AnasayfaBlogTıbbi Sekreterlik İçin Ne Mezunu Olmak Lazım?
Bölümler

Tıbbi Sekreterlik İçin Ne Mezunu Olmak Lazım?

30 Temmuz 2021
Telefonla konuşan bir kadının yakın çekimi. Sağ eliyle cihazı kulağına doğru tutmaktadır. Sol eli ise yanında durmaktadır. Açık kahverengi saçları vardır ve yakası aşağı katlanmış beyaz bir gömlek giymektedir. Yüzünde hafif bir gülümsemeyle uzaklara bakıyor gibi görünüyor. Hattın diğer ucundaki kişiyi dinlerken gözleri konsantrasyon içinde kapalı.
Tıbbi Sekreterliğe Yönelik BölümlerBölümün Tanımı ve Eğitim SüresiBölüm Dersleri
Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon BölümüÖn lisans sağlık bölümleri arasında yer alır, 2 yıl sürelidir.Tıbbi dokümantasyon, biyoistatistik, halkla ilişkiler, tıbbi terminoloji, anatomi, yönetim ve organizasyon, tıbbi sekreterlik bilgisi
Sağlık Yönetimi BölümüSağlık alanında yönetim ve işletmecilik bilgilerini konu edinir. 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür.Sağlık politikaları, sağlık hukuku, sağlık ekonomisi, hastane yönetimi
Sağlık Kurumları İşletmeciliği BölümüSağlık kurumlarının işleyişini, yönetimini ve finansını konu edinir. 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür.Sağlık hizmetleri yönetimi, halk sağlığı, sağlık ekonomisi, finansal yönetim
İşletme Bölümüİşletme alanında genel bilgileri konu edinir ve çeşitli sektörlerde iş imkanı sunar. 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür.Yönetim ve organizasyon, iş hukuku, işletme finansı, pazarlama
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü DGS ile Geçilebilecek BölümlerDGS ile geçiş yapabileceğiniz 4 yıllık bölümlerdir.İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sağlık İdaresi

Tıbbi sekreterlik, sağlık alanındaki idarecilik meslek tanımlarından biridir. Son yıllarda tıbbi sekreterliğe yönelik hem eğitim seçenekleri hem de ilgi belli bir oranda artmış durumda. Tıbbi sekreterlik alanı da diğer sağlık alanları gibi eğitim almayı gerektiren bir iş tanımı barındırır. Üniversite eğitimi dışında da çeşitli eğitim seçeneklerine açık olan tıbbi sekreterlik mesleği, sağlık alanındaki işletmecilik bilgilerini konu edinir. Birçok farklı dala sahip olan tıbbi sekreterlik, en ideal şekilde üniversite eğitimi neticesinde alana vâkıf olabileceğiniz bir iş alanıdır. Peki bir meslek hedefi olarak düşündüğünüz tıbbi sekreterlik için hangi bölümleri okumak gerekir.

Yazımızda bu soruya yanıt verirken, ilgili bölümlerin eğitim detaylarını da sizinle paylaşacağız. 

Tıbbi Sekreterlik İçin Okunabilecek Bölümler

Tıbbi sekreterlik mesleği için okunabilecek en ideal bölüm, tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümüdür. 2 yıllık ön lisans sağlık bölümleri arasında olan tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümü, tıbbi sekreter olabilmek için ilk tercih edilmesi gereken bölümdür. Tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümü dışındaki bazı bölümleri okuyarak da tıbbi sekreter iş ilanlarına başvurmak mümkün. Örneğin, sağlık yönetimi bölümü, işletme ve sağlık kurumları işletmeciliği bölümü. Bu bölümler, bazı durumlarda tıbbi sekreter olabilmek için yeterli bilgileri barındırmaktadırlar. Yalnız kamu sektöründe tıbbi sekreter ya da hasta kabul elemanı olmak için sadece tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümünden mezun olarak KPSS'den geçerli puanı almak gerekiyor. Özel sektörde ise tıbbi sekreter alımları için birbirinden farklı bölüm tercihleri var. 

Özel sektörde tıbbi sekreter olarak çalışmak istiyorsanız bölüm konusunda daha şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Özel sektör sağlık kurum ve kuruluşlarında, tıbbi sekreter ya da hasta kabul-kayıt çalışanı olarak çalışmak için genellikle alan bilgisini içeren bölüm ya da sertifikalar isteniyor. Tıbbi sekreterlik sertifikası alarak alan bilginizi artırabileceğiniz gibi sağlık yönetimi ya da daha farklı bölümleri okuyarak da mesleğe adım atabilirsiniz.



Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Nedir?

Tıbbi sekreterlik ve dokümantasyon bölümü, hem özel hem de devlet üniversitelerinde bulunmaktadır. Bir ön lisans eğitim programına sahip olan bölüm; tıbbı sekreterlik alanı hakkında teorik ve pratik bilgi sunmaktadır. Bölümün temel amacı, kamu ya da özel sektöre bağlı sağlık kurumlarında çalışacak nitelikli sağlık çalışanı yetiştirmektir. Buna yönelik bölüm dersleri arasında; tıbbi dokümantasyon, klavye kullanımı, biyoistatistik, halkla ilişkiler, tıbbi terminoloji, iş sağlığı ve güvenliği, anatomi, yönetim ve organizasyon, tıbbi sekreterlik bilgisi ve sağlık işlemleri yer almaktadır. Bölüm, tıbbi sekreter olmak için gerekli olan sağlık hizmeti işlemleri ile tıbbi dokümantasyon bilgilerini vermesiyle yeterli bir eğitim seçeneğidir. Eğer bu bölümde okumayı düşünmüyor ama tıbbi sekreterlik alanındaki iş ilanlarına başvurmak istiyorsanız da mutlaka tıbbi sekreterlik ile ilgili sertifika programlarına başvurmanız gerekir. 

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü Mezunlarının DGS ile Geçebileceği Bölümler

  • İşletme

  • İşletme Yönetimi

  • Sağlık Yönetimi

  • Sağlık İdaresi

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü, ön lisans programı olarak tercih edilebiliyor. Dolayısıyla üniversite sınavının ilk basamağı olan TYT'den istenilen düzeyde bir sıralama elde etmek gerekiyor. Tercih noktasında da yine sıralamaya göre tercih yapmanız lazım. 

2 yıllık eğitim süresine sahip olan bölümün taban puanları ve sıralamaları ise şöyledir:



(Taban Puan ve Sıralama Açısından İlk 5'te Yer Alan Üniversiteler Dikkate Alınmıştır.)

ÜniversitePuanTaban Puan
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi (Vakıf)311,14037406,972
Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi302,78890457.448
Hacettepe Üniversitesi298,79842483.785
Ege Üniversitesi296,74877497.781
Dicle Üniversitesi292,63170526.879

Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünün açıköğretim seçeneği de bulunmaktadır. 

Tıbbi Sekreter Ne İş Yapar?

Mesleği ve alanı merak eden çoğu kişi, tıbbi sekreter ne iş yapar sorusunu da sormaktadır. Tıbbi sekreterin görev tanımı çoğu yerde sabittir. Yani görev tanımı ve işler, belli bir rutine bağlıdır. Daha çok kamu ve özel sektördeki hastanelerde çalışma olanağı belirtilse de bir tıbbı sekreter; özel muayenelerde, kliniklerde, özel eğitim ve veterinerlik merkezlerinde de çalışabilir. Kısacası sağlığın olduğu ve hasta kayıt gibi sağlık hizmetlerinin işlendiği her merkezde çalışma imkânı vardır. 

Tıbbi sekreter, yalnızca hasta-kayıt ya da kabul işlemleri ile ilgilenmez. Özel sektör kurumlarında hasta kayıt alanına göre işe alımlar yapılsa da tıbbi sekreterliğin görev tanımı oldukça geniştir. Örneğin, arşivleme, hasta yönlendirme, hastaların istatiğini çıkarma ve sınıflandırmasını raporlama, fatura işlemleri ile ilgilenme ve belge yönetimi gibi alanlar da işin tanımına dahildir. Dolayısıyla meslekte sorun yaşamamak ve görevleri hakkıyla yerine getirmek için tıbbi sekreter alanının eğitimini nitelikli ve donanımlı bir şekilde bitirmek gerekiyor.

Tıbbi Sekreterlik Mesleğinin Geleceği

tıbbi sekreterlik, kamu alımlarının arttığı zamanlarda oldukça popüler bir alandı. hala popüler ve ilgi çeken bir alan olmasına rağmen kamu nezdinde alımların düşüklüğü, meslek tercihi için düşündürücü bir unsur. yine de sağlık alanında ciddi bir tıbbi sekreter ihtiyacı var ve özel sektördeki sağlık odaklı kurumların artışı da tıbbi sekreterlik açısından olumlu bir durum. peki kamu sektörü dışında tıbbi sekreterlik mesleği için neler söylenebilir?

Öncelikle eğitim, iş başvuruları için önemli bir niteliktir. Yazımızın ilgili bölümünde de belirtiğimiz gibi ham kamu hem de özel sektörde avantajlı olmak için tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü mezunu olmak gerekir. Bunun dışında ise 4 yıllık sağlık yönetimi bölümünü bitirerek de tıbbi sekreterlik ve sağlık alanında idareci olarak çalışabilirsiniz. Eğer daha önce bir bölüm bitirip sonradan tıbbi sekreterliğe yönelmek istiyorsanız da tıbbi sekreterlik ile ilgili sertifika veren eğitim programlarını tercih etmelisiniz. Fakat size önerimiz 2 yıllık bir eğitim süresine sahip olan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünü okumanızdır. İmkânlarınız buna yetmiyorsa da ciddi bir kurumdan nitelikli bir eğitim alarak iş ilanlarına başvurunuz. 

Özel sektörde alan bilgisi dahilinde en çok tıbbi terminoloji ve hasta-kayıt işlemleri ile ilgili bilgi ve yetkinlikler istenmektedir. Bundan dolayı eğitimleri araştırırken ders içeriklerinde öncelikli olarak tıbbi terminoloji, tıbbi dokümantasyon, sağlıkta istatistik ve hasta-kayıt işlemleri gibi alanlara göz atın. Yine önemli bir özellik olan deneyim için ise 2 yıllık bölümün staj dersini başarıyla tamamlamalısınız. Bölümü okumayanlar ise ön büro ve danışma personeli gibi işlerdeki deneyimleri iş başvurusunda belirtebilir. Tıbbi sekreterlik için istenen eğitim seçeneklerinden ve alternatif yollardan bahsettik, imkânlarınız ve ilginiz doğrultusunda ilgili seçeneklerini daha detaylı araştırmanızı öneririz. 

Tıbbi Sekreterlik ve Dokümantasyon Bölümü, Ön lisans sağlık bölümleri arasında yer alır, 2 yıl sürelidir, Tıbbi dokümantasyon, biyoistatistik, halkla ilişkiler, tıbbi terminoloji, anatomi, yönetim ve organizasyon, tıbbi sekreterlik bilgisi, Sağlık Yönetimi Bölümü, Sağlık alanında yönetim ve işletmecilik bilgilerini konu edinir 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür, Sağlık politikaları, sağlık hukuku, sağlık ekonomisi, hastane yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü, Sağlık kurumlarının işleyişini, yönetimini ve finansını konu edinir 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür, Sağlık hizmetleri yönetimi, halk sağlığı, sağlık ekonomisi, finansal yönetim, İşletme Bölümü, İşletme alanında genel bilgileri konu edinir ve çeşitli sektörlerde iş imkanı sunar 4 yıllık lisans seviyesinde bir bölümdür, Yönetim ve organizasyon, iş hukuku, işletme finansı, pazarlama, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü DGS ile Geçilebilecek Bölümler, DGS ile geçiş yapabileceğiniz 4 yıllık bölümlerdir, İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sağlık İdaresi
Tıbbi Sekreterlik İçin Ne Mezunu Olmak Lazım Tıbbi Sekreterlik İçin Okunabilecek Bölümler Tıbbi Sekreterlik Eğitimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.