Elektronörofizyoloji Bölümü (MYO)
Elektronörofizyoloji Bölümü | Detay | Bilgi |
---|---|---|
Tanım | Beyin ve sinir sistemi ile ilgili hastalıkların teşhisi ve tedavisinde görev alan bir sağlık bilimleri dalıdır. | Nöroloji ve fizyoloji dallarında uzmanlaşmayı sağlar. |
İhtiyaç | Beyin araştırmalarının artması ve nörolojik hastalıkların yaygınlığı nedeniyle bu alanda eğitim almış teknisyenlere duyulan ihtiyaç. | Türkiye ve tüm dünyada elektronörofizyoloji teknikerlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. |
Eğitim Süresi ve Seviyesi | Ön lisans programı ve 2 yıl sürelidir. | Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulları 'nda bulunan bir programdır. |
Eğitim Dili | Türkçe eğitim verilmektedir. | Bazı üniversiteler yabancı dil seçeneği sunabilir. |
Gerekli Nitelikler | Fiziksel ve ruhsal sağlık, gelişime açıklık, hoşgörü, sabır, dikkat ve iletişim becerisi. | Biyoloji ve fizik dallarına ilgi, elektronik cihazlarla çalışmayı sevmek, yardım etmeyi sevmek, iş birliğine ve takım çalışmasına yatkın olmak. |
Çalışma Alanları | Özel veya kamu hastaneleri, nöroloji, psikiyatri, göğüs hastalıkları, fizyoloji, KBB ve pediatri bölümlerinde çalışabilirler. | KPSS ile devlet hastanelerine atama yapılır. |
Atama Puanları | 2019 KPSS'de tavan puan 88,314, taban puan 83,075'tir. | Atama sayısı 16'dır. |
Eğitim Fırsatları | Mezunlar, DGS'ye girerek eğitimlerini 4 yıllık programlara taşıyabilirler. | Dikey geçiş yapabilecekleri bölümler arasında Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Sağlık Yönetim bulunmaktadır. |
Açıköğretim Fırsatları | Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Maliye, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Konaklama İşletmeciliği, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans bölümlerini okuyabilirler. | Bu bölümler DGS ile geçiş yapılabilir ve aynı zamanda açık öğretim fırsatı sunar. |
Öğretim Yöntemi | Teorik ve uygulamalı eğitimler verilir, ikinci yıl hastanelerde uygulamalı eğitim yapılır. | Uygulamalı eğitim, mezunların iş hayatına daha hızlı uyum sağlamasına yardımcı olur. |
Elektronörofizyoloji, sağlık bilimleri alanındaki iddialı ön lisans programlarından biridir. Nöroloji ve fizyolojinin dalıdır. Söylenmesi zor karmaşık bir isme sahip. Ne demek elektronörofizyoloji? Dalı olduğu bilimler Nöroloji ve Fizyoloji anlaşılmasına yardımcı olur. Daha anlaşılır ifadelerle sinir sistemiyle ilgilidir.
Nörolojik rahatsızlıklar dünyada sık görülen ve en çok araştırma yapılan hastalıklar arasında. Bu sebeple de dünyada çok çok yüksek bütçeli beyin araştırmaları yapılıyor. Bu yüksek bütçeli araştırmaları alanda uzmanlaşmış araştırmacılar yapıyor. Hem yurt dışında hem de ülkemizde projeler için bu alanda özel eğitim almış teknisyenlere ihtiyaç var. Çünkü ihtiyacı karşılayacak yetişmiş sağlıkçıların sayısı az. Türkiye’de ve yurt dışında beyin alanındaki araştırmaların çokluğu Elektronörofizyoloji teknikerlerinin farklı ülkelerde de çalışabilmesinin önünü açıyor.
Elektronörofizyoloji, beynin davranışsal ve bilişsel fonksiyonlarının bozulmasıyla oluşan hastalıkların teşhisinde gerekli yöntemleri yapabilecek teknikerler yetiştiren eğitim programıdır. Sağlık alanındaki bütün eğitimler gibi Elektronörofizyoloji de fazlasıyla önemlidir.
Nörolojik hastalıkların artması ve alanda çalışacak elektronörofizyoloji teknikerinin azlığı bölümü ön plana çıkaran faktörler arasındadır. Sağlık sektörünün öne çıkan programlarından olan Elektronörofizyoloji bölümünü daha yakından tanıyalım.
Elektronörofizyoloji Bölümü Nedir?
Sinir sistemini ve görevlerini inceleyen bilim dalı Nörofizyoloji’dir. Elektronörofizyoloji, sinirlerle ilgili bilim dalıdır. Elektronörofizyoloji programı da sinir sistemi ve beynin işleyiş fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkan hastalıkların teşhisinde doktorlarla çalışacak teknikerler yetiştirir.
Üniversitelerin sağlık bilimleri meslek yüksekokulları çatısı altında bulunur. 2 yıllık ön lisans programıdır. TYT puan türüne göre öğrenci kabul eder. Pek çok üniversitede eğitim dili Türkçedir.
Bölümün amacı Nöroloji ve Elektronörofizyoloji uzmanlarının gözetiminde çalışabilecek sinir ve kas hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uygulanan nörofizyolojik yöntemlerde uzman teknikerler yetiştirmektir. Öğrenciler teorik eğitimlerle birlikte uygulamalı eğitimleri de alır. Eğitimin 2’inci yılı mesleki deneyim kazanılması için hastanelerde uygulamalı yapılır.
Bölümü tercih edecek öğrencilerin fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı, gelişime açık, hoşgörülü, sabırlı, dikkatli ve iletişim yönü kuvvetli olması beklenir. Ayrıca bölümü tercih edecek adayların sahip olması gereken nitelikler şöyle sıralanabilir.
Biyoloji ve fizik dallarını sevmek,
Elektronik cihazlar konusunda ilgili olmak
Yardım etmeyi sevmek,
İş birliğine ve takım çalışmasına yatkın olmak
Bölümün bulunduğu bazı üniversitelerde Tıbbi Görüntüleme Teknikleri ve Fizyoterapi programları ile çift ana dal yapma imkanları da bulunur.
Elektronörofizyoloji Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Ülkemizde iş imkanı en geniş olan bölümler ve programlar genellikle sağlık alanıyla ilgilidir. Elektronörofizyoloji de bu programlardan biridir. Bölüm mezunlarının çalışma alanları hastanelerdir. Özel ya da kamu hastanelerinde çalışabilirler.
Elektronörofizyoloji bölümünden mezun olan teknikerler; nöroloji, psikiyatri, göğüs hastalıkları, fizyoloji, KBB ve çocuk doktorlarının gözetiminde çalışırlar. Hastanelerin elektroensefalografi elektromyografi, intraoperatif monnitorizasyon, uyarılmış potansiyel ve uyku üniteleri çalışma alanlarıdır.
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile atamaları yapılır. Bu yıl düzenlenen KPSS’de tavan puan 88, 314 taban puan ise 83, 075 olmuştur. Toplamda 16 kişilik atama yapılmıştır. Her yıl bölümden mezun olan öğrencilerin sayısı düşünüldüğünde açılan kadro sayısının azlığı dikkat çeker.
Mezunlar ve açılan kadro sayıları arasındaki orantısızlık sadece Elektronörofizyoloji programıyla ilgili değil. Hemen her bölümle ilgili benzer sıkıntılar mevcut. Üniversite mezunları arasındaki yaygın işsizlik ve mezun olduğu alan dışında çalışan mezunların sayısı da bu sıkıntının göstergelerinden biridir. Bu dipnot sayılabilecek durum tespiti hatırlatmasından sonra Elektronörofizyoloji programına geri dönelim.
Bütün ön lisans programlarında olduğu gibi Elektronörofizyoloji bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler de eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir. Bunun için Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmeleri gerekir. DGS’nin bu yıl yayınlanan tercih kılavuzuna Elektronörofizyoloji mezunlarının dikey geçiş yapabileceği bölümler:
Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Sağlık Yönetimi
Elektronörofizyoloji mezunlarının aynı zamanda DGS ile açık öğretime geçiş imkanları da bulunur. Açık öğretimden okuyabilecekleri lisans bölümleri ise şöyle:
Acil Yardım ve Afet Yönetimi
İşletme
Maliye
İktisat
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Kamu Yönetimi
Uluslararası İlişkiler
Konaklama İşletmeciliği
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Elektronörofizyoloji Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Elektronörofizyoloji programının başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans diplomasının yanı sıra “Elektronörofizyoloji Teknikeri” unvanının da sahibi olur. Elektronörofizyoloji ve Nöroloji uzmanlarıyla birlikte iş yapan sağlık çalışanlarıdır. İhtiyaç duyulduğunda KBB, fizyoloji, psikiyatri ve göğüs hastalıkları doktorlarıyla da çalışabilirler. Peki, Elektronörofizyoloji Teknikerleri ne iş yapar? Hemen sorumuzu cevaplayalım.
Elektronörofizyoloji Teknikerinin görev ve sorumlulukları şöyle sıralanabilir:
EEG ve ENG çekimi için malzemeleri hazır bulundurur.
EEG (Elektroensefalografi) çeker,
ENG (Sinir ileti çalışmaları) yapar
Çekim anında hastayı yakından takip eder
Acil durumda (hastanın nöbet geçirmesi gibi) Nöroloji ve Elektronörofizyoloji uzmanlarına haber verir.
Polisomnografi cihazlarını kullanır.
Görsel uyarılma, beyin sapı uyarılma potansiyellerinin çekimini yapar
Yaptığı işlerle ilgili hasta kayıtlarını tutar
Sorumlusu olduğu demirbaş sayılan cihazların kalibrasyon ve bakımlarını yapar
Yine sorumlusu olduğu cihazlar için gerekli olan malzemeleri temin eder
Elektronörofizyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
Elektronörofizyoloji programının ders içeriklerine bakıldığında teorik dersler kadar uygulamalı derslerin de fazla olduğu dikkat çeker. Öğrenciler ilk yıl temel sağlık bilimleri dersleriyle birlikte Nörofizyolojik Cihazlar, Tıbbi Terminoloji gibi dersleri de alırlar. Alanın dersleri olan Nöroloji, Elektroensefalografi ve Kognitif Nörofizyoloji de ilk yıl okutulur. İkinci yıldaki dersler ise daha çok uygulamalı derslerdir.
Öğrencilerin bölümü tamamlanabilmesi için 120 kredilik dersin alınması gerekir. Programın dersleri 4 yarıyıl okutulacak şekilde planlanmıştır. Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi ve İngilizce zorunlu dersler arasındadır. Bölümün mezuniyet şartları arasında staj zorunluluğu da bulunur. Elektronörofizyoloji programında okutulan derslerden bazıları:
Fizyoloji
Anatomiye Giriş
Elektronörofizyoloji
Biyofizik
Tıbbi Terminoloji
Meslek Etiği
Nöroloji
Kognitif Nörofizyoloji
Farmakoloji
Polisomnografi
Elektronörofizyoloji Uygulamaları
EMG ve Uyarılmış Potansiyeller
Nörolojik Cihaz ve Ekipman Teknolojisi
İşlevsel Nörogörüntüleme Teknikleri
Bilgi ve İletişim Sistemleri Okuryazarlığı
Sağlıkta İletişim
Temel Mesleki Beceriler
Sağlık Psikolojisi
Elektronörofizyoloji Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Elektronörofizyoloji programı üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu çatısı altında eğitim verir. Yaygın olan sağlık ön lisans programlarından biridir. Bölümün bulunduğu neredeyse bütün üniversitelerin kontenjanları dolu. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) TYT oturumu puanıyla öğrenci kabul eder. Bölümün taban puanları ve başarı sıralamaları 0-12 ve -18 katsayı puanına göredir. Aşağıdaki tabloda taban puanları ve sıralama 0,12 katsayı puanıyla olandır. YÖK ATLAS’ta yer alan 2020 puanlarına göre Elektronörofizyoloji programının en yüksek puanlı 5 üniversitesi şöyle:
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | Elektronörofizyoloji | 308,57858 | 421.810 |
ACIBADEM MEHMET ALİ AYDINLAR ÜNİVERSİTESİ | Elektronörofizyoloji (Burslu) | 300,16641 | 474.470 |
BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ | Elektronörofizyoloji (Burslu) | 298,86061 | 483.364 |
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | Elektronörofizyoloji (Burslu) | 293,42888 | 521.175 |
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ | Elektronörofizyoloji | 289,72843 | 548.611 |
Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.