Distribütör Nedir? Nasıl Olunur?
Konu | Açıklama | Önemli Notlar |
---|---|---|
Distribütörün Tanımı | Bir ürünün ya da bir hizmetin tanıtım, satış ve dağıtımını üstlenen kişilere distribütör denir. | Bir aracı konumuna sahip olan distribütörler aracılığı ile kurumlar, ürünlerine ait reklam, satış ve dağıtım etkinliklerini daha kapsamlı ve etkili yürütürler. |
Distribütörlük Şartları | Anlaşmalı olduğu kurumun ürünlerinin depolanması ve sevkiyatını sağlamak, etkili bir pazarlama sistemi kurmak ve bayilerin çalışmalarını yakından takip etmek gibi bazı şartların sağlanması gerekir. | Distribütörlük, formal bir eğitim gerektirmemekle birlikte, genellikle işletme ve lojistik eğitimi alan kişiler tercih eder. |
Distribütörün Görevleri | Bir üreticinin ya da tedarikçinin ürününü pazarlamak ve satışını yapmak, satıcılara satış öncesi eğitim vermek ve ürünü veya hizmeti bayi ve sisteme uygun olarak pazarlamak, distribütörün en temel görevlerindendir. | Üretici ya da tedarikçiler ile yapılan sözleşmenin içeriği görev tanımlarını etkiler. |
Distribütör İş İmkanları | Satış ve pazarlama, ticaret ve mağazacılık alanında çalışmalarını yürüten kişilerin yanı sıra, kozmetik, giyim ve sağlık gibi sektörlerde de iş fırsatları bulunmaktadır. | Sektörel ihtiyaçların artmasıyla distribütöre olan talep de yükseliyor. |
Distribütörün Özellikleri | Etkili bir pazarlama yeteneği, yüksek iletişim becerisi, müşteri portföyünü belirleme ve yönetme becerisi distribütörlerde aranan niteliklerdir. | Rekabetçi ve hızlı değişen pazar ortamında başarılı olabilmek için bu özelliklere sahip olmak oldukça önemlidir. |
Distribütör, günümüzde sık sık duyduğumuz sözcükler arasındadır. Fransızca kökenli olan distribütör kelimesi, dağıtıcı anlamına geliyor. Distribütörler, tanıtım ve satış faaliyetlerini yürüten kişilere verilen mesleki bir tanımdır. Yaptıkları iş ve günümüzde geçerliliği bakımından popüler meslekler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Gün geçtikçe yaygınlaştığı da gözlemleniyor.
İş yaşamında distribütörler aracılığı ile kurumlar, ürünlerine ait reklam, satış ve dağıtım etkinliklerini daha kapsamlı ve etkili bir şekilde yürütüyor. Kurumların en büyük isteklerinden biri tüm bu süreçlerin daha hızlı ve ekonomik bir şekilde yürütülmesidir. Bu kapsamda bakıldığında distribütörlük sözleşmeleri, en çok imzalanan sözleşme türleri içinde göze çarpmaya devam ediyor.
Bu alandan faaliyet vermek isteyen adaylar nasıl distribütör olabileceklerini, mesleğin sorumluluklarını ve getirilerini iyice araştırmak ister. Resmi bir eğitim gerektirmeyen distribütörlük, genellikle işletme ve lojistik eğitimi alan kişilerin tercih ettiği mesleklerdendir. Çalışacağı kurumun ürünleri hakkında kapsamlı bir eğitim alması süreci yönetebilmesi için yeterlidir. Bu alanda faaliyet veren kişilerin sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir.
Distribütör Ne Demek?
distribütör olmak isteyen kişiler, distribütörlüğün tam olarak ne anlama geldiğini ve tam olarak hangi işleri yaptıklarını araştırır ve öğrenmek ister. distribütör, mağaza ya da kurumlara ürün tanıtımı yapan ve tedarik sürecinden sorumlu gerçek veya tüzel kişilere verilmiş olan addır. distribütörler bu görevlerini yerine getirirken bir ürünün üreticisi ile dağıtım veya tedarik kanalında yer alan bir başka kurum arasında aracılık yaparak çalışan meslek sahibidir.
Bir üretici veya tedarikçi firmaya ait ürünlerin belirli bir bölgede, dağıtımını ve satışını gerçekleştiren yetkili kişilere ya da firmalara distribütör denir. Üretici firma, tüm bölgelerde kendi adına bayilik açmak yerine, yerel firmalar aracılığı ile bu işlemleri tamamlamak istiyor. Aralarında hukuki anlaşmalar yaparak, ürün dağıtımı, pazarlaması ve satılmasını gerçekleştirmiş oluyor.
Yerel firmaların, üretici firmanın ürün veya hizmetlerini anlaşmaya göre dağıtım ve satış işlemini gerçekleştirmelerine distribütörlük adı veriliyor. Distribütör olabilmek için aşağıdaki özelliklere sahip olmak başarılı bir meslek mensubu olmayı sağlar.
Distribütör, etkili bir pazarlama yeteneğine sahip olmalıdır.
Pazarlayacağı ürün veya hizmet hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.
Her ürüne ve hizmete yönelik müşteri portföyü belirlemelidir.
Lojistik ağını kurmalıdır.
Takım çalışması için ve yönetimine yatkınlığı olmalıdır.
İnsan ilişkilerinde başarılı olması, yüksek iletişim becerisi göstermesi gerekir.
Distribütör Nasıl Olunur?
Distribütör olmak için resmi bir eğitim aranmamaktadır. Sözleşme imzaladığı üretici veya toptancının ürünleri veya hizmetleri hakkında verilen eğitimlere katılması zorunluluğu vardır. Üniversitelerde yer alan; İktisadi ve İdari Bilimler, işletme, pazarlama ve lojistik lisans eğitimlerinden mezun olan kişilerin bu alanda akademik bilgi ve disiplinler doğrultusunda daha başarılı oldukları görülmektedir.
Distribütör Olma Şartları Nedir?
Distribütör olmak isteyenlerin bazı önemli şartları doğru ve etkin bir şekilde yerine getirmesi gerekir.
Anlaşma halinde oldukları kurumun ürünlerinin depolanması ve sevkiyatını sağlamak.
Etkili bir pazarlama sistemi kurmak.
Kurumun yer aldığı bölgede ana bayi, alt bayi ve satış temsilciliği gibi sistemleri kurmak.
Satış sonrası teknik destek verilebilmesini ve müşteri memnuniyetini sağlamak.
Bayilerin yaptıkları çalışmaları yakından takip etmek.
Lojistik ağ kurmak.
Pazarlama konusu olan ürün veya hizmete dair yeterli bilgiye sahip olmak.
Müşteri portföyünü doğru olacak şekilde oluşturmak.
Distribütörün Görevleri Nelerdir?
Distribütör, toptancı görevi üstlenmenin yanı sıra bazı durumlarda toptancıdan daha aktif bir role sahip olabilir. Toptancı, işletmesi için bir satış kanalı oluşturma olanağına sahip olamaması nedeniyle veya lojistik harcamalara bir bütçe harcamak istemiyorsa, bir ürünü pazarlama ve dağıtımını yapmak için distribütöre ihtiyaç duyar. Distribütör, yetkili dağıtıcı kişi veya şirket olarak görev üstlenir. Üretici ya da tedarikçiler ile yaptıkları sözleşmenin içeriğine göre görev tanımları farklılık gösterebilir. Distribütörün en temel sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Üreticinin ya da toptancının ürününü pazarlamak ve satışını yapmak.
Satıcılara satış öncesi eğitim vermek, yeni ürünler hakkında tüm satıcıları bilgilendirmek.
Ürünü veya hizmeti bayi ve sisteme uygun olarak pazarlamak ve satış yapmak.
Distribütör İş İmkanları Nelerdir?
Distribütör; satış ve pazarlama, ticaret ve mağazacılık alanında çalışmalarını yürüten kişilerdir. Bununla beraber kozmetik, giyim ve sağlık gibi oldukça önemli alanlarda da distribütörlük sistemine başvurulduğu görülüyor. Her geçen gün artan sektörel ihtiyaçlar, distribütöre olan ihtiyacı da arttırıyor. Bu durum bu alanda hizmet veren kişilerin çalışma alanlarını da genişletiyor. İlerleyen yıllarda daha birçok sektörde distribütör çalışmaları ile karşılaşılacağımız açıkça görülüyor.
Distribütör Maaşları Ne Kadar?
Distribütörler, anlaşma yaptıkları kurumların ücret politikaları, faaliyet alanları ve üstlendikleri sorumluluklara göre serbest piyasa koşullarında farklı maaşlar ile çalışabilirler. Distribütörler, genel olarak tamamladıkları veya tamamlamada aracılık ettikleri satışlara göre alacakları komisyon usulü ile çalışmalarını sürdürür. Bu nedenle tam olarak bir maaş bilgisi vermek zordur.
Distribütör Garantili Ürün Ne Demek?
Distribütörler kurumlarla anlaşma yaparak, ürün veya hizmetlerinin tanıtım, satış sorumluluğunu üstleniyor. Distribütör garantisi verilen ürünlerde kullanıcı distribütörü muhatap olarak kabul etmiş oluyor. Bu şu demek oluyor; yurt dışı kaynaklı olabilir ya da başka bölgede yer alan üretici firma, satış yapmakta olduğu ülkedeki veya bölgedeki bir servis ile anlaşma sağlıyor. Bu servisler aracılığıyla ürünleri için tamir ve onarım hizmeti vermiş oluyor. Müşteriler, distribütör aracılığı ile ürün satın aldıklarında, aldıkları ürün distribütör garantili ürün olarak alınmış oluyor.
Özellikle yurt dışı bağlantılı elektronik cihaz alış verişinde bu durum sık sık yaşanıyor. Cep telefonu, tablet veya bilgisayar alımlarında ithalatçı firma ya da distribütör garantili gibi ifadeler duyuyorlar. İthalatçı firma, ithal ettiği veya satışa sunduğu ürünlerin garantisini kendi karşılamış oluyor. Anlaştığı bir servis aracılığı ile arıza ve tamir işlemlerini tamamlıyor. Distribütör garantili üründe ise üretici firma anlaşma yaptığı ya da kendi adına açmış olduğu servislerle garanti kapsamı içinde olan ürünlere ücretsiz tamir işlemi uyguluyor.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.