Ayakkabı Tasarımcısı Nedir? Tasarımı ve Üretimi Bölümü (MYO)
Kavram | Tanım | Gerekli Nitelikler |
---|---|---|
Ayakkabı Tasarımcısı | Taban etüdü ve kalıp üzerine uygulamalarda bulunan, model tasarlayan ve sunum yöntemleri planlayan kişi. | Teknik yetenekler, yaratıcılık, dikkatli gözlem yeteneği, moda bilgisi |
Eğitim | Meslek liselerinde ya da üniversitelerde ayakkabı tasarımı eğitimi alabilirler. | El becerisi, görsel bakış açısı, kullanılacak teknik bilgi |
Ayakkabı Tasarımcısı Görevleri | Tasarımı ve üretimini yaptığı ayakkabıların kalite kontrolü, pazarlama çalışmalarını yürütme gibi görevler bulunur. | Ticari yetenekler, teknik bilgi, özgün tasarımlar |
Ayakkabı Tasarımcısı Maaşları | Ayakabı tasarımcılarının maaşları genellikle tecrübe, sektördeki yer ve işverene bağlıdır. | Tasarım yeteneği, dikkatli çalışmak, yüksek iş etiği |
İllüstrasyon Becerileri | Ayakkabı tasarımcısı, modellerini çizmek ve sunmak için illüstrasyon yeteneklerine sahip olmalıdır. | Görsel yetenekler, yaratıcılık, teknik bilgi |
Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) | Ayakkabı tasarımcıları, tasarımlarının 2 ve 3 boyutlu modellerini yapabilme yeteneği için CAD programları kullanabilirler. | Teknik bilgi, bilgisayar becerileri |
Moda Endüstrisi | Ayakkabı tasarımcıları, moda endüstrisindeki trendleri yakından takip etmelidir. | Güncel moda anlayışı, araştırma yetenekleri |
Pazarlama Becerileri | Tasarlanan ayakkabıları pazarlamak için pazarlama becerilerine ihtiyaç duyulur. | Ticari zeka, müşteri hizmetleri becerileri |
Yaratıcılık | Orijinal ve dikkat çekici ayakkabı tasarımları yapmak için yaratıcılık önemlidir. | Orijinal düşünme, yaratıcı çözümlemeler |
Koleksiyon Geliştirme | Ayakkabı tasarımcıları, ayakkabı koleksiyonları geliştirir ve yeni tasarımlar denerler. | Tasarım becerileri, moda trendlerine hâkim olma |
Ayakkabı tasarımında en temel kavram taban etüdünü yapılmasıdır. Taban etüdü ve kalıp üzerine uygulamalarda bulanan, model tasarlayan ve sunum yöntemleri planlayan kişilere ayakkabı tasarımcısı adı verilir. Aynı zamanda belirlenen teknikleri uygulama, görev ve işlemleri tamamlama gibi önemli görevleri de yerine getirir.
Ayakkabı tasarımında kariyer planı olan kişiler, kurumsal ya da bağımsız ayakkabı perakendecileri için ayakkabı tasarımı yapabilir. Tasarımlar sırasında mühendislik bilgilerini ve pazarlama aşamasında moda uzmanlığı ve tasarım becerilerini bunun yanında varsa işletme bilgilerini bir arada kullanabilir. Ayakkabı tasarımı eğitimi almış olan kişiler; teknik tasarım, üretim, satış ya da ayakkabı ticaretine odaklanabilir.
Yazımızda sizler için ayakkabı tasarımcısı nedir? Ayakkabı tasarımcısı ne iş yapar? Ayakkabı tasarımcısı olmak için hangi şartlar aranır? Araştırdık.
Ayakkabı Tasarımcısı Nedir?
Ayakkabı tasarımcısı; ayakkabı tasarımında gerekli olan taban etüdünü yapan kişidir. Kalıp üzerine uygulama yapar ve model tasarlar. Aynı zamanda ayakkabı tasarımları için sunum yöntemi hazırlayan kişilere verilen mesleki addır. Teknikleri uygulama, görev ve gerekli işlemleri yerine getirme gibi görev ve sorumlulukları yerine getirir. Ayakkabı Tasarımcısı olmak için isteyen kişiler; Meslek liselerinde yer alan ayakkabı teknolojisi alanının Ayakkabı Tasarımı ve Ayakkabı Üretimi dallarından birinde eğitim almalı ya da Ayakkabı Üretimi, Ayakkabı Modelistliği, Saraciye Üretimi dallarından birinden mezun olmalıdır.
Üniversite eğitimi almak isteyen kişiler ise; üniversitelerin iki yıllık eğitim imkanı sunan ön lisans programlarından olan Deri İşleme Teknolojisi, Ayakkabı Tasarımı ve Dericilik dallarından birinde eğitim almalıdır. İlgili kurumlarda eğitim aldıktan sonra ya da bazı sertifika programlarına katılarak, bu alanda sertifika sahibi olarak kariyer yaşamalarına başlayabilirler. El becerisi ve görsel bir bakış açısına sahip olmayı gerektiren meslek, iyi bir ustanın yanında gözlem yaparak ta başarılı olabileceğiniz bir alandır. Ayakkabı tasarımcısının sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.
Moda endüstrisine aşina olmalı, illüstrasyon becerileri gelişmiş olmalıdır.
Geniş bir tekstil ve malzeme bilgisine sahip olmalıdır.
Bilgisayar destekli tasarım (CAD) programları kullanabilmeli ve modelleme yazılımı ile de yeterlilik göstermelidir.
Yaratıcı ve iyi bir araştırmacı olmalıdır.
Gelişmeleri yakından takip etmeli ve kendini sürekli geliştirmeye devam etmelidir.
Güçlü pazarlama becerileri göstermesi, trend analizi uzmanlığı ve temel iş zekasına sahip olması beklenir.
Ayakkabı Tasarımcısı Ne İş Yapar?
Bu alanda kariyer planı olan kişiler, titiz, özenli ve yaratıcı çalışmalar yapmakla yükümlüdür. Ayakkabı Tasarımcısının görev ve sorumlulukları aşağıdaki sıralanabilir.
Kullanışlı aynı zamanda ekonomik ayakkabı tasarımı yapmaları gerekir.
Ayakkabı için temel profilleri çıkarmaları gerekir.
Tasarımını gerçekleştirdiği ayakkabı modelini geliştirmelidir.
İş güvenliği kapsamında işçi mevzuatı doğrultusunda güvenlik önlemlerini almalıdır.
Tasarımını yaptığı ve üretimini gerçekleştirdiği ayakkabıların, sağlık açısından yararlı ve ortopedik olmasını sağlamalıdır.
Bilgisayar programları yardımıyla 2 ve 3 boyutlu ıstampa oluşturması gerekir.
Tasarım yaptığı ürünlerin çizimlerini hazırlamalıdır.
Yöneticilerine yaptığı tasarımlarla ilgili sunum yapmalıdır.
Ayakkabı için doğru ölçüleri belirlemelidir.
El ya da bilgisayar aracılığı ile çizdiği modelin ıstampalarını çıkarır ya da hazırlanmasını sağlar.
Kapalı gova modeli çıkarır.
Üretilecek ayakkabı için gerekli malzemeleri seçer ve temin eder.
Kalite kontrol planlaması yapar.
Tasarım sürecinden üretim sürecine kadar tüm aşamalarda üretimin tasarıma uygun olup olmadığının kontrollerini yapar.
Ayakkabı için renk uygulaması yapar.
Tasarlanan ürünlerin tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapar.
Koleksiyon geliştirir ve yeni tasarımlar dener.
Temel dikiş makinesini kullanır ve dikiş diker.
Ayakkabı yapımında kullanılacak deride inceltme işlemi yapar.
Ayakkabı Tasarımcısı Maaşları
Ayakkabı tasarımı alanında eğitim alan kişiler, ayakkabının oluşum sürecine de tasarım sürecine de hakim olan bireylerdir. İstediği ayakkabı modelini tasarladığı gibi ayakkabının tüketicinin ilgisini çekmesi için de bazı çalışmalar da yürütür. Ayakkabı tasarımcıları liselerin ayakkabı bölümünden mezun olunabileceği gibi ayakkabı üzerine bir eğitim programına katılarak ta mesleki bilgileri edinebilir. Ayakkabı tasarımcısı olmak için gerekli eğitimleri aldıktan sonra mesleğe emek vermek gerekir. Mesleki bilgileri edinirken, çalışma alanlarında tecrübe etmek büyük bir fayda sağlayacaktır.
Ayakkabı tasarımcısının çalışma alanı, ayakkabı sektörünü kapsar. İş bulma olanağı çok geniş olmasa da ayakkabı tutkusunu içinde barındıran kişiler, işlerini severek yaptıkları zaman yükselmeleri de kaçınılmazdır. Ayakkabı tasarımcıları arasında maaş olarak kurumsal bir firmada çalışan ayakkabı tasarımcısıyla, küçük bir dükkanda çalışan ayakkabı tasarımcısı arasında farklılıklar olacaktır. Kurumun yapısı, kişinin tecrübesi eğitimi ve yeteneklerine göre aldıkları maaşlar değişiklik gösterir. Kurumsal bir firmada çalışan ayakkabı tasarımcısı ile kendi işini yapan ya da daha küçük bir firmadan çalışan tasarımcı arasındaki maaş farklarında da her zaman tecrübe ve yetenek ön plandadır. Ayakkabı tasarımcısı ne kadar kazanır, inceleyelim.
Mesleğe yeni başlayan bir ayakkabı tasarımcısı en az 3.800 TL maaş kazanır.
Bir süre tecrübe edinen bir ayakkabı tasarımcısı ortalama 6.000 TL gelir elde eder.
Uzun yıllar tecrübeli ve büyük firmalarda çalına bir ayakkabı tasarımcısının ise 10.000 TL kadar kazandığı görülmektedir.
Ayakkabı Tasarımcısı Nasıl Olunur?
Ayakkabı tasarımcısı olmak isteyen kişiler, liselerde yer alan ilgili bölümlerden birinden mezun olarak ya da üniversitelerde 2 yıllık eğitim veren ilgili ön lisans programlarından mezun olarak bu alanda çalışabilirler. Bu alanda çalışmalar yapacak kişilerin mutlaka yetenekli olması ve bu alana ilgi duyması gerekir. Ön lisans Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü; ayakkabıya dair giriş aşamasından, tasarım süreçlerine, en doğru uygulamalara, biyomekaniğe, trend ve piyasa analizlerine kadar ayakkabı tasarım ve üretim sürecinin tüm aşamaları hakkında bilgi veren bir bölümdür. Bunların tümünün ayakkabı endüstrisinde nasıl işlediği ile ilgili çalışmalar gerçekleştiren bir disiplindir.
Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar yeteneklerini benzersiz bir ürün tasarımı alanı yaratarak, uygulayabilir. Ayrıca 2 yıllık Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümünü tamamlayan kişiler mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile üniversitelerde yer alan 4 yıllık Deri Mühendisliği, Tekstil ve Moda Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi lisans bölümlerine geçiş yapma imkanı elde edebilir.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü
Ayakkabı deyince akla ilk olarak ayakkabı modası geliyor. Önceki yıllarda tasarım ayakkabılar çok da revaçta değildi. Ancak son yıllarda bakıyoruz ki, ciddi anlamda bir ayakkabı modası oluşmuş. Artık ayakkabı tasarımı ve üretimi konusunda eğitimler de yapılıyor. Ülkemizde meslekî eğitim kurumlarından akademik disiplinlere kadar, bu alanda çeşitli eğitim programları bulunuyor.
Tasarım anlamında özel model ayakkabılar, artık farklı kategorilere göre üretilmekte. Hiçbir kategorideki ayakkabının tasarımı ve üretim teknikleri de aynı olmuyor. Örneğin bir spor ayakkabısının tasarımı ve üretimiyle, bir gelin ayakkabısının tasarımı birbirinden çok farklı. Birinde standart özellikler olurken, diğeri aksesuarlar ve işlemelerle bambaşka bir ayakkabıya dönüşebiliyor. Dolayısıyla bir ayakkabının işlevi kadar artık görselliğine de çok önem verilmeye başlandı.
Ayakkabı deyip geçmeyin; ayakkabının görselliği kadar, diğer özellikleri de önemlidir. Ayaklarımız bütün vücudun ağırlığını taşıyan organlarımızdır. Bu nedenle, sağlık açısından uygun ayakkabıları kullanmak gerekiyor. Ayak sağlığına uygun olmayan ayakkabıların ise birçok rahatsızlığa neden olduğunu biliyoruz.
Yeni nesil ayakkabı modasına baktığımızda, hem şıklığın hem de ayak sağlığının bir arada olduğu modellerin yapıldığını görüyoruz. Eskiden ayak sağlığına ve yapısına bu kadar şıklıkla uyum sağlayan ayakkabılar yapılmıyordu, özel yaptırılan ayakkabılar hariç. Ancak şimdilerde, bir ince topuklu ayakkabı bile ortopedik özelliklere göre yapılabiliyor. Bunları edinmek için önceki yıllarda özel tasarım yapan ayakkabı atölyelerine gidiyorduk. Günümüzde artık bütün markaların hem şık hem de rahat tasarımları tasarlayıp ürettiğini görebiliyoruz.
Ayakkabı eski dönemlerden beri baba mesleği olarak yapılan, mutfaktan öğrenilen bir meslekti. Ancak şimdi, bu alanda akademik disiplinler de açılmış durumda. Ayakkabı tasarımına ilgisi olan gençlerin bu akademik disiplinlerde, son teknolojik bilgilerle eğitim almaları mümkün. Bu işin teorik donanımını ve uygulama deneyimini kazanmak için akademik eğitimleri almak yararlı olacaktır.
Ayakkabı tasarımını kendine meslek edinmek isteyen adaylarımız için, akademik eğitimi biraz tanıtalım istedim.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Nedir? Hangi Üniversitelerde var?
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü, ayakkabı konusundaki modern tasarım ve tekniklerin eğitimini veren bir ön lisans programıdır. Bu programa TYT puanıyla öğrenci kabul ediliyor. Bölüm, Meslek Yüksekokulu çatısı altında eğitim veriyor.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümünde ağırlıklı olarak uygulamalı çalışmalar yapılıyor. Bilgisayarda ve elde kalıp çıkarma, kesme, dikme, montaj ve model oluşturulması gibi tasarım işlemleri öğretiliyor. Oluşturulan tasarım modelinin üretim teknikleri gibi bilgilerin de eğitimi veriliyor.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümü, 2020 itibariyle aşağıdaki 6 üniversitede bulunuyor:
İstanbul Aydın Üniversitesi (burslu ve %75 indirimli seçenekleri),
İstanbul Üniversitesi (T.C. ve KKTC uyruklu seçenekleri),
Ankara Üniversitesi,
Gaziantep Üniversitesi,
Konya Teknik Üniversitesi,
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
Ayrıca bu bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans bölümlerine geçme şansı da bulunuyor. Mezunların ön lisans eğitimlerini lisansa tamamlamaları, kariyerleri açısından doğru bir karar olacaktır. Ön lisans mezunu “tekniker” olurken, lisans mezunu olan biri “uzman” olacaktır.
Dikey Geçiş Yapılabilecek Bölümler:
Deri Mühendisliği
Eğer tercih edilen üniversitede Erasmus gibi bir olanak varsa, bu olanak mutlaka kullanılmalıdır. Hem yabancı dil hem de ayakkabı tasarım teknikleri konusunda farklı bakış açıları kazanılabilir. Ayrıca mezunların lisans eğitimlerini de tamamlamaları, mesleklerine ayrı bir uzmanlık da katar. Bu kazanımlar da mezunlar için başarılı bir kariyerin yolunu açar.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi mezunları için iş olanakları; ayakkabı üzerine faaliyet gösteren bütün kurum ve kuruluşlarda olabiliyor. Mezun öğrenciler, ayakkabı konusunda tasarımcılık, modelistlik, üretim ve kalite uzmanlığı gibi meslekleri yapabiliyorlar.
Ayrıca özel ayakkabı tasarımı yapan markaların atölyelerinde, kendi şahsi atölyelerinde de tasarımcı ve üretim sorumlusu olarak çalışabilirler.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümü mezunları genellikle şu işleri yapabilirler:
Ayakkabı üzerine iş yapan orta ve büyük ölçekli bütün işletmelerin Ar-Ge bölümlerinde araştırma ve tasarım işlerini yapabilirler.
Özel tasarım atölyelerinde, markaya ait tasarımların modelleme ve üretim işlerini yapabilirler,
Ayakkabı tasarımı üzerine eğitim veren bütün eğitim kurumlarında eğitim ve teknik işleri yapabilirler,
Kendilerine ait özel tasarım atölyelerinde tasarım ve üretim yapabilirler, markalarla ortak iş yapabilirler.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümünde zorunlu, seçmeli ve meslekî seçmeli derslerden oluşan bir ders programı uygulanmaktadır. Seçmeli dersler çok sayıda eklenerek ders programı zenginleştirilmiş ve öğrencilere, merakları doğrultusunda ders alma imkânı da sunulmuştur. Ayrıca ders programında, teorik eğitimle birlikte uygulamalı eğitimler de verilmekte, staj olanağı da sağlanmaktadır.
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi lisans programında eğitimi verilen başlıca zorunlu dersler şunlardır:
Genel ve Mesleki Etik
Toplumsal Duyarlılık Projesi
Temel Sanat Eğitimi
Genel İşletme
Teknik Resim
7 Malzeme Bilgisi
Ayakkabı Moda Resmi
Ayakkabı Moda Tarihi
Ayakkabı Kesim ve Saya Dikim Teknolojisi
Yüzey Tasarım Teknikleri
Aksesuar Hazırlama Teknikleri
Ofis Otomasyonu
Malzeme Muayene Yöntemleri ve Kalite Kontrol
Stampa Çıkarma
Bilgisayer Destekli Stampa Çıkarma
Ayakkabı Montaj ve Finisaj Teknolojisi
Bilgisayar Destekli Tasarım
moda araştırma yöntemleri ve koleksiyon hazırlama
İş Analizi ve Maliyet Hesabı
Pazarlama Bilgisi
Moda Sunum Teknikleri
Mesleki Tasarım ve Üretim
İşyeri Eğitimi
İlgili eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi
Bölümde verilen seçmeli dersler ise şunlardır:
Ayak Anatomisi ve Biyomekanik
Ürün Geliştirme Yöntemleri
Ayakkabı Makineleri Bilgisi
Ürün Biçimlendirme
Girişimcilik
Temel Spor Uygulamaları
Sağlıklı Yaşam ve Spor
Sanat Tarihi
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları
Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi bölümü 2020 yılı itibariyle altı üniversitemizde bulunuyor. Ancak taban puanları tablosunda üç üniversitenin taban puanı ve başarı sıralaması oluşmamıştır. Bunun nedeni, bu seçeneklerin kontenjanlarının dolmamasıdır.
2020 yılında bu bölümün en yüksek taban puanı İstanbul Aydın Üniversitesi’nin burslu seçeneğine aittir. Burslu seçeneğin taban puanı 268,889 ve başarı sıralaması da 662813’tür. Bu bölümün en düşük taban puanı ise 233,007 puanla Konya Teknik Üniversitesi’ne aittir, Bu üniversitedeki başarı sıralaması da 1731620 olarak açıklanmıştır.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Bölümü (MYO)
Ayakkabı tasarım ve üretimi; çok fazla kişi tarafından bilinmeyen, oldukça özel bir bölüm. Her gün düzenli olarak kullandığımız ayakkabıların tasarım ve üretim aşamasında çalışacak nitelikli kişiler yetiştiren bu bölüm, bir zanaat eğitimi olarak da düşünülebilir.
Ayakkabı tasarım ve üretimi okuyanlar kapsamlı bir eğitimden geçer. Dışarıdan bakınca yalnızca ayağı koruyan bir ürün gibi görünen ayakkabıların üretim ve tasarım aşaması aslında oldukça önemlidir. Çünkü kalite odaklı ayakkabıların ergonomik tasarım şifreleri doğrultusunda üretilmesi gerekir. Ancak bu şekilde ayak sağlığı korunabilir ve konfor sunabilir. Tüm bu noktaların insan hayatı ve sağlığı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde ayakkabı tasarım ve üretimi bölümünün normlarını daha iyi anlayabiliriz.
Biz bu yazıda sizlere bölümle ilgili tüm ayrıntıları vereceğiz. Böylece çok bilinmeyen ama gelecek vadeden ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü hakkında detaylı bilgi sahibi olacaksınız. İşe bölümü daha yakından tanıyarak başlayalım.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Bölümü Nedir?
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü; ayakkabı sektörüne dair kapsamlı bir eğitim verilen, 2 yıllık ön lisans programı. Meslek yüksekokulları çatısında eğitim veren bu bölüm, ayakkabı endüstrisiyle alakalı detayların titizlikle öğretildiği bir disiplin.
Bölümde okuyanlar, ayakkabı tasarım sürecini en ince ayrıntısına kadar işler. Bu bağlamda öğrencilere gerekli anatomi ve biyomekanik bilgileri de sunulur. İnsanın fiziksel özellikleri ve bu özelliklere uygun ayakkabı tasarımı bölümün ana temasında biridir. Diğeri ise yapılan tasarımların hayata geçirildiği üretim aşaması. Yani ayakkabı tasarım ve üretimi öğrencileri üretim aşamasında kullanılan malzemeler, tercih edilecek yöntemler, ekonomik çözümler üzerine de eğitim alırlar.
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümünde trendlere ve kişiye uygun modellerin tasarımı için öğrencilerin ihtiyaç duyacağı bilgiler de sunulur. Kısacası bu bölümü, ayakkabı modasını takip edebilecek, gerektiğinde yeni bir moda ikonu yaratabilecek tasarımlar yapan ve bu tasarımları kusursuz şekilde hayata geçirebilen kişiler yetiştiren bir disiplin olarak tanımlayabiliriz.
Bölümle ilgili genel bilgileri verdik. Şimdi de ayakkabı tasarım ve üretimi iş imkanları neler, onu konuşalım.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi İş İmkanları Nelerdir?
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü mezunları ayakkabı endüstrisinin her alanında çalışabilirler. Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümünden mezun olanların iş imkanlarını şöyle sıralayabiliriz:
Ayakkabı tasarımı yapan herhangi bir marka veya moda evinde tasarımcı olarak çalışabilirler.
Ayakkabı üretimi yapan tüm tesislerde görev alabilirler. Seri üretim yapan ayakkabı fabrikalarında ya da kişiye özel ayakkabı üretimi yapan butik markalarda çalışabilirler.
Ayakkabı tasarımı ve üretimi üzerine hizmet veren herhangi bir firmada planlama aşamasında çalışabilirler.
Ayakkabı satışı yapan markalarda pazarlama departmanında görev alabilirler. Müşteri profili, ayakkabı modası ve dönemsel satış hacminin artırılması konularında uzmanlaşarak markalarda çalışabilirler.
İsteyen mezunlar kendilerine bir marka oluşturabilirler.
Dileyen mezunlar üniversitelerin istediği şartları sağladıkları durumda akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler.
Ayakkabı tasarım ve üretimi iş olanakları bu şekilde. Yalnız şunu belirtelim: Bu bölüm mezunlarının devlet çatısı altında iş bulması pek kolay değil. KPSS ile bölüm doğrultusunda alım yapılmıyor. İsteyen mezunlar düz memurluk için KPSS ön lisans sınavına girebiliyorlar.
İş imkanları konusunu da açıklamış olduk. Sırada bölümden mezun olanların görev tanımı var.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Mezunları Ne İş Yapar?
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümünün yoğun bir eğitim verdiğinden bahsetmiştik. Bu bağlamda mezunların iş yükü de aslında oldukça ağır. Elbette tüm mezunlar aynı anda tüm işleri yapmıyor.
Genel olarak ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü mezunlarından beklenenler şu şekilde sıralanabilir:
Temel anatomik ve ergonomik kuralları doğrultusunda ayakkabı modelleri oluşturmak.
Tasarım sürecinde sektörün ihtiyaçları ve müşteri beklentilerini de göz önünde bulundurmak.
Farklı dönemlere, mevsimlere ve kullanım amaçlarına uygun modeller oluşturmak.
Tasarladığı ürünü bilgisayarda modellemek, maketlerini yapmak ve detaylı bir şekilde sunmak.
Üretilecek ayakkabıya en uygun malzemeleri belirlemek.
Üretim planlaması ve kalite kontrolü yapmak.
Pazarlama stratejileri geliştirerek ürün ile hedef kitleyi buluşturmak.
Satış sonrası müşteri memnuniyetini takip ederek modelin yarattığı etkiyi gözlemlemek.
Mesleği ile ilgili eğitimlere katılarak ve moda sektörünü yakından takip ederek kendini sürekli geliştirmek.
Mezunların yapacakları işleri de konuşmuş olduk. Bir de bölümün derslerine bakalım.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Dersleri Nelerdir?
Ayakkabı tasarım ve üretimi dersleri oldukça kapsamlı. Program içerisinde hem anatomi ile alakalı dersler hem de sanat ve moda odağında ilerleyen konular var. Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü dersleri şu şekilde sıralanabilir:
Kalıp ve Model Bilgisi
Saya Kesim ve Dikimine Giriş
Temel Sanat Eğitimi
Mesleki Matematik
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Ayakkabı Malzemeleri
Davranış Bilimleri ve İletişim
Meslek Etiği
Model ve Stampaya Giriş
Yan Sanayi Ürün Tasarımı
Saya Kesim ve Dikim Teknikleri
Mesleki Teknik Çizim
Takıda Çağdaş Eğilimler
İmaj Yönetimi ve Stil Danışmanlığı
Kumaş Bilgisi
Ayakkabı Tarihi
Girişimcilik
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
Model ve Stampa Çıkarma
Bilgisayar Destekli Stampa Çıkarma
Ayakkabı Tasarımı
Saya Kesimi ve Dikimi
Montaj ve Finisaj
Ayakkabı Hataları ve Kalite Kontrol
Moda Eğilimleri
Desen
Maliyet Hesaplama
Moda Eğilimleri
Bezeme Sanatı
Kişiye Özel Tasarım
Ayakkabı Süsleme Teknikleri
Model ve Maket Yapımı
Koleksiyon Hazırlama
Bilgisayar Destekli Tasarım
Ayakkabı Üretimi
Üretim Yönetimi ve Verimlilik
Pazarlama Yönetimi
Geleneksel Ayakkabılar
El Yapımı Ayakkabı
Atatürk İlke ve İnkılapları
Türk Dili
İngilizce
Gördüğünüz gibi dersler oldukça yoğun. Son olarak bölümün taban puanlarından da bahsedelim.
Ayakkabı Tasarım ve Üretimi Taban Puanları ve Sıralama
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü ön lisans programı olduğu için yalnızca TYT puanı ile alım yapıyor. Şu an için Türkiye’de ayakkabı tasarım ve üretimi eğitimi veren 6 kurum var. Bu kurumların 2020 yılı öğrenci alımına göre taban puanları ve öğrencilerin sıralamaları şu şekilde:
Üniversite Bölüm Taban Puan Sıralama
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|
İstanbul Aydın Üniversitesi | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi (Burslu) | 269,65 | 847174 |
İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi | 236, 10 | 1.073.747 |
Ankara Üniversitesi | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi | 200,15 | 1.411.000 |
Gaziantep Üniversitesi | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi | 192 | 1684783 |
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi | 187 | 1723666 |
Konya Teknik Üniversitesi | Ayakkabı Tasarım ve Üretimi (Burslu) | 186 | 1723676 |
Ayakkabı tasarım ve üretimi bölümünde eğitim dili Türkçe’dir. Ve görüldüğü gibi bölümün puanları çok yüksek değil. İsteyen birçok öğrenci kurumlardan birine rahatlıkla yerleşebilir.
Buraya kadar ayakkabı tasarım ve üretimi bölümü hakkında detaylı bilgi verdik. Yazıyı konuyu 3 soruyla özetleyerek bitirelim.
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir.