AnasayfaBlogEt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)

06 Şubat 2021
Bu görüntü, üzerinde birkaç tepsi et bulunan bir taşıma bandını göstermektedir. Tepsilerde biftek, tavuk ve domuz eti de dahil olmak üzere çeşitli etler bulunmaktadır. Sağ üst köşede bir pizzanın yakın çekimi ve sol alt köşede bir tabağın yakın çekimi var. Görüntünün ortasında pembe ve sarı çizgili bir nesnenin bulanık bir görüntüsü var. Sağ alt köşede bir logonun yakın çekimi var. Sol üst köşede beyaz bir 'O' harfi var. Sağ alt köşede, bir masanın bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki renkler çoğunlukla sessiz ve koyu. Konveyör bant hareket etmektedir ve tepsiler hafif bulanıktır. Bu görsel et hazırlama ve paketleme sürecini ve mevcut gıda çeşitliliğini göstermek için kullanılabilir.
Bölüm AdıBölüm Açıklamasıİş İmkanı
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Et ve et ürünlerinin hijyenik ve sağlık standartlarına uygun üretimi, paketlenmesi ve tüketiciye ulaştırılması alanında yetkinlik kazandıran bir akademik disiplindir.Laboratuvarlarda, et ve et ürünleri üretimi yapan fabrikalarda
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Biyoloji ve kimya alanına ilgi duyan, dikkatli ve sorumluluk sahibi öğrencilere hitap eder.Et üretimi yapan işletmeler, marketler, özel laboratuvarlar
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Kamu sektöründe iş bulma konusunda sıkıntı yaşansa da özel sektörde iş imkanları geniştir.Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarları, özel gıda işletmeleri
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Dikey geçiş konusunda birçok bölüme göre daha şanslı sayılabilir.Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik gibi lisans bölümleri
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Bölümünde konulara duyarlılık, dikkatli ve iaş kademesine uygun davranmayı gerektirecek kadar somut hale getirilebilir.Üniversiteler, TÜBİTAK laboratuvarları
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Et ve et ürünlerinin analizini ve kontrolünü yapar. Ulaştırma ve depolama işlemleriyle ilgilenir.Vetiner Fakülteleri, Ziraat Fakülteleri, Üniversitelerin Gıda Mühendisliği Fakülteleri
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Öğrencilerin dikey geçiş yapabileceği lisans bölümlerinde seçenekler geniştir.Tarımsal Biyoteknoloji, Kimya, Gıda Teknolojisi
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Eğitim süresi 2 yıldır ve TYT puan türü ile girilebilir.Et ve et ürünleri üretimi yapan işletmeler ve marketler
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Özellikle laboratuvar ekipmanları ve çeşitli analiz cihazları kullanmayı gerektirir.Beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarları, tübitak laboratuvarları
Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO)Beslenme ve Diyetetik bölümüne dikey geçiş yaparak iş olanağı genişletemez ve kazançlarını artırabilirler.Beslenme ve Diyetetik bölümleri, Gıda Mühendisliği

Temel besinlerimizin başında et ve et ürünleri önemli bir yere sahiptir. Tükettiğimiz et ve et ürünlerinin hijyenik olması ise en önemli şartlardan biridir. Bu durumda; ancak yeterli denetim yapılması, doğru analiz çalışmalarının yürütülmesi ile gerçekleştirilebilir. Et ve Ürünleri Teknolojisi, bu amacı gerçekleştirmek için çalışmalar yürütür.

Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümü bu alanda çalışmalar yürütecek donanımlı, bilgi sahibi meslek uzmanlarını yetiştirir. Bölüm mezunları laboratuvarlarda çalışır. Et ve et ürünlerinin analizini ve kontrolünü yapar. İş bulmanın kolay olduğu ön lisans bölümleri arasında olduğu söylenebilir. Ancak KPSS atamalarında bu bölüm için bir kontenjan ayrılmadığı için bölüm mezunlarının kamu alanında atanması hemen hemen imkansızdır. 90 üzeri puan almaları durumunda normal memurluklara yerleşme imkanı elde edebilirler.

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Nedir?

Et ve et ürünlerinin sağlık şartlarına uygun olarak üretilmesi, paketlenmesi ve depolaması, lojistiği ve tüketiciye ulaştırılması işlemlerinin yürütülmesi sürecine et ve ürünleri teknolojisi denir. Et ve ürünleri teknolojisi bölümü mezunları, laboratuvarlarda çalışarak, et ve et ürünlerinin analizini yapabilecek, kontrollerini sağlayacak, deneyimli ve donanımlı teknikerlere yetiştirmek üzere eğitim veren akademik bir disiplindir.



Bölüm bir ön lisans bölümü olması nedeniyle eğitim süresi 2 yıldır. Bölüme TYT puan türü ile giriş yapılabilir. Bu bölümü tercih etmek için YKS’ye girmek yeterli olmaktadır.

Bölüm mezunları çalışmaları sırasında bazı araç ve gereçler kullanır. Bunlar; Laboratuvar malzemeleri, fiziko-kimyasal, duyusal analiz cihazları, bazı kimyasal maddeler, bilgisayardır. Çalışma ortamları et işletme laboratuvarları ve et ürünleri üretimi yapan fabrikalardır. Çalıştıkları laboratuvar alanı temiz ve üretim yapılan yerler sağlığa uygun olmaktadır. Bu alanda hizmet veren teknikerler; veterinerler, gıda mühendisleri, kimya mühendisleri ve biyologlarla iş birliği içinde olur.

Öğrencilerin bölümü seçerken bazı özelliklere dikkat etmesi gerekir. Bunlardan en önemlisi kimya ve biyoloji alanına ilgi duymalarıdır. Beden olarak dayanıklı, görme, tat alma ve koku gibi duyularının gelişmiş olması da oldukça önemlidir. Dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler için oldukça başarılı olacakları alanlardan biridir. Ayrıca çalışma koşulları göz önünde bulundurulduğunda takım çalışmasına uygun olmaları da gerekir.

Et ve Ürünleri Teknolojisi, dikey geçiş konusunda diğer birçok bölüme göre daha şanslı sayılabilir. Bunun sebebi geçiş yapabilecekleri lisans bölümlerindeki seçeneklerin çok olmasıdır. Bu bölümler arasında en iyisi Beslenme ve Diyetetik bölümü olarak bilinmektedir. Bu bölüme geçiş yapan mezunlar hem iş olanağı genişletmiş olur hem de kazançlarını yükseltme imkanı yakalayabilir. Et ve Ürünleri teknolojisi dikey geçiş bölümleri aşağıdaki gibidir.



  • Beslenme ve Diyetetik

  • Gıda Mühendisliği

  • Gıda Teknolojisi

  • Kimya

  • Tarımsal Biyoteknoloji

  • Su Ürünleri Mühendisliği

  • Hayvansal Üretim

  • Zootekni

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümünü tamamlayan mezunlar “Et ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri” unvanı alır. İş imkanları kısıtlı değilmiş gibi görünse de KPSS ile yapılan atamalarda olan kontenjan yetersizliği nedeni ile devlet laboratuvarlarında çalışmaları oldukça zordur. Bunun yanı sıra özel sektörde çalışma imkanları geniştir. Et ve Ürünleri Teknolojisi mezunlarının çalışma alanları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Et ve et ürünleri gibi gıda üretimi yapan işletmeler ve marketlerde görev alabilirler.

  • Fen ve Edebiyat Fakültesi biyoloji ve kimya laboratuvarlarında çalışabilirler.

  • Gıda kontrolü ile ilgili çalışmalar yürüten özel laboratuvarlarda mezunları görmek mümkündür.

  • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı olan gıda kontrol genel müdürlüğü laboratuvarlarında yer alabilirler.

  • Gümrükler

  • Meslek yüksekokulları laboratuvar ve birimlerinde yer alabilirler.

  • Özel gıda işletmeleri

  • Sağlık Bilimleri Fakültelerinin beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarları çalışma alanlarına örnektir.

  • Tarımsal işletmelere ait il ve ilçe teşkilatları

  • TÜBİTAK

  • Üniversitelerde yer alan Gıda Mühendisliği Fakültelerinin laboratuvarları

  • Veteriner Fakültelerine ait Besin Hijyeni ve Teknolojisi araştırma ve uygulama laboratuvarları

  • Ziraat Fakültelerinde yer alan Tarımsal Biyoteknoloji alanının araştırma ve uygulama laboratuvarları çalışma alanları içindedir.

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümü mezunları için özel sektörde ve kamu alanında yer alan iş imkanları çeşitlilik gösterir. Bu durumda görevlerinin de çeşitli olduğunu göstermektedir. Bölümden mezun olan öğrencilerin büyük bir kısmı laboratuvarlarda çalışmalarına devam eder. Mühendislerle birlikte çalışmalarını yürüten teknikerler, bulundukları sektöre değer katacak çalışmalar yürütmek için emek verir.

Et ve ürünleri teknolojisi teknikerinin başlıca görevleri aşağıdaki gibidir.

  • Ambalaj materyalini seçmek ve ambalajlama yapımı sırasında gerekli tüm kontrolleri yapmak.

  • Üretilen ürünlerin sağlık açısından zararlı olup olmadıklarını belirler ve için fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler yapmaktan görevlidir.

  • Kaçak kesimlerin önlenmese yönelik tedbir alınmasında yardımcı olur.

  • Etin teknolojik kurallara uygun olarak üretilmesini sağlar ve gerekli uygulamaları yapar. 

  • Depolama şartlarını oluşturur.

  • Sucuk, salam sosis gibi üretimlerde teknolojik şartları yerine getirir.

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Et ve Ürünleri Teknolojisi bölümünü tercih edecek adaylar öncelikle eğitim yaşamlarında görecekleri dersleri incelemek istiyor. 2 yıllık eğitim yaşamları içinde pek çok teknik bilginin bir araya geldiği bir ders programına sahip olurlar. Üniversitelere göre süreleri değişiklik gösteren staj şartları bulunur. Bölüm, kariyerlerinde fark yaratacak, bilgi ve beceri ile mezun olacak, nitelikli mezunların yetişmesi için çalışmalarını yürütür.

Bölümün şartlarını yerine getiren öğrenciler, Et ve Ürünleri Teknolojisi ön lisans diploması almaya hak kazanır. Bölümden mezun olanlara Et ve Ürünleri Teknolojisi Teknikeri unvanı alır. Öğrencilerin eğitim yaşamları içinde karşı karşıya kalacakları dersler aşağıdaki gibidir.

  • Et işletme

  • Mezbaha bilimi

  • Et bilimi

  • Kırmızı et üretimi

  • Genel mikrobiyoloji

  • Gıdalarda temel işlemler

  • Beslenme ilkeleri

  • Laboratuvar tekniği

  • Hijyen ve sanitasyon

  • Gıda katkı maddeleri

  • Kanatlı teknolojisi

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Et ve Ürünleri Teknolojisi taban puanları ve başarı sıralamaları aşağıda listelediğimiz gibi açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanı ve sıralama 1 öğretim kurumuna ait olup, bu yıl yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK aracılığı ile açıklanan en son güncel bilgileri içermektedir.

  • BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ - Et ve Ürünleri Teknolojisi Puan: 191,84228 Sıralama: 1687105

Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Et ve et ürünlerinin hijyenik ve sağlık standartlarına uygun üretimi, paketlenmesi ve tüketiciye ulaştırılması alanında yetkinlik kazandıran bir akademik disiplindir, Laboratuvarlarda, et ve et ürünleri üretimi yapan fabrikalarda, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Biyoloji ve kimya alanına ilgi duyan, dikkatli ve sorumluluk sahibi öğrencilere hitap eder, Et üretimi yapan işletmeler, marketler, özel laboratuvarlar, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Kamu sektöründe iş bulma konusunda sıkıntı yaşansa da özel sektörde iş imkanları geniştir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuvarları, özel gıda işletmeleri, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Dikey geçiş konusunda birçok bölüme göre daha şanslı sayılabilir, Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik gibi lisans bölümleri, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Bölümünde konulara duyarlılık, dikkatli ve iaş kademesine uygun davranmayı gerektirecek kadar somut hale getirilebilir, Üniversiteler, TÜBİTAK laboratuvarları, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Et ve et ürünlerinin analizini ve kontrolünü yapar Ulaştırma ve depolama işlemleriyle ilgilenir, Vetiner Fakülteleri, Ziraat Fakülteleri, Üniversitelerin Gıda Mühendisliği Fakülteleri, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Öğrencilerin dikey geçiş yapabileceği lisans bölümlerinde seçenekler geniştir, Tarımsal Biyoteknoloji, Kimya, Gıda Teknolojisi, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Eğitim süresi 2 yıldır ve TYT puan türü ile girilebilir, Et ve et ürünleri üretimi yapan işletmeler ve marketler, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Özellikle laboratuvar ekipmanları ve çeşitli analiz cihazları kullanmayı gerektirir, Beslenme ve diyetetik bölümü laboratuvarları, tübitak laboratuvarları, Et ve Ürünleri Teknolojisi Bölümü (MYO), Beslenme ve Diyetetik bölümüne dikey geçiş yaparak iş olanağı genişletemez ve kazançlarını artırabilirler, Beslenme ve Diyetetik bölümleri, Gıda Mühendisliği
et ve ürünleri teknolojisi et ve ürünleri teknolojisi teknikeri et ve et ürünleri et ve ürünleri teknolojisi bölümü et ve ürünleri teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.