Perakende Nedir? Perakendeciler Nasıl Çalışır?
Konu | Açıklama | Örnek |
---|---|---|
Perakende Nedir? | Bir işletmeden tüketiciye kendi kullanımı için mal veya hizmet satışına denir. | Tek bir tüketicinin bir mağazadan bir çift ayakkabı satın alması. |
Perakende vs Toptan | Perakende küçük miktarlarda, toptan ise büyük miktarlarda malların satışına denir. | Bir İnternet sitesinden tek bir ürün satın almak (Perakende), Aynı ürünün, birden çok adedini satın almak (Toptan) |
Perakendecilerin Rolü | Perakendeciler, üreticilerden ürünleri satın alıp tüketicilere satan işletmelerdir. | Migros, Carrefour gibi market zincirleri. |
Perakendecinin İşleyişi | Perakendeciler, ürünleri toptan fiyatına satın alır ve bireysel fiyatını artırarak tüketicilere satış yapar. | Bir mağaza, ürünleri toptan fiyatına alır ve satış fiyatını belirlerken toptan fiyata kâr oranını ekler. |
Perakende Tedarik Zinciri | Perakende tedarik zincirinde, üreticiler, toptancılar, perakendeciler ve nihayetinde tüketiciler yer alır. | Bir çift ayakkabının seyahat; Fabrika (Üretici) -> Dağıtım Merkezi (Toptancı) -> Mağaza (Perakendeci) -> Son Kullanıcı (Tüketici). |
Perakendecilerin Çeşitleri | Farklı satış tekniklerinde uzmanlaşmış ve farklı tüketici türlerine hitap eden çeşitli perakendeciler vardır. | Giysileri satan mağazalar, gıda ürünleri satan süpermarketler, elektronik ürünleri satan dükkanlar vb. |
Satış Kanalları | Perakendeciler çeşitli dağıtım kanalları aracılığıyla mal satmaktadır. | Fiziksel mağazalar, çevrimiçi alışveriş siteleri, kataloglar vb. |
Perakendecilikte Rekabet | Perakendeciler rekabetçi bir sektörde faaliyet gösterir ve dikkat çekmek için çeşitli stratejiler kullanmaktadır. | Kampanyalar, satışlar, ücretsiz kargo, müşteri programları vb. |
Perakendecilik ve Teknoloji | Teknoloji, perakendecilikte yeni pazarlama ve satış kanalları açar. | E-ticaret siteleri, mobil uygulamalar üzerinden satış, sosyal medyada pazarlama vb. |
Perakendecilik Süreçleri | Mal veya hizmetin eklendiği değeri arttırmak için işletmeye girişinden çıkışına kadar uygulanan hizmetlerin tümü. | Stok alma, raflama, satış, satış sonrası hizmet vb. |
Perakende, bir işletmeden tüketiciye kendi kullanımı için mal veya hizmet satışına denir. Bir perakende işlemi, küçük miktarlarda malları işlerken, toptan satış, büyük ölçekte malların satın alınmasıyla ilgilenmektedir. Perakende işlemler çevrimiçi işlemlerle karıştırılmamalıdır. Mallar, nihai kullanıcıları için tek bir noktadan doğrudan bir tüketiciye satılmaktadır. Perakende, tek bir satın alma noktasından doğrudan o ürünü kullanmak isteyen bir müşteriye mal satışını içermektedir. Tek satın alma noktası, gerçek bir perakende mağazası, bir internet alışveriş sitesi ya da bir katalog olabilmektedir.
Perakende müşteriler için kolay olsa da bir perakende işletmesi yürütmek karmaşık ve zor olabilmektedir. Üreticiler, perakende ya da yeniden satış için ürünler üretmektedirler. Büyük perakendeciler genellikle ürünlerini özel olarak üreten özel üreticilere sahip olmaktadır. Bu nedenle şirket, ürünlerinin tasarımı ve üretimi üzerinde nihai kontrole sahiptir. Daha küçük perakendeciler genellikle her türden farklı perakendeci için çeşitli ürünler üretebilen daha büyük üreticilere üretim yaptırmaktadır.
Firmalar; ürünlerini tasarlayacak, üretecek ya da yalnızca perakendecilere satılmak amacıyla ürünleri satın almaktadır. Bayiler doğrudan tüketicilere satış yapmamakta yalnızca perakendecilere satış yapmaktadır. Perakendeciler genellikle bu ürünleri bayilerden toptan veya toplu fiyatlarla satın alabilir ve daha sonra tüketicilerin kâr elde etmesi için bireysel ürünlerin fiyatını artırabilmektedir. Firmalar, doğrudan üreticiden satın alarak ve ardından perakendeciler için fiyatı artırarak temelde aynı şeyi yapabilmektedirler.
Perakendeci Nedir?
Perakendeci, kar elde etmek amacıyla çeşitli dağıtım kanalları aracılığıyla tüketicilere doğrudan giyim, bakkaliye ya da araba gibi mallar satan bir kuruluştur. Bu tüccar kişiler fiziksel bir binada veya çevrimiçi olarak internet üzerinden E-ticaret sistemi ile çalışabilmektedir. Perakendeciler, tedarik zincirinin tüketiciye dönük kısmıdır ve çoğu insan onlarla sık sık etkileşime girmektedir. Perakendeciler genellikle bir üreticiden, toptancıdan veya başka bir distribütörden mal satın alır ve ardından bunları halka yeniden satmaktadır.
Perakendeci ve toptancılar arasında farklar bulunmaktadır. Perakendeciler doğrudan tüketicilere odaklı satış yaparken, toptancıların mallarını perakendeciler dahil diğer işletmelere satmasıdır. Her iki durumda da perakendeci bu malları son kullanıcıya satın alma fiyatı ile yeniden satış fiyatı arasındaki fark yani bir fiyat artışıyla satmaktadır. Perakendeciler de yaptıkları çalışma sisteminde bu şekilde kar elde etmektedir.
Perakendecilik, bir perakendecinin mal veya hizmet elde etmesi ve bunları kullanım için müşterilere satması süreci olarak bilinmektedir. Bu süreç tedarik zinciri aracılığıyla açıklanmaktadır. Perakendeciler genellikle kendi ürünlerini üretmemektedir. Bir üreticiden veya toptancıdan mal satın alırlar ve bu malları küçük miktarlarda tüketicilere satmaktadır.
Perakendeciler Nasıl Çalışır?
Perakendeciler, tüketicilere pazarlamak için kendilerine mal sağlayan bir sisteme güvenmektedirler. Envanter almak ve satmak istedikleri ürünlere sahip olduklarından emin olmak için perakende tedarik zinciri içinde faaliyet gösteren işletmelerle ilişkiler kurulmalıdır. Perakende tedarik zincirinde, toptancılar, üreticiler, perakendeciler ve tüketiciler bulunmaktadır. Toptancı doğrudan üreticiye, perakendeci ise toptancıya bağlıdır. Perakende tedarik zinciri oluşturulurken kilit kişiler şunlardır:
Üreticiler: Makineleri, hammaddeleri ve işçiliği kullanarak mal üretmektedirler.
Toptancılar: İmalatçılardan bitmiş mallar satın alarak, bu malları perakendecilere büyük miktarlarda satmaktadırlar.
Perakendeciler: Küçük miktarlardaki malları tüketicilere teorik olarak üreticilerin önerdiği perakende fiyatından daha yüksek bir fiyata satmaktadırlar.
Tüketiciler: Ürünleri perakendeciden kişisel kullanım için satın almaktadırlar.
Perakendeciler, tüketicilere şu veya bu şekilde doğrudan satış yapacak şekilde kurulmaktadır. Bu yalnızca fiziksel ve dijital konumlarla ilgili kararları değildir. Aynı zamanda ürünlerin nasıl pazarlanacağı ve müşterilerle nasıl bağlantı kurulacağı ile ilgili kararları da içermektedir. Perakende sistemi her zaman bu şekilde çalışmaktadır. Üreticiler mal ve ürünlerini tasarlamakta ve üretmektedirler. Ancak bunları nadiren doğrudan müşterilere pazarlayıp, satabilirler. Mal üretebilmek, malları tüketicilere satabilmekten çok daha farklıdır. Bu yüzden çoğu üretici üretime bağlı kalmaktadır.
Perakendeci Türleri Nelerdir?
Çeşitli satış tekniklerinde uzmanlaşmış ve farklı tüketici türlerine hitap eden farklı perakendeciler vardır. Bazen bir üreticiden doğrudan satın alma ya da geniş bir ürün yelpazesi sunar. Bir perakende satış işlemi genellikle alıcı, alınan mal veya hizmetler için ödeme yaptığında tamamlanmaktadır. Oldukça büyük perakendeciler, üreticilerin ya da toptancıların ürünlerini sergilemek için tasarlanmıştır. Daha sonra marjinal fiyatlama tekniğine göre tüketicilere satılmaktadır. Perakendeciliğin bazı türleri bulunmaktadır. Bunlar aşağıda şu şekilde verilmektedir.
Alışveriş Mağazaları: Geleneksel mağazalar, fiziksel perakende alanında kategorilere göre farklı bölümlere ayrılmış geniş bir ürün yelpazesi satmaktadır. Bazı mağaza kategorileri ayakkabı, giyim, güzellik ürünleri, mücevher, ev eşyaları ve daha fazlasını içermektedir.
Bakkallar ve Süpermarketler: Bu perakendeciler her türlü yiyecek içecek ürününü bazen de ev ürünleri ve tüketici elektroniği ürünlerini satmaktadırlar.
Depo Perakendecileri: Depo tipi tesisler, büyük miktarlarda paketlenmiş ve perakende fiyatından daha düşük fiyatlarla satılan çok çeşitli ürünleri stoklamaktadırlar. Genellikle toplu olarak veya başka perakende satış noktalarında bulunmayan miktarlarda satılmaktadır.
Özel-Outlet Perakendeciler: Bunlar belirli bir kategoride ve markalı ürünlerde uzmanlaşmıştır. Dünya genelinde oldukça çok bilinen ve tüketilen ya da genellikle yalnızca kendi markalarını taşıyan, onunla ilişkili ürünleri satan özel perakendecilerdir.
İndirim Satıcıları: İndirimciler olarak adlandırılan bu satıcılar genellikle özel olarak etiketlenmiş veya ürün adı olmuş markalar olan çok çeşitli ürünleri perakende fiyatlarının altında satmaktadırlar. İndirimli perakendeciler genellikle kapanış ve üretimi durdurulan ürünleri toptan satış fiyatından daha düşük fiyatlarla tedarik ederek tüketicilere tasarruf sağlamaktadır.
İnternet/Mobil Satıcı: İnternet alışveriş siteleri, geleneksel perakendecilerin masrafları olmadan satın alınan ürünleri doğrudan müşterilere evlerinde veya işyerlerinde göndermektedir. Genellikle perakende satış fiyatından daha düşük bir fiyata mal satmakta, depolama için depoları kullanmaktadırlar.
Perakendecilerin Başlıca İşlevleri Nelerdir?
Bir perakendecinin tüketicilere üstün hizmetler sunması beklenmektedir. Genellikle toptancılar ürünlerini üreticilerden almaktadırlar. Perakendeciler ise daha sonra ürünleri toptancıdan tedarik etmektedir. Bir üretici, hammadde, işçilik aramak ve bitmiş bir ürün üretmek için tüm çabayı göstermektedir.
Perakendecilerin de daha sonra malları tüketiciye tavsiye edilen bir perakende fiyatından satması gerekmektedir. Tüm depolama görevi perakendecilerin ellerine bırakılmaktadır. Bu da tüm lojistik sürecinin bir parçasıdır. Benzersiz bir isme ve logoya sahip olmak, müşterilerin ürünlerinize güven duymasını sağlamaktadır. Perakendeciler ürünleri distribütörlerden temin edebilir ve iş markalarını tanıtmanın bir yolu olarak ambalajı özelleştirebilmektedirler.
Perakende tedarik zinciri genel olarak malları üreten üreticiler, üreticilerden satın alıp perakendecilere yeniden satan toptancılar ya da distribütörler ve toptancılardan satın alıp tüketicilere satan perakendecilerden oluşmaktadır. Zincirdeki her adımda, satın alma işlemine dahil edilmiş bir kâr marjı vardır. Üreticiler, bir ürün yapma maliyetlerini hesaplar ve ardından toptancılara satmadan önce bir kar yüzdesi eklerler. Toptancılar da aynı şeyi yaparak ürünler için ödediklerine bir kar yüzdesi eklemektedirler. Perakendeciler, ürünü nihai müşterilerine, yani kullanıcıya satmadan önce, ürünün maliyetine kendi kar marjlarını birleştirmektedirler.
Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.