AnasayfaBlogSağlık Yönetimi Nedir?
Nedir?

Sağlık Yönetimi Nedir?

26 Şubat 2020
Kadrajın ortasında beyaz önlüklü ve sağ elinde bir cep telefonu tutan bir doktor durmaktadır. Telefon dokunmatik ekranlı, modern, açık mavi bir modeldir. Doktorun yüzü sadece kısmen görülebiliyor; gözleri ve burnu kadrajda, ağzı ve çenesi ise belirsiz. Arkasında mavi ve yeşil bir kravatın bulanık görüntüsü ve solunda bir dünya haritası var. Doktorun bakışları elindeki telefona odaklanmış ve duruşu bir konuşmanın ortasında olduğunu gösteriyor. Görüntüdeki renkler parlak ve canlı, genel atmosfer ise profesyonellik ve odaklanma üzerine kurulu.
KonuAçıklamaİlgili Bilgi
Sağlık Yönetimi TanımıSağlık sektöründe hizmet veren kurumların sağlığa özel yönetimi ve organizasyonunu planlama alanıdır.Bu bölümde okumak isteyenler iletişim becerisine ve bölüm yetkinliklerine sahip olmalıdır.
Sağlık Yönetimi Mezunu UnvanıBölüm mezunları 'sağlık yöneticisi' unvanını alır.Mezunlar, idarecilik göreviyle sağlık kuruluşlarında hizmet sağlar.
İş AlanlarıSağlık yönetimi mezunları, kamu ve özel sektörde iş olanaklarına sahiptir.Özel sektörde iş imkânlarının daha geniş olduğunu söyleyebiliriz.
Görev ve SorumluluklarSağlık yönetimi mezunları, idarecilik ve yöneticilik pozisyonlarında hastanenin her tür yönetim ve planlama faaliyetlerinde aktif rol alır.Hastane yöneticisi olarak idari bölümde kurumun ve hastaların istek, ihtiyaç, mevcut durum ve gelecek konumu için değerlendirmede bulunur ve strateji uygular.
Sağlık Yönetimi EğitimiBölüm, ders içeriği ve iş alanları gereğince yönetici adayı yetiştirir.Aynı zamanda sağlık sektörüne de bir ilgi ve aşinalık gereklidir.
Atama SorunuKamu sektöründe atama oranı ve kontenjan sağlık yönetimi için düşük seviyededir.KYKPSS şartını yerine getirdikten sonra bekleme süreci yaşanabilmektedir.
Özel Sektör İstihdamıÖzel sektörde, sağlık alanının genişliği ve özel sektörün istihdam aralığı, mezunların da ilgili alanlarda çalışmasını kolaylaştırıyor.Özel sektörde maaş aralığı da asgari ücret ve üzeridir.
Sağlık Yönetiminin İşleviSağlık yönetimi, sağlık kuruluşlarının daha verimli ve düzenli çalışmasına olanak sağlar.Sağlık yönetimi, sağlık hizmetlerinin niteliğini yükseltir ve hastaların memnuniyetini artırır.
Akademik KariyerSağlık Yönetimi mezunları aynı zamanda akademik kariyer yapabilme imkanına sahip olup, isteklerine göre doktora programlarına devam edebilir.Akademik kariyer sağlık yönetimi bölüm mezunlarına doçent veya profesör olma yolunu açar.
Sağlık TurizmiBölüm mezunları, sağlık turizmi gibi alanlarda da iş imkanı bulabilirler.Sağlık turizmi, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen ve büyük bir potansiyele sahip olan bir alandır.

Sağlık yönetimi bölümü kendi içinde sağlığa yönelik geniş bilgi birikimini öğrencilere de sunmaktadır. Buna bağlı olarak da bir tanım yaparsak sağlık yönetimi, sağlık sektöründe hizmet veren kurumların sağlığa özel yönetimi, organizasyonunu planlama ve sorunlara çözüm sağlayan bir alandır. Mezunlar, idarecilik göreviyle sağlık kuruluşlarında hizmet sağlar. Bölüm mezunlarına da "sağlık yöneticisi" unvanı verilir.

Bölüm, ders içeriği ve iş alanları gereğince yönetici adayı yetiştirir. İşletme ve yönetim bölümlerinden belirgin fakı ise sağlığa özel unvan kazandırmasıdır. Tanım ve unvandan da anlaşılacağı üzere muhattap olacağınız kitle hastane içindeki görevliler ve kuruma gelen her insandır. Dolayısıyla bu bölümde okumak isteyenler iletişim becerisine ve bölüm yetkinliklerine sahip olmalıdır.

Aynı zamanda sağlık sektörüne de bir ilgi ve aşinalık gereklidir. Sağlık ve toplum ikiliğini bir arada yürüten ve hastane yönetiminde idarecilik görevinde iş icra eden mesleğin; iş alanlarına ve yetkinliklerine gelin daha yakından bakalım.

  • Sağlık yönetimi, öğrencilere sağlık ve sağlıkla ilgili kurumların nasıl yönetileceği hakkında geniş bilgi sağlayan bir çalışma alanıdır.

  • Bölüm mezunlarına "sağlık yöneticisi" unvanı verilmekte ve hastane yönetimindeki idari fonksiyonlardan sorumlu olmaktadırlar.

  • Sağlık yöneticileri için hem kamu hem de özel sektörde iş olanakları mevcuttur, ancak kamu sektöründeki işler için daha fazla rekabet vardır.

  • Sağlık yönetimi lisans derecesi için ders içeriği, işletme ve sağlık alanlarında geniş bilgi ve uygulamaları içerir.

Sağlık Yönetimi Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık yönetimi, Avrupa merkezli ülkelerde tanınmış ve iş kapsamı geniş bir mesleğe olanak sağlasa da ülkemiz için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Bölüm mezunları da 4 yıllık lisans öğreniminde edinilen bilgi birikimini geniş iş alanlarında paylaşmak istiyor. Sağlık sektöründe yönetim ve planlama aşamasında hekim ve doktorların değil de bu alanda eğitim görmüşlerin istihdam edilmesi gerek. Bu haklı duruma karşı sağlık yönetimi mezunları istihdam edilse de hem kamu hem özel kurumlarda istihdamın artırılması gerekli görülüyor.

Bölüm mezunlarının bazı sıkıntıları ve sorunları olsa da sağlık sektörü Türkiye'de istihdamın fazla olduğu bir alan içindedir. Mezunlar, sağlığın adının geçtiği her kurum ve işletmede çalışma hakkına sahiptir. bununla birlikte işletmeye yönelik ders ve uygulamalar içeren görev ve yöneticilik pozisyonundan dolayı farklı iş kollarında da yer alabilir. akademik kariyer, işletmeler ve yönetici pozisyonuna uygun şirketlerde de çalışma imkânı vardır.

Sağlık Yönetimi Bölümü Görev Tanımı ve Sorumluluklar

Sağlık yönetimi mezunları, idarecilik ve yöneticilik pozisyonlarında hastanenin her tür yönetim ve planlama faaliyetlerinde aktif rol alır.  Daha önce başhekim ve farklı doktor grubundakilerin sorumluğunda bulunan bu pozisyon, sağlık yönetimi mezunlarına devredilmiştir. Mezunların görevi; sağlık kurumunun gerekli prosedürlerini yerine getirmek, gerekli koordinasyonu sağlamak ve yönetim fonksiyonları hakkında sorumluluklarını yürütmektir.

Sağlık yönetimi bölümü, öğrencilere yönetici sorumluluğunda sağlık kurumunun işleyişinde ve yönetim faaliyetlerinde görevli olacak şekilde eğitim sağlar. Hastane yöneticisi olarak idari bölümde kurumun ve hastaların istek, ihtiyaç, mevcut durum ve gelecek konumu için değerlendirmede bulunur ve strateji uygular. Sağlık kurumunun işleyişinde olan her tür doküman inceleme, planlama, program ve denetim aşamalarında sağlık yönetimi mezunları yer alır.

İş Alanları

Mezunlar; sağlık yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği unvanları ile mesleğe başlar. Alan dahilinde kamu ve özel sektörde iş imkânları vardır. Kamu sektöründe hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşlarında görev almak için KPPS koşulu gereklidir. Yalnız kamu sektöründe atama oranı ve kontenjan sağlık yönetimi için düşük seviyededir. Mezunların yaşadığı sıkıntılarından biri de bu atama sorununun var olmasıdır. KPSS şartını yerine getirdikten sonra beklenen şey, ilgili kurumların kontenjan açması olurken binlerce mezun beklemede kalmaktadır. Dolayısıyla sağlık yönetimi mezunları, kamu sektörü dışında özel sektörde iş alanlarına yönelmektedir. 



İlgili Eğitim: Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Özel sektörde iş imkânlarının daha geniş olduğunu söyleyebiliriz. Sağlık alanının genişliği ve özel sektörün istihdam aralığı, mezunların da ilgili alanlarda çalışmasını kolaylaştırıyor. Bölüm mezunları, özel sektörde tercih edilebilmek için uygun niteliklere, yetkinliklere ve kaliteli eğitime sahip olmalı. Özel sektör dahilinde maaş aralığı da asgari ücret ve üzeridir. Aşağıda sıraladığımız kamu ve özel sektör sağlık yönetimi iş alanlarını inceleyebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi ve fikirleri ise ilgili çalışanlara ve bölüm hocalarına sorabilirsiniz.

  • Sağlık Bakanlığı- Bakanlığa Bağlı Hastaneler

  • Üniversite ve Özel Hastaneler

  • Tıbbi cihaz üreten işletme ve şirketler

  • Sağlık turizmi Şirketleri

  • Evde bakım hizmeti veren kuruluşlar ve huzurevleri

  • İlaç şirketleri

  • Halk sağlığı kurumu ve kuruluşları

  • Rehabilitasyon Merkezleri

Sağlık Yönetimi ile ilgili Bilgiler

Üniversite tercih dönemi ve öncesinde üniversite adayları, bölüm ve meslek araştırmasında bulunarak kendilerine uygun seçeneği değerlendirir. Sağlık yönetimi de adaylar tarafından sıklıkla tercih listesinde bulunan bir bölümdür. Bölümü yönelik merak ve ilgi yanında tereddüt ve sorular da vardır. Sağlık yönetiminin ülkemizde 50 yılı aşan bir mazisi bulunmasına rağmen tanıtıma yönelik girişimler fazla değildir. Bununla birlikte Türkiye'de lisans eğitimi veren üniversite sayısı artmıştır. Bölümlerin web sayfalarında sağlık yönetimi ile ilgili tanıtımları bulmak da mümkün. 

Sağlık yönetimi bölümü, 4 yıllık lisans eğitimiyle beraber, ön lisans olarak sağlık kurumları işletmeciliği adıyla da 2 yıllık öğrenim sunmaktadır. Bölüm, eşit ağırlık puanından öğrenci alıyor. Sağlık kurumları işletmeciliği, tıbbi sekreterlik bölümlerinden dikey geçiş sınavında başarılı olmak kaydıyla sağlık yönetimine geçmek mümkün. İstihdam için 4 yıllık bölümün ön lisanstan daha şanslı olduğunu da söylemeliyiz. Meslek dahilinde kurum yönetimi nasıl sağlanır, bunun bilgi ve uygulamalarına sahip olmak gerekir. Yine muhatap olunacak hasta, müşteri ve kurum çalışanlarıyla sağlıklı bir iletişim süreci yürütülmelidir. Lisans dersleri de bunları hesaba alarak hazırlanmıştır.

Sağlık Yönetimi Lisans Ders İçeriği

Sağlık yönetimi lisans dersleri, işletme ve sağlık alanlarında geniş bilgi ve uygulamaları içerir. Mezunlar, işletme yönetimi ve sağlık iletişimini sağlayan yöntem ve bilgileri uygulayacak şekilde işe başlar. Lisans öğreniminde staj uygulamasına yer veren üniversiteler de bulunmaktadır. Bununla birlikte lisans dersleri şu şekildedir: İşletme, muhasebe, İngilizce, iktisat, istatistik, sağlık bilgisi, sağlık kurumları yönetimi, sağlık sistemi, sağlık turizmi, tıbbi dokümantasyon, sağlık hukuku ve yönetim ve organizasyondur. Yine sağlık ve işletme mantığına uygun her çeşit dersi, sağlık yönetimi lisans içeriğinde bulabilirsiniz.

Sağlık Yönetimi Lisans Eğitimi Veren Üniversiteler

Sağlık Yönetimi üst adıyla ilk defa Hacettepe Üniversitesinde eğitim veren bölüm, günümüzde neredeyse her şehirde açılmıştır. Bu durum eğitim almak isteyenlerin lehine gözükse bile ileride mezun sayısının bilinçsiz artışı ve üniversitelerin kalitesiz eğitimi de sorun yaratabilir. Sağlık yönetiminin özel sektörde istihdamının fazla olması, seçiciliği de ortaya çıkarmaktadır. Bundan dolayı bu bölümde okumak isteyenlerin, kurum bilinirliğe ve kaliteli eğitime sahip üniversitelerde okumaları önerilir. Bu konuda; Hacettepe, Ankara, Marmara gibi üniversiteler diğerlerine nazaran daha ön plandadır. 



  • Hacettepe Üniversitesi

  • Ankara Üniversitesi

  • Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi

  • Aksaray Üniversitesi

  • Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

  • Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

  • Artvin Çoruh Üniversitesi

  • Bandırma On Yedi Üniversitesi

  • Bayburt Üniversitesi

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

  • Bingöl Üniversitesi

  • Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

  • Çankırı Karatekin Üniversitesi

  • Dicle Üniversitesi

  • Düzce Üniversitesi

  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

  • Gümüşhane Üniversitesi

  • İstanbul Medeniyet Üniversitesi

  • İstanbul Üniversitesi

  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi

  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

  • Karadeniz Teknik Üniversitesi

  • Kayseri Üniversitesi

  • Kırıkkale Üniversitesi

  • Marmara Üniversitesi

  • Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

  • Necmettin Erbakan Üniversitesi

  • Ondokuz Mayıs Üniversitesi

  • Ordu Üniversitesi

  • Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

  • Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi

  • İstinye Üniversitesi

  • Sakarya Üniversitesi

  • Selçuk Üniversitesi

  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

  • Sinop Üniversitesi

  • Süleyman Demirel Üniversitesi

  • Şırnak Üniversitesi

  • Trakya Üniversitesi

  • Yozgat Bozok Üniversitesi

  • Acıbadem Üniversitesi

  • Altınbaş Üniversitesi

  • Avrasya Üniversitesi

  • Başkent Üniversitesi

  • Bezm-i Âlem Üniversitesi

  • Biruni Üniversitesi

  • İstanbul Aydın Üniversitesi

  • İstanbul Kent Üniversitesi

  • Medipol Üniversitesi

  • Okan Üniversitesi

  • Nişantaşı Üniversitesi

  • Sabahattin Zaim Üniversitesi

  • Üsküdar Üniversitesi

  • Yüksek İhtisas Üniversitesi

  • Doğu Akdeniz Üniversitesi

Sağlık Yöneticisi Olabilmek Mümkün mü?

Birçok meslek için bazı yetkinlik ve niteliklere sahip olmak önceden istenir. Üniversite tercih döneminde de yapılan hatalardan biri mesleğe yönelik nitelikleri araştırmadan seçim yapmaktır. Sağlık yönetimi bölümünü tercih edecek adayların da bölüm ile alakalı ön bilgilere sahip olmaları gerekir. Özellikle mezunların ve bu alanda çalışanların gözlem ve fikirlerine başvurmak, doğru bir seçim için uygun karardır. 

Sağlık yönetimi bölümü, sağlık yöneticisi yetiştirir. Sağlık yöneticiliği unvanını kazanan mezunların, meslek hayatlarında gerekli bazı yetkinlik ve nitelikleri göstermesi beklenir. Bir yönetici adayı olarak kurumsallık bilincine sahip, yöneticilik vasıflarına sahip olmalıdır. Sağlık yöneticiliğinde, etkileşim hâlinde olacağınız hastane yönetimi ve hastalarla iletişim becerilerinizi kullanarak iletişim kurmalısınız. Girişimci, kendinden emin, mesleğinin bilgi birikimini kurum içinde uygulayabilecek, yabancı dil becerisine sahip ve yönetici idealini taşıyan kişilerin bu mesleğe yönelmesi daha doğrudur. 

Bölümü tercih listesinde tutacakların hastane ortamında rahat ve işini yapabilecek bünyeye sahip olması çok önemlidir. Böyle bir durumunuz yoksa yönetici idealiniz için işletme bölümünü yazabilirsiniz. Ayrıca okurken kendinizi geliştirmeniz özel sektörde seçilmenizi sağlayacaktır. Yabancı dil eğitimi alma, sertifikalar edinme, sağlıktaki son teknoloji ve gelişmeleri takip etmek ve çeşitli kurumlarla staj sürecinde iletişim ağınızı güçlendirmek öne çıkmanıza yardım edecektir. 

Sağlık Yöneticisi mi Olmak İstiyorsunuz?

Hem sağlık hem de iş için bir tutkunuz var mı? Sağlık dünyasında bir fark yaratmak istiyor musunuz? Eğer öyleyse, sağlık yönetiminde bir kariyer sizin için doğru seçim olabilir!

Sağlık yöneticileri, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik politika ve prosedürlerin oluşturulmasından ve uygulanmasından sorumludur. Ayrıca, maliyetleri kontrol ederken bakıma erişimi artırmak için de çalışırlar. Kısacası, sağlık yöneticileri herkesin mümkün olan en iyi bakımı alma fırsatına sahip olmasını sağlamada hayati bir rol oynamaktadır.

Sağlık yönetimi alanında kariyer yapmakla ilgileniyorsanız, mevcut iş fırsatları, sağlık yönetimi lisans derecesinin ders içeriği ve öğrencilerin bu tür bir dereceyi takip ederek kazandıkları beceri ve bilgiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Sağlık Yöneticileri için İş Fırsatları

Sağlık yöneticileri için birçok farklı iş fırsatı mevcuttur. İşte en popüler seçeneklerden sadece birkaçı:

Hastane yöneticisi: Hastane yöneticileri, hasta bakımından finansmana kadar hastane operasyonlarının tüm yönlerini yönetmekten sorumludur. Yönetici rolüne geçmeden önce genellikle sağlık sektöründe birkaç yıllık çalışma deneyimine sahiptirler.

Huzurevi yöneticisi: Huzurevi yöneticileri, hasta bakımı, personel yönetimi ve bütçeleme dahil olmak üzere huzurevlerinin tüm yönlerini yönetmekten sorumludur. Hastane yöneticileri gibi, yönetici olmadan önce genellikle sağlık sektöründe birkaç yıllık deneyime sahiptirler.

Eczane müdürü: Eczane yöneticileri eczaneleri yönetmekten ve verimli bir şekilde ve düzenlemeler dahilinde çalışmalarını sağlamaktan sorumludur. Genellikle eczacılık veya ilgili bir alanda lisans derecesine sahiptirler.

Sağlık Yönetimi Lisans Derecesi için Ders İçeriği

Sağlık yönetimi lisans dereceleri tipik olarak sağlık politikası, finans ve hukuk gibi konuları kapsar. Öğrenciler ayrıca yönetim ve liderlik ilkeleri üzerine dersler alırlar. Aşağıda, öğrencilerin sağlık yönetimi alanında lisans derecesi alırken alabilecekleri bazı derslerden bir örnek verilmiştir:

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

  • Sağlık Hizmetleri Yönetimine Giriş

  • Yönetim İlkeleri

  • Sağlık Kuruluşlarında Finansal Yönetim

  • Sağlık Politikası

  • Sağlık Hizmetleri Yönetiminde Etik

  • Sağlık Kuruluşlarında Liderlik

Sağlık yönetiminde bir kariyer inanılmaz derecede ödüllendirici olabilir! Bu tür bir kariyeri sürdürmekle ilgileniyorsanız, mevcut iş fırsatlarını, bir lisans programının ders içeriğini ve öğrencilerin böyle bir dereceyi takip ederek kazandıkları beceri ve bilgileri araştırdığınızdan emin olun. Özveri ve sıkı çalışmayla, sağlık hizmetleri dünyasında fark yaratma yolunda ilerleyebilirsiniz!

Sağlık yönetiminde başarı, hem bedenin hem de zihnin derinlemesine anlaşılmasını gerektirir. Sağlık yönetimi öğrencileri, insan sağlığını yöneten biyolojik süreçlerin yanı sıra insanların davranışlarını ve karar verme süreçlerini etkileyen psikolojik faktörler konusunda da bilgili olmalıdır. Ayrıca tıbbi stratejiler ve uygulamaların yanı sıra sağlık politikası ve yönetişimindeki mevcut eğilimler ve en iyi uygulamalar hakkında da kapsamlı bilgiye sahip olmalıdırlar.

Sağlık yönetimi öğrencileri, kapsamlı dersler, stajlar ve iş başında eğitim sayesinde insan sağlığının tüm yönlerini bilimsel, psikolojik, yönetimsel ve sosyal açıdan bütüncül bir şekilde kavrarlar. İster hastalıkların önlenmesi, teşhisi veya tedavisini iyileştirmek için çalışsınlar; ister hastalara sağlık danışmanlığı konusunda yardımcı olsunlar; ister hastane veya araştırma tesisleri gibi sağlık kurumlarını yönetsinler, sağlık yönetimi derecesine sahip olanlar insanların hayatlarında gerçek bir fark yaratacak bilgi ve becerilere sahiptir.

Sağlık yönetimi programından mezun olarak, hastane yönetiminde ödüllendirici ve zorlu bir kariyere girmeyi bekleyebilirsiniz. Bu rolde, bütçeleri yönetmek, personel programlarını koordine etmek ve hastaların mümkün olan en iyi bakımı almasını sağlamak da dahil olmak üzere hastane ortamındaki tüm idari işlevleri denetlemekten sorumlu olacaksınız. Ayrıca, hastane içindeki diğer departmanların yanı sıra sağlık hizmeti sağlayıcıları ve sigorta şirketleri gibi dış paydaşlarla da rahat iletişim kurmanız gerekecektir. Bu zorlu programdan edindiğiniz beceri, bilgi ve eğitimle, bir sağlık yöneticisi olarak başarılı olabileceğiniz konusunda kendinize güvenebilirsiniz.

Sağlık yöneticileri, hastaneler, uzun süreli bakım tesisleri ve diğer sağlık kuruluşlarındaki operasyonları denetleyerek ve koordine ederek sağlık sektöründe kritik bir rol oynar. İster kamu ister özel sektörde çalışıyor olsunlar, sağlık yöneticilerinin hem yazılı hem de sözlü olarak mükemmel iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir. Ayrıca, kuruluşlarının sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için her düzeydeki meslektaşlarıyla etkili bir şekilde işbirliği yapabilmelidirler.

Bu nitelikler ve beceriler göz önüne alındığında, sağlık yöneticileri için hem kamu hem de özel sektörde birçok iş fırsatı bulunmaktadır. Bununla birlikte, kamu sektöründeki işler için rekabet çok daha yüksek olma eğilimindedir, çünkü devlet kuruluşları genellikle açık pozisyonlar için özel sektördekilerden daha fazla başvuru alır. Ayrıca, halk sağlığı yöneticileri genellikle uzmanlık eğitimi veya sertifika gerektirir ve bu da uzman olmayanların halihazırda bu alanda çalışanlarla rekabet etmesini zorlaştırabilir. Bu zorluklara rağmen, sağlık hizmetlerine tutkuyla bağlı olan kişiler, ister kamu ister özel sektörde çalışsınlar, sağlık yöneticisi olarak ödüllendirici kariyerler bulabilirler.

Sağlık Yönetimi Tanımı, Sağlık sektöründe hizmet veren kurumların sağlığa özel yönetimi ve organizasyonunu planlama alanıdır, Bu bölümde okumak isteyenler iletişim becerisine ve bölüm yetkinliklerine sahip olmalıdır, Sağlık Yönetimi Mezunu Unvanı, Bölüm mezunları 'sağlık yöneticisi' unvanını alır, Mezunlar, idarecilik göreviyle sağlık kuruluşlarında hizmet sağlar, İş Alanları, Sağlık yönetimi mezunları, kamu ve özel sektörde iş olanaklarına sahiptir, Özel sektörde iş imkânlarının daha geniş olduğunu söyleyebiliriz, Görev ve Sorumluluklar, Sağlık yönetimi mezunları, idarecilik ve yöneticilik pozisyonlarında hastanenin her tür yönetim ve planlama faaliyetlerinde aktif rol alır, Hastane yöneticisi olarak idari bölümde kurumun ve hastaların istek, ihtiyaç, mevcut durum ve gelecek konumu için değerlendirmede bulunur ve strateji uygular, Sağlık Yönetimi Eğitimi, Bölüm, ders içeriği ve iş alanları gereğince yönetici adayı yetiştirir, Aynı zamanda sağlık sektörüne de bir ilgi ve aşinalık gereklidir, Atama Sorunu, Kamu sektöründe atama oranı ve kontenjan sağlık yönetimi için düşük seviyededir, KYKPSS şartını yerine getirdikten sonra bekleme süreci yaşanabilmektedir, Özel Sektör İstihdamı, Özel sektörde, sağlık alanının genişliği ve özel sektörün istihdam aralığı, mezunların da ilgili alanlarda çalışmasını kolaylaştırıyor, Özel sektörde maaş aralığı da asgari ücret ve üzeridir, Sağlık Yönetiminin İşlevi, Sağlık yönetimi, sağlık kuruluşlarının daha verimli ve düzenli çalışmasına olanak sağlar, Sağlık yönetimi, sağlık hizmetlerinin niteliğini yükseltir ve hastaların memnuniyetini artırır, Akademik Kariyer, Sağlık Yönetimi mezunları aynı zamanda akademik kariyer yapabilme imkanına sahip olup, isteklerine göre doktora programlarına devam edebilir, Akademik kariyer sağlık yönetimi bölüm mezunlarına doçent veya profesör olma yolunu açar, Sağlık Turizmi, Bölüm mezunları, sağlık turizmi gibi alanlarda da iş imkanı bulabilirler, Sağlık turizmi, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen ve büyük bir potansiyele sahip olan bir alandır
sağlık yönetimi sağlık yönetimi mezunları sağlık yöneticiliği sağlık sektörü yönetici vasıfları tıbbi dokümantasyon
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz önlüklü bir adam elinde modern bir akıllı telefon tutuyor. Cihazın siyah bir ekranı var ve adam dikkatle ona bakıyor. Adamın üzerinde düğmeli ve göğsünde bir cebi olan beyaz bir laboratuvar önlüğü var. Düşük ışık nedeniyle yüz hatlarını seçmek zor. Arka planda bir dünya haritası ve bir kravatın yakın çekimi var. Adam düz, bej renkli bir duvarın karşısında durmaktadır.
Bölümler

Sağlık Yönetimi Bölümü

15 Eylül 2020
Kadrajın ortasında beyaz önlüklü ve sağ elinde bir cep telefonu tutan bir doktor durmaktadır. Telefon dokunmatik ekranlı, modern, açık mavi bir modeldir. Doktorun yüzü sadece kısmen görülebiliyor; gözleri ve burnu kadrajda, ağzı ve çenesi ise belirsiz. Arkasında mavi ve yeşil bir kravatın bulanık görüntüsü ve solunda bir dünya haritası var. Doktorun bakışları elindeki telefona odaklanmış ve duruşu bir konuşmanın ortasında olduğunu gösteriyor. Görüntüdeki renkler parlak ve canlı, genel atmosfer ise profesyonellik ve odaklanma üzerine kurulu.
Nedir?

Sağlık Yönetimi Nedir?

26 Şubat 2020
Beyaz ve mavi tıbbi üniforma giymiş bir kadın bir hastane yatağında ayakta dururken görülüyor. Boynunda bir stetoskop vardır ve kolunu kameraya doğru uzatmıştır. Yüzü bulanıktır ama boynu görünür ve üniforması iyi tanımlanmıştır. Elindeki kalem odakta ve arka planda hastane yatağının detayları görülebiliyor. Kadın mümkün olan en iyi bakımı sağlamaya odaklanmış ve kararlı görünüyor.
Meslekler

Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?

09 Mayıs 2020