Finansal Analist Nedir? Ne İş Yapar?
Finansal Analistin Görevleri | Finansal Analistin Özellikleri | Finansal Analistin Çalışma Koşulları ve Maaşı |
---|---|---|
Kurumun bütçesi üzerine tavsiyeler geliştirir, maddi değerlerin yönetimini sağlar. | Analitik düşünür, güncel bilgi ve teknoloji takipçisi, sorun çözücü | Maaşı, tecrübe, eğitim, birikim ve çalıştığı kuruluşa bağlı. Ofiste çalışabilir ya da sahada değerlendirmelerde bulunabilir. |
Finansal durumu değerlendirir, sektör ve ekonomik eğilimler hakkında yorum yapar. | Mantıksal yaklaşımla en iyi eylem planlarını belirler, uzun vadeli sonuçları tahmin eder. | Birçok finansal analist ofis ortamında çalışır, ancak bazıları seyahat ederek değerlendirme yapar. |
Maliyetleri düşürmek ve finansal performansı arttırmak üzere yaratıcı çözümler oluşturur. | Verimli muhasebe uygulamaları geliştirir, finans prosedürlerini oluşturur. | Aldığı maaş tecrübesi, eğitimi, birikimi ve çalıştığı kuruluşun büyüklüğüne bağlıdır. |
Finansal durum ve risklerle alakalı detaylı raporları yapar. | Değişiklikleri ve piyasa eğilimlerini iyi analiz eder, periyodik raporlar hazırlar. | Raporları ve olası riskleri doğru değerlendirebilir ve bu süre zarfında hatasız bir finansal durumu yönetebilir. |
Piyasa eğilimlerini açıklar ve finans sistemi ile ilgili iyileştirmeleri yöneticilere iletir. | Analitik, kendini sürekli geliştiren ve güncel kalan bir yapıya sahip olmalı. | Mesleğine ve çalışma koşullarına bağlı olarak genellikle düzenli ve stabil bir gelir elde eder. |
Periyodik raporlar hazırlar ve finansal modeller geliştirir. | Bilgi gizliliğine önem verir ve korur. | Çalıştığı şirkettin türü ve büyüklüğüne göre maaş seviyeleri değişkenlik gösterir. |
Finansal analist en sade tanımı ile çalışmakta olduğu kurum veya kişilerin sahip olduğu bütçeyi yönetmesi üzerine çeşitli tavsiyeler öneren kişilere verilen addır. Bazı analistler, kendi başlarına çalışabileceği gibi bazıları ise bir aracı kurum ile yatırım danışmanı olarak görev alır. Müşterilerinin maddi değerlerinin büyüklüğüne bağlı olarak milyonlarca dolarlık portföyleri yönetmeleri gerekebilir.
Finansal analistler bankalar veya sigorta şirketleriyle de çalışabilirler. Şirketin pozitif bir nakit akışı sürdürmesi için çalışırlar. Finansal analistler, uzmanlık alanlarına göre finansal durumu değerlendirir ve tavsiyelerini hem yazılı hem sözlü olarak iletirler. Sektör ve ekonomik eğilimler hakkında mevcut verileri izler ve yorum yaparlar. Mevcut eğilimleri gelecekteki karlılık olasılıklarına göre tahmin ederler. Şirket hisselerinin satışı için adil olan piyasa değerini belirlerler. Çalıştıkları kurumlara tavsiyeler verirler.
Tüm bu önemli görevleri üstlenen finansal analistlerle ilgili yazımızda; Finansal analist nedir? Finansal analist olmak için hangi şartlar aranır? Finansal analist maaşı nasıldır? Gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Finansal Analist Nedir?
Finansal analistler, bir şirketin kârlılığı hakkında, ödeme gücü ve sahip olduğu likidite ile ilgili mali analizler gerçekleştirir. Yönetim birimlerine finansal tavsiyeler vermekten sorumludur. Başarılı finansal analistlerin ortak özelliği mükemmel eleştirel düşünürler olmalarıdır. Herhangi bir potansiyel yatırıma dair en iyi eylem planını mantıksal olarak belirleme becerisine sahiptirler.
Pazar koşulları ve yeni teknolojiler hakkında güncel kalmaya özen gösterirler. Yatırım kararlarının uzun vadeli sonuçlarını tahmin edebilmek üzere yaşam boyu aktif öğrenme metotlarını uygularlar.
Bir analist, yatırım seçeneklerinde oluşabilecek potansiyel sorunları belirlemekle yükümlüdür. Ya da olası soruna bir çözüm üretir veya fırsattan vazgeçme davranışı sergiler. Finansal analistin yatırım fırsatları hakkında müşterilerini teşvik edebilecek bilgi ve donanıma sahip olması beklenir. Analitik bir yapıya sahip olmaları, kendilerini sürekli geliştirmeleri ve daima güncel kalmaları bu meslek mensuplarının olmazsa olmaz özellikleridir.
Finansal Analist Ne İş Yapar?
Finansal analiz, hızlı tempoda çalışan, son teknolojiyi kullanan ve son derece rekabetçi bir yaklaşımı olan meslek seçimlerinden biridir. Hem makro ekonomik hem mikro ekonomik düzeye göre tercih edilen alan ile ilgili kapsamlı bilgi, bir analistin uzmanlık alanında başarıyla ilerleme şansını yükseltir. Hemen hemen tüm finansal analistler, alanlarında güncel ve zirvede kalmak için The Wall Street Journal, The Financial Times ve The Economist gibi yayınları ve çeşitli elektronik medyayı güvenle takip ediyor. Finansal analistlerin üstlendikleri rol oldukça önemli bu doğrultu da aldıkları sorumluluklarda oldukça çeşitlidir. Finansal analistlerin genel olarak görev ve sorumluluklarını inceleyelim.
Gerçek sonuçları bir plan çerçevesinde ve tahminlerle karşılaştırmak koşulu ile finansal durumu analiz eder.
Maliyetleri düşürmek ve finansal performansı arttırmak üzere yaratıcı çözümler oluşturur.
Finansal durum ve risklerle alakalı gelişmiş raporları yapılandırması gerekir. Bu sebeple bütçe, gelir tablosu tahminleri gibi verileri bir araya getirmekten sorumludur.
Kurum finans prosedürlerini oluşturur ve uygulamaya koyarak, maliyet analizi sürecini yönlendirir.
Muhasebe uygulamaların geliştirerek verimliliği arttırır.
Bütçeye göre gelir ve giderleri takip eder, mali dalgalanmaları analiz eder.
Analist; varyans analizi yapmalı, piyasa eğilimlerini açıklamalı ve mali sistem iyileştirmeleri ile alakalı yöneticilere detaylı bilgi vermesi gerekir.
Finans sektöründe ortaya çıkan değişikliklerden haberdar olmalıdır.
Periyodik raporlar hazırlar ve finansal modeller geliştirir.
Şirket ve müşteri bilgilerine ait gizliliği korur.
Finansal Analist Maaşları
Finansal analistler çalıştıkları kurumlarda finansal kararlar açısından önemli görevler üstlenir. Dolayısı ile aldıkları maaşlarda bu doğrultu da çeşitlilik gösterir. Tecrübeleri, eğitimleri, birikimleri aldıkları maaşlara yansır. Aynı zamanda maaş seviyeleri, çalıştığı kuruluşun büyüklüğüne ve türüne göre de değişiklik gösterir.
Birçok finansal analist bir ofis ortamında çalışmalarını yürütür. Bazı analistler ise potansiyel yatırımcıları ve potansiyel yatırımları ziyaret eder. Her bir yatırımın değerlendirmesini yapmak ve potansiyel riskine doğru karar vermelerini sağlayan uygulamalı değerlendirmeler yapmak üzere zaman zaman seyahat etmeleri de gerekebilir.
finansal kurumlar ve sigorta sektörü finansal analistlerin çoğunu özellikle kuzey amerika’daki finans merkezlerinde ya da dünya çapında istihdam etmeyi seçmektedir. bu durum maaş çeşitliliğini de ortaya çıkarır. dolayısı ile meslek seçimi öncesinde beklentilerinizin neler olduğunu ve mesleğin gereklerinin neler olduğunu iyi tespit etmelisiniz. meslek çalışanları için yıllık düzenli bir gelir söz konusudur. pek çok kurum, toplam geliri artırabilecek primler sunabileceği gibi sosyal yardım paketleri de sunar. aşağıdaki rakamlar genel bir araştırma neticesinde ortaya çıkan maaş bilgileridir.
Finansal analist için başlangıç maaşları 3.400 TL ile 3.600 TL arasında değişmektedir.
Beş yıl ve üzerinde deneyime sahip finansal analist düzeyinde maaşlar 4.900 TL ile 7.000 TL arasında değişmektedir.
Yönetim düzeyinde (on yıl ve üzeri deneyim) 7.150 TL ile 12.000 TL arasında kazandıkları gözlemlenmektedir.
Finansal Analist Nasıl Olunur?
Finansal analist olmak isteyen aday kişiler öncelikle kariyerlerinde doğru bir şekilde ilerleyebilmek için gerekli şartları inceler. Hangi eğitimleri almaları gerektiği en önemli kriterdir. Üniversitelerde yer alan dört yıllık lisans eğitim veren İşletme, İktisat, Maliye ve ilgili bölümlerinden mezun olma şartı bulunur. Ayrıca bu alanda kendini geliştirmek isteyen mezunlar yüksek lisans eğitimi de alarak donanımlarını arttırmayı seçebilir. Tüm bunların yanı sıra başarılı bir analist olabilmek için bazı önemli kişisel özelliklere de sahip olmaları beklenir. Bu özellikler bulundukları alanda bir adım önde olmaları için önemli bir yere sahiptir.
Finans analistlerinin ilk olarak analitik ve matematiksel zekasının güçlü olması gerekir. İşverenlerin finansal analistte aradığı diğer önemli özellikler ise aşağıdaki gibidir.
İş ve zaman yönetimi konusunda başarılı olmalıdır.
Yoğun stres altında çalışabilme becerisi göstermelidir.
Ekip yönetimini sağlayabilmeli ve gerekli durumlarda müdahale edebilmelidir.
Problemlere yaratıcı çözümler sunabilecek beceriye sahip olmalıdır.
Raporlama ve sunum yapabilmesi için mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemelidir.
Erkek adayların askeri yükümlülüğü bulunmamalıdır.
İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.