AnasayfaBlog5 Adımda Öfke Kontrolü
Stres Yönetimi

5 Adımda Öfke Kontrolü

30 Ekim 2019
Beyaz elbise gömleği giymiş ve siyah kravat takmış bir adam ağzı açık ve sıkılı yumruğunu havaya kaldırmış bir şekilde duruyor. Yüz ifadesi şaşkınlık, şok ve öfkeden oluşuyor. Gözleri geniş ve kaşları çatıktır. Kolları gergin ve harekete hazırdır. Kravatı desenli ve düğümü belirgin. Gömleğinin düğmeleri çözülmüş ve göğsünün bir kısmı ortaya çıkmış gibi görünüyor. Arka plan bulanık ve odak dışı.
AdımUygulamaSonuç
1. Adım: Nefes Al, Nefes Ver, Geriye Doğru SayDerin nefes alıp vermek, 10'dan geriye saymanın sakinleştirici etkisinden faydalanmak.Anlık öfkenin kontrol altına alınarak sakinleşme sağlanır.
2. Adım: Gerçekten Sinirlenmeme Değer mi?Öfkenin nedenini ve sonuçlarını düşünerek gerçekte bu denli öfkelenmeye değip değmeyeceğini sorgulamak.Öfkeyle hareket etme isteği kontrol altına alınır ve daha rasyonel eylemler belirlenir.
3. Adım: Öfkenizin Altındaki Nedeni DüşününÖfkenin temel sebeplerini belirlemek ve bu sebepler üzerine düşünmek.Öfkenin kontrolsüz bir şekilde patlaması engellenir ve öfke daha anlaşılır bir duygu haline gelir.
4. Adım: Güzel Anlarınızı DüşününÖfkeli olduğunuz kişiyle geçirdiğiniz güzel anları anımsamak ve pozitif duyguları hatırlatabilmesi için bu anıları gözden geçirmek.Öfke saldırganlığa dönüşmeden kontrol altına alınır ve insan ilişkilerinde kalıcı zararlar önlenir.
5. Adım: Yavaşlayın ve RahatlayınÖfkelenme anında yargılama ve suçlama yerine durumu değerlendirebilmek için zaman tanımak.Kendimiz ve karşımızdakini yargılamadan ve suçlamadan durumu daha net değerlendirebiliriz.
Bonus Adım: Kendi Kendinize Şans VerinStres yönetimi eğitimine devam etmek ve öfke kontrolü konusunda daha başarılı olabilmek için kendimize bir şans vermek.Daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam tarzına adım atabiliriz.

Sinirlendiği an gözü hiçbir şey görmeyenlerden misiniz? O an başından adeta kaynar sular dökülen, sinir patlaması yaşayanlardan mısınız? Bunların elbette çözümleri öfke kontrolü ile mümkün. Şimdi arkanıza yaslanın ve tüm bunların üstesinden nasıl gelebileceğinizi öğrenin.

Öfke kontrolü nedir? Öfkeyi kontrol altına alarak doğru bir biçimde ifade edebilme becerisidir. 

Öfke, tıpkı mutluluk, üzüntü, heyecan gibi normal bir duygudur. Evde, iş yerinde ya da herhangi bir yerde bir problemi aşmanız gerektiğinde olumlu kullanıldığında işe yarayabilir. Tıpkı hırs duygunuzun azim ve istikrar için kullanılması gibi. 

ancak saldırganlık, fiziksel reaksiyonlar, ani öfke patlamaları meydana geliyorsa, bu durum sorun teşkil edebilir. öfkenizi kontrol altına almak, sonradan pişman olacağınız şeyler yapmanızın ya da söylemenizin önüne geçer. bu sayede daha mutlu bir toplum olur ve daha iyi insan ilişkileri geliştiririz. ruh sağlığı iyi bir toplum inşa etmenin yolu sağlıklı bir birey olmaktan geçer.  

Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Öfkeniz patlama noktasına ulaşmadan ve geri dönüşü olmayan şeylere sebebiyet vermeden, öfke kontrolü için stratejiler geliştirebilirsiniz. Öfke kontrolü için ne gibi stratejiler izlememiz gerektiğini 5 adımda ele aldık. Keyifli okumalar…



1. Adım: Nefes Al, Nefes Ver, Geriye Doğru Say

Sinirlenmemize neden olan bir olay karşısında ani tepki vermek yerine deriiiin bir nefes almaya ne dersiniz? Hatta bunu şimdi birlikte uygulayalım. Gökyüzüne bakarak enerjiyi hissederek derin ve güzel bir nefes alın. Aldığınız nefesi 2-3 saniye içinizde tutun. Şimdi yavaşça verin. Etkisini şimdiden hissetmiş olmalısınız. Aynı şekilde sinirlendiğiniz anlarda da bunu birkaç kez uygulayın ve bu süreçte 10’dan geriye sayın. Emin olun biraz durup kendinize sakinleşme fırsatı verdiğinizde her şey daha farklı olacak.

2. Adım: Gerçekten Sinirlenmeme Değer mi? 

İçinde bulunduğunuz durum çok sinirlenmenize sebep olabilir, hakkınız var. Ancak bunu saldırganlık ve fiziksel şiddetle çözemezsiniz. Öfkelendiğiniz anda kendinize 2 dakika verin ve düşünün: Bu durum gerçekten aşırı tepki verip kendimi yıpratmama değecek mi? Ayaktaysanız oturun, oturuyorsanız ayağa kalkıp biraz dolaşmayı deneyin. Yürüyüş yapmak hem daha iyi düşünmenize hem de sakinleşmenize yardımcı olacak.



3. Adım: Öfkenizin Altındaki Nedeni Düşünün

Sizi öfkelendiren gerçekten şu an karşı karşıya olduğunuz durum mu yoksa birikmişliklerin bir patlaması mı? Neden kontrolsüz bir şekilde bağırmak üzeresiniz? Tepki vermeden önce bunları kafanızda çözüme ulaştırın. Zaten bu adıma gelene kadar çoktan sakinleşmiş ve daha sağlıklı düşünüyor olacaksınız. Yeter ki kendinize inanın ve denemekten çekinmeyin. 

4. Adım: Güzel Anlarınızı Düşünün

Karşınızdaki insan eğer aileniz, arkadaşınız ya da eşiniz gibi yakın çevrenizdense onunla geçirdiğiniz güzel anları gözünüzün önüne getirin. Sonrasında pişman olacağınız, aranızdaki ilişkiye zarar verecek öfke patlamanız yerini belki de tatlı bir tebessüme bırakacak. Karşınızdaki insana sarılın. Onunla sakin sakin konuşmaya çalışın. Yapılan araştırmalara göre içten bir sarılma, vücutta oksitosin hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucunda da karşımızdaki kişiye olan şefkatimiz, bağlılığımız artar. Ve tabii bununla birlikte öfkemiz de yerini sakinleşmeye bırakır. 

Eğer karşınızdaki o kadar da samimi olmadığınız hatta tanımadığınız birisiyse sarılmanız elbette tuhaf kaçabilir aman dikkat. Bunun yerine ilk 3 adımı tekrarlamayı deneyin. Biraz gevşemek için kendinize ‘sakin ol, geçecek, sakinleş’ gibi telkinlerde bulunun. Mümkünse de bulunduğunuz ortamı terk edin.

5. Adım: Yavaşlayın ve Rahatlayın

Öfke anında karşımızdaki insana karşı yargılama ve suçlama konusunda hakarete varan ifadeler kullanırız. Lütfen yavaşlayın ve olanı-biteni, kendinizi gözden geçirin. Aklınızdan geçen şeyleri hemen söylemek zorunda değilsiniz. Kendinizi dinleyin ve sakinleşmek için her şeyin geçeceğini, bundan 5 dakika sonra daha sakin, 5 saat sonra daha mutlu olabileğinizi düşünün. 

Öfkelendiğiniz zaman hiçbir yere sığamayız ve içimizi boşaltmak için saldırganlığın, hakaretler etmenin çözüm olduğunu düşünürüz. Ancak yanılırız. Bir anlık öfke patlaması belki de ömür boyu pişman olacağınız şeylere sebebiyet verecektir. 

Bonus Adım:

öfke kontrolü konusunda daha başarılı olmak için kendinize şans verin. Stres Yönetimi Eğitimi ile siz de öfkenizi kontrol altına almayı daha iyi öğrenebilir, stresi nasıl yönetmeniz konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından ücretsiz verilen online eğitimlere şimdi katıl, eğitimlerde başarılı olman durumunda sertifika almaya hak kazan!

1 Adım: Nefes Al, Nefes Ver, Geriye Doğru Say, Derin nefes alıp vermek, 10'dan geriye saymanın sakinleştirici etkisinden faydalanmak, Anlık öfkenin kontrol altına alınarak sakinleşme sağlanır, 2 Adım: Gerçekten Sinirlenmeme Değer mi?, Öfkenin nedenini ve sonuçlarını düşünerek gerçekte bu denli öfkelenmeye değip değmeyeceğini sorgulamak, Öfkeyle hareket etme isteği kontrol altına alınır ve daha rasyonel eylemler belirlenir, 3 Adım: Öfkenizin Altındaki Nedeni Düşünün, Öfkenin temel sebeplerini belirlemek ve bu sebepler üzerine düşünmek, Öfkenin kontrolsüz bir şekilde patlaması engellenir ve öfke daha anlaşılır bir duygu haline gelir, 4 Adım: Güzel Anlarınızı Düşünün, Öfkeli olduğunuz kişiyle geçirdiğiniz güzel anları anımsamak ve pozitif duyguları hatırlatabilmesi için bu anıları gözden geçirmek, Öfke saldırganlığa dönüşmeden kontrol altına alınır ve insan ilişkilerinde kalıcı zararlar önlenir, 5 Adım: Yavaşlayın ve Rahatlayın, Öfkelenme anında yargılama ve suçlama yerine durumu değerlendirebilmek için zaman tanımak, Kendimiz ve karşımızdakini yargılamadan ve suçlamadan durumu daha net değerlendirebiliriz, Bonus Adım: Kendi Kendinize Şans Verin, Stres yönetimi eğitimine devam etmek ve öfke kontrolü konusunda daha başarılı olabilmek için kendimize bir şans vermek, Daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşam tarzına adım atabiliriz
öfke kontrolü stres online eğitimler sertifika ücretsiz eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah beyaz kapüşonlu bir ceket giyen bir adamın yakın çekimi. Kameradan hafifçe uzağa bakmaktadır ve yüzü ceketinin kapüşonu tarafından kısmen gizlenmiştir. Sağ eli çenesine yakın, sol eli ise göğsünün yanında durmaktadır. Kapüşonu yüzünün üst kısmına ve alnına gölge düşürüyor. Oldukça uzun boylu ve ince yapılı görünmektedir. Ceketin kapüşonu hafifçe kaldırılmış ve kapüşonun kenarları yukarı doğru çevrilmiş. Kapüşonlu ceketin kumaşının dokusu ve deseni net bir şekilde görülebiliyor.
Stres Yönetimi

Öfke Yönetimi Nasıl Yapılır?

05 Şubat 2020
Bir kadın ve bir erkek pencereli bir odada ahşap bir masada oturmaktadır. Adamın elinde beyaz seramik bir fincan kahve, kadının elinde ise beyaz bir fincan var. Masanın üzerinde beyaz bir kase var ve masanın üzerinde duran bir el görülüyor. Görüntü biraz bulanık ve arka planda bir bitki görülebiliyor. Ortam huzurlu ve ikili derin bir sohbete dalmış gibi görünüyor.
İletişim

Sosyal Hayatta İletişim

16 Ağustos 2021