sağlayan program bulunmalıdır. Çünkü virüs, cihazlara geri dönüşü olmayan sorunlar yaratabilir.
Peki, virüs nasıl tespit edilir? Bunu ilk çıkan virüsler için cevaplasaydık cevap çok kolay olurdu. Çünkü ilk çıkan virüslerde mantık çok basitti. Bilinen bir virüs, hex kodu karşılaştırma yapmak için kullanılır. Tarama yapılacağı zaman bütün dosyaların içinde aranırdı. Eğer başka dosya içinde karşılaşılırsa virüs olarak algılanırdı ve silinirdi. Bu yöntem ilk virüsler için kullanılırdı. 90’lı yıllarda kullanılan popüler bir yöntemdi. Ancak 2000’li yıllara gelindiğinde ise bu yöntem değişti. Trojan, keyloger ve worm antivirüs yazılımcılar tarafından kullanılmaya başlandı.
Yeni virüs karamı; antivirüs programları her zaman yeni virüsleri etkili kullananlara karşılı etkili ve hazırlıklı değildir. Bunun nedeni, virüs tasarımcılarının virüslerini büyük antivirüs programlarında test etmeleridir. Aynı zamanda onları salmadan önce tespit edilmemelerini sağlamalarıdır. Yeni virüsler algılanmalarını önlemek amacıyla polimorfik kod kullanırlar. Özellikle de bunu fideye yazılımcıları kullanmaktadır.
Yeni virüslerden korunmak için yazılım firmaları kendilerini geliştirmelidir. Yeni virüs incelenmeli ve analiz edilmelidir. Yapılan analiz doğrultusunda virüsün neler yaptığı, nasıl davrandığı, ne zarar verdiği vb. raporlanarak bu virüs ile nasıl başa çıkılacağı öğrenilir. Bu işlemlerin ardından antivirüs yazılımlarına yeni virüsün imzası geçirilir ve antivirüs yazılımlarına güncelleme eklenir. Bu yazılımın kullanıcıları da bu güncellemeleri alarak virüse karşı korunmuş olurlar.
Zamanında dünyayı etkisi altına alan 5 büyük virüs saldırısı gerçekleşmiştir. Bu saldırılar; Morris Solucanı, Melissa Virüsü, I Love You Virüsü, Mydoom Virüsü ve WannaCry. Bu virüsler zamanında milyonlarca kullanıcıya bulaşmıştır.
Antivirüs Yazılımları ve Koruma
Antivirüs programları büyük oranda kötü amaçlı yazılımları engellemektedir. Saldırı türü, virüs dosya formatı ve saldırı şekli her geçen gün değişiklik göstermektedir. Kullandığınız antivirüs yazılımı güncel değilse korumalara karşı daha savunmasız kalabilirsiniz. Çünkü güncel olmayan bir antivirüs yazılımı yeni virüse karşı geliştirilmemiş olabilir. Bu da cihazınız için tehlike yaratır. Bu nedenle hiçbir antivirüs programları %100 güvenilir değildir.
Antivirüs programları yeterince güncel sürümlere sahip olmalıdır. Burada bir analoji yapalım. Antivirüs programlarını aşıya benzetelim. İnsan vücudu aşı aracılığıyla mikropları tanımakta ve insan vücudu bu mikropla tekrar karşılaştığında kolayca mikrobu yenebiliyor. Antivirüs programları da aşı analojisine benzemektedir. Antivirüs yazılımı da tanıdığı virüse müdahale edebilecek şekilde programlanmıştır. Virüs genellikle e-posta, dosya ve disklerden bulaşmaktadır. Bu sayede de sistemlere zarar vermektedir.
Sisteminizi korumak için kaynağını bilmediğiniz dosya, müzik vb. indirmemeniz gerekir. Gelen maillerinizde göndericiyi tanımıyorsanız maili açmamalısınız. Ekte bulunan dosyaları indirmemeniz tavsiye edilir. Bu ve bunlara benzer kurallara uyarak önlem almış olursunuz.
Antivirüs Yazılımı Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?
Güçlü Koruma Özelliği: Antivirüs yazılımı cihazınız için oluşan kötü yazılım, içerik ve tehditlere karşı güvenlik seviyesi sağlamalıdır. Sürekli kendini yenileyen, yeni virüsleri tanıyan işlevlere sahip olmalıdır.
Mükemmel Test Sonuçları Olmalı: Antivirüs programları kullanılmadan önce bazı testçiler tarafından kontrol edilmektedir. Bu kontrol sonuçları kullanıcıları güvende hissettirmeli. %100 güven veren yazılım olması gerekir.
Ücretsiz Olmalı: Bazı antivirüs programları ücretsiz bir deneme verdikten sonra kullanıcılarını onları almaya zorlar. Yukarıda bilgi verdiğim programların çoğu ücretsizdir. Ücretsiz olması bu yazılımların kullanım oranını arttırmaktadır. Bu da daha fazla cihazın güvenliğini sağlamaktadır.
Ek Özellikler Olmalı: Bir antivirüs yazılımı sadece ücretsiz olduğunda kullanım oranı artmaz. Ekstra ücret ödemeden ek özelliklerin olduğu yazılımlar en çok tercih edilen ve kullanılandır.
Modern Siber Güvenlik Çözümü Kullanma
Eskiden antivirüs programları imza adı verilen tarama programları kullanıyordu. Tarama dizileri bilinen zararlı programları listeliyordu. Günümüzde güvenlik yazılımcıları, bu dizileri geliştirdiler. Daha önceden görülmemiş tehditleri algılayan, sezgisel tespit, davranış analizi gibi karmaşık teknolojiler vasıtasıyla geliştirdiler. Çok katmanlı gelişmiş teknolojiye sahip bir modern siber güvenlik çözümü, yerleşik gömülü olan zararlı yazılımları tespit edebilir. Aynı zamanda etkisizleştirir. Bu çözümü kullananları fidye, istenmeyen e-posta ve casus yazılım tekniklerinden korur.
Bu çözüm oldukça değerlidir. Çünkü günümüzde tehditler gizleme teknikleri kullanarak yapılır. Normal bir kullanıcı da bu gizleme tekniklerini fark edemez. Modern siber güvenlik bunların üstesinden geldiği için değerlidir. Geliştirilen siber güvenlik çözümleri, verilerin şifrelenmesi hizmeti sunar. Siber güvenlik çözümü sonsuz sayıda parolanın oluşturulmasını ve saklanmasını sağlar. Bu da dijital kimliğinizi korumanızı sağlamaktadır.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde oluşan tehditlerin evrimleşmesi, antivirüs programlarında ilerlemelere ve gelişmelere neden oldu. Bilinen virüsleri ve özel virüsleri ortadan kaldırma aşamasından daha karmaşık zararlı yazımlarla uğraşan çok katmanlı siber güvenlik çözümlerine evrildi.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.