AnasayfaBlogStres Belirtileri Nelerdir?
Stres Yönetimi

Stres Belirtileri Nelerdir?

19 Şubat 2021
Açık tenli bir adam düz beyaz bir arka planın önünde duruyor, siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiş. Elleri başının üzerinde, dirsekleri dışa dönük ve yüzünde endişeli bir ifade var. Saçları kısa ve açık kahverengidir ve gözleri kısıktır. Duruşu hafifçe çökmüş ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Tehditkâr olmayan bir şekilde ayakta duruyor, ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş. Yüz ifadesi kasvetli ve bakışları uzaklara odaklanmış durumda. Bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor ve yüz ifadesinde üzüntü ve teslimiyet karışımı bir ifade var.
Stres BelirtisiBelirtinin TanımıYönetim Stratejisi
Ateş BasmasıAni sıcaklık hissi ve yüz kızarmasıDerin nefes alma teknikleri, serin bir ortamda kalma
Baş AğrısıYoğun, genellikle şakaklarda hissedilen ağrıKahveden ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve düzenli uyku alınmalı
Aşırı TerlemeStresli durumlarla tetiklenen anormal terlemeNefes alma teknikleri ve strese neden olan unsurların yönetilmesi
İshalSık ve suyu dışkılama, genellikle strese bağlıBol su tüketmek ve uygun bir diyet uygulamak
Ani Duygudurum DeğişiklikleriStresin sebep olduğu ani ve öngörülemeyen duygusal değişimlerStres yönetim tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulanması
Endişe ve KaygıStresli durumlarda aşırı endişe ve korku hissiRahatlama ve gevşeme tekniklerinin kullanılması
HuzursuzlukStresli durumlarda yoğun bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissiFiziksel aktivite ve egzersiz
Kalp Atışlarının HızlanmasıStresle tetiklenen hızlı ve güçlü kalp atışlarıRahatlama ve derin nefes alma teknikleri
Uykuya DalamamaStres kaynaklı uykusuzluk ve uykuya dalamamaStres yönetim tekniklerinin yanında uyku hijyenine dikkat etmek ve düzenli uyku almak
Sosyal Hayattaki Aktivitelere Katılım İsteksizliğiStresin sosyal yaşamı olumsuz etkilemesi ve kişiyi sosyal aktivitelerden uzaklaştırmasıSosyal destek arayışı, hobiler ve kişisel ilgi alanlarına yönelim

Stres günlük hayatımızın bir parçası olmakla beraber ciddi rahatsızlıklara da sebep olabilen güçlü bir emaredir. Hemen hemen herkesin bir dönemini kapsayan stres, esasen gerekli bir durumdur. Fakat, gereğinden fazla ve sürekli hissedilen stresin kişiye olumlu bir etki sunamadığı da bilinmekte.

Hayatımızda olması beklenen ve bir yerde kaçınılmaz gibi duran stresi, yoğun yaşamak ve belirtilerle başa çıkamamak, kronik strese de sebep olabilir. Stres, duygu durumlarına etki edebileceği gibi fiziksel belirtilerle de kendini gösterir ve uzun bir döneme yayılmasıyla ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Olası fiziksel ve duygusal stres belirtileri, kişinin sosyal yaşamına da etki eder.

Stres söz konusu olduğunda, pek çok insan yaşadığı deneyimleri araştırma ve fikir edinme arayışına girmektedir. Özellikle fiziksel stres belirtilerinin sıklığı, insana rahatsızlık hissi vermektedir. Yazımızda da hangi durumlarda stresin kronikleşeceğinden ve hangi bağlantılı rahatsızlıklara yol açabileceğinden söz açacağız.

İlgili Eğitim: Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi

Stresin Fiziksel Belirtileri Nelerdir?

Stresin belirtileri vücudun çeşitli bölgelerinde hissedilebilen ve hissetmenin yoğunluğuna bağlı olarak da panik yaratan özelliklere sahiptir. Yoğun stres kişinin duygusal, bilişsel ve fiziksel duyularını etkiler. Gün boyunca hissetmenin verdiği yoğun kaygı, endişe ve heyecan, bir başka tanıdık gelen rahatsızlığa da önayak olmaktadır. Anksiyete ya da kaygı bozukluğu, stresi uzun süre bünyesinden atamayan kişilerde görülmekte ve bir döngü yaratarak tekrar strese yol açabilmektedir.



Gerçekten de çağımızın en ciddi rahatsızlıklarından biri olan kaygı bozukluğu; çocuklarda, gençlerde, yetişkin ve yaşlılarda görülerek ne kadar yaygın bir duygudurum bozukluğu olduğunu göstermektedir. Stres bazen kaygı bozukluğuna sebep olurken bazen de kaygı bozukluğunun bir belirtisidir. Özellikle uzun süreli kaygı ve endişe durumları, zaman içinde kronik stres bozukluğuna neden olabiliyor. 

Stresin belirtilerinden önce stresin belirtilerine neden olan stres yaratıcı etkenlere de bakmak gerekir. Bu durum da genellikle kaygı, korku, heyecan ve travma kaynaklı olmaktadır. Kişi, olası durumda kendini daha da kötü hisseder ve bilişsel bir süreç, fiziksel belirtilerle kendini ifade eder. Stres belirtileri kendi döngüsünü yaratarak sürekli rahatsızlık hissi verir. Kişiyi rahatsız ederek sosyal ve kişisel hayatı olumsuz etkileyen fiziksel belirtiler şunlardır:

  • Ateş Basması

  • Yüzde Kızarıklık

  • Baş Ağrısı

  • Aşırı Terleme

  • Kaslarda Seğirme

  • İshal

  • Anlık Tansiyon Yüksekliği

  • Kalp Atışlarının Hızlanması

  • Dişleri Sıkma

  • Baş Dönmesi



Stresin psikolojik belirtileri ise şöyle sıralamak mümkün:

  • Ani Duygudurum Değişikleri

  • Sürekli Kendini Dinleme (stres yaratan durumu sürekli yaşamak)

  • Güçsüzlük/Yorgunluk Hissi

  • Endişe ve Kaygı

  • Uykuya Dalamama

  • Uyku Bozuklukları

  • Sosyal Hayattaki Aktivitelere Katılım İsteksizliği

  • Huzursuzluk

  • Odaklanma Güçlüğü

  • Duygusal Açlık ya da İştah Azlığı

Stresin belirtileri; zihinde stres yaratan bir durumun tekrarlanmasıyla kendini gösterir ve psikolojik ya da fiziksel başlayan bir belirti, daha başka belirtilere yol açar. Stresin kişiyi, adeta bir döngüye hapsetmesi nedeniyle psikolojik belirtiler de kişinin kendi durumundan kurtulamayacağı bir hissiyatı yaratır.

Stres ve stresle başa çıkmanın belki de en iyi yollarından biri yalnız olmadığınızı keşfetmektir. Stres, kendinizi dinleme etkinliğine yol açar ve içinden çıkamayacağınızı sandığınız bir hissiyatı yaşatır. Bu hissiyat da stresin yol açtığı, kronik stres ve anksiyete bozukluğuna neden olur. Yoğun stres kaynaklı rahatsızlıkların yarattığı gerilimden uzaklaşmak için aynı deneyimi yaşayan insanlara ulaşarak bu konuda yalnız olmadığınızı ve stresin herkesin hayatında olduğunu görebilirsiniz.



Pandemi Döneminde Kronik Stres 

2020 yılının başından itibaren yaşadığımız süreç, dünya genelinde birçok insanın yoğun duygular ve rahatsızlık yaşadığı bir dönemi ifade ediyor. Hâlâ etkilerini sürdüren pandemi, yarattığı salgın korkusu ile beraber psikolojik dengeyi bozan rahatsızlıkları da gündeme tekrar getirdi. Aslında uzun zamandır kaygı bozukluğu, travma sonrası stres, depresyon, agorafobi, sınav stresi ve gelecek kaygısı gündemimizi meşgul etmekteydi; fakat pandeminin yarattığı psikoloji, rahatsızlıkları da tekrar alevlendirdi.

Pandemi döneminde kronik stres tehdidi; bireylerden devletlere uzanmasıyla küresel bir boyut kazanmıştır. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tetikleyici unsurlarla başa çıkmaya çalışmak ve ciddi bir efor sarf etmek, uzun bir sürece yayılarak kişiyi olumsuz etkilemektedir. Pek çok bilim insanının da uyarısını yaptığı üzere salgın sonrasında dahi kronik stresin yarattığı sorunlarla başa çıkmamız gerekecek. Maalesef sürecin uzaması, kişide belli bir stres yaşatsa da yoğun korku ve kaygı, kronik strese neden olarak daha ciddi rahatsızlıklara kapı açmaktadır. hem birey bazında hem de devletler bazında süreci atlatmaya yönelik iyileştirici koşullar oluşturmak, daha az stresli günlerin de habercisi olacaktır.

Stresle Başa Çıkma ve Stres Yönetimi

Uzun süredir kronik stresten muzdarip olup çeşitli çıkış yolları arayanlar, stres yönetimine de aşinadır. Kısaca stres yönetimi; stresin de yönetilerek kontrol altına alınabileceğini ifade eder. Stres bazı durumlarda gerekli ve olağan bir değişiklik olsa da stres yönetimini ihtiyaç olan durumlarda önlem alınarak başa çıkmayı gerekiyor.

Stresle başa çıkma yolları, öncelikle kişinin kendi durumunu keşfetmesiyle başlar. Pek çok kişi, yaşadığı yoğun duygunun kaynağını keşfetmeden iyileştirici yöntemleri araştırıyor. Oysa hangi durumlarda stresli davranış gösterdiğinizi bulmak, süreci iyileştirmeye nereden başlayacağınıza yardımcı olacaktır. Ayrıca stres yönetimi, duygusal zekâ ve duygu yönetimiyle de ilgili olduğundan, duygusal zekânızı geliştirerek de stres yaratan duygudurumlarının önüne geçebilirsiniz. 

Stres Yönetimini Öğrenme

Stres yönetimi, kişinin kendi deneyimlerine uygun olarak yürütülebilir. Fakat yoğun stres belirtileri gösteren bir kişi, yoğun stres hissetmekten kendi çözüm yolunu bulamayabilir. Stres yönetiminin temel amacı; duygu, düşünce ve koşullardan kaynaklı stres etkenlerini mümkün olduğunca kişinin yönetebilmesini sağlamaktır. Stres yönetimi, stresle başa çıkmanız için neler yapılabileceğini öğretmektedir. Kişinin bu süreçte daha etken olması adına da stres yönetimi eğitimleri bulunmaktadır.

Stres yönetimi eğitimi; kişinin duygusal özelliklerinden, meslek, iş ve koşullardan kaynaklı etkenlerin aşırı baskısını kontrol altına almayı hedefler. Stres yönetimi hakkında kayda değer bilgi ve uygulamalar öğrenmek için stres yönetimi eğitimi alarak stres yaratıcı etkenleri kontrol altına alabilirsiniz.

Ateş Basması, Ani sıcaklık hissi ve yüz kızarması, Derin nefes alma teknikleri, serin bir ortamda kalma, Baş Ağrısı, Yoğun, genellikle şakaklarda hissedilen ağrı, Kahveden ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve düzenli uyku alınmalı, Aşırı Terleme, Stresli durumlarla tetiklenen anormal terleme, Nefes alma teknikleri ve strese neden olan unsurların yönetilmesi, İshal, Sık ve suyu dışkılama, genellikle strese bağlı, Bol su tüketmek ve uygun bir diyet uygulamak, Ani Duygudurum Değişiklikleri, Stresin sebep olduğu ani ve öngörülemeyen duygusal değişimler, Stres yönetim tekniklerinin öğrenilmesi ve uygulanması, Endişe ve Kaygı, Stresli durumlarda aşırı endişe ve korku hissi, Rahatlama ve gevşeme tekniklerinin kullanılması, Huzursuzluk, Stresli durumlarda yoğun bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissi, Fiziksel aktivite ve egzersiz, Kalp Atışlarının Hızlanması, Stresle tetiklenen hızlı ve güçlü kalp atışları, Rahatlama ve derin nefes alma teknikleri, Uykuya Dalamama, Stres kaynaklı uykusuzluk ve uykuya dalamama, Stres yönetim tekniklerinin yanında uyku hijyenine dikkat etmek ve düzenli uyku almak, Sosyal Hayattaki Aktivitelere Katılım İsteksizliği, Stresin sosyal yaşamı olumsuz etkilemesi ve kişiyi sosyal aktivitelerden uzaklaştırması, Sosyal destek arayışı, hobiler ve kişisel ilgi alanlarına yönelim
stresin belirtileri kronik stres stres yönetimi stresin psikolojik belirtileri stres yönetimi eğitimi stres belirtileri stresin fiziksel belirtileri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam büyük, engebeli bir kayanın üzerinde oturmuş, ellerini başının üzerine koymuş derin düşüncelere dalmış. Üzerinde, arka plandaki mavi gökyüzüne karşı göze çarpan lacivert ve beyaz flanel bir gömlek var. Ön planda kolu görülüyor ve kol saatinin yakın çekimi de görülebiliyor. Görüntüde burnu belirgin ve hafif bulanık olan bacakları da görülebiliyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, duruşu bir tefekkür hissi uyandırıyor.
Stres Yönetimi

Stres ve Stresi Yönetme Yolları

20 Ağustos 2019
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015